Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Potentiometru liniar sensibil si mic

rony2006

Postări Recomandate

Salut,

Vreau sa creez un dispozitiv care inregistreaza ritmul respiratiei. Ma gadeam la o curea atasata in jurul pieptului care sa aiba montat un potentiometru liniar (sau alt traductor).

Am gasit pe net ceva similar. 

Intrebarea mea este ce tip de potentiometru pot sa folosesc?  Trebuie sa fie ceva flexibil si mic.

belt.gif

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• rony2006

10

• validae

4

• informer

3

• vlad228

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

De ce nu încerci cu o marcă tensometrică sensibilă, sau să încerci cu un traductor capacitiv.Închipuie-ți că suprapui două benzi metalice, separate printr-un dielectric (izolator) și cele două pot aluneca una peste cealaltă, astfel capacitatea dintre ele modificându-se în funcție de aria comună suprapusă.Chiar un banal condensator variabil rotativ, poate fi acționat de un fir în locul unui potențiometru și e mai fiabil fiindcă porțiunea rezistivă se uzează mai repede decât foliile izolatoare ale unui condensator variabil miniatură.Dar eu aș alege să construiesc de la zero un traductor capacitiv, e mai simplu.Altă variantă e cea optică, poți folosi principiul numărării impulsurilor create de întreruperea unui spot luminos.Studiază principiul folosit de șublerul electronic, de ruleta electronică, traductoarele de poziție din imprimante și roboți.....cunoașterea e putere.Avem la dispoziție o bază imensă de date (Internetul), dar nu știm încă s-o folosim cum trebuie....

Editat de validae
Link spre comentariu

Evident că dacă se dorește ceva care să nu incomodeze la purtat subiectul testat, varianta colegului franzm, deși cea mai fiabilă și profesională, nu e practică fiind voluminoasă.

Acolo trebuie un sensor care să nu fie mult mai gros/voluminos decât cureaua care-l susține.Dacă nu s-a înțeles ce voiam să descriu prin varianta senzorului capacitiv, pot veni cu un desen, dar mai pe seară, acum am altele pe cap....

Editat de validae
Link spre comentariu

sunt traductori banda care masoara forta care se aplica la capete. De obicei se folosesc pentru manusi dar se pot lipi si pe o portiune de la o banda elastica, masurand astfel forta cu care este intinsa banda elastica. Alta idee ar fi exact ca cea din primul desen, numai ca banda elastica sa se monteze in locul benzii non-elastice (din desen)  iar senzorul, deoarece este mai mic, sa se monteze in locul conectorului elastic. Cauta pe gogole: bend Flex Sensor for Arduino Robotics Arm Power Glove. Un detector mai precis s-ar putea face cu un senzor miniatura pentru cantare. Am unul care are 4,5 cm lungime, 1 cm latime si 3,5 mm grosime. Spre deosebire de senzorii obisnuiti de cantare, senzorul asta masoara forta cu care este intins sau comprimat la capete si are o precizie de o sutime de gram. Este de la un cantar de precizie care se putea agata pe perete.

Sunt si traductori banda elastici. Dar astia sunt foarte scumpi si se gasesc greu.

Link spre comentariu

Ce anume vreti sa masurati? Variatia circumferintei toracelui în timpul respiratiei? Sau vreti doar sa detectati o miscare respiratorie?

În functie de asta alegeti traductorul.

Daca banda elstica are parametri stabili si reproductibili, atunci i se poate atasa un traductor cu marci tensometrice si se poate etalona sistemul în unitati de lungime pentru a determina variatia circumferintei. Nu va fi însa asa de precis ca un potentiometru cu snur. Dar mai compact si mai simplu de mânuit. Spuneti-mi ce doriti si va desenez forma traductorului pe care se lipesc cele patru märci tensometrice care vor forma puntea. Cu tot cu circuitul electronic, senzorul poate fi mai mic decât doua moneda de un euro suprapuse.

Link spre comentariu

Multumesc de raspunsuri.

Vreau sa creez dispozitiviul folosind arduino deci mi-ar trebui un senzor/traductor compatibil.

Prin variatia circumferintei toracelui vreau sa detectez tiparul respiratiei. Ma intereseaza cat de profund se inspira, timpii .etc. Ulterior vreau sa fac cureaua sa vibreze daca dispozitivul "simte" ca pacientul nu respira intr-un anumit mod.

Link spre comentariu
11 hours ago, validae said:

Evident că dacă se dorește ceva care să nu incomodeze la purtat subiectul testat, varianta colegului franzm, deși cea mai fiabilă și profesională, nu e practică fiind voluminoasă.

Acolo trebuie un sensor care să nu fie mult mai gros/voluminos decât cureaua care-l susține.Dacă nu s-a înțeles ce voiam să descriu prin varianta senzorului capacitiv, pot veni cu un desen, dar mai pe seară, acum am altele pe cap....

Pot sa conectez senzorul capacitiv la arduino?

Link spre comentariu

N-ar putea fi folosit acelasi principiu ca in cazul unui tensiometru electronic?

Umfli un "balon" in jurul toracelui, nu tre` sa fie gros, dupa care detectezi variatiile de presiune.... 

Link spre comentariu
Just now, informer said:

N-ar putea fi folosit acelasi principiu ca in cazul unui tensiometru electronic?

Umfli un "balon" in jurul toracelui, nu tre` sa fie gros, dupa care detectezi variatiile de presiune.... 

Da, m-am gandit la varianta asta. Doar ca si aici trebuie sa gasesc un senzor de presiune pe care sa il pot conecta la arduino + este nevoie si de pompa de aer iar cordonul tot timpul o sa stea strans deci o sa fie cam incomod.

Link spre comentariu

Pai io zic ca un pic strans tre` sa fie orice senzor folositi.

Conectarea la Arduino sau la orice uC sa fie ultima d-voastra problema... :)

Cu pompa posibil sa fie intr-adevar asa cum ziceti dar de ex. ati putea folosi un balon preumflat infasurat si strans cu un "scai" la care sa considerati presiunea din momentul "instalarii" ca presiune de referinta.

Zic si io... :) 

Link spre comentariu

Ca să conectezi senzorul la Arduino poți încerca de exemplu un encoder din ăsta :https://ardushop.ro/ro/home/583-senzor-de-viteza-infrarosu-cititor-encoder.html

Sau scoți dintr-un mouse optic encoderul și-l conectezi printr-un mecanism tip scripete la sfoara care-l va antrena.Cu cât respirația e mai amplă, cu cât encoderul va face o deplasare mai mare, datele pot fi apoi interpretate de Arduino....programul ți-l faci după nevoi și cunoștințe, eu nu le am cu astea, sunt ,,analogic,,.

Editat de validae
Link spre comentariu

cu programul ma descurc, cu senzorul este mai greu.

Interesanta ideea cu encoder din mouse, o sa trebuiasca sa il construiesc in asa fel incat sa aiba si un arc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări