Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calitate audio slaba boxe pionner

mihai_s3

Postări Recomandate

Salut,am minisitemul audio: Pioneer X-HM11  2x15 w 8 ohm,
boxele aferente:
2-way Bass-Reflex Speakers
100 mm Woofer
Piezoelectric Tweeter
Bass Reflex(con in spate)
Problema este ca sunetul este slab calitativ practic predomina basul,sunetul se aude neclar infundat,am umblat la Bass off si Treble dar degeaba,prima oara am crezut ca este de la aparat dar nu a fost asa am pus alte doua boxe de la alt sistem si alta viata, sunetul joase,medi,inalte,vocea totul foarte clar,ce as putea face cu boxele de la Pionner?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mihai_s3

10

• sesebe

6

• Shambala

2

• okean

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Principial trebuie schimbat tweeterul dar asta implica si modificarea filtrului existent (daca exista asa ceva) sau instalarea unui filtru iar acest filtru nu poate fi cumparat direct din magazin daca vrei performante bune ci trebuie realizat "custom" in functie de difuzoarele si cutiile pe care le ai.

Tweeterele ceramice sint niste porcarii bune doar pt alarme - tipa tare si enervant.

PS: m-am uitat pe net acum si in pozele gasite nu apare tweeter ceramic.

Pune citeva poze cu boxele pe care le ai, eventual si dinauntru ca sa stim ce se poate face. Pozele incarca-le pe https://imgur.com/upload si pune aici doar link-ul pt forumuri.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

@sesebe am pus pozele https://imgur.com/a/bSKkwwl

tweterul zici ca este o gluma proasta se aude un tiuit fasait,practic tweterul este ca o moneda, nu stiu cum se masoara-multimetrul nu-mi arata nici o valoare(ohm),filtru nu are in interior,doar peretele stang din interiorul boxei(poza) are vata.

Ca si o mica schema filtru am pus acest link sper ca e bun:http://www.electronica.ro/filtreboxe.shtml din linkul asta nu am inteles doua chesti acel desen unde este un cerc care are liniuta si un punct in interior care este minusul si plusul?si doi: autorul specifica doi condensatori legati in serie dar in poze sunt legati in paralel?

Link spre comentariu

am revenit:modelul difuzoarelor full range produs de firma kyet model: FSI511540-4802 din cate vad in specificati nu are 15 w cat scrie pe spatele boxei.

Deci 5w sau 10w (vedeti poza)?

4kyet.png

Link spre comentariu

Nu-i relevat pt ca oricum nu poți asculta foarte tare cu ele iar la ureche nu poți face diferența între 5W și 10W decit cu greu și antrenament. 

Trebuie de găsit un tweeter dinamic (cu bobina) care se potriveste mecanic și apoi văzut cum se poate face un filtru pt el. Filtrul minimal ar fi doar un condesator serie și o rezistenta pt tweeter-ul va suna mult mai tare decit difuzorul. Pt valoarea condensatorului poate te ajuta @Shambala dar mai intii trebuie als tweeter-ul. 

Link spre comentariu
4 hours ago, sesebe said:

Nu-i relevat pt ca oricum nu poți asculta foarte tare cu ele iar la ureche nu poți face diferența între 5W și 10W decit cu greu și antrenament. 

Trebuie de găsit un tweeter dinamic (cu bobina) care se potriveste mecanic și apoi văzut cum se poate face un filtru pt el. Filtrul minimal ar fi doar un condesator serie și o rezistenta pt tweeter-ul va suna mult mai tare decit difuzorul. Pt valoarea condensatorului poate te ajuta @Shambala dar mai intii trebuie als tweeter-ul. 

@sesebe este relevant ce putere are cred ca pt oricine cand cumpara un microsistem,ma asteptam la 30w rms asa cum scrie rms 2x15w dar vad ca pioneer a ajuns un gunoi,pana la urma care este rms la acele difuzoare conform pozei?daca te pricepi...si mi-ai spus sa pun poze si din inauntru,am demontat si am pus poze cu tot cu specificati si nu mi-ai zis ce se poate face?...........ce twetere trebuie sa cumpar?

Editat de mihai_s3
Link spre comentariu

Nu-i deloc relevant.

Stii boxele alea Unitra pe 3 cai? Pe difuzorul de bas scrie ca-i de 40W iar boxele sint catalogate ca fiind de 70-80W minim.

Daca esti dintre cei care se uita dupa cite sute de wati are amplificatorul in loc sa-l asculte si sa-l aleaga dupa cum suna, atunci nu prea avem ce discuta.

Daca te intereseaza valorile numerice si felul cum le percepem noi atunci afla ca intre 5W si 50W noi percepem ca si cum ar fi de NUMAI 2 ori mai tare cind defapt este de 10 ori mai mare puterea.

Link spre comentariu

@sesebe nu ma pricep la Unitra la boxe etc...am niste boxe Sony si cat scrie in spate ca are atata are si pe difuzoare si nu vreau sa schimb directia discutiei.

te citez: Pune citeva poze cu boxele pe care le ai, eventual si dinauntru ca sa stim ce se poate face.

Am demontat difuzorul degeaba?ai zis ca vrei poze si specificati,ti-am dat si nu-mi spui ce sa fac,ce valoare de twiter sa cumpar etc...scuze te pricepi sau nu?

Link spre comentariu

S-ar putea ca doua tweetere sa te coste mai mult decat acele boxe sau chiar sistemul cu totul.

O pereche de tw. mici dar cat de cat bune nu cred ca gasesti sub 40-50 euro. Iar cu banii astia cumperi 2 boxe sh mai bune decat va iesi ceva vreodata din acele Pioneer-uri.

Nu te ambala si nu sari la Sesebe, omul a vrut sa te ajute, lui i se paruse ca tweeterele nu ar fi piezzo, de aceea a cerut poze.

Daca ti se pare ca ai muncit mult pana acum ca sa desfaci si sa pozezi boxele, sa stii ca inlocuirea tw iti va lua de cel putin 50 de ori mai multa munca - pt ca nu se vor potrivi mecanic si va trebui sa ajustezi si gaurile din cutii.. Plus ca probabil va trebui sa incerci 2-3 perechi pana sa iti placa cat de cat ce va iesi.

In al treilea rand, Sesebe are dreptate, puterea electrica la un difuzor (RMS zisa)  NU ARE NICI O RELEVANTA  DE UNA SINGURA, trebuie neaparat asociata cu SPL-ul.

3dB diferenta de SPL inseamna ca un alt difuzor va suna acustic de 2 ori mai tare sau mai incet cu aceeasi putere electrica aplicata la borne. O diferenta de 6dB deja inseamna de 4 ori mai tare sau mai incet... 

Simpla cunoastere a puterii electrice maxime suportate de un dif iti da doar o indicatie despre cat de tare poti da in el, desi nici asta nu este totul.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

@Shambalamultrumesc pentru raspuns,prefer sa cumpar twetere si sa le inlocuiesc conform pozei de mai sus cu specificatile aferente cat RMS are un difuzor fiindca vad ca te pricepi si ce putere(W) ar trebui sa aibe tweterele?

Link spre comentariu

Atita timp cit sint tweetere și nu niște difuzoare normale nu contează ce putere au pt ca orice tweetere se vor potrivi din punct de vedere a puterii. Mult mai important este cum se vor îmbina acustic cu restul boxei. Tweeterele au o sensibilitate mai mare decit difuzoarele, adică suna mai tare și deci trebuie atenuate cel puțin cu o rezistenta serie. 

Din punctul meu de vedere cel mai important este ca noile tweetere sa se potrivească mecanic cit mai bine și nici sa nu fie foarte scumpe. 

Uită-te după tweetere auto dar vezi sa nu fie tot ceramice. Ai șanse mai mari cu ele sa se potrivească mecanic și vor fi și ieftine. 

Link spre comentariu

@okean multumesc pt. corectie, nu le am foarte bine cu engleza,asta nu are nici o legatura cu boxele,oricum esti f amabil,poate imi spui cat are RMS difuzorul de la pioneer?sunt specificatile in poza de sus.

Link spre comentariu

Mihai, înțelege o data ca specificațiile de putere "RMS" pe lingă ca sint greșite (nu exista termenul de putere RMS) sint numai orientative. 

Mai corect este putere long term sau continua și semnifica puterea aplicata conținu difuzorului sub forma de zgomot roz astfel incit bobina sa nu depășească o anumita temperatura, temperatura determinata de materialele și procesul de fabricație. Mai mult, nu exista o metoda universal acceptata de determinare a acestei puteri și fiecare producător are variantele lui de măsurare. 

In condițiile de utilizare normala cu muzica/voce aceasta putere își cam pierde semnificația pt ca muzica are o putere medie relativ mica dar în schimb are multe virfuri de amplitudine mare / foarte mare și puterea "RMS" își pierde însemnătatea. La utilizare normala puterea maxima aplicabila difuzorului este determinata de alți parametri ca de exemplu cursa maxima a membranei Xmax și X damage (mechanical excursion în datasheet-ul de mai sus). Pt virfuri scurte X max poate fi depășit dar fără a depăși X damage iar singura problema ar fi creșterea distorsiunilor. X max este direct determinat de frecventa redata și de dimensiunea membranei. Dacă se redau numai frecvente medii atunci se poate merge spre puterea maxima Prms pt ca membrana nu atinge o cursa foarte mare DAR daca se redau frecvente joase/foarte joase atunci Xmax poate fi atins și la numai o zecime din puterea maxima mai ales dacă membrana are diametru mic. 

Sa revin, la ce-ți folosește sa știi puterea maxima "RMS"? În datasheet este specificata o putere MAXIMA "RMS" de 5W, deci aia este puterea maxima "RMS". 

Deci la ce-ți folosește? 

Eu acasă cind ascult muzica cu o stație capabila de peste 100W și boxe ce suporta și peste 200W rar depășesc 2-3 W putere "RMS" dar pot avea și virfuri de peste 50W, totul depinde de genul de muzica ascultat și de cit de comprimata dimamic este muzica (ex flac vs mp3). 

La un TV reparat din bucăți am pus difuzoare de 0.5W iar amplificatoarele lui audio sint capabile de 5W. Merge asa de vreo 2-3 ani și nu au pățit nimic difuzoarele. 

Boxele alea sint foarte bune de ascutat muzica la un volum la care sa te poți auzi cu interlocutorul de lingă tine fără a fi nevoie sa ridici volumul vocii. Dacă te interesează pt mici chefuri atunci îți trebuie niște boxe mai capabile, inclusiv cu un difuzor de bass mai mare. 

Link spre comentariu

Strict teoretic si "RMS vorbind" puterea tweeter-ului ar trebui sa fie maxim 1/4 din puterea wooferului pt ca raportul repartitiei energiei in spectrul muzical este maxim 25% pe inalte (in hard si heavy rock, in simfonica este maxim 10%). Totusi cum adesea SPL (sensibilitatea) tw. este mai mare decat al woofer-ului,  raportul puterilor poate fi redus la 1/5-1/6 sau chiar 1/10.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări