Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reparatie Sursa ElectroVoice ZLX 12P / 15P

Postări Recomandate

3 hours ago, validae said:

iar aici nu cred că e cazul

Pai normal ca nu e cazul pentru ca daca te uiti in schema o sa vezi ca rezistentele alea de 1R sunt in numar de 9 in paralel si fac shuntul din sursa mosfetului din primar la ceea ce este o sursa flyback. Nu cunosc suficiente detalii ca sa-mi dau cu parerea mai precis dar pot estima un curent mediu in primar bazat pe puterea continua maxim pretinsa de producator ( 250W ) si pe faptul ca CI-ul este 3845, deci umplere maxim posibila 50%, cu ceva randament global, mediul din primar oricum n-ar putea trece de cam 2A, ceea ce este infim pentru atatea rezistente in paralel. 

Sigur, sper sa nu-mi fi scapat ceva...

Link spre comentariu

Păi primul meu răspuns a fost să folosească rezistențe cu puterea maximă permisă pe capsula dată, dar inițiatorul a răspuns că ,,nu merge chiar așa,,.......de ce n-o merge chiar n-am înțeles.

Până la urmă putea să folosească chiar și THT-uri, cum i-a sugerat colegul Director....dar cred că s-a dezbătut chiar exagerat pe chestia asta.Probabil acum se pune problema de unde să găsească de cumpărat asemenea rezistențe smd....în caz că nu găsește de recuperat.

Link spre comentariu

Am intrat pe TME sa dau comanda, ma luat durerea de cap cate rezistente de 1 ohm , cu N specificatii ( toleranta , temperatura de lucru , tensiune de lucru , tensiune de impuls, rezistenta )

Mai am inca o sursa, aceea are ars si R13 - R9 , 4.7ohm , C99 - 100PF ( care binenteles sunt destule pe TME )

IMG_7866.JPG

Link spre comentariu

Vrei sa o repari sau nu?

Ca dupa atitudine pari sa cauti motive sa nu-ti bati capul...

Ti-am zis deja de vreo 2 ori, selectezi capsulele 1206, apoi valoarea in ohm necesara si dupa asta alegi variantele cu putere specificata mai mare.

Pentru numele lui D-zeu cat de dificil poate fi???!!!

Toleranta da diferenta dintre valoarea exacta masurata si cea notata pe ea ( mergi pe 1 sau 5% ).

Temperatura de lucru este in corelatie directa cu disipatia, alegand variantele cu putere specificata mai mare, acoperi si temperatura ( deci nu te intereseaza ).

Tensiunea de lucru este tensiunea maxima care poate fi aplicata la bornele rezistentei, in cazul tau cele de 1R in paralel fac un shunt, adica nu te intereseaza.

Tensiune de impuls....nu te intereseaza.

Rezistenta...pai mama masii, e ala 1 Ohm...

Daca vrei se poate, sunt chestiuni generaliste selectia acelor rezistente este ultima ta problema in depanarea acelei surse.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Unii se pare ca nu stiu ca o rezistenta (rezistor) este caracterizata in principal de .....rezistenta.......

@Angel-boy Ai primit pina acum destule informatii ca sa schimbi rezistentele alea de nenumarate ori.

Daca nu vrei sa faci tu reparatia (nu stii cum, nu poti, nu ai timp, nu vrei) atunci pune un anunt la servicii si se va gasi cineva sa o repare.

Link spre comentariu
13 hours ago, Angel-boy said:

Am intrat pe ...  sa dau comanda, ma luat durerea de cap cate rezistente de 1 ohm , cu N specificatii ( toleranta , temperatura de lucru , tensiune de lucru , tensiune de impuls, rezistenta )

deci ,  ca  sa  scurtam  aceste  3  pagini  unde  este  prezenta  multa  informatie  reziduala ... pune  mina  si  comanda  de  unde  vrea  fizicul  tau  exact  asa ... valoarea  ohmica  a  rezistentei  1 ohm , capsula 1206 , toleranta 1%  si  putere  0,75w .  in  felul  acesta ,  comandind  maximul  de  pd  acoperi  absolut  orice  este  inferior  maximului  si  nu  risti  absolut  nimic ...:rzb

evident ,  e  la  mintea  cocosului  galic  ca  trebuie  sa  schimbi  si  restul  de  componente  prajite  in  acea  sursa  pentru  a  avea  un  rezultat  final  glorios .  in  caz  contrar ,  nu  vei  obtine  decit  artificii  mai  mult  sau  mai  putin  luminoase ,  durere  de  cap  si  risipa  de  timp  si  de  bani ...

Link spre comentariu

Din nou dovediti ca va bagati in seama fara sa acordati prea multa atentie la ce spuneti...

Ma refer desigur la Misura.

La TME la 1R cea mai mare putere disponibila este 0,5W ( 1% ) si varianta disponibila pe stoc costa 0,3 lei ( fara tva ) la o comanda minima de 50 de bucati care ar costa 15 lei plus TVA.

Varianta de 0,25W si 5% ( toleranta e fix pix aici ) costa 0,05 lei ( fara tva ) la o comanda minima de 100 de bucati care ar costa 5 lei plus tva.

La Farnell exista combinatia sugerata dar costa 1 leu per bucata plus TVA la o comanda de minim 10 bucati, ceea ce ar insemna 10 lei.

Sigur, la mai multe bucati sunt mai ieftine, respectiv 0,6 lei per 100 de bucati, adica 61 de lei.

Va provoc sa-mi demonstrati tehnic si aplicat pe schema de fata ca 0,25W per bucata de rezistenta de 1R din 9 bucati in paralel, este o putere prea mica.

Eu pentru ca este vorba despre o sursa flyback si nu am date suficiente despre ea, nu am putut face decat o estimare grosiera din care ar rezulta ca 0,25W per bucata este mult peste necesar.

Sigur, pentru a fi snobi desavarsiti este normal sa cumparam ce-i mai scump, si pentru ca habar n-avem sa citim o schema dar avem noi nu stiu ce experienta obscura, recomandam pe post de regula universal valabila puterea de 0,75W. 

Si nu-mi cer scuze pentru tonul abordat fata de Dl Misura pentru ca este plin forumul de interventii de acest tip din partea lui, si-a facut o regula din a se baga in seama doar pentru a critica si contrazice pe altii, si a le aduce la cunostinta cat sunt ei de prosti, si nu uita niciodata sa condimenteze postarile cu expresii de soi. 

Editat de Marian
Link spre comentariu

faptul  ca  aveti  biciul  moderatorului  in  mina  nu  inseamna  ca  aveti  dreptate  in  tot  ceea  ce  emiteti  pe  cavitatea  bucala , stimate domn . argumentul  pretului   mai  mic  sau  mai  mare   la  niste  amarite  de  smd-uri  nu  este  viabil   atunci  cind  e  vorba  despre  o  sursa  pentru  un  mixer  de  calitate . 

vreti  argumente ?  pai ,  daca  ar  fi  dupa  logica  dvs ,  ar  trebui  interzisa  productia  mondiala  de  smd-uri  1206  avind  puterea  mai  mare strict  decit  0,25w ...  de  ce  ?  pt  ca  asa  vrea  dl  moderator  MARIAN   de  pe  elforum , rsr  ! 

pe  bune  acum ,  ne  scumpim  la  paie  si  ne  ieftinim  la  tarite ... cam  asa  propune  domnia  sa .  poate  nu  stiati ,  dar ,  daca  au  fost  inventate  de  catre  niste  nene  oarecare  aceste  blestemate  de  puteri  strict  mai  mari  decit  0,25w ,  inseamna  ca  se  si  utilizeaza  undeva  concret ...ca  doar  nu  le  fac  fabricantii  doar  ca  sa  se  dea  mari  ca  le  pot  face ... evident ,  este  vorba  despre  fabricanti  de  top ,  adica  MBR ...

nu  stau  acum  sa  fac  calcule , ca  nu  am  timp ...dar  absolut  oricine  de  pe  forum  cred  ca  poate  fi  de  acord  cu  mine  ca  suntul  echivalent  de 0,111 ohm / 6,75w  propus  de  mine  are  o  fiabilitate  mult  mai  mare  decit  0,111 ohm / 2,25w  propus  de  domnia  sa  ... in  lipsa  listei  originale  de  componente  de  la  fabricantul  mixerului ,  solutia  propusa  de  mine  prezinta  riscuri  ZERO  GARANTAT ... chiar  daca  este  doar  un  pic  mai  scumpa .  ne  poate  spune   marele  strateg   intergalactic   in  surse  in  comutatie  ce  riscuri  garanteaza  domnia  sa  ,  daca  dl  client  alege  solutia   0,111 ohm / 2,25 w  ... ?  daca  pateste  clientul  exact  cum  am  patit  eu  in  exemplul  REAL  cu  led tv-ul  vortex   si  arde  iar  integratul  controller  din  sursa  +  tranzistorul  mosfet  ?    si  asta  pentru  ce ?  

pentru  doi-trei- citiva  lei  amariti  economisiti   de  la  0,75 ...la 0,25 w   ? 

Link spre comentariu

Unde este demonstratia aplicata ceruta de mine? 

Sigur ca in mod general 0,75W*9>0,25*9, dar asta nu spune nimic despre cazul concret de aici de fata, si asa cum am aratat si eu si altii, puterea aia se converteste in caldura, si caldura aia trebui disipata cumva, si din ce vad in poze, capacitatea de disipare prevazuta a placii este scazuta si totusi n-au existat efecte negative semnificative ( decolorare in zona ), adica un alt indiciu ca acolo in regim normal disipatia este redusa.

N-am spus nicicand ce insinuati dvs, n-am sustinut nicaieri sa se interzica puterile mai mari de 0,25W, nici macar n-am recomandat eu strict si exclusiv puterea 0,25W, ci citez:

8 hours ago, Marian said:

Ti-am zis deja de vreo 2 ori, selectezi capsulele 1206, apoi valoarea in ohm necesara si dupa asta alegi variantele cu putere specificata mai mare.

In rest retorica ieftina caracteristica celor care nu au argumente dar sunt prea aroganti sa faca un pas inapoi.

Insa la prima repetitie a unor remarci de genul:

16 minutes ago, misuraelectronic said:

ceea  ce  emiteti  pe  cavitatea  bucala

Si:

16 minutes ago, misuraelectronic said:

ne  poate  spune   marele  strateg   intergalactic   in  surse  in  comutatie

O sa vedeti ce pot face cu butoanele ce le am la indemana!

Link spre comentariu

Asa este, si e regretabil ca se ajunge aici, contradictiile tehnice sunt normale pe orice forum de profil, insa agresivitatea nu-i normala si trebui combatuta.

Imi pare rau ca am contribuit la zestrea negativa a postarilor de pe sectiune insa in anumite situatii cineva trebui sa o faca, pentru ca anumite personaje trebuiesc temperate cumva, si cazul D-lui Misura este unul special pentru ca are un foarte lung si vechi istoric de interventii agresive fara o tinta unica anume ( adica e agresiv de circumstanta ), a si fost sanctionat in repetate randuri din acest motiv. Sigur, cu toti suntem oameni si mai si gresim, insa hai sa mai si construim noi insine ceva, nu doar sa daramam ce incearca altii sa faca.

In fine, ca sa revin la subiect, @Angel-boy puterea acelor rezistente este ultima ta problema, ele s-au ars numai pentru ca inaintea lor s-a ars mosfetul si odata cu el au picat si altele ( inevitabil ). Urmareste schema si verifica atent cam tot ce are legatura directa sau indirecta cu mosfetul ( inclusiv integratul ), la fiecare tip de rezistenta SMD arsa masori cu un subler dimensiunile fizice ale capsulei ca sa afli ce capsula are, o alegi pe aia apoi la tme, apoi valoarea, si apoi la putere poti merge linistit pe 0,25W, exceptand poate shuntul ala unde ca sa se termine o data discutia, poti merge pe 0,5W. Dar pana la alea verifica atent tot ce poti din partea de primar pentru ca sunt multe pe care mosfetul le trage dupa el ( asa cum de altfel arata si placa ). Nu mai spun de osciloscop si traf separator...

Link spre comentariu

Domnilor, nu m-as baga deloc in discutie pentru ca stiu ca focul starnit se va reaprinde. Tin sa precizez ca nu tin partea nimanui, doar am avut si eu la reparat exact aceeasi sursa. De fapt, exact aceesi pereche de boxe active!

Recomandarea mea este sa montati acolo rezistentele cele mai mari ca putere pe care le gasiti in capsula aceea. In regim de functionare normala, ar fi aporape suficiente rezistele de 0,25W, insa in regim de defect nu prea! Adica, acea sursa s-a defectat, in cazul meu, din cauza alimentarii din prize diferite si de pe faze diferite ale retelei, si mai mult decat atat, din instalatii fara impamantare la prize!!! Este clasicul defect din cauza maselor incorecte si din cauza imposibilitatii evacuarii curentilor reziduali pe cai naturale (impamantare)! Nu imi cereti detalii prea amanuntite, va spun doar ce am depanat eu. In cazul meu si pentru ca nu am avut la dispozitie timpul necesar sa comand rezistente SMD am montat rezistente THT din acelea miniaturale cate doua in serie, ca din acelea am avut, in picioare pe padurile smd-urilor.

In orice caz boxele functioneaza si in ziua de azi dupa depanare, in conditiile in care proprietarul le baga in priza in continuare pe unde si cum apuca, cu toate ca i-am facut "instructaj" sa isi faca doua prelungitoare adevarate si sa alimenteze totul dintr-o singura sursa! :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări