Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

DC-DC boost 24 to 240v de 40-50W

Postări Recomandate

Va salut din nou, dupa o lipsa cam indelungata.

Am de facut o sursa si timpul e cam limitat (as mai avea vreo doua zile). Am facut un prototip si merge binisor, dar as vrea sa obtin un randamnet mai mare. Am reusit sa ajung abia la 85%, ceea ce nu e chiar rau, dar nu e suficient de bine. Problema nu ar fi consumul de energie ci incalzirea pieselor (tranzistorul si traful in primul rand)

Ca element de putere am mers pe un IRFZ44. Traful are secundarul despartit in doua, iar primarul e bobinat cu litz si am folosit un sistem mai putin cunoscut de diminuare a pulsului parazit tipic produs de inductanta de scapari, si anume o bobina cuplata strans cu primarul prin bobinaj bifilar (in cazul nostru, am folosit o parte din litzwire-ul improvizat ca fiind bobina respectiva). E vorba de bobina aflata in serie cu D4.

In fine, miezul este E25/7 K2006 de la Kasche, cu limita de camp 0.2T; merge ok in principiu, nu am ajuns la saturatie nici la 70W, desi este un miez destul de micutz.

Tranzistorul are Rds-on de cca 17mR, si la incalzire urca spre 25mR. Curentul de varf e cam 13-14A. Frecventa la care am mers e de 35kHz.

Nu-mi place ca nu pot urca cu randamentul peste 84-85%. Am incercat cu frecventa mai mare (70k, ca sa fie concludente masuratorile), randamentul scade; tranzistorul e prea "caramida" din pct de vedere al capacitatilor. La frecv mai mici probabil ar mai creste putin randamentul dar ar trebui un traf mai mare...

Primarul de 24V este bobinat cred cu 24 fire de 0,2mm, din care 3 le-am folosit ptr infasurarea aceea "speciala" 

Deocamdata secundarul este cu fir de 0,2mm. Sa-l rebobinez cu doua fire ar fi primul pas, ptr maine.

Ce alte sugestii ar mai fi?

Screenshot_2.thumb.png.47934f9cc6379900fe795bb85fdab4ae.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dece ai doua diode serie pe iesire?

Nu poti gasi una care sa reziste la ce ai nevoie?

Ca sa vezi cum mai poti creste randamentul ar trebui sa ai capturi de osciloscop cu tensiunea D-S, curentul de drena si tensiunea de comanda in poarta, tensunile pe primar si secundar, curentul prin secundar in acelasi screenshoot cu tensiunile.

Cum arata palierul Miller?

IRFZ44 este de tensiune mica.

Cum arata tensiunea in drena lui?

Slop compensation cum ai realizat-o pt ca eu nu-mi dau seama.

Alimentarea pina la urma cit este ? 14V sau 24V? Amintesti de 24V dar la integrat ai notat numai 14V. 

Bine am cerut poate multe detalii dar fara masuratori cu un osciloscop greu aduci imbunatatiri la randament.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări