turcu_dan Postat Martie 20, 2019 Partajează Postat Martie 20, 2019 (editat) Salutare, am achiziționat un sistem automat de deschidere a ușii de garaj și nu mi-e destul de clar cum pot comanda prin intermediul acestuia și luminile din garaj. As dori daca se poate că în timpul deschiderii și închiderii ușii, lumina din garaj să fie aprinsă de acest sistem. La paginile 21-22 din manualul de instrucțiuni ( https://www.a2t.ro/source/ELEVO Manual.pdf ) se menționează că ieșirea AUX poate fi folosita că lumina de curtoazie prin intermediul unui releu cu temporizare. Am sunat la firma care comercializează sistemul și nu au la vânzare un asemenea releu, mai grav e că nu-mi pot nici explica de unde să cumpăr și cum sa conectez un asemenea releu. Ce păreri aveți? Cum as putea face conexiunile și ce tip de releu trebuie să cumpăr? Editat Martie 21, 2019 de validae aranjare in pagină Link spre comentariu
andu2008 Postat Martie 20, 2019 Partajează Postat Martie 20, 2019 Eu am rezolvat o problema asemanatoare astfel : am legat in paralel cu becul mecanismului de deschidere/inchidere a usii un releu care este in circuitul de alimentare a unor becuri mai puternice. Cind se deschide/inchide usa garajului prin intermediul mecanismului, de aprind becurile din garaj ( simultan cu cel instalat pe motorul usii) si care dupa aprox 3 minute se sting datorita declansarii releului motorului. Interventia in circuitul motorului a fost minora si nu am incarcat circuitul de alimentare a becului cu mai mult de 0,5-2w. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 21, 2019 Partajează Postat Martie 21, 2019 https://www.adelaida.ro/timer-ventilator-baie-off-delay-1-15min-10a-po-406.html Cred ca s-ar preta la aplicatie. Nu am deschis msnualul, nu stiu ce tensiuni ai la aux. Link spre comentariu
catalin85 Postat Martie 21, 2019 Partajează Postat Martie 21, 2019 Acum 39 minute, Director a spus: https://www.adelaida.ro/timer-ventilator-baie-off-delay-1-15min-10a-po-406.html Cred ca s-ar preta la aplicatie. Nu am deschis msnualul, nu stiu ce tensiuni ai la aux. Ar mai trebui folosit si un releu de 12V sau 24v asa scrie in manual ca scoate curent AUX pentru alimentarea acestui releu Link spre comentariu
turcu_dan Postat Martie 21, 2019 Autor Partajează Postat Martie 21, 2019 @andu2008- m-am gandit si eu la aceasta varianta, pe motor ca si iluminare sunt careva leduri smd, nu stiu daca ma pot alimenta de acolo, probabil ca au si o sursa de curent constant @Director- cred ca este varianta indicata de procucator, tensiunea pe iesirea AUX poate fi setata la 12 sau 24V, insa nu as mai pune inca un circuit in plus care sa aiba si el un consum propriu, chiar daca este de numai 0.5W Ar mai fi o varianta cu un intrerupator capat de cursa.... probabil .... Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 21, 2019 Partajează Postat Martie 21, 2019 Releu cu temporizare am facut eu cu NE555. La 12v poti face si tu o jucarie. Incape intr-o doza. Link spre comentariu
validae Postat Martie 21, 2019 Partajează Postat Martie 21, 2019 (editat) Ia comanda printr-un optotriac de la unul din ledurile de confirmare de pe placă.Optotriacul poate comanda fie singur, fie prin triac un bec de orice putere sau tip...iar curentul cerut de ledul optotriacului e infim. Editat Martie 21, 2019 de validae Link spre comentariu
turcu_dan Postat Martie 21, 2019 Autor Partajează Postat Martie 21, 2019 Asa arata placa de comanda a motorului. Ledurile de tip smd din mijlocul placii sunt lumina de curtoazie a sistemului, insa acestea sunt foarte slabe , nu ilumineaza sufucuent garajul. @validae - de la unul din aceste led-uri ma sfatuiesti sa iau semnal pentru alimentarea optotriacului? Link spre comentariu
validae Postat Martie 21, 2019 Partajează Postat Martie 21, 2019 Exact, legi optotriacul la bornele ledului, iar dacă curentul disponibil e insuficient, întrerupi cablajul ledului și lași doar ledul optotriacului.... Dar indicat ar fi să folosești totuși ieșirea dedicată Aux, la care poți lega un releu, sau chiar optotriacul, înseriat cu o rezistență de limitare de circa 1k... Link spre comentariu
turcu_dan Postat Martie 21, 2019 Autor Partajează Postat Martie 21, 2019 Ok, un releu de tipul celui indicat de colegul @Director? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 22, 2019 Partajează Postat Martie 22, 2019 Si daca pui la aux direct un bec de 12 sau 24v ce se intampla? Cat curent suporta aux-ul ala? Cred ca ledurile de pe placa sunt alimentate la 24v, fiind 7 buc. Poate sunt inseriate. Link spre comentariu
validae Postat Martie 22, 2019 Partajează Postat Martie 22, 2019 (editat) Sigur ledurile albe de pe placă sunt înseriate și alimentate la 24V printr-o rezistență de limitare.Ieșirea Aux doar dă o comandă scurtă cu tensiunea de 12-24V (setabilă) pentru activarea unui temporizator, nu poate fi folosită pentru aprinderea directă a unui bec. Dar nu știu ce atîta complicație, legi optotriacul direct la bornele grupului de 7 leduri printr-o rezistență de 1-2k, optotriacul nu va influența cu nimic funcțonarea lămpii incluse în motor fiindcă necesită un curent foarte mic, de 1-5mA.Câtă vreme lampa de curtoazie se aprinde, se va aprinde și becul sau becurile comandate de optotriac... Editat Martie 22, 2019 de validae Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 22, 2019 Partajează Postat Martie 22, 2019 Sau poate rezolva fara nici o interventie la interior, montand o lampa cu senzor de lumina undeva langa acele LED-uri. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Martie 22, 2019 Autor Partajează Postat Martie 22, 2019 Parca cea mai buna varianta este cea propusa de @validae, asta inseamna sa lipesc 2 conductori pe placa de baza a automatizarii, inca am garantie 2 ani, abia ieri am cumparat/montat totul. @doru3160 ideea e ca atunci cand vine sotia seara de la servici si deschide usa sa se aprinda luminile din garaj pentru a vedea mai bine -intra cu spatele in garaj. Stim toti ca luminile de masarier sunt destul de slabe, nu cred ca un astfel de senzor ar aprinde luminile din garaj la timp, cred ca doar atunci cand masina va fi deja inauntru. Nu ar fi mai usor cu un astfel de intrerupator (https://www.google.ro/search?q=comutatori+capat+de+cursa&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwimvtGxyJbhAhUP2aYKHVHQAFEQ_AUIDigB&biw=1366&bih=613) montat pe rama usii si sa comande iluminarea garajului? Aveti idee daca sunt buni? Link spre comentariu
validae Postat Martie 22, 2019 Partajează Postat Martie 22, 2019 (editat) Poți aprinde becurile și acționând un limitator din ăsta, rezistă la curentul unui bec fără probleme... Editat Martie 22, 2019 de validae Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum