PKP98 Postat Martie 30, 2019 Partajează Postat Martie 30, 2019 Buna seara! Am intentia de a construi un mic generator de semnal (dreptunghiular, triunghiular, sinusoidal) folosind un AD9833, un microprocesor (Atmega8, Atmega328...) si un LCD. Frecventa maxima o sa fie undeva la 10MHz, nu ma intereseaza mai mult. Initial mi-am generat un semnal dreptunghiular cu un Atmega16, afisam frecventa pe un LCD 2x16 ,era destul de precis. Urmatoarea etapa a fost transformarea semnalului generat intr-un semnal bialternanta, iar cu ajutorul a 4 tranzistori bipolari am reusit sa fac asta, doar ca semnalul nu era simetric, avea o componenta continua. Eliminarea acesteia, dar si alte neajunsuri (timpul de intrare in conductie si blocare al tranzistorilor bipolari ) m-au facut sa ma gandesc la un AO, tocmai ce studiez acum la facultate. Cu ajutorul unui LM358, am construit un amplificator neinversor alimentat de la +-9V, iar cu ajutorul a doua potentiometre puteam sa reglez teniunea de offset si amplitudinea varf la varf. Minunat pana aici !!! Problema apare desigur la frecvente mai mari ( 10kHz ) unde tensiunea la iesirea AO-ului "cea cu galben" arata diferit de cea de la intrare "cea cu albastru": Din ce am invatat si observat... de vina pare sa fie "Slew Rate-ul" care se poate observa ca are o valoare aproximativa de 0.4-0.45V/us ceea ce corespunde cu datasheet-ul AO-ului care are o valoarea de 0.5V/us. Ce amplificatoare operationale sa folosesc ...cele care au Slew Rate-ul foarte mare? In afara de latimea benzii de frecventa si Slew Rate...mai conteaza alt parametru? Acesta este bun? https://www.analog.com/media/en/technical-documentation/data-sheets/1223fb.pdf Motivul pentru care folosesc AD9833 este simplu, consider ca genereaza forme de unda mult mai corecte decat as putea genera eu cu un DAC, cu toate acestea nu ma astept ca la frecventa aceea de 10MHz undele generate sa fie perfecte...dar ma astept totusi ca pana la 2-3 MHz sa nu fie probleme. Orice sugestie, critica, este bine-venita! Multumesc frumos! Link spre comentariu
puriu Postat Martie 31, 2019 Partajează Postat Martie 31, 2019 Amplificatoarele operationale nu sunt destinate generatoarelor de semnal. Au amplificare foarte mare in bucla deschisa la frecvente foarte joase (Hz), dar amplificarea scade obligatoriu la frecvente mai mari (compensare in frecventa). La 1 MHz, LM358 are amplificare unitara. Sunt si AO mai rapide, dar nu pot genera un semnal curat peste cativa kHz. Un generator de semnal pana la 1 MHz, bun si util, se poate face cu generatorul de functii XR2206. https://www.jameco.com/Jameco/Products/ProdDS/34972.pdf Se pot adauga un amplificator de putere, un voltmetru si un frecventmetru. 1 Link spre comentariu
gsabac Postat Martie 31, 2019 Partajează Postat Martie 31, 2019 Autorul topicului este un tinar studios, pe valul microcontrollerelor si cu acest generator DDS poate invata in plus si ceva programare. Realizarea este simpla, cumpara citeva module, sursa de alimentare, claviatura, afisaj, encoder, citeva switch-uri si adapteaza un proiect gata facut cu circuit, soft si HEX si gata generatorul. Are precizie si acuratete, forme de unda diverse si cu circuite de iesire adecvate poate obtine ce isi doreste. Evident categoria "Old Boy" stie si poate realiza generatoare analogice, trebuie circuit, comutatoare, condensatoare de precizie, potentiometre, alimentator, scala gradata sau un modul de frecventmetru, atenuator calibrat de nivel, cutie etc. generator care pentru generatia" F" nu are nici un chichirez si poate chiar are o anumita ostilitate fata de asemenea realizari. Am spus ca se cumpara module, deoarece este aproape imposibil sa realizezi un proiect de circuit pentru AD9833, cu anexele necesare si pentru inceput ar fi bine sa alegeti pentru model si studiu un proiect gata facut: https://www.allaboutcircuits.com/projects/how-to-DIY-waveform-generator-analog-devices-ad9833-ATmega328p/ Generatorul din link are scheme, soft, proiect de circuite si multe aprecieri. Succes! @gsabac 1 Link spre comentariu
PKP98 Postat Martie 31, 2019 Autor Partajează Postat Martie 31, 2019 In primul rand vreau sa va multumesc pentru atentia acordata! Pe de alta parte: Acum 2 ore, puriu a spus: Amplificatoarele operationale nu sunt destinate generatoarelor de semnal. Eu nu vreau sa-mi generez semnalul cu ajutorul amplificatoarelor operationale, de asta se ocupa un modul cu AD9833 controlat de un microcontroler prin intermediul comunicarii seriale SPI. Cu ajutorul amplificatoarelor operationale vreau sa-mi transform semnalul meu generat deja de AD9833 care are valori doar pozitive intr-un semnal bialternanta. De exemplu semnalul dreptunghiular generat de AD9833 are amplitudinea de 3v si valorea minima 0v. Eu vreau sa obtin la iesire un semnal dreptunghiular cu valorea minima de -3v si valorea maxima de 3v, adica sa fie deoparte si de alta a axei Ox. Nu stiu daca ma exprim corect... Ideea este ca un amplificator neinversor ma ajuta sa obtin o tensiune de offset variabila "ma pot plimba cu semnalul in sus si jos fata de axa Ox", obtin si o amplificare a semnalului, mica cei drept, dar exista . Am mai cautat cate ceva si am gasit aceasta schema care foloseste un EL2001 si face exact ce vreau eu, de amplificare nu sunt sigur. In foaia de catalog scrie ca acest EL2001 are un Slew Rate de 2000v/us, doar ca este un amplificator buffer, care ofera un curent maricel la iesire si o protectie la scurt circuit. Cum a spus si domnul @gsabac o sa folosesc un modul cu AD9833, nu sunt inca in stare sa proiectez un cablaj pentru asemenea frecventa. Oricum sunt sigur ca o sa intampin probleme legate de trasee si alte nebunii, dar rezolvarea o sa vina la timpul ei...pana atunci trebuie sa ajung acolo. Exact asta vreau sa fac si eu "link-ul postat mai sus", doar ca am nevoie de un AO mai capabil, cu un Slew Rate mult mai mare decat cel utilizat acolo. Problema apare la alegerea AO-ului, sunt destul de scumpe cele bune si nu vreau sa cumpar ceva gresit! Multumesc frumos! Link spre comentariu
vijelie02 Postat Martie 31, 2019 Partajează Postat Martie 31, 2019 Cititi foia de catalog pentru LMH6643, eu zic ca este suficient pentru proiectul d-voastra. 1 Link spre comentariu
djvas Postat Martie 31, 2019 Partajează Postat Martie 31, 2019 Ar trebui precizata si amplificarea folosita / dorita pt Op amp pentru ca in fuctie de asta se poate calcula slew rate-ul minim. Totodata reglarea amplificarii si a offsetului cu acelasi op amp nu este cea mai buna solutie. Lt1223 ar putea fi o solutie buna pentru aceasta aplicatie cu conditia ca amplificarea sa fie maxim 20db ( x10 ) pentru 10 Mhz.Si am vazut ca este si rezonabil ca pret. Oricum nu teastepta sa gasesti un op amp cu slew rate mare si GBW >100 Mhz la pret de cativa lei. 1 Link spre comentariu
gsabac Postat Martie 31, 2019 Partajează Postat Martie 31, 2019 Nivelul de iesire din circuitul AD9833 este dat in documentatie. VOUT reglabil de la 40mV la 650mV doar tensiune pozitiva cu componenta continua. Voltage Output. The analog and digital output from the AD9833 is available at this pin. An external load resistor is not required because the device has a 200 Ω resistor on-board. Deci amplificatorul de iesire extern, va fi excitat cu un generator cu impedanta redusa insa trebuie conectat pe CC deoarece se pot genera si frecvente extrem de joase. Toate circuitele prezentate sunt bune, eu prefer LM7171 2,5-4$ in functie de tip, care are performante bune la 10MHz sinusoidal si dreptunghiular si amplificarea necesara ar fi cam de 10-15. La acest generator problemele pricipale sunt din domeniul software (eventual si learning) si trebuie experimentat si construit mai intii generatorul si daca se reuseste se poate trece la un modul de iesire si eventual chiar la un atenuator calibrat. @gsabac 2 Link spre comentariu
PKP98 Postat Martie 31, 2019 Autor Partajează Postat Martie 31, 2019 Am mai rasfoit putin documentatia pentru AD9833 si am gasit doar ca tensiunea de iesire este cuprinsa intre 38mV si 0.65V, nu am gasit faptul ca aceasta ar putea fi reglabila, poate nu am am inteles eu. Citat An external load resistor is not required because the device has a 200 Ω resistor on board. The DAC generates an output voltage of typically 0.6 V p-p. Eu consider ca cei 38mV reprezinta componenta continua, iar amplitudinea varf la varf este ( 0.65V-0.038) care face aproximativ cei 0.6 V p-p. Daca lucrurile stau in felul urmator, o amplificare de 20dB este suficienta . Am luat in calcul si acel LM7171 si acum chiar nu stiu ce sa mai aleg. Multumesc frumos! Link spre comentariu
djvas Postat Martie 31, 2019 Partajează Postat Martie 31, 2019 2 hours ago, gsabac said: La acest generator problemele pricipale sunt din domeniul software (eventual si learning) si trebuie experimentat si construit mai intii generatorul si daca se reuseste se poate trece la un modul de iesire si eventual chiar la un atenuator calibrat. @gsabac Din contra... asta mi se pare cel mai usor de facut. Pana la urma are doar 3 amarati de registri. Nu prea ma prind cu tensiunea de iesire cum e... nu vad sa se poata regla din soft si nici din schema bloc a ic-ului nu reiese asta. Vad ca vout este legat direct la iesirea dac-ului. 1 Link spre comentariu
franzm Postat Martie 31, 2019 Partajează Postat Martie 31, 2019 (editat) 46 minutes ago, PKP98 said: Am luat in calcul si acel LM7171 si acum chiar nu stiu ce sa mai aleg. LM7171 a mai fost folosit de catre un coleg pentru un generator cu DDS. Editat Martie 31, 2019 de franzm 1 Link spre comentariu
gsabac Postat Aprilie 1, 2019 Partajează Postat Aprilie 1, 2019 12 hours ago, PKP98 said: Am mai rasfoit putin documentatia pentru AD9833 si am gasit doar ca tensiunea de iesire este cuprinsa intre 38mV si 0.65V, nu am gasit faptul ca aceasta ar putea fi reglabila, poate nu am am inteles eu. Eu consider ca cei 38mV reprezinta componenta continua, iar amplitudinea varf la varf este ( 0.65V-0.038) care face aproximativ cei 0.6 V p-p. Daca lucrurile stau in felul urmator, o amplificare de 20dB este suficienta . Am luat in calcul si acel LM7171 si acum chiar nu stiu ce sa mai aleg. Multumesc frumos! Am rasfoit cu atentie marita documentatia circuitului AD9833 si intradevar nu am gasit nici o referinta ca nivelul s-ar regla prin soft, deci daca luam in consideratie un nivel mediu de circa +350mV, asa cum se arata si in documentatia din link-ul "allaboutcircuits" nivelul de zero al circuitul de iesire se aduce la zero cu un trimer, si tot asa cred ca ati realizat si dvs. Alegeti circuitul pe care il obtineti cel mai convenabil si capabil de a scoate la iesire semnale dreptunghiulare acceptabile, adica fronturi de iesire de 10- 15nS pentru un semnal dreptunghiular la frecventa de 10MHz. @gsabac 1 Link spre comentariu
nico_2010 Postat Aprilie 1, 2019 Partajează Postat Aprilie 1, 2019 (editat) Un posibil raspuns la intrebarile colegului nostru ar fi asta AD8009. Si foaia de catalog: https://www.analog.com/media/en/technical-documentation/data-sheets/AD8009.pdf La magazinul polonez pretul este de 22 lei cu TVA Editat Aprilie 1, 2019 de nico_2010 Link spre comentariu
PKP98 Postat Aprilie 1, 2019 Autor Partajează Postat Aprilie 1, 2019 (editat) Buna seara! Mi-am facut putin timp si am ales 4 amplificatoare operationale din cele prezentate aici: 1. Cel prezentat de @nico_2010 este SMD, mai greu cu PCB-ul si lipirea lui, iar alimentarea este de +-5V, asta inseamna o amplitudine varf la varf a semnalului meu de maxim 8V. 2. LM7171 http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm7171.pdf pare destul de bun, are un Slew Rate de 4100V/us, alimentare de +-15V si o amplificare de aproximativ 30dB la frecventa de 10MHz si este destul de ieftin, nu inteleg de ce, poate ma ajuta cineva. 3. LT1223 https://www.analog.com/media/en/technical-documentation/data-sheets/1223fb.pdf pare varianta mai proasta (parerea mea... astept comentarii) a lui LM7171. Are un Slew Rate de 1000v/us, alimentare +-15V si o amplificare de 20dB la frecventa de 10MHz. 4. AD811 https://www.analog.com/media/en/technical-documentation/data-sheets/AD811.pdf destul de scump, are un Slew Rate de 2500V/us, alimentare +-15V si o amplificare de 20dB pana la frecventa de 30Mhz. Eu m-am gandit la o amplitudine varf la varf a semnalului final de minim 5Vpp, ce parere aveti, este mica, este mare? Sursa de alimentare diferentiala este formata clar dintr-un transformator capsulat (2x12V--2x0.3A), doua stabilizatoare 7812 si 7912. Alimentarea de 5V...probabil cu un 7805 de la cei 12V sau caut un transformator cu o alta infasurare separata. Ideea este ca vreau cat mai repede cu putinta sa dau comanda de piesele necesare asa ca as dorii sugestii, pareri, critici.... Nu m-am hotarat cum o sa fac varierea amplitudinii varf la varf (continuu cu un potentiometru sau in trepte din 5 in 5dB ). As dorii o mica protectie la iesirea generatorului (nu am idee cum as putea sa fac) si o iesire TTL (o sa ma ajute in proiectele mele care in general sunt cu microcontrolere). Multumesc frumos pentru interes si ajutor! Editat Aprilie 1, 2019 de PKP98 Link spre comentariu
nico_2010 Postat Aprilie 2, 2019 Partajează Postat Aprilie 2, 2019 Acum 9 ore, PKP98 a spus: Nu m-am hotarat cum o sa fac varierea amplitudinii varf la varf (continuu cu un potentiometru sau in trepte din 5 in 5dB ). As dorii o mica protectie la iesirea generatorului (nu am idee cum as putea sa fac) si o iesire TTL (o sa ma ajute in proiectele mele care in general sunt cu microcontrolere). De ce nu faci tu proiectul din link-ul pe care l-ai mentionat in primul topic? Folosind modularizarea iti va fi mai usor sa-ti dezvolti proiectul si sa-l modifici pe masura ce iti vin idei cu privire la cum protejezi iesirea (exista solutii si pentru asta) si/sau cum sa obtii semnal TTL (si pentru asta exista solutii, chiar simple). In plus, initial poti comanda doar piesele de care ai nevoie pentru varianta de baza si ulterior iti poti comanda componentele de care ai nevoie pentru extinderea proiectului. In alta ordine de idei si modificarea nivelului de iesire a semnalulului o poti face digital, folosind un potentiometru digital (ceva de genul MCP41010 ...MCP41100). Mergi pe varianta LM7171 (accepta scurtcircuit pe iesire pe perioada nedefinita). Link spre comentariu
gauss Postat Aprilie 2, 2019 Partajează Postat Aprilie 2, 2019 (editat) Exista si variante analogice , cu cativa tranzistori . Semnalul de iesire se poate transforma in dreptunghi la fel de usor ( sau de greu ... ) . Semnalul triunghiular , ma rog , la frecvente de MHz , o fi si el necesar ... momentan nu stiu la ce . Se gasesc si pentru asta rezolvari . P.S. - o schema pe care am testat - o acum zeci de ani ... 30 KHz - 30 MHz . Semnalul e de buna calitate , stabil , cu nivel suficient . Cu ceva interventii la L1 si L12 , se extinde inferior la 10 KHz si superior peste 50 MHz . Se poate " moderniza " , acord cu varicap ( tensiune de comanda C.C. , eventual sintetizata de alte blocuri ) etc . Tranzistorii nu sant " batuti in cuie " , se pot adapta si variante mai moderne , cu performante (si) mai bune . Editat Aprilie 2, 2019 de gauss 3 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum