Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare aparat sudura

the-noob

Postări Recomandate

Titlurile ambigue sunte cele mai bune! Atrag pe toata lumea gen.

N-am treaba cu sudura la modul profesional si nici sanse sa am vreodata.

Totusi am in plan ceva proiectele hobby care vor implica si sudat mai serios (gen o presa hidraulica, o soba racheta, etc...)

In principiu chestii groase, nu tabla.

Am inteles diferentele intre MMA / MIG / TIG si, desi  un all-in-one high end rig imi suna cel mai bine, aia +2000E vor fi cei mai aiurea bani aruncati (chiar daca am avut ani cand am baut de mai mult).
Am vazut si cum variatia amperajului afecteaza o sudura (deci parca as vrea ceva cu display led)

Si, foarte probabil, 1000 de lucruri pe care nu le-am vazut.

Drept urmare, de inceput, as opta pentru un MMA mai solid  (~200A) dar nu ma pot decide asupra brand-ului.
Sa iau un no-name la 4-5-600 RON (vad ca's destul de multe oferte la un magazin online marisor, nu dau nume) si sa ma distrez cat e in garantie ?
Din ce am citit pe forum pana acum ... parerile sunt impartite in ceea ce reprezinta 'no-name' dar nu va sfiiti sa aruncati o idee :)

Merci si spor !

Link spre comentariu

Din experienta proprie as putea sa-ti recomand ce sa NU cumperi de banii aia, insa ar trebuii sa insir aici o sumedenie de "firme" si nu doresc sa fac "reclama" nici uneia.

Chiar daca nu sudezi zi de zi cu invertorul, mai pui ceva banuti peste, si cumperi macar ceva la 1000 de lei, si garantie neaparat.

Ieri de exemplu am primit la reparat doua pocnitori din astea, unul din ele adus de afara , clientul se lauda ca a sudat cu electrod 3,25 mm, chiar a si taiat cu el !.

Asa arata invertorul, bineanteles ca am sa-l inapoiez clientului cu toata "inima", omul nu are nici o vina, chiar scrie pe invertor ca sudeaza cu electrod de 3,2 mm, insa factorul de utilizare lasa de dorit.Firma asta a fost cat de cat parolista, indicand corect factorul ala de utilizare, dar ce te faci cu aia de le scrie dupa ureche ?.

1.jpg

2.jpg

20190320-112429.jpg

20190320-112440.jpg

Pe forumul asta a mai fost deschis un topic asemanator, citeste si sigur vei gasii raspuns :

Link spre comentariu

Miller STI 160

Lincoln 150

Kemppi 150

Aparate ce fac ce scrie in specificatii.

Low cost recomand Glady, lucrez cu el si sudeaza bine cu 3,2...chinezarie robusta la 1000 lei.

Link spre comentariu

@Jhn Multumesc, nu stiu cum mi-a scapat thread-ul ala desi am dat search.

@spik De Lincoln si Miller "stiam" (am auzit/vazu in diverse contexte) dar

1) sunt prea profi pentru nevoile mele

2) ca principiu de viata eu n-am nicio problema sa platesc cercetare si investitii ... dar cred ca firmele astea au ajuns la un nivel unde mai mult platesc marketingul si 2-3 nivele de sefi-sefuti deci parca as ajuta the underdog

Ma tenteaza foarte tare Stahlwerk ARC 200 ST , 60% la 200A deci un 130A sigur e 100% si 6kg (ceea ce, sper eu, se traduce prin radiator mai serios)

(daca se considera reclama scoate-ti va rog link)

Link spre comentariu

Fiind afon o sa va spun ca e genial dar nu stiu eu sa sudez (ceea ce e adevarat).

Ca sa fie mai obiectiv review-ul ... cum pot masura ca output-ul e fix ala aratat de LCD ?

Un cronometru pot sa pun si sa vad daca in 6 minute apare ca s-a incalzit.

Link spre comentariu

Achizitionarea aparatelor de sudura,este curata loterie. Cine n-ar vrea sa aiba un aparat solid,cu care sa sudeze cind vrea si cum vrea?  Am avut parte de niste aparate de sudura care m-au tinut ''foarte repede''. Am avut un  aparat  de sudura Velt MMA140care m-a tinut cam vreo doua luni,sudind din cind in cind. Cind a ''decedat''l-am  returnat ,luind altul de data aceea Panzer, MMA140 care la rindul lui m-a tinut doua zile. L-am returnat luind de data asta tot un Panzer MMA 150 care ma slujeste destul de bine la cit sudez eu.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, the-noob a spus:

Fiind afon o sa va spun ca e genial dar nu stiu eu sa sudez (ceea ce e adevarat).

Ca sa fie mai obiectiv review-ul ... cum pot masura ca output-ul e fix ala aratat de LCD ?

Cu un cleste ampermetru ( clampmetru ) montat pe unul din cablurile de iesire.

Link spre comentariu
2 minutes ago, modoran said:

Cu un cleste ampermetru ( clampmetru ) montat pe unul din cablurile de iesire.

O recomandare? Ca asta chiar ar fi in aria forumului :)

Link spre comentariu

Da, numai sa fie de curent continuu clestele.

Acel Stahlwerk are 5 ani garantie si 3 ani pentru firme? chiar e interesant, doar Lincoln mai da 3 ani indiferent de client la aparatele serioase.

Am corespondat un pic cu cei din Germania si au fost extrem de prompti si receptivi la intrebari si sugestii.

Pina la urma n`a fost sa fie de la ei, asta e, oferta locala a fost extrem de tentanta.

Link spre comentariu
5 hours ago, spik said:

Ehee, nici un aparat de firma nu sudeaza la amperaj maxim cu DA 60%.

Deci nu te baza ca sudeaza nici la 130A la 60%. Daca il cumperi asteptam sa ne povestesti cum mere.

Hmmmm, 12 IGBT sefu... al meu are doar MOS si`l tin pe 120A pina seara si sudeaza electrod in electrod de 3,25mm fara scame!

Link spre comentariu

Initiatorul spune ca nu a sudat niciodata si sunt premise mari sa prajeasca un aparat low cost.

Modelul Glady, de care zic, o fo chinuit de astfel de novici si o rezistat, de aceea spun de el.

Mai stiu un Lincoln 145 ce rezista de cca 10 ani la multe incercari si in conditii vitrege.

Mai departe fiecare trage concluziile sale.

Editat de spik
Link spre comentariu

Dupa cateva experiente cu aparate de sudura facute de mine din transformatoare recuperate mi-am luat un invertor de pe olx, second hand 180A, cu 500 lei, firma buna (cred ca e ceva spaniol) dar muncit mult aparatul pana sa ajunga la mine, merge foarte bine, chiar ieri l-am folosit pentru niste intarituri la bolta. Un prieten si-a luat de pe acelasi sait unul tot second hand dar mai bine intretinut, tot de firma serioasa, ceva mai mic ca dimensiuni si curent - 160A, e foarte multumit. I-am facut cadou unui fost coleg la pensionare unul nou chinezesc, 200A, 1100 lei, e multumit de el.

Am fost multumit si de cele cu transformator, cu unul improvizat dintr-un redresor de incarcat acumulatori am facut un gard de 100m si 2 porti pe sina (gardul din panouri bordurate de 3,5mm grosime, deci nu e cine stie ce sudura acolo, doar multe puncte). Desi l-am pus pe 2 roti tot m-a exasperat greutatea lui, de aceea am trecut pe invertor. Pentru ce am nevoie prin curte nu ma intereseaza prea mult curentul de sudura, am fixat potentiometrul invertorului la 110 si isi face treaba.

In concluzie pentru maruntisuri prin curte oricare e bun.

Later edit

Preturile mentionate sunt mai vechi, poate au mai scazut intre timp.

Pentru a nu isca discutii despre sudura cu redresor auto, mentionez ca redresorul era de 48V/50A, cu multe prize in primar.

Editat de mojnost
Completare
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salutare

Am luat Stahlwerk-ul, l-am tinut la dospit o luna si ceva, am inceput sa ma joc.

Evident nu merge ca uns.

90% sunt convins ca e mana de vina (si am citit si topicul lui awy1917 "Incepator - problema la sudura cu electrod bazic") dar totusi o sa arunc o intrebare.

Problema:

Electrozii de 3.2  (bazici, doar de aia am incercat) se lipesc mai mereu.

Cu 2.0 merge decent (adica acolo e clar doar mana) dar la 3.2 dupa 1-2 cm se stinge.

La cei de 2 merg cu 65-70 amp si e ok, la 3.2 am incercat 100 - 130 ba si un 160 ... se lipesc instant la un restrike. Uneori la modul ca trebuie sa-i decuplez din cleste.

Intrebarea:

Inca n-am apucat sa verific (mi-a murit bateria la voltmetru) (aveti recomandari de voltmetru care sa mearga cu AA/AAA rechargeable si nu 9V ?) dar asa, istoric, stiu ca am probleme cu tensiunea... e pe la 200-210 (era 185-190 dar au mai pus un transformator).

Poate influenta asta ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări