Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Disjunctor diferential

ice felix

Postări Recomandate

La 31.03.2019 la 11:49, lavynyu a spus:

Foarte  bun  si  foarte  recomandat  ,  insa  daca  instalatia  nu este  facuta  calumea ca  la  carte   ,  jucaria  asta  este  foarte  enervanta  ,  decupleaza  anapoda  sau  cand  iti  este  mai  bine  .  

Instalatia mea electrica are cabluri de Al intenc ,erau innadite prin ..rasucire,am fost nevoit sa sparg peretele ca sa am acces la cablul intrerupt din cauza intrerupatorului defect!!  Oricum.o data la...juma de secol(50 ani..):nerv Acceptabil ..sau ..trebuie schimbata ...casa sau ...instalatia??:nas:

Link spre comentariu

Cred ca amandoua. :)

Si eu am aceeasi problema cu cablurile intenc si am fost nevoit sa limitez interventia asupra lor plus ca folosesc sigurante automate de 10A pe prize si de 6A pe iluminat. Consumatorii mari ii alimentez pe circuite separate, adaugate. Asta e...

Link spre comentariu
Acum 23 ore, cobrax2 a spus:

multumesc

deci nu e nevoie sa imi fac grija ca ar avea ceva probleme instalatia, nu?

Nu are treabă instalaţia cu fenomenul care ţi se întâmplă.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Buna ziua am o intrebare la voi electricieni. 

Am tabloul de afara unde este contuaru si are o siguranta de 32A iar în tabloul din casa am un diferential de 25A la 6 sigurante 5 sunt de 16A si una de 10A.

La un pic scurt la priza imi sare siguranta la priza si cea de-a fără de 32A.

Nar trebui să sara diferential de 25A

Link spre comentariu

La un scurt normal la priza nu ar trebui sa sara decat siguranta de 16A de la priza. Nicidecum cea de 25 sau cea de 32A. 

In fine, daca s-ar defini "un pic de scurt", scurt intre faza-nul sau intre faza-impamantare. 

Link spre comentariu
Acum 7 ore, Alyn a spus:

Buna ziua am o intrebare la voi electricieni. 

Am tabloul de afara unde este contuaru si are o siguranta de 32A iar în tabloul din casa am un diferential de 25A la 6 sigurante 5 sunt de 16A si una de 10A.

La un pic scurt la priza imi sare siguranta la priza si cea de-a fără de 32A.

Nar trebui să sara diferential de 25A

Presupun că ultima propoziţie este o întrebare...

On topic:

Siguranţele diferenţiale pot fi de 2 feluri:

- cu protecţie magneto-termică, adică declanşează la scurtcircuit sau supracurent ( RCBO )

- fără protecţie la scurt sau supracurent ( RCCB )

Cele din prima categorie, care au protecţie, pot fi identificate uşor, in faţa numărului care indică amperii la care rezistă, în cazul de faţă 25A, este trecută şi o literă care indică grupa de protecţie din fabricaţie. Astfel poate fi A25, B25, C25, D25.

Cele din a doua categorie nu mai au nici o literă în faţă.

Link spre comentariu

Aparaul alimentat de acel stecker are o problema cu punerea la masa. In momentul scoaterii din priza borna de nul a decuplat prima ramanand cuplate borna de faza si bornele (clemele) de impamantare si astfel a aparut un curent diferential. Eu presupun ca si acea priza trebuie verificata odata cu aparatul respectiv.

In mod normal, principiul selectivitatii spune ca dupa o siguranta automata de 32A urmeaza una de 20A sau 16A sau 10A sau 6A. Solutia de rezolvare ar fi folosirea unei sigurante diferentiale generale de 32A/30mA (varianta economica, acest disjunctor diferential de 32A va avea rol de separator si protectie diferentiala chiar daca are toate elementele de protectie) sau 16A/30mA sau 10a/30mA sau 6A/30mA pentru fiecare din circuitele corespunzatoare la varianta ideala. Tipul sigurantei este "B" si nu "C" (B16A, de exemplu) iar cea de la bransament de tip "C".

Siguranta diferentiala de la bransament ar trebui sa fie cu un curent diferential de 300mA si cea din tabloul din casa de 30mA. In general, siguranta diferentiala de la bransament ar trebui sa aiba si un "s" in denumire de la "slow" adica cu actiune intarziata pentru asigurarea selectivitatii extinse.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Ma bucur ca in ultima vreme sunt mai multi electricieni seriosi care atrag atentia oamenilor asupra faptului ca majoritatea electricienilor folosesc sigurante nepotrivite la instalatiile electrice casnice la noi in tara. Ma refer acum la folosirea curbei C in loc de curba B, la folosirea sigurantelor diferentiale de tip AC in loc de tip A, etc. Pe cei care pun siguranta de >16A pentru protejarea unor prize, din start nu ii consider electricieni, deci nu la asta ma refer cand vorbesc de sigurante nepotrivite.

Azi am gasit mai multe videouri foarte bune pe tema asta, omul acesta explica aceleasi lucruri ce noi am mai discutat in diferite topic-uri aici pe forum in cursul ultimilor 5-10 ani (stiu asta fiindca si eu am participat activ la multe discutii din diferite topic-uri):

Pana si el zice ca se loveste des de aceleasi probleme ce am mai scris intr-un alt topic prin 2013, ca in Romania extrem de putini furnizori au pe stoc sigurante cu curba B, iar la sigurante diferentiale daca vrei sa fie de tip A in loc de AC, se aduc doar la comanda speciala ca nu foloseste nimeni din ala in aceasta tara, etc. Eu pana la urma dupa cateva luni de asteptari in zadar a trebuit sa mi le comand direct din Germania, fiindca furnizorii de la noi nu au fost in stare sa aduca ce mi-ar fi trebuit. Daca acest om prin videourile lui poate motiva mai multi clienti sa ceara de la electricieni ceea ce trebuie si nu ce este in acel moment pe stoc in magazin, poate magazinele ar vedea ca este cerinta si pentru sigurantele care sunt momentan "exotice", care in strainatate insa sunt standardul actual.

Omul asta in ciuda faptului ca are sute de videouri educative foarte bune despre standardele cum ar trebui sa fie facute instalatiile electrice (despre multe teme ce s-au mai discutat si aici pe forum in cursul ultimilor ani), primeste la fiecare video zeci de comentarii nasoale, de la electrozugravi care il contrazic si comenteaza fara sa aibe habar. Cine vrea sa invete ceva in plus, merita sa-l urmareasca. Eu am lucrat si mai lucrez in domeniu in Germania si pot sa zic ca omul asta se ridica la standardele de acolo, in ciuda faptului ca traieste si lucreaza in Romania.

Link spre comentariu
La 12.11.2020 la 1:13, belasajgo a spus:

extrem de putini furnizori au pe stoc sigurante cu curba B

M-am uitat pe e-mag, de curiozitate, si am vazut ca se gasesc sigurante cu curba B si mono si bipolare toate valorile uzuale de diferite marci. Nu vad care e problema...

Link spre comentariu

Salutare. Am tot studiat forumul si youtube in ultima vreme si am o problema, se da o casa la sat, instalatia electrica e nou facuta (cred eu bine) casa e pe lung impartita in doua sectiuni si vor fi 3 tablouri electrice grupate asa - tablou 1 doua dormitoare, 1 living, camera tehnica si un hol plus celelate tablouri - tabloul 2 pentru zona umeda hidrofor, boiler prosopar- tabloul 3 inca un living, un dormitor si bucatarie, camera tehnica. Vreau sa aduc un electrician din zona sa imi faca tabloul electric, dar as vrea sa cumpar eu tot ce trebuie sa puna in el, am inteles ce fel de diferentiale trebuie, disjunctoare, etc, si mi-am facut o lista, intrebarea mea este daca este ok sa puna 1 diferential per tablou dimensionat pentru circuitul respectiv (pe genereal un intrerupator 2p) si unde e mai bine sa fie puse diferentialele - in tabloul general si din ele pleaca cablul catre fiecare tablou secundar, sau fiecare diferential in tabloul pe care il deserveste?

Link spre comentariu

Eu daca as fi electricianul contractat, nu as lucra pur si simplu cu ceea ce-mi propune si da clientul (materiale).

Dar, ca sa nu par absurd, as intalni clientul, as propune o instalatie conforma si as discuta optiunile de materiale. Fie ca le cumpar eu sau clientul.

Apoi m-as angaja la lucrare. Nu as veni la lucrare sa fac ce-mi zice clientul si cu piesele decise de el. Eu, ca electrician, am o responsabilitate care nu poate fi influentata de criteriile clientului, ci de normative si legi.

Link spre comentariu

Da, ai dreptate, dar e cea mai buna optiune pe care o am in zona, satul e destul de izolat si dl electrician face lucrari in zona pe weekend, lucreaza la Enel Distributie, ma gandesc ca e autorizat ANRE. Faza e ca ce lucrari a mai facut pe acolo nu prea sunt in grafic cu ce am citit aici, nu cred ca e o casa cu diferntiale sau alte alea. Acuma stiu ca sunt outsider si vin pe forum de electricieni sa zic la un electrician cum sa isi faca treaba dar multi nu isi dau interesul pentru client sa gaseasca o solutie buna. Daca pun o poza cu tabloul electric de la apartamentul nou in care stau acum ajung direct la sectiunea asa nu, electrician autorizat, facut doar sa fie. Alt aspect e faptul ca nu am posibilitatea sa merg decat in weekend si sunt cam departe de orice magazin de electro, e genul acela de lucrare fara proiect din care sper sa am un rezultat cat mai bun si sigur, macar sa pot supraveghea sau cere sa fie OK, pe altcineva mai bun nu am cum sa gasesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări