sesebe Postat Aprilie 5, 2019 Partajează Postat Aprilie 5, 2019 (editat) Nu trebuie sa uitati ca orice filtru a-ti folosi trebuie sa folositi in el componente ce nu vor fi influientate de elementele parazite de circuit. Desi arata foarte frumos raspunsul filtrului trebuie tinut cont ca un condesator de 3.8pF este comparabil cu capacitatile parazite ale circuitului si, chiar daca se face constructie paianjen ca sa se minimizeze capacitatile parazite, o bobina de 10µH s-ar putea sa aiba capacitate proprie comparabila ca valoare cu capacitatea de acord ceea ce rezulta in final ca va fi dificil (poate chiar imposibil) sa se faca acordul primei celule din filtru. Toate simularile sint facute cu componente ideale din ce-mi dau eu seama si avind in vedere de ceea ce se doreste a se obtine eu zic ca sint numai informative si nu te poti baza exact pe valorile obtinute. O a doua chestie ce vreau sa o fac remarcata o reprezinta analiza spectrala facuta pe osciloscop. Chiar si cu un osciloscop pe 12 biti este greu sa facii o analiza spectrala (fourier) utila.Ca sa se vada componente superioare pe o astfel de analiza trebuie sa fie la maxim 12-14db sub fundamentala pt ca altfel nu mai sint vizibile. Editat Aprilie 5, 2019 de sesebe Link spre comentariu
nico_2010 Postat Aprilie 5, 2019 Partajează Postat Aprilie 5, 2019 Acum 7 minute, sesebe a spus: o bobina de 10µH s-ar putea sa aiba catacitate proprie comparabila ca valoare cu capacitatea de acord ceea ce rezulta in final ca va fi dificil (poate chiar imposibil) sa se faca acordul primei celule din filtru AiciI: http://g3ynh.info/zdocs/magnetics/appendix/Toroid_selfC.html a facut teste pentru stabilirea capacitatii proprii a unei bobine de 56uH, realizata pe un tor avand un numar de 32 spire. Rezultatul -->1.02pF. Ca urmare este de asteptat ca o bobina de 10uH sa aiba o capacitate proprie mai mica. Si de rest, se poate juca cu vrea, frecventa este prea mica pentru ca elementele parazitare, capacitatile proprii si inductantele proprii sa aiba un efect major, cel mult va constata ca frecvenyta de taiere a filtrului nu va fi de 10MHz ci mai mica. Asta inseamna ca in loc sa calculeze filtrul pentru o frecventa de taiere de 10MHz, il va calcula pentru o frecventa de taiere de, sa zicem, 12 - 15MHz. Nu concureaza Agilent si nici HP cu realizarea lui, ci pur si simplu vrea sa obtina ceva functional, cu parametri cat mai buni pentru un echipament de amator. Si cam asa arata filtrul trece-jos cu condensatori Murata (alesi din lista oferita de LTSpice), respectiv cu bobine de la Coilcraft (de asemenea disponibile in lista softului cu pricina). Se poate observa o modificare de alura si, totodata, o modificare a frecventei de taiere (la -3dB este de 6.ceva MHz). Cum Coilcraft nu ofera bobine cu un Q ridicat (cele din simulare au Q=12), nu te poti astepta la altceva. Reqalitatea de multe ori bate filmul! Link spre comentariu
d2134 Postat Aprilie 5, 2019 Partajează Postat Aprilie 5, 2019 (editat) Eu nu am inteles ce vreti voi sa faceti. Vreti sa scoateti la pinul 10 al AD9833 un semnal dreptunghiular curat cu amplitudine, faza si factor de umplere controlate prin pinii 6,7 si 8 si avind frecventa pina la 10MHz? Adica prin tehnica DDS simpla? Eu cred ca nu se poate. Pina pe la 100kHz poate s-ar obtine un semnal cit de cit curat dar mai sus e greu de crezut. Editat Aprilie 5, 2019 de d2134 Link spre comentariu
Craciun Postat Aprilie 5, 2019 Partajează Postat Aprilie 5, 2019 Salut, Uite aici o schema si hexul ptr un generator sinus/dreptunghi in gama 0-70Mhz, cu modulul DDS AD9851 si cu PIC16F876A(pe schema e figurata conexiunea de iesire sinus, dar modulul DDS are si 2 iesiri cu dreptunghi). http://www.danolteanu.webs.com Link spre comentariu
nico_2010 Postat Aprilie 5, 2019 Partajează Postat Aprilie 5, 2019 OK, nu prea inteleg ce este neclar in acest topic! Userul PKP98 vrea sa isi construiasca un generator de semnal folosind circuitul AD9833 si nu altceva! Problemele pe care incearca sa le rezolve sunt: - pentru partea de semnal sinusoidal: filtrul de iesire si amplificatorul (mai precis amplificare si balans fata de zero); - pentru partea de semnal dreptunghiular/triunghiular partea de amplificator (mai precis amplificare si balans fata de zero); Ultimele cateva postari s-au axat (doar) pe topologia filtrului de la iesire in situatia existentei unui semnal sinusoidal, cu bunele si cu relele solutiilor prezentate. In rest, nu s-a discutat nimic de formator de semnal dreptunghiular (rise and fall time), sau despre alte aspecte! Link spre comentariu
nico_2010 Postat Aprilie 5, 2019 Partajează Postat Aprilie 5, 2019 Am testat modulul cu AD9833 pe care il am si rezultatul (semnal sinusoidal cu F= 1MHz) arata asa: Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 5, 2019 Partajează Postat Aprilie 5, 2019 @nico_2010 si @sesebe, multumesc pentru sugestii. Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 6, 2019 Partajează Postat Aprilie 6, 2019 (editat) On 4/4/2019 at 6:03 PM, Thunderer2018 said: Folosind sugestia lui @nico_2010 (multumesc din nou!), am evoluat catre asta (cu modificari minime ale schemei originale): O sa implementez cand oi avea timp si postez daca sunt imbunatatiri. Editat Aprilie 6, 2019 de Thunderer Link spre comentariu
gsabac Postat Aprilie 6, 2019 Partajează Postat Aprilie 6, 2019 (editat) Prin folosirea filtrelor la iesire ar trebui sa se rezolve mai multe probleme generate de conversia digital analogica a circuitului AD9833, printre care micsorarea efectelor semnalului de esantionare de pe iesire si micsorarea efectelor armonicilor generate de erorile nealinierii rangurilor binare. Adica filtrul cu panta oricit de abrupta pe 10 MHz nu rezolva decit partial unele aspecte ale zgomotului si distorsiunilor. Acestea se vad foarte bine pe semnalul de iesire prezentat in documentatie, ca in poza. Click pentru marire. Filtrele sunt necesare pentru aplicatii de inalta fidelitate si sensibilitate, unde un zgomot total de -60dB nu poate fi admis, dar pentru aplicatii generale semnalul cu un simplu filtru este suficient. Din curbe se desprinde si ideea ca exista anumite combinatii fmclk si fout pentru care zgomotul este mai mic. @gsabac Editat Aprilie 6, 2019 de gsabac Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 6, 2019 Partajează Postat Aprilie 6, 2019 Exact, la nivel de amator un filtru eliptic de ordin 7 (10 piese numai) pare suficient pentru scopul ales. Link spre comentariu
PKP98 Postat Aprilie 20, 2019 Autor Partajează Postat Aprilie 20, 2019 Buna seara! Imi cer scuze ca nu am mai dat semne de viata, am fost destul de ocupat in ultimul timp, nu am mai avut timp de nimic! Am ramas la dimensionarea filtrului, va multumesc pentru schemele postate. Am folosit acel site postat de @nico_2010 pentru dimensionarea lui, si am obtinut urmatoarele valori: O sa-mi cumpar fix acele componente pentru acest filtru, dar mai am cateva nelamuriri pana a face asta. Cat trebuie sa fie adaptarea de impedanta si cum trebuie sa lucrez cu ea? Unde adaug acest filtru, fix la iesirea din AD9833 sau la finalul circuitului, dupa AO si toate cele ? Si inca ceva, acest filtru trece jos este doar pentru semnalul sinusoidal? Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 20, 2019 Partajează Postat Aprilie 20, 2019 Eu as mai lucra sa merg catre -60dB atenuare in loc de 40dB. Vezi filtrul meu mai sus. Eu am pus filtrul intre DDS si AO buffer/amplifier. Astfel poti lucra cu orice impedante in-out (ca sa nu fii legat de 50R). Filtrul asta este pentru sinus si triunghi. 1 Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 22, 2019 Partajează Postat Aprilie 22, 2019 (editat) Chiar dacă s-a mai negat asta, eu tot consider ca-s prea mici valorile condesatoarelor pt a obține o realizare practica performanta a filtrului pt ca vei avea de-aface cu capacități parazite comparabile ca valoare cu unele dintre capacitățile de acord ale filtrului. Ps: acest filtru este pt orice forma arbitrara de unda care are slew-rate-ul mai mic decit cel impus de filtru. Editat Aprilie 22, 2019 de sesebe Link spre comentariu
nico_2010 Postat Aprilie 23, 2019 Partajează Postat Aprilie 23, 2019 (editat) Acum 9 ore, sesebe a spus: Chiar dacă s-a mai negat asta, eu tot consider ca-s prea mici valorile condesatoarelor pt a obține o realizare practica performanta a filtrului pt ca vei avea de-aface cu capacități parazite comparabile ca valoare cu unele dintre capacitățile de acord ale filtrului. Nu prea stiu pe ce se bazeaza "consideratiile" tale (ai mai comis-o odata cu optocuploare, TTL-uri, stii tu), insa mai jos ai simularea pentru un filtru trece-jos de10MHz, in care C8, C9, C10 sunt "capacitati parazite", iar R3, R4, R5 sunt folosite pentru a introduce elementul "Q" in ecuatie si au fost calculate pentru fiecare bobina in parte pentru a obtine Q=200 (valoare uzuala pentru bobine realizate pe tor de ferita T50-6). Mie mi se pare ca filtrul arata OK, cu o atenuare de cca 45dB la 13MHz, 81dB la 20MHz si 83dB la 23MHz. Nu am timp sa-l realizez si practic, insa poate o voi face numai si pentru a-ti demonstra (cum am mai facut-o odata) ca este corecta abordarea pe care am propus-o. Si cam asa arata filtrul fara "capacitatile parazite" Editat Aprilie 23, 2019 de nico_2010 Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 23, 2019 Partajează Postat Aprilie 23, 2019 (editat) Acum 5 ore, nico_2010 a spus: Nu prea stiu pe ce se bazeaza "consideratiile" tale (ai mai comis-o odata cu optocuploare, TTL-uri, stii tu), insa mai jos ai simularea pentru un filtru trece-jos de10MHz, in care C8, C9, C10 sunt "capacitati parazite", iar R3, R4, R5 sunt folosite pentru a introduce........................................... Asta este numai parerea ta si nu ai sa ma convingi niciodata ca-i intradevar asa pt ca nu este. Iar legat de problema curenta in discutie nu mai continui pt ca nu am chef de polemici. Fiecare e liber sa creada tot ce vrea. Electronica se poate face in multe moduri si nu iese fum decit in citeva dintre ele......... Editat Aprilie 23, 2019 de sesebe Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum