Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor Proiect Instrumentatie

mesterel

Postări Recomandate

Salut colegi de forum,

Ma puteti ajuta cu ceva informatii despre proiectul care l-am primit (proiectul este atasat acestui topic), Ceea ce nu inteleg este

"Se va implementa si o schema de alimentare pentru 12v folosind 5v oferiti de USB-ul PC-ului."

Cele doua figuri sunt din datasheet-ul circuitului integrat MC34063.

Ce inteleg este ca trebuie sa fac un invertor folosind 2xMC34063,

Nu imi dau seama cum sa fac aceasta sursa de alimentare folosind 2xMC34063 tinand cont ca specifica in cerinte "valorile fiind orientative se vor calcula utilizand figura 2.

Ma puteti ajuta cu cea informatii in legatura cu acest montaj de invertor dc-dc 5v to 12v?

Multumesc.

Proiect.rtf

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mesterel

5

• Bandi Szasz

3

• djvas

2

Top autori în acest subiect

OK Ma documentez acum. O sa folosesc acel calculator pentru ceea ce am nevoie.

Urmatoarea intrebare ar fi: trebuiesc obligatoriu acele bobine? Nu prea stiu cum sa le construiesc.

Pana la urma inteleg ca am nevoie doar de 1xMC34063?

Link spre comentariu

Din cate inteleg eu din enunt ai nevoie de doua surse, una de +12 si una de -12V de acolo vine ca trebuie folosite 2xMC34063. Cele doua diagrame sunt luate exact din foaia de catalog a circuitului. Trebuie sa iei circuitul cum este acolo si sa recalculezi R1/ R2 care regleaza tensiunea de iesire (eventual dimensiunea bobinei in functie de curent). Bobina este obligatorie si este una din componetele principale unei surse dc-dc, se gaseste gata facut la orice magazin care vinde componente electronice. 

Link spre comentariu

Daca esti din Bucuresti si doresti pot sa te ajut sa finalizezi proiectul.Pentru detalii mesaj privat. Sa nu te sperie valorile atipice obtinute. Singurele care trebuiesc respectate sunt R1 si R2 cum a spus si colegul mai sus. Pt restul se folosesc componente cu valori standardizate.

Link spre comentariu

Frecventa influenteaza valoarea bobinei si a condensatorului de iesire. Cu cat frecventa este mai mare cu atat bobina si condensatorul pot avea valori mai mici, nu cred ca este foarte important in cazult tau, poti folosii 70khz care la 200mA o sa iti ceara o bobina de 33uH (valoare destul de banala si sigur gasesti pe undeva). Vripple este fluctuatia de tensiune maxima pe care il doresti pe iesire, poti folosii ceva intre 10-20mV sa zicem si la 15mV iti va zice sa folosesti un condensator in jur de 1000uF, la 10mV vei avea nevoie de un condensator mai maricel in jur de 1500uF. 

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Bobinele: 33uH
R = 180ohm
R1 = 1k5
R2 = 13k
RSC = 0,47ohm / 0.5w
Iar CT din schema reiese ca este un electrolitic de 1500pF? Exista asa ceva? 

Cout = 1000uF

Editat de mesterel
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări