klaxxon Postat Martie 26, 2019 Partajează Postat Martie 26, 2019 În legătură cu diagrama din figură cineva îmi spune că fazorul I1 este defazat 160° capacitiv. Eu știam că defazajul poate fi de maximum 90° inductiv sau maximum 90° capacitiv. Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 26, 2019 Partajează Postat Martie 26, 2019 Din putina trigonometrie pe care mi-o mai amintesc... stiu ca vectorul V1 poate fi translatat in cadranul 4 cu simbol negativ... era posibil matematic, sper sa nu ma insel!... si atunci unghiul e mai mic.... Link spre comentariu
iop95 Postat Martie 26, 2019 Partajează Postat Martie 26, 2019 Da, pentru operare in cadranul I si IV, +/- 90º, pentru receptoare. Daca functionarea este in cadranul II sau III, gama creste la +/-180º, cand e vorba de surse. La 160º defazaj capacitiv, puterea activa este negativa iar cea reactiva pozitiva... Link spre comentariu
klaxxon Postat Aprilie 8, 2019 Autor Partajează Postat Aprilie 8, 2019 Rog pe cineva priceput să se uite pe cele două diagrame de mai jos şi să-mi spună dacă există vreo eroare. Încerc să fac un mic program în C# şi vreau ca diagramele să fie reprezentate corect. Mulţumesc. Prima diagramă foloseşte zero trigonometric. A doua diagramă are zero la 90°. Link spre comentariu
iop95 Postat Aprilie 10, 2019 Partajează Postat Aprilie 10, 2019 (editat) Ca si conventie, puterile pozitive sunt considerate consumate iar cele negative, generate. Pentru prima diagrama, in cadranul 1 avem P si Q pozitive, deci consumator din perspectiva ambelor puteri. Exemplu: motor asincron. In cadranul 2, Q e pozitiva si P negativa; este cazul unui generator care "consuma" putere reactiva + putere mecanica pentru a genera putere activa. Cadranul 3, ambele puteri sunt negative, adica generate; este cazul unui generator sincron. Cadranul 4, puterea activa pozitiva (consumata) si reactiva generata; exemplul standard este motorul sincron supraexcitat folosit pe post de compensator. GC si CI nu prea corespund cu conventia... Editat Aprilie 10, 2019 de iop95 Link spre comentariu
klaxxon Postat Aprilie 10, 2019 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2019 (editat) Lucrurile par destul de neclare, de aceea am apelat la ajutor. Pe net am găsit această reprezentare: Pe de altă parte, pe acest site lucrurile par diferite: http://metering.clouglobal.com/2017/08/the-four-quadrant-diagram-in-electricity-metering/ Clic pe 'Start animation' apoi pe 'Angle plus' respectiv 'Angle minus'. Citind acest document nu m-am lămurit deloc: Power_Flow_2.pdf Editat Aprilie 10, 2019 de klaxxon Link spre comentariu
iop95 Postat Aprilie 10, 2019 Partajează Postat Aprilie 10, 2019 Atat diagrama cat si animatia sunt ok si arata exact ce am zis mai sus. "Import" inseamna consumata iar "export" este considerata generata. In cadranul 1 si 4 avem consum de putere activa iar in 2 si 3 generare de putere activa. Asta e diferentierea dupa axa verticala. Daca faceti diferentierea dupa axa orizontala, cadranele de deasupra, 1 si 2 sunt cu caracter inductiv (consum de putere reactiva) iar 3 si 4 sunt cu generare de putere reactiva (prin conventie considerata "capacitiva"). Ce nu e clar? Materialul din pdf foloseste conventia inversa... va induce in eroare. Link spre comentariu
klaxxon Postat Aprilie 10, 2019 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2019 (editat) Referitor la diagrama cu zero trigonometric aţi spus că „GC si CI nu prea corespund cu conventia” şi această afirmaţia a dvs. mi-a creat nelămurirea de care am pomenit. De asemenea, o altă sursă de confuzie a fost animaţia care arată cadranele 1 şi 3 ca fiind inductive, iar cadranele 2 şi 4 ca find capacitive. Voi ignora deocamdată materialul din PDF. Aşadar, totul este în regulă în diagramele mele. Voi posta în curînd şi aplicaţia în forma sa finală. Editat Aprilie 10, 2019 de klaxxon Link spre comentariu
iop95 Postat Aprilie 11, 2019 Partajează Postat Aprilie 11, 2019 Aprecierea „GC si CI nu prea corespund cu conventia” ... e gresita... cred ca eram obosit. Diagramele sunt corecte. N-am inteles cum vedeti in animatie ceea ce afirmati... cadranele inductive sunt cele cu Q>0 iar cele capacitive pentru Q<0. Q>0 (inductiv) e valabil pentru 1 si 2 iar capacitiv pentru 3 si 4. Link spre comentariu
klaxxon Postat Aprilie 11, 2019 Autor Partajează Postat Aprilie 11, 2019 Referitor la animaţie, m-am referit strict la simbolurile albe afişate în cadrane. Lucrurile sînt foarte clare acum. Vă mulţumesc pentru ajutor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum