Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generator de semnal

PKP98

Postări Recomandate

Multumesc frumos  @gauss pentru schema postata mai sus, dar am stabilit de la bun inceput ca vreau sa fie digital, ma pricep mai mult pe partea asta decat pe cea analogica. 

In legatura cu aceasta intrebare :

Acum 3 ore, nico_2010 a spus:

De ce nu faci tu proiectul din link-ul pe care l-ai mentionat in primul topic?

Sincer, nu vreau sa recurg la aceasta metoda, adica vreau sa-mi pun si eu capul la contributie, stiu ca varianta usoara si optima este aceea de a lua proiectul direct de acolo, am tot ce trebuie, pana si PCB-ul. Sunt constient si ma astept la rezultate mai proaste in proiectele mele fata de cele pe care le gasesc pe net, dar daca le iau de acolo ...eu ce invat? Am aproape 2 ani de Inginerie Electrica (Universitatea Politehnica Bucuresti), imi place acest domeniu, facultatea te ajuta sa gandesti, te invata sa modelezi realitatea, te pune in situatii grele...situatii limita, te inspira, te face inginer pe diploma, mai mult nu poate, restul depinde de mine... singur ma "perfectionez". Eu sunt anul 2 si vin la mine colegi din anul 4 care vor sa-si faca proiectul de licenta si nu stiu chestii esentiale, nu au pus singuri niciodata o rezistenta, un tranzistor intr-un circuit, nu au simtit miros de ars... nu mai zic de codul culorilor care "nu exista" si multi sunt studenti buni, cu medii mari.

Revenind la subiect, o sa merg pe LM7171 si amplitudinea o modific digital.

Multumesc frumos!

Link spre comentariu
Acum 5 ore, nico_2010 a spus:

Nu m-am hotarat cum o sa fac varierea amplitudinii varf la varf

Asta ar fi primul argument pentru care am spus sa faci prima data proiectul asa cum este el dat si pentru care am spus ca ar fi bine sa lucrezi pe module.

Acum 5 ore, nico_2010 a spus:

As dori (i, al doilea i nu are ce cauta aici) o mica protectie la iesirea generatorului (nu am idee cum as putea sa fac)

Asta ar fi al doilea argument.

Al treilea argument ar fi ca, daca nu ai ideile gata conturate si te apuci sa faci cablajul, vei constata ca trebuie sa faci modificari care - conform legii lui Murphy - presupun reproiectarea cablajului si refacerea lui.

Crede-ma, vei avea destule motive sa-ti bati capul si, cu aceasta ocazie, sa inveti. Uneori proiectele prezentate pe net nu sunt chiar functionale!

Editat de nico_2010
Link spre comentariu

Eu te incurajez sa-ti faci singur proiectul dar trebuie sa stii ca si colegii au dreptate.

Trebuie sa fii pregatit sa refaci de multe ori cablajul si schema.

Ai spus la un moment dat ca ti-e cam frica de SMD-uri. Daca vrei intradevar sa atingi 10Mhz atunci ar cam trebui sa mergi pe SMD-uri. Se poate si cu thru-hole-uri dar vor aparea unele probleme. Multe componente SMD sint chiar usor de lipit si manevrat iar o capsula SO8 de operational e chiar simplu de lipit.

Pt reglat nivelul sint mai multe variante, unele mai simple dar cu erori  altele mai scumpe dar mai performante. O varianta intermediara este sa folosesti atenuatoare in PI adaptate la 50Ω si sa le comuti cu citeva releie.Cred ca-ti dai seama ca trebuie sa lucrezi adaptat pe 50Ω daca vrei o banda asa de mare de frecventa.

Ai putea sa te inspiri din schema de la generatorul acesta care este unul foarte bun si performant.

Tot de acolo te poti inspira si legat de felul cum este realizata protectia si de operationalii folositi. Ar fi bine daca ai tinde si spre +/- 10V la iesire. Sint cazuri cind te va ajuta acest lucru.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
10 hours ago, PKP98 said:

Revenind la subiect, o sa merg pe LM7171 si amplitudinea o modific digital.

Incearca si LMH6503 pentru amplitudine.

Link spre comentariu
On 3/31/2019 at 12:15 PM, gsabac said:

Nivelul de iesire din circuitul AD9833 este dat in documentatie.

VOUT reglabil de la 40mV la 650mV doar tensiune pozitiva cu componenta continua.

Adaug ca la semnal dreptunghiular iesirea are amplitudinea cam 2,5Vvv - se bypass-eaza DAC-ul.

@PKP98, va trebui sa te gandesti serios la un filtru pe iesire, daca vrei sinusoida curata.

Eu am implementat o logica in care la comutarea pe dreptunghi dezactivez filtrul si introduc o atenuare la acei 2,5Vvv. Astfel iesirea (dupa opamp) se pastreaza la aceeasi amplitudine.

Editat de Thunderer
Link spre comentariu

Buna ziua!

Imi cer scuze ca raspund asa de greu (vad aici o multime de raspunsuri si oameni care vor sa ma ajute), dar mai tot timpul meu este ocupat de facultate. Astazi am luat modulul AD9833, dar din pacate nu am timp sa ma apuc de niste teste, as vrea eu sa fac asta, dar nu se poate momentan.

La 02.04.2019 la 7:59, nico_2010 a spus:

In plus, initial poti comanda doar piesele de care ai nevoie pentru varianta de baza si ulterior iti poti comanda componentele de care ai nevoie pentru extinderea proiectului.

Exact asta o sa fac, o sa lucrez si pe module pentru ca nu am de gand sa fac un cablaj pana nu ajung la schema "finala".

La 02.04.2019 la 15:47, sesebe a spus:

Cred ca-ti dai seama ca trebuie sa lucrezi adaptat pe 50Ω daca vrei o banda asa de mare de frecventa.

Am observat si citit despre aceasta adaptare de impedanta, nu am inteles eu multe, dar o sa tin cont, iar legat de manualul service postat, ramane sa-l studiez in detaliu... sunt multe de invatat si de "furat" de acolo.

Acum 16 ore, Thunderer2018 a spus:

PKP98, va trebui sa te gandesti serios la un filtru pe iesire, daca vrei sinusoida curata.

Ce fel de filtru, ce sa faca?

Multumesc frumos!

Link spre comentariu

Ai in schema postata de mine si filtru. Chiar doua tipuri.

Ideea este ca sa filtrezi frecventa de sampling si sa ramina numai frecventa ce se vrea generata. Se mai numeste si filtru de reconstructie.

Link spre comentariu

@PKP98, iti pot posta forme de unda cu si fara filtru daca explicatia lui @sesebenu e suficienta.

Ca sa fie clar: nu ai sa reusesti un semnal sinusoidal curat la capatul benzii cu un simplu filtru, dar dupa multe teste va iesi unul curaţel si bineinteles atenuat :limb:.

O sa consult si eu schema lui @sesebe caci e loc de imbunatatire la filtrul meu. Multumesc.

Link spre comentariu

Mi-am gasit un pic de timp sa ma joc cu filtre.

Fclock 25MHz la DDS AD9833.

Filtrul meu in stanga, filtrul HP in dreapta. Atenuarea este cu 2 ordine de marime mai mare la HP (HP este dat 20MHz iesire) pentru frecvente inalte.
c3szp9H.jpg

Iesirea DDS-ului meu la 10MHz:
In poza asta cu albastru este iesirea filtrata, cu galben direct la iesirea DDS.
c8lSFuQ.jpg

In poza asta analiza spectrala canal galben = iesirea filtrata.
Ansny8e.jpg

Iesirea DDS-ului meu la 1MHz:
In poza asta cu albastru este iesirea filtrata, cu galben direct la iesirea DDS.
2nPrhA5.jpg

In poza asta analiza spectrala canal galben = iesirea filtrata.
v95mPUb.jpg

Editat de Thunderer
Link spre comentariu

Schemele de filtre posteate de @Thunderer2018 sufera de lipsa de adaptare la intrare. Probabil ca adaptarea cu pricina ar schimba raspunsul filtrelor.

Mi-as permite sa postez si varianta mea de filtru trece-jos, cu frecventa de taiere de 20MHz.Poate foloseste initiatorului topicului:

FTJ_20MHz.thumb.png.b2e5dd83d93a1046640e4dfb38a22b4d.png

Si un detaliu, cu privire la atenuarea frecventei oscilatorului local:

FTJ_20MHz_detaliu.thumb.png.13ca44d140256f1d254e39d91f7eb051.png

Si varianta de filtru trece-jos cu frrecventa de taiere de 10MHz:

FTJ_10MHz.thumb.png.85d7908a34f20f3b368d5ff9329d12dd.png

Editat de nico_2010
Link spre comentariu

Multumesc @Thunderer2018 @nico_2010frumos pentru filtrele si testele postate mai sus!

Am făcut si eu ceva teste...sa vad cum arata semnalul la diferite frecvențe (fix la ieșirea DDS-ului). 

La frecvența de 100Hz 

DS1Z_QuickPrint1.png.c98d5981222519ef07224dfbaaf73bc2.png

La frecvența de 1MHz

DS1Z_QuickPrint2.png.9a7c842d77eab3334643cb68c139b779.png

Se vede clar ca am nevoie de un filtru, la 10MHz arata extrem de urat!

As putea sa folosesc filtrele postate mai sus, dar as vrea si ceva informații sa vad cum se proiectează un asemenea filtru ( un link, o carte).

Multumesc frumos pentru ajutor!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări