lucicop Postat August 8, 2007 Partajează Postat August 8, 2007 Cred ca pe card se afla doar seria lui si contul. Dupa ce bagi pinul astepti ceva pana se valideaza tranzactia. Iti dai seama ce ar fi insemnat sa fie pin-ul pe card ? Link spre comentariu
pisoiu Postat August 8, 2007 Partajează Postat August 8, 2007 Pe cardurile magnetice nu se afla informatia despre PIN, nici macar in forma criptata. Pe banda magnetica se afla informatii despre numele detinatorului, numar de cont si data expirarii. Mai exista niste informatii proprietare care in momentul in care sunt comunicate la banca, fac legatura cu contul corespondent. In momentul in care se face o tranzactie, se citesc datele de pe banda magnetica, se citeste (eventual) PIN-ul, se citeste suma ce trebuie debitata, si dupa aceea POS-ul ia legatura cu banca. Comunica datele (le cripteaza) si solicita autorizarea tranzactiei. Serverul de card-uri verifica daca PIN-ul transmis de POS e identic cu cel din baza lui de date, si daca sunt destui bani in cont se autorizeaza tranzactia./pisoiu Link spre comentariu
SirRoger Postat August 8, 2007 Partajează Postat August 8, 2007 O alta ipoteza pe care o fac, din moment ce POS-ul poate fi setat cu pin sau fara: am impresia ca la o tranzactie cu pin, cel care valideaza daca pinul este sau nu corect, este POS-ul si nu BANCA. Adica, am impresia ca pe card se afla atat informatii despre nr. cont.. etc. CAT SI PIN-ul! Daca e asa, e grav rau!Nu exista asa ceva, iti spun sigur ca pinul este validat de banca si nu de POS. La mine in oras sunt restaurante unde nu trebuie sa introduci pinul. Dai cardul iar chelnerul face tranzactia si iti da chitanta. Simplu, nu?...Numai ca terbuie sa ai grija sa fac tranzactia in fata ta, ca mai poate face inca una fara sa-ti mai aduca chitanta.. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 8, 2007 Partajează Postat August 8, 2007 Si in cazul asta imi poate explica cineva de ce banca nu poate refuza plati de la POS-uri setate sa nu ceara PIN? Raspunsul cel mai simplu ar fi: pentru ca PIN-ul pe care il bat eu pe tastatura nici macar nu se transmite catre banca. Daca s-ar transmite nu vad de ce banca nu isi poate da seama ca se cere o plata de la un POS setat fara PIN. S-ar putea sa fac speculatii complet eronate, dar logica mea zice ca cele 2 afirmatii de mai jos se bat cap in cap. 1. Nu exista vreo banca in lume care sa poata refuza platile de la POS-urile care nu cer PIN. (asa mi-au spus de la banca) 2. PIN-ul care se comunica bancii este cel pe care il bat eu la POS si nu este stocat pe card. (asa spun atat pisoiu cat si bunul meu simt) Pai daca eu NU bat PIN-ul la POS, si pin-ul NU e stocat pe card, atunci cu siguranta la banca ajunge o cerere de plata FARA PIN. De ce nu poate banca sa vada lipsa PIN-ului din cererea de plata si sa o refuze? Un posibil raspuns ar fi: pentru ca PIN-ul este pe card, POS-ul il ia de pe card daca nu il bat eu la tastatura, iar la banca ajunge INTOTDEAUNA o cerere de plata cu PIN. Un alt raspuns ar fi ca afiramtia nr 1. nu este adevarata, adica cei de la banca au spus asta ca sa nu-mi mut eu contul in alta parte, iar in realitate exista banci care nu accepta plati pana nu bagi PIN-ul de la tastatura... :smt017 Link spre comentariu
lulu07 Postat August 8, 2007 Partajează Postat August 8, 2007 nici in albinuta nu iti cere pin-ul :weedman: Link spre comentariu
edy_wheazel Postat August 8, 2007 Partajează Postat August 8, 2007 Eu nu lucrez ca si electronist, in domeniul meu de activitate am de-a face mult cu oameni si cu plati si pot sa va spun urmatoarele: 1--Sunt doua modalitati de plata cu cardul, prin POS sau manuala (suni direct la Romcard, dar cardul nu trebuie sa fie Electron)2--Este imposibil de fraudat (poate nu imposibil, adevarul este ca nu prea mi-am batut capul cu problema asta) din punctul de vedere al comerciantului.3--La cardurile straine nu cere pin, (si asta la mine este o problema pt. ca POS-ul meu este cam batut in cap si paranoic, si indiferent de card imi cere pin-ul. Din aceasta cauza ma vad pus in situatia de a fi obligat sa fac tranzactia manual pt. omul care are card de 3 ani nu stie pin-ul pt. ca nu l-a folosit).4--Primul lucru care-l afiseaza POS-ul este numele detinatorului.5--Faptul ca iti cere pin sau nu depinde in primul rand de POS.6--Pt. a realiza o tranzactie sunt mai multe date de siguranta decat seria si numele persoanei (mult mai multe)7--Nu vreau sa intru in mai multe detalii pt. ca nu vreau sa am probleme dar si eu detin un card si sunt linistit cand platesc cu el, important este ca la fiecare tranzactie sa va dea chitanta chiar daca nu reuseste tranzactia Link spre comentariu
Vizitator n0r1s Postat August 8, 2007 Partajează Postat August 8, 2007 treaba cu pin-ul nu se practica in afara, doar la noi si vad ca si la noi dispare incet. cred ca va ramine totusi la bancomate insa la plati directe, cel putin in localuri nu iti cere nici un pin. poti insa sa-ti pui limite la extrageri, sa nu fure tot ci doar o parte.si pe internet e si mai lejer, cu tot sistemul asta al lor 3d secure relativ nou. de ce? pt ca e putin implementat in strainatate, mai mult in europa daca e. prin sua aveau obiceiul sa-ti ceara ultimele 3 cifre de la codul de pe spatele cardului dar sunt destule locuri unde nu e necesar.mai bine activeaza-ti serviciul de rapoarte prin sms sau online si verifici extrasele de cont rapid la orice ora daca te cuprinde indoiala. si ca sfat fa 2 conturi, unul cu card si altul fara card atasat. in cel fara pui banii linistit si cind e sa cumperi lucruri sau pleci undeva muti suma necesara intrabancar, online, instantaneu si te costa 1 ron sau e gratis. daca pui mai multi bani poti sa faci un al treilea cont, depozit si din ala muti fie in contul curent fie in cel cu card. dar atentie am auzit de o banca, am uitat care dar pot sa aflu, care nu te lasa sa ai carduri atasate doar unor conturi. adica tembelii daca iti faceai card, cardul accesa absolut toti banii din toate conturile tale insumate. Link spre comentariu
Gerula Postat August 13, 2007 Partajează Postat August 13, 2007 Eu nu inteleg de ce iti faci atatea probleme.Eu cand cumpar cu cardul mizez pe un sigur cuvant : INCREDERE .1. Vanzatoarea poatea avea un sistem electronic care memoreaza tastele apasate - In RO orice e rau apare primul. Amintiti-va cat de repede s-a realizat primul decodor HBO ilegal - conceptie exclusiv romanesca !!!!. Cu ce "pofta" se decodeaza telefoane. 2. Daca nu-ti cere PIN-ul, vanzatoarea poate foarte frumos sa treaga cardul prin vre un alt aparat pe sub masa cat nu esti atent.Legal nu ai voie sa dai cardul din mana vazatoarei si trebuie sa-l tragi tu, dar cine face asta? Unde ati vazut faza asta ?3. Aparatul care citeste banda magnetica poate sa-ti copieze cardul, si atunci stai fara grija ca nu mai e nevoie sa ti-l fure, scriu ei altul.Faptul ca pe acel aparat scrie BRD sai altceva nu e un elemet de securitate, sau faptul ca pe un site scrie "securizat Visa" la fel. Parca hotul n-ar putea sa scrie si el "securizat Visa" Cred ca e absolut necesar sa stim lucrurile asta, pentru a ne proteja , nu pentru a da inspiratie celor care vor sa faca rau. Link spre comentariu
Gerula Postat August 13, 2007 Partajează Postat August 13, 2007 < Pai daca eu NU bat PIN-ul la POS, si pin-ul NU e stocat pe card, atunci cu siguranta la banca ajunge o cerere de plata FARA PIN. De ce nu poate banca sa vada lipsa PIN-ului din cererea de plata si sa o refuze? > Pentru ca romanii stiu doar sa cumpere tehnica, habar n-au cum sa faca modifice de care ai vorbit.Uite, daca te calca unul cu masina alb metalizat cu numarul B 3_K_H, si stii ca sta pe strada MIhai Eminescu. Politia nu-l poate identifica, desi are baza de date electronica cu toate masinile din Bucuresti. Dar softul lor nu poate face cautari cu numere de inmatriculare incomplet, desi in majoritatea cazurilor se stiu date partile despre eveniment.Deci, uite ca se cumpara softuri in mare parte inutile, de habarnisti, care se considera informaticieni.Ideia de a avea 2 conturi, e buna, se practica. Si anuntarea prin SMS cat costa. Nu am bani multi dar imi pare simpatic serviciul Link spre comentariu
Vizitator n0r1s Postat August 13, 2007 Partajează Postat August 13, 2007 fie sms fie online era 1 euro sau 1 usd pe luna nu mai tin minte, la mai toate bancile e tariful asta. la aia prin sms puteai sa primesti sms de fiecare data cind se extrageau/depuneau bani peste o suma minima. Link spre comentariu
gabiz_ro Postat August 13, 2007 Partajează Postat August 13, 2007 dupa ce spune aici pin-ul e criptat pe trackul 2 http://www.gae.ucm.es/%7Epadilla/extraw ... exam1.html Link spre comentariu
stefanev Postat August 14, 2007 Partajează Postat August 14, 2007 eu simt contul mai in siguranta daca are pin. Cat despre cardul dat din mana la vanzator... nu am intalnit nici unul sa zica: scanati cardul dumneavoastra. Cat despre celelalte tari... nu uitati ca noi traim in Romania si AVEM nevoie de pin. parerea mea. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 14, 2007 Partajează Postat August 14, 2007 dupa ce spune aici pin-ul e criptat pe trackul 2 http://www.gae.ucm.es/%7Epadilla/extraw ... exam1.html Multumesc gabiz_ro! Vestea rea: mi-ai confirmat exact lucrul de care imi era frica, ca pin-ul e pe card Vestea buna: am rationat corect desi bausem binisor cand am postat :partyman: si banca nu m-a mintit cand mi-a spus ca nu au cum sa refuze platile la care nu trebuie bagat PIN-ul! Gata, m-am linistit, noi sa fim sanatosi! :smt003 Link spre comentariu
Gerula Postat August 14, 2007 Partajează Postat August 14, 2007 RoGeorge, adica, daca-ti dau cardul meu imi poti spune ce PIN am ?Ca dupa cum spune tipul ala cu trackul 2 e simplu ai citit o chestie in hexa si gata.Dar eu nu cred sa fie atat de simplu< Vestea buna: am rationat corect desi bausem binisor cand am postat Partyman si banca nu m-a mintit cand mi-a spus ca nu au cum sa refuze platile la care nu trebuie bagat PIN-ul! >Dupa logica asta poate sa-ti ia o suma de 3 ori mai mare decat e scris pe chitanta. Ce mare lucru iunmultete cu 3.Dar nu gandim strict tehnologic. Cine autorizeaza aparatele alea ar trebuie sa nu dea voie sa intre in RO celor care nu cer PIN-ul. Link spre comentariu
Vizitator n0r1s Postat August 14, 2007 Partajează Postat August 14, 2007 http://en.wikipedia.org/wiki/Personal_i ... ion_number Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum