Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ampli clasa A Hiraga


niculian

Postări Recomandate

Va salut,

Am nevoie de ajutorul vostru daca se poate. Am construit un amplificator in clasa A de 2x30W alimentat dintr-un trafo 2x35V/600VA si filtraj aproape de 1 Farad.

Totul este perfect, tensiuni, curenti, sunet specific clasei si putere.

Nu exista zgomot de fond,  atata timp cat introduc semnal doar pe un canal pe rand (din DAC). Cand ambele canale primesc semnal apare un zgomot/brum puternic de 50-100Hz care strica tot.

Am respectat regulile de constructie cu masa comuna dintr-un singur loc.

Ce as putea sa fac? ati patit vreodata asa ceva? orice idee e binevenita.

Merci frumos !

20190325_193410.jpg

Link spre comentariu

cu intrarile in gol sau scurt, nu exista nici un zgomot, este mut pe ambele canale...am dat semnal si de la alt device si problema se repeta. 

Sa zicem ca un canal primeste semnal iar ampliful functioneaza in parametrii, cand introduc firul  cald de la RCA (fara ca masa mufei sa ajunga pe masa mufei mama din amplificator) de la celalat canal incepe brumul care este puternic, nu se schimba nimic nici cand mufa este introdusa complet. La fel se intampla daca ating intrarile intre ele (firele calde).

Link spre comentariu

@RST de cind esti expert si in audio? DAC-ul nu are nimic de-aface cu problema. Putea foarte simplu sa fie un magnetofon. Era sigur defect magnetofonul, nu? Vezi ca mai sus se aminteste ca face la fel si fara DAC in anumite conditii.

 

@niculian acolo ai sigur o problema de conexiune de masa. Poti desena cum sint realizate conexiunile de alimentare si de masa ? 

 

 

 

Link spre comentariu

Uite, vezi, tocmai comentarii de genul acesta demonstrează ca mai bine ramii la domeniul radio..... 

Este vorba de o buclă de masa nu neapărat de o masa întrerupta. 

Link spre comentariu

2 scheme popularizate si ras-ras-discutate de regretatul (pe forum) coleg Victor.

 

Mufele de intrare (RCA probabil) trebuiesc izolate de carcasa si nu trebuie puse masele lor direct impreuna la intrarea in cutie. Nu inteleg textul in rusa, dar este sugestiv cred.

2F8Eday.gif

 

argfkQn.jpg

Link spre comentariu

Niculian, ai probat montajul inainte sa il bagi in carcasa ? Colegii au dreptate, scoate mufele (sau firele de la ele) si pune altele in aer, vezi daca e vreo pb de acolo.

Daca nu, trebuie sa o iei pas cu pas si sa desfaci tot ampul refacand /rerutand conexiunile de masa.

 

In alta ordine de idei, traful tau da 2 x 35V alternativ ?  Daca da, inseamna aproape 2 x 50Vcc, absolut overkill pt o singura pereche de finali. Puterea obtinuta ar iesi spre 70W (fct si de curentul de mers in gol ales). Iar daca ai ales un curent de mers in gol mic (0,5-0,6A) se pierde tot farmecul sunetului acestui amplificator.

 

Sesebe, te rog incearca sa te adresezi altfel colegilor de forum.  Poate ti-ai gresit cariera si trebuia sa fii profesor, sa ai studenti pe care sa ii iei la rost...

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Acum 6 ore, Thunderer2018 a spus:

2 scheme popularizate si ras-ras-discutate de regretatul (pe forum) coleg Victor.

 

Mufele de intrare (RCA probabil) trebuiesc izolate de carcasa si nu trebuie puse masele lor direct impreuna la intrarea in cutie. Nu inteleg textul in rusa, dar este sugestiv cred.

2F8Eday.gif

 

 

Rusul a separat masa etajului de intrare cu o rezistenta de 10 ohmi de masa etajului de putere

Link spre comentariu

 Porcaria asta se intampla la dacurile care nu au impamantare proprie dar au condensatoarele Y in alimentarea smps care sunt puse intre reteaua de 230vac si masa montajului. Astfel se injecteaza un curent de 50hz in masa semnalului care se inchide evident prin interconectul dintre dac si amplificator. Cu cat rezistenta traseului de masa este mai mare cu atat se va dezvolta o tensiune de brum mai mare suprapusa evident peste semnalul util. Daca ai avea o conexiune real balansata ca prin minune brumul ar disparea. Spune-ne intai despre ce dac este vorba, mai specific ce alimentare are. Daca nu are impamantare dac-ul, fa-i tu una.

Link spre comentariu

In completarea lui sk24bpo...... adica (dac-ul) sa nu aiba ceva de genul din poza de mai jos, intre faza si nul.

1813074001-EMIdecacat-jpg-56f940164d1ad4

Editat de George
Link spre comentariu

am sa raspund pe rand,

alimentarea este de 2x25v CA si in sarcina dupa redresare si filtrare 2x35v CC

problema cu care ma confrunt nu are nici o legatura cu sursa de semnal

fiecare canal in parte functioneaza grozav, fara brum sau orice fel de zgomot.

transformatoarele nu au legatura la carcasa, defapt totul este izolat de carcasa in afara de pamantare si ecranul dintre primar si secundar.

daca introduc un capat al cablului RCA in ampli stanga si celalat capat al aceluiasi cablu in ampli dreapta apare un brum groaznic de 50-100Hz (normal nu ar trebui sa se simta nici o diferenta, sa ramana mut)

din cate am studiat, o rezolvare ar fi sa pun intrarile una langa alta cu masa legata scurt intre ele si sa adaug o rezistenta de 15 ohmi intre masa si firul de masa ce duce la RCA pe fiecare canal.

pun mai jos schema amplificatorului cat si alimentarea.

Masa de la sursa este intr-un loc la mijlocul amplificatorului unde se intalneste cu masa celor doua amplificatoare

 

CLC.jpg

Jean-Hiraga-Super-Class-A-Amplifier-Schematic.png

Link spre comentariu

 Cred ca nu ai inteles.... Eu am patit exact ceea ce povestesti tu cu dac-urile care aveau problema asta la alimentare. Cu alte dacuri facute corect, totul era perfect. Tu acum incerci sa tratezi efectul, nu cauza. Totusi, ne spui si noua despre ce dac vorbim ? sau alimentarea acelui dac ? Daca totusi ai vreo jena si nu vrei sa discutam despre dac, atunci ca sa mai dregi situatia trage in paralel cu masa interconectului cabluri groase de genul mfy de 0,75 sau chiar mai groase. In general rezistenta masei dintr-un cablu interconect se invarte in jurul a 0,5 ohm. Punandu-i in paralel acest cablu o poti scadea de cateva zeci de ori iar brumul va cobori la niveluri rezonabile. Rezistenta de izolare daca n-o pui unde trebuie o sa te trezesti cu un brum si mai mare.

Editat de sk24bpo
Link spre comentariu

Ai pus schema de alimentare dar nu ai raspuns la intrebarea mea.

Pe mine ma interesa din ce puncte sint legate firele de alimentare si de masa, pe placa de alimentare si unde este intoarcerea de semnal de la difuzoare, masa lor.

 

@sk24bpo am spus si eu mai sus ca nu are treaba cu sursa de alimentare. Se poate ca si sursa DAC-ului sa fie cu probleme dar nu alea sint cele care deranjeaza acum.

Aici este clar o blucla de masa care se formeaza intre masa sursei de semnal care conecteaza impreuna masele de intrare la cele doua canale, masa canalelor (pe cablajul lor) si care se inchide din nou (si nu are voie sa se intimple asa ceva) in masa de forta de la iesire / condesatori de filtrare.

 

@niculian Daca atingi intre ele NUMAI masele intrarilor apare zgomotul? Daca da poti incerca cu rezistente de decuplare serie pe masa DAR trebuie vazut exact unde sa intrerupi masa si sa le conectezi SAU poti lua doua filtre de mod comun de 230V (numai bobinele duble) de inductanta cit mai mare (curentul este infim) si sa inseriezi la intrarile in cele doua canale cite o bobina de asta dubla. Din cele doua bobine de pe tor una o inseriezi cu semnalul si una cu masa semnalului si apoi conectezi masa semnalului de la cele doua canale abia in capatul celalalt la bobinelor. Poti face asta si cu o pereche de simetrizoare pe la camerele video, simetrizoare utilizate pt a conecta camerele pe cablu UTP in loc de coaxial (alea au o banda de minim 5Mhz). Chiar daca folosesti bobine duble de 20-30mH, inductanta efectiva inseriata cu semnalul este infima fiind numai inductanta de scapari dar in schimb infuctanta inseriata cu zgomotul va fi suma celor doua inductante (chiar mai mult din cauza cuplajului) si astfel va fi filtrat numai zgomotul fara a afecta semnalul.

As putea garanta ca iti dispare zgomotul.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Sursa de semnal iese din discutie fiindca  daca o intrare se inchide pe un rezistor este liniste la fel si pe celalalt canal doar cind ambele canale sint conectate simultan  pe rezistoare  ce simuleaza potentiometru de volum apare acel zgomot deranjant practic sau si daca se ating intrarile intre ele  ale cablului interconect  se  sesizeaza acest zgomot

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări