ice felix Postat Martie 30, 2019 Partajează Postat Martie 30, 2019 Asta toamna am refacut instalatia electrica (cu un electrician). Am o siguranta generala care opreste toata casa si apoi sunt puse pe prize, lumini, etc. Cineva mi-a zis ca trebuia sa pun un disjunctor diferential in loc de acea siguranta generala (nu am stiut si nici electricianul nu a zis nimic). Este musai sa pun una? In casa am doar Tv, calculator, consola gaming, masina spalat, hota si aragaz pe gaz cu aprindere electrica. Link spre comentariu
AdR!@N Postat Martie 30, 2019 Partajează Postat Martie 30, 2019 Este musai sa pui una de 32A (sau 25A...) și 30mA curent rezidual, recomandat sa fie una de calitate. Link spre comentariu
yo7lhe Postat Martie 30, 2019 Partajează Postat Martie 30, 2019 (editat) E recomandabil sa pui un diferential, nu obligatoriu. Tine de securitatea utilizatorilor si a locuintei. Ca o parere personala, nu recomand diferential de 30mA pe general. Te va enerva sarind mai mereu. Recomand insa diferentiale mici pe circuitele mai periculoase - bucatarie, baie, beci. Sau chiar pe toate circuitele, de 30mA, dupa buget. Pe general un diferential de 300mA, pentru protectie la incendiu. Editat Martie 30, 2019 de yo7lhe corectie tiparire Link spre comentariu
lavynyu Postat Martie 31, 2019 Partajează Postat Martie 31, 2019 21 hours ago, ice felix said: Asta toamna am refacut instalatia electrica (cu un electrician). Am o siguranta generala care opreste toata casa si apoi sunt puse pe prize, lumini, etc. Cineva mi-a zis ca trebuia sa pun un disjunctor diferential in loc de acea siguranta generala (nu am stiut si nici electricianul nu a zis nimic). Este musai sa pun una? In casa am doar Tv, calculator, consola gaming, masina spalat, hota si aragaz pe gaz cu aprindere electrica. Foarte bun si foarte recomandat , insa daca instalatia nu este facuta calumea ca la carte , jucaria asta este foarte enervanta , decupleaza anapoda sau cand iti este mai bine . Link spre comentariu
v67 Postat Martie 31, 2019 Partajează Postat Martie 31, 2019 Asa cum sustine yo7lhe 300 ma apoi pe fiecare plecare (circuit prize) intreruptor diferential diferential 30ma in acest fel avem selectivitate deci va fi deculpat numai circuitul defect altfel veti avea declansari inexplicabile. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Aprilie 4, 2019 Partajează Postat Aprilie 4, 2019 Este o recomandare obligatorie la instalatiile noi. Acum depinde cum este incadrata instalatia acum, refacuta sau noua. Eu as pune 3 sigurante diferentiale de 25A/30mA sau 32A/30mA (aceeasi capabilitate de curent ca si cea de la bransament) pe trei zone, o zona de iluminat si doua de prize. Asa se iese mai ieftin decat o diferentiala pentru fiecare circuit si mai convenabil decat o diferentiala "generala". Restul sigurantelor automate de pe distributie raman la maximum 16A la prize si 10A la iluminat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 5, 2019 Partajează Postat Mai 5, 2019 (editat) Cu ceva timp in urma, vecinul cumnatului a murit instant (45 ani) strangand prelungitorul dupa irigat. Il strangea pe mana, dupa, cuplat la priza. Repet, i-a stat inima instant, in secunda in care a atins izolatia jupuita, undeva, pe lungime. Incaltat in papuci in mocirla, evident. Ca romanul respectabil care lucreaza cu curent. Nu spun ca recomand intr-un fel sau altul, dar, ca si caz particular, am pus la parinti cu multi ani in urma, 30mA diferentiala pe general, si in 15 ani nu a sarit decat o singura data, faceam un experiment si mi-a atins faza, atentie, de o usa metalica de anexa. Evident, instantaneu si fara dramatism. In rest nimic, si este casa, s-a lucrat, s-a sudat, s-au facut toti dracii. Cred ca sigurantele sunt Klockner Moeller sau Merlin Gerin. La vremea aia lucram cu ambele. Este inutil sa exprim aici cat de interzis e sa ai scapari chiar si de curentii aia intr-o instalatie si/sau aparat in casa. Asa ca, parerile pot fi impartite. Acum, cum am scris si in alt post, instalatia electrica este parte integranta a unui organism si trebuie studiata la planseta, nu facuta in scarba si pe forum in text. Editat Mai 5, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
lavynyu Postat Mai 5, 2019 Partajează Postat Mai 5, 2019 (editat) Indiferent de circuitele interioare ale unei gospodarii sau case ce o fi ........ parerea mea ar fi ca pt. lucrari adiacente in curte ar trebui montat un diferential pus doar pe priza sau prizele sau becurile care sunt folosite afara , deoarece afara pot sa apara multe cazuri cand datorita muncilor prestate si grabei sa faci multe prostii si atunci diferentialul isi face treaba si decupleaza curentul general de afara si doar afara . Problema lucrarile in curte este ca esti concentarat la munca prestata si nu constientizezi la ce pericole te supui cateodata ! Editat Mai 5, 2019 de lavynyu 1 Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Mai 5, 2019 Partajează Postat Mai 5, 2019 Si nu uitati ca limita minima de la care incepe electrocutarea este considerata 10mA. Un disjunctor diferential de 30mA nu se poate substitui unui element de protectie impotriva electrocutarii. Disjunctoarele diferentiale de 30mA sunt pentru protectia impotriva incendiilor cauzate de defectele instalatiei si numai incidental pot proteja si persoana in cauza. Disjunctoarele diferentiale de 10mA (pentru bai, zone umede) sunt cele care asigura aceasta protectie. Dar acestea sunt cel mai putin "populare" in instalatiile romanesti. Romanul uita sa foloseasca cabluri cu dubla izolatie si alte elemente de protectie (inclusiv rola cu roti) si considera ca turcismul/chinezismul ieftin luat din bazar il protejeaza suficient. Ca si completare trebuie sa existe si sa fie folosita minima educatie in electricitate iar ignorarea acesteia eu o numesc simplu: "selectie artificiala". @nomikos: cunosc un caz asemanator ca si mod de actiune si deznodamant doar ca acesta a fost considerat accident de munca. Persoana a murit dupa 3 zile de coma si respiratie artificiala... PS: se ia ca inceput de sesizare a declansarii 0,5xIn adica 15mA in cazul celor de 30mA dar declanseaza cu o intarziere mai mare. Chiar si aceasta valoare este mare pentru anumite cazuri, cum ar fi cel descris mai sus. Este utila dar nu suficienta. Link spre comentariu
belasajgo Postat Mai 6, 2019 Partajează Postat Mai 6, 2019 (editat) Diferentialele de 30mA intra deja oficial in categoria elementelor de protectie impotriva electrocutarii (in mediu uscat), insa pentru aplicatii unde utilizatorul se afla in contact direct cu apa (gen jacuzii, cabina hidromasaj, etc.) acolo se pun diferentiale de 10mA. Pentru protectie impotriva incendiilor sunt diferentialele de la 100mA in sus, de obicei se folosesc cele de 300mA. Contactul unei persoane cu CA poate duce la crampe musculare incontrolabile chiar si la un curent de 10mA. De la 30mA la 50mA se poate opri respiratia si inima poate intra in fibrilatie ventriculara. (Cand persoana se afla direct in apa, acest prag scade, de aceea se recomanda siguranta diferentiala de 10mA pentru jacuzzi, cabina hidromasaj, etc.) De la 75mA in sus se poate ajunge la stop cardiac. Important este si tipul sigurantei diferentiale folosite. La noi in Romania sunt raspandite sigurantele diferentiale de tip AC (cele mai simple / ieftine). Insa in afara de acest tip mai exista si sigurante diferentiale de tip A si de tip B care decupleaza si la curent continuu pulsatoriu. In Germania doar sigurantele diferentiale de tip A si de tip B sunt acceptate, cele de tip AC nu - deoarece se considera ca nu ofera protectie suficienta. De cativa ani exista si sigurante diferentiale de tip B+ si F, dar aceste sigurante sunt mai speciale si mai rar intalnite. Un desen cu tipurile de sigurante diferentiale a fost postat mai demult in topic-ul din link-ul urmator: https://www.elforum.info/topic/112066-tablou-electric/?do=findComment&comment=1314164 Editat Mai 6, 2019 de belasajgo 1 Link spre comentariu
adicontakt Postat Mai 6, 2019 Partajează Postat Mai 6, 2019 Nu e curios ca initiatorul nu mai raspunde? Link spre comentariu
cobrax2 Postat Mai 31, 2019 Partajează Postat Mai 31, 2019 Scuze, sunt om de rand, ma pricep doar la nivel de hobby, dar vreau sa invat M-am mutat la casa de vreo 2 ani si am observat ceva ciudat: daca sunt descult (pe gresie de ex) si pun mana pe firul de la incarcatorul telefonului (nu pe fir, cauciuc, ci la capat, pe mufa microusb metalica) cand acesta este in priza, ma pisca un pic. presupun ca nu e normal? sau este? merci Link spre comentariu
Spitfire Postat Mai 31, 2019 Partajează Postat Mai 31, 2019 8 minutes ago, cobrax2 said: Scuze, sunt om de rand, ma pricep doar la nivel de hobby, dar vreau sa invat M-am mutat la casa de vreo 2 ani si am observat ceva ciudat: daca sunt descult (pe gresie de ex) si pun mana pe firul de la incarcatorul telefonului (nu pe fir, cauciuc, ci la capat, pe mufa microusb metalica) cand acesta este in priza, ma pisca un pic. presupun ca nu e normal? sau este? merci DIRECT LA GUNOI cu acel incarcator! Nu are voie sa faca asa ceva sub nici o forma, probabil are ceva condensatori ceramici cu VLoss prea mare(pierderi in dielectric). Puteti ajunge la morga.In orice moment acei C se pot strapunge si va treziti cu faza retelei in mana. Link spre comentariu
cobrax2 Postat Mai 31, 2019 Partajează Postat Mai 31, 2019 pai nu face doar cel de telefon. la fel face si un incarcator pentru acumulatori aaa/aa, daca ating bornele cand este in priza. presupun ca are legatura cu faptul ca sunt descult pe gresie, care actioneaza ca o pamantare? dar e normal? sau am o problema in intalatie? Link spre comentariu
validae Postat Mai 31, 2019 Partajează Postat Mai 31, 2019 E posibil să fie doar un curent indus pur capacitiv şi personal avaţi o rezistenţă foarte mică a pielii, lucru care vă face foarte sensibil la electrocutare.Cum spunea Spitfire, cele mai multe încărcătoare cu sursă smps, au un condensator de câţiva nF conectat între partea primară şi cea secundară a sursei, prin care trece un curent foarte mic (zeci/sute de microAmperi).Acel curent e nesemnificativ din punct de vedere al electrosecurităţii, dar poate fi simţit când suntem desculţi pe pământ sau ciment.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum