Vizitator Romeo Montague Postat Martie 21, 2019 Partajează Postat Martie 21, 2019 Salut. Am nevoie de putin ajutor la realizarea unei scheme pentru un proiect care imi cere urmatoarele: Sa se proiecteze si sa se realizeze un oscilator sinusoidal RC care sa asigure in sarcina o amplitudine max de 3V, o frecventa de 1.5kHz. Pentru reglajul de amplitudine se va utiliza un TECj. Cuplajul cu sarcina trebuie sa fie direct, iar Rs>=2.5kohm. Link spre comentariu
amudsen Postat Martie 21, 2019 Partajează Postat Martie 21, 2019 Cu o punte wien........ https://www.eleccircuit.com/wien-bridge-oscillator-with-fet/ Link spre comentariu
Vizitator Romeo Montague Postat Martie 21, 2019 Partajează Postat Martie 21, 2019 Multumesc pentru ajutor. Stie cineva cu acel Rs>=2.5kohm pot pune rezistente de orice valoare dar seria lor sa fie egală sau mai mare ca 2.5kohm? Nu prea inteleg ce trebuie sa fac deoarece nu am experienta in domeniu si nici pe cine sa intreb. Link spre comentariu
validae Postat Martie 21, 2019 Partajează Postat Martie 21, 2019 (editat) Valoarea rezistenței de sarcină e de 2500 Ohmi.Asta înseamnă 2,5kOhmi. Cum ai spune în loc de 2500 metri că ai mers 2,5km.... Dacă semnul >= înseamnă ,,mai mare sau egal cu ,, atunci înseamnă că poți pune orice valoare începând de la 2,5kOhmi în sus, dar nu mai mică de 2,5kOhmi.Deci poți pune 2,5k, 3k, 5k....etc. Editat Martie 21, 2019 de validae Link spre comentariu
gsabac Postat Martie 21, 2019 Partajează Postat Martie 21, 2019 Schema din link are o greseala! Modificarea este in poza de mai jos. Pentru rezolvarea frecventei trebuie recalculate valorile R si C cu formulele pentru puntea Wien, dar R este bine sa fie cu valoarea mai mica de 22K, pentru ca frecventa sa nu fie influentata prea mult de impedanta de intrare a circuitului operational. In link este descris care este rolul unor componente si influenta lor asupra functionarii circuitului. @gsabac 1 Link spre comentariu
Vizitator Romeo Montague Postat Martie 24, 2019 Partajează Postat Martie 24, 2019 @gsabac poate gresesc dar nu vad nici o diferenta intre poze. Am apelat pe acest forum deoarece am o profesoară care nu se chinuie sa explice ceva...Doar sta pe telefon si are pretenții sa stim. Din ce stiu trebuie sa adaug o punte redresoare la circuitul din poza de mai sus...stii cumva cum pot face acel lucru ? Link spre comentariu
gsabac Postat Martie 25, 2019 Partajează Postat Martie 25, 2019 Modificarea este un scurtcircuit intre conexiunea dintre R4-C si uA741(pin6) si Output. Pe schema desenata de mine este un cerculet rosu. Am inteles despre ce este vorba, am sa va desenez schema dar intre timp cautati formula pentru determinarea frecventei unei punti Wien, alegeti rezistenta de R=22K si calculati condensatorul C pentru 1,5KHz. Astept rezultatul. @gsabac 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 25, 2019 Partajează Postat Martie 25, 2019 (editat) Daca se impune rezistenta de sarcina, atunci in mod normal trebuie facut un studiu. Se poate utiliza pentru aceasta cartea Generatoare de Semnale Sinusoidale de G.Bajeu & Gh. Stanciu - Ed. Tehnica Bucuresti 1979, Seria Electronica Aplicala. In carte sunt descrise mai multe tipuri de oscilatoare de audiofrecventa: cu retea de defazare; cu punte Wien; cu retea dublu T si in cuadratura. Se pot compara avantajele fiecarui tip de schema si in functie de frecventa si / sau de alti parametri impusi se poate alege tipul de schema adecvat. Este recomandabil sa se faca si un studiu pe un simulator. Editat Martie 25, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
gsabac Postat Martie 25, 2019 Partajează Postat Martie 25, 2019 3 hours ago, ola_nicolas said: Daca se impune rezistenta de sarcina, atunci in mod normal trebuie facut un studiu. A raspuns @validae si studiul "normal" propus este facut de producatorul circuitului uA741, care poate functiona corect cu rezistente de sarcina mai mari de 2K si deoarece impedanta de iesire este extrem de mica nu influenteaza frecventa osilatorului si nici nivelul de iesire. On 3/21/2019 at 2:22 PM, validae said: Valoarea rezistenței de sarcină e de 2500 Ohmi.Asta înseamnă 2,5kOhmi. Cum ai spune în loc de 2500 metri că ai mers 2,5km.... Dacă semnul >= înseamnă ,,mai mare sau egal cu ,, atunci înseamnă că poți pune orice valoare începând de la 2,5kOhmi în sus, dar nu mai mică de 2,5kOhmi.Deci poți pune 2,5k, 3k, 5k....etc. Aceasta este cerinta topicului: " Salut. Am nevoie de putin ajutor la realizarea unei scheme pentru un proiect care imi cere urmatoarele: Sa se proiecteze si sa se realizeze un oscilator sinusoidal RC care sa asigure in sarcina o amplitudine max de 3V, o frecventa de 1.5kHz. Pentru reglajul de amplitudine se va utiliza un TECj. Cuplajul cu sarcina trebuie sa fie direct, iar Rs>=2.5kohm. " @gsabac 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 25, 2019 Partajează Postat Martie 25, 2019 Informatia utila, pe care am vrut sa o evidentiez eu este in legatura cu documentatia recomandata. In rest, sunt abordari mai mult sau mai putin asemenatoare. Cel interesat, poate discerne care interventie il ajuta mai bine. Link spre comentariu
gauss Postat Martie 25, 2019 Partajează Postat Martie 25, 2019 (editat) Cred ca trebuie reluata proiectarea cu alt integrat . Pinul 8 este neconectat la 741 . In orice varianta de capsula . Iar pinul 5 pentru reglarea offsetului . La DIP 8 sau rotunda. Deci , LM101 , sau alta varianta necompensata intern . P.S. - s - ar putea sa bat campii ... , n - ar fi prima oara ! Desi ... https://www.scheme.ro/amplificatoare-operationale/amplificator-operational-cu-βa-741-lm-741.html Editat Martie 25, 2019 de gauss Link spre comentariu
gsabac Postat Martie 25, 2019 Partajează Postat Martie 25, 2019 Este corect ce ati aratat pinul 1 si pinul 5 sunt pentru OFFSET NULL si 8 este neconectat. Daca condensatorul se conecteaza intre Pin-1 si Pin-6(OUT) se poate face o compensare pentru inlaturarea eventualelor autooscilatii de inalta frecventa, doar daca este nevoie. @gsabac Link spre comentariu
gauss Postat Martie 25, 2019 Partajează Postat Martie 25, 2019 (editat) Probabil . Numai sa nu - l intrebe pe tanarul nostru nou coleg ( colega ) despre ... , adica (de) ce si cum se intampla , ca va urma ceva mai tragic decat scena balconului , din Romeo si Julieta , de unde si - a ales numele pentru Elforum . Qui prodest ? ... P.S. - tinere coleg , modificati integratul din schema cu ceva necompensat , sau macar eliminati C2 daca ramaneti pe 741 . Zic si eu ... nu e obligatoriu ! Editat Martie 25, 2019 de gauss Link spre comentariu
gsabac Postat Martie 25, 2019 Partajează Postat Martie 25, 2019 Vad ca raspunde cam ca seful cel mare si nu calculeaza nimic, nici nu deseneaza o schema corecta pe hirtie si sa o puna pe topic, ca sa fie completata cu puntea redresoare, deci se pare ca asteapta mura-n gura. Spor! @gsabac 3 Link spre comentariu
Vizitator Romeo Montague Postat Aprilie 13, 2019 Partajează Postat Aprilie 13, 2019 La 25.03.2019 la 21:13, gsabac a spus: Vad ca raspunde cam ca seful cel mare si nu calculeaza nimic, nici nu deseneaza o schema corecta pe hirtie si sa o puna pe topic, ca sa fie completata cu puntea redresoare, deci se pare ca asteapta mura-n gura. Spor! @gsabac Imi pare rau ca nu am reusit sa raspund pana acuma, dar am fost prins cu alte treburi de la facultate...(a trebuit sa ma inscriu la practica, si alte activitati) care mi-au ocupat timpul. Nu stiu daca este bine, dar am facut un calcul si mi-a dat C=1/207.24 -> C=0.004825 = 4,825mF(am folosit f=1/2piRC de unde am aflat C inlocuind cu ce mi-ai zis intr-un mesaj de mai sus) Si referitor la Rs=>22kohm , eu obisnuit ca in liceu sa il numesc rez. serie...el este rezistenta de sarcina Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum