Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ladder line (linie paralela )

grosu99

Postări Recomandate

Vreau sa construiesc o antena  G5RV (cea de 31m) si inaltimea la care pot sa montez antena este de 6m.Exista posibilitatea de a "plia" cumva linia paralela pentru ca exista conditia ca linia sa coboare perpendicular pe toata lungimea ei ? Am vazut o realizare a unei antene si acel radioamator a realizat  din surplusul de linie o bobina cu spire distantate la 10 cm (bobina avea cam 50 cm diametru).Poate s-a mai lovit cineva de problema asta !

Editat de grosu99
Link spre comentariu

Salut ,

Eu am montat de vreo doua saptamani un G5RV dar la inaltimea de cca 15 m .

Coborarea cu scarita are 10,36 m dar nu e perpendiculara pe sol nici la mine datorita faptului ca intrarea federului in casa nu corespunde cu mijlocul antenei .

Totusi antena se comporta bine din ce vad in trafic , astept saptamana viitoare un analizor de antena de la un prieten sa o si "bibilesc" .

Link spre comentariu

M-aș uita la http://www.w5dxp.com/notuner/notuner.htm  Aveti acolo răspuns la mai multe probleme legate de dipoli random.
Eu mi-am calculat una dupa instructiunile lui Cecil, cu programul lui păt lungimea liniei. 
Am avut spatiu, am pus dipol de  62m si in functie de asta am socotit linia asa fel incât să corespundă cu locatia mea.  AM verificat adaptarea cu analizor si corespunde. In trafic am avut uneori nevoie sa fac readaptare de-a lungul benzii dar am rămas in cercul de SWR3 mereu

Link spre comentariu

Am pus analizorul pe ea week-end-ul asta .

In 14.036 Khz SWR-ul este 1:1,01 !!!

Din pacate in celelalte benzi se acordeaza foarte aiurea , in 7 obtin acelasi SWR tocmai prin 7.680 Khz , in 21 pe la 20.450 Khz , cam fara nici o logica .

In 3,5 si 28 se comporta aiurea rau .

Dar , folosind acordul etajului final de la FT505 am primit doar controale de 59+ din YO in 3,5 .

Mai bibilesc la ea week-end-ul viitor .

Link spre comentariu

Antena este calculata pentru 14 MHz unde impedanta este de circa 70 ohmi si este singura banda unde se poate folosi fara transmatch.In articolul original se mentioneaza ca nu este nevoie de transformator de simetrizare jos la trecerea intre linia paralela si coaxial,acesta inrautatind functionarea.Cititi articolul original unde se da formula de calcul si pentru alte benzi.

Link spre comentariu

Stiu toate lucrurile astea .

Primul G5RV l-am instalat acum vreo 30-35 de ani cand in loc de scarita utilizam panglica de 300 de ohmi !:)

Acum am si o panglica de 450 de ohmi disponibila , poate saptamanile viitoare o sa am timp sa fac o proba si cu ea .

Link spre comentariu

Daca veni vorba, se mai gaseste pe undeva panglica de 300 ohmi ?  Dar izolatoare din ceramica, pentru pus la capetele dipolului ? Sarma din bronz fosforos, speciala pentru antene, ati mai vazut in magazine ? Cand eram copil (anii '60-'70) erau la orice magazin unde se vindeau componente electrice.

Link spre comentariu
15 minutes ago, VAX said:

Daca veni vorba, se mai gaseste pe undeva panglica de 300 ohmi ?  Dar izolatoare din ceramica, pentru pus la capetele dipolului ? Sarma din bronz fosforos, speciala pentru antene, ati mai vazut in magazine ? Cand eram copil (anii '60-'70) erau la orice magazin unde se vindeau componente electrice.

Cablu panglica de 300 de ohmi se gasea pana acum vreo 5 ani pe Str.Maica Domnului(pentru bucuresteni), in prezent nu mai gasiti nicaieri noua, poate doar SH, pe olx/okazii/etc.Nu mai este utilizata la nimic.Peste vreo 10 ani foarte posibil nu se va mai fabrica nici cablu coaxial.

Da`, da` in anii `60 -`70 nu gaseam la "Electrice" router wireless gigabit...:rade:

Link spre comentariu

Undele radio se vor proaga pe US si peste o mie de ani tot ca acum, chiar daca vom comunica telepatic (prin neutrini, unde gravitationale, etc). Am cerut o in formatie, nu aveam nevoie de comentarii in plus. Sarma (litata) fosforoasa (se vindea cu 70 bani/metru) era chiar utila. Si cablul panglica (300 ohmi) se folosea la toate receptoarele de UUS si la televizoare in benzile I si II.

S-a dus industria nationala si nu se mai fabrica. Din China ne vin chinezareli. Apropo de ce faceau chinezii, am cumparat in perioada 1987-1989 multe (aproape zece) ceasuri Orex, fabricate in Romania dupa licenta chinezeasca. S-au defectat toate in mai putin de doi ani.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Eu am folosit sarma litata de cupru cu sectiunea 6 mm pentru antena , 4 mm pentru scarita . tip MY ( izolat )

Cablu panglica se gaseste la hamradioshop dar cu impedanta de 450 ohmi , nu 300 ca cea de pe vremuri .

Ca izolatori ii folosesc pe cei de la gardurile electrice , sunt foarte buni .

Tot de la gardurile electrice folosesc niste cleme in loc de matisarea clasica .

Link spre comentariu

Daca linia de coborare nu face parte din dimensiunea fizica a antenei, nu vad nici un motiv pentru care nu s-ar folosi coaxialul de buna calitate .

Poate doar in cazul in care tranceiverul are intrare dedicata pe 300 ohmi . Dar si asa se poate rezolva cu adaptari de banda larga ..

Acum 50 minute, Spitfire a spus:

Da`, da` in anii `60 -`70 nu gaseam la "Electrice" router wireless gigabit...:rade:

Aiurea . Cumparasem eu , era pe lampi !

Link spre comentariu
1 hour ago, yo3fkc said:

Eu am folosit sarma litata de cupru cu sectiunea 6 mm pentru antena , 4 mm pentru scarita . tip MY ( izolat )

Bronzul fosforus este mult mai rezistent mecanic decat cuprul pur folosit la sarma litata.

Are sens sa folosesti panglica de 300 ohmi daca se gaseste la noi si este ieftina, altfel se trece la cablu coaxial. 

Link spre comentariu

Stiu cate ceva despre bronzul fosforos , dar , in lipsa lui , am considerat ca o sectiune de 6 mm din cupru este suficienta .

La G5RV trebuie obligatoriu sa folosesti scarita sau panglica , asta e tot "spilul" antenei . Altfel ar fi doar un dipol obisnuit .

Editat de yo3fkc
Link spre comentariu
29 minutes ago, yo3fkc said:

La G5RV trebuie obligatoriu sa folosesti scarita sau panglica , asta e tot "spilul" antenei . Altfel ar fi doar un dipol obisnuit .

Scarita aveau (anii '70) la radioclubul din Craiova, la vechea locatie, pe strada Unirii (mai jos de restaurantul Perinita).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări