Marele Savant Postat Martie 22, 2019 Partajează Postat Martie 22, 2019 Cea de-a treia schema de filtru (cu cristalele in punte) a fost prezentata si intr-un Tehnium, dar numai cu 4 cristale, nu cu opt! am folosit-o pentru diverse frecvente de lucru cu rezultate bune. Si daca tot s-au lansat provocari, spre deosebita incintare a sotiei, mi-am comandat tot felul de scule, aparate de masura si componente care deja au inceput sa soseasca. Aici pot comanda fara grija si din China, rar face un colet mai mult de doua saptamini pina il am acasa! Desi cred ca e mai mult aflare in treaba, greu sa adun toate cele necesare, dar voi incerca! Cutiutele pentru componente le-am luat deja! Astept si o punga cu rezonatoare de 9 mhz printre altele si un generator de zgomot de banda larga. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Martie 22, 2019 Autor Partajează Postat Martie 22, 2019 2 hours ago, VAX said: La ceva de genul asta m-am referit cand am spus de filtre cu cuart combinate cu elemente active. [...] Aici este o schema simpla, dar ideea se poate aplica si la filtre cu multe cuarturi. OK. Va inteleg punctul de vedere, dar topicul l-am deschis despre un filtru in SCARA (ladder) . Cele pe care le-ati prezentat sunt versiuni in punte (bridge). Nu vreau sa fiu inteles gresit, orice contributie e binevenita, desigur. Dar cred ca ar fi mai bine sa existe un topic separat pentru filtrele in punte, pentru ca au alte particularitati de constructie si de reglaj. N-ar strica sa initiati chiar dvs. topicul, devreme ce va atrage aceasta topologie. Sunt sigur ca va fi si in avantajul celor care vor dori sa identifice mai rapid discutiile referitoare la cele doua topologii ! Link spre comentariu
yo3fhm Postat Martie 22, 2019 Autor Partajează Postat Martie 22, 2019 (editat) 2 hours ago, grosu99 said: Stiu ca YO3 AVE avea un articol in Tehnium ,un transceiver de UUS care avea si mod de lucru SSB si acolo descria si un mic aparat de vizualizare a caracteristicilor filtrelor realizate,filtre similare cu XF9A cred.Un mic wobler care ajuta la realizarea filtrului.O sacaut revista daca nu cumva o stie cineva si o posteaza intre timp. Atentie, vobuloscopul este un analizor scalar, care ajuta doar la stabilirea caracteristicii de transfer - dar nu poate oferi (in mod direct) informatii referitoare la impedanta, return loss, faza si alte marimi care pot fi extrase doar cu ajutorul unui analizor vectorial. In revista Tehnium a fost publicata o serie de 6 articole care trateaza tematica filtrelor cu cristale in scara. Cei care sunt interesati, pot descarca revistele de aici : Filtre in scara - partea 1 / Tehnium 10/1983 Filtre in scara - partea 2 / Tehnium 11/1983 Filtre in scara - partea 3 / Tehnium 12/1983 Filtre in scara - partea 4 / Tehnium 1/1984 Filtre in scara - partea 5 / Tehnium 2/1984 Filtre in scara - partea 6 / Tehnium 3/1984 2 hours ago, Marele Savant said: Si daca tot s-au lansat provocari, spre deosebita incintare a sotiei, mi-am comandat tot felul de scule, aparate de masura si componente care deja au inceput sa soseasca. Felicitari pentru achizitie si sa va fie de folos, sa va bucurati de el si la cat mai multe proiecte finalizate ! 73 de Cezar YO3FHM Editat Martie 22, 2019 de yo3fhm Link spre comentariu
VAX Postat Martie 23, 2019 Partajează Postat Martie 23, 2019 10 hours ago, yo3fhm said: ....Dar cred ca ar fi mai bine sa existe un topic separat pentru filtrele in punte, pentru ca au alte particularitati de constructie si de reglaj. Nu ma intereseaza in mod deosebit filtrele cu cuart. Deschideti dumneavoastra topicul respectiv. Am vrut sa accentuez faptul ca filtrele in scara au unele dezavantaje (atenuare mare si curba de transfer asimetrica) si ca sunt utile in lipsa unor filtre mai dichisite. Din postarea mea anterioara, se poate vedea ca rusii utilizeaza filtre cu cuart intre antena si intrarea in receptor, cand lucreaza in conditii grele de perturbatii. Prefera filtrete in punte, pentru ca au atenuare mai mica. Isi permit luxul asta, pentru ca stau pe mormane cu cuarturi (diverse frecvente) fabricate pentru armata. S-ar putea sa unii radioamatori sa slefuiasca placutele de cuart (in capula demontabila), sa le aduca la frecventa dorita, cum faceam noi pe vremuri. Link spre comentariu
VAX Postat Martie 23, 2019 Partajează Postat Martie 23, 2019 (editat) 13 hours ago, Marele Savant said: Si daca tot s-au lansat provocari, spre deosebita incintare a sotiei, mi-am comandat tot felul de scule, Chinezareli, marfa de proasta calitate ! Am avut la serviciu (Seintek). Sunt 80% goale in interior, montajul este mititel si pus intr-un colt al cutiei. Se pot ascunde in ele bijuteriile familiei, ca e loc destul. De banii aia mai bine va luati scule adevarate produse in anii '60-'70-'80, care se vand pe ebay la pret bun. Unele sunt scumpe si acum (mii de dolari), fiind din alta clasa de calitate. Editat Martie 23, 2019 de VAX Link spre comentariu
yo3fhm Postat Martie 23, 2019 Autor Partajează Postat Martie 23, 2019 (editat) 2 hours ago, VAX said: Nu ma intereseaza in mod deosebit filtrele cu cuart. Deschideti dumneavoastra topicul respectiv. Cum nu va intereseaza pe dvs. "in mod deosebit" filtrele de cuart, asa nu ma intereseaza pe mine (deocamdata) sa discut despre filtrele in punte. In concluzie, va rog sa va abtineti sa-mi mai faceti recomandari de genul asta. Daca simteam nevoia sa deschid un topic separat, o faceam. Pana acum am vrut sa va atrag atentia in mod civilizat, dar vad ca va faceti ca nu intelegeti. Asadar va atrag atentia in mod direct. La nevoie, mai direct decat atat. 2 hours ago, VAX said: Am vrut sa accentuez faptul ca filtrele in scara au unele dezavantaje (atenuare mare si curba de transfer asimetrica) si ca sunt utile in lipsa unor filtre mai dichisite. De unde ati scos atenuare mare ?!! Mai intai construiti si reglati corect unul si abia apoi ati putea sa va exprimati parerea. Din cate vad, cei care au mai pus mana sa construiasca astfel de filtre, nu au comentat nimic in acest sens. Daca aveau motive, ar fi facut-o. Vi se pare mare o atenuare de 2...4dB ?! Cele 2 XF9 pe care le am montate in alte 2 transceivere, au 3.5dB tipic, iata specurile: Filtrul masurat de mine (XF9B) ca proba pentru articolul pe care l-am postat in 2012 pe radioamator.ro, a avut mai putin: 2.6dB Largime de banda la 6dB Atenuare de insertie Riplu in banda de trecere spec. KVG +/-1.2 KHz (2.4 KHz) max. 3.5dB max. 2dB masurat cu miniVNA 2.536 KHz (+/- 1.268 KHz) max. 2.6 dB max. 2dB Insertia filtrului in scara cu 5 cristale care a constituit subiectul cu care am initializat acest topic, are 2.4dB in centrul benzii de trecere (click pe poza ptr marire). Tot mult vi se pare ? De asemenea, flancurile nu sunt perfect simetrice, dar la -80dB se poate observa ca diferenta pantei e prea mica pentru a o mai baga in seama. Va asigur ca se poate face foarte bine atat LSB cat si USB cu acel filtru. Desigur, nu voi compara insiruirea celor 5 cristale pe o placuta de test, cu XF9B - dar ceea ce am demonstrat e ca se poate, fara bataie prea mare de cap. Totul e sa vrei in primul rand. 2 hours ago, VAX said: Din postarea mea anterioara, se poate vedea ca rusii utilizeaza filtre cu cuart intre antena si intrarea in receptor, cand lucreaza in conditii grele de perturbatii. Prefera filtrete in punte, pentru ca au atenuare mai mica. Isi permit luxul asta, pentru ca stau pe mormane cu cuarturi (diverse frecvente) fabricate pentru armata. S-ar putea sa unii radioamatori sa slefuiasca placutele de cuart (in capula demontabila), sa le aduca la frecventa dorita, cum faceam noi pe vremuri. Dupa cum observati, bancul cu filtrele in punte care au atenuare de insertie mai mica, nu tine. Uitati-l sau spuneti-l in alta parte . Cat despre rusi, n-au decat sa-si prepare si haleala cu sfaramaturi de cuarturi peste care or sta dumnealor, dar nu consider ca e un lux. Nici cuarturile lor nu sunt cu mult mai breze decat cele chinezesti, asta o spun din masuratori. Iar cei care vor sa slefuiasca cuarturi in secolul 21, in loc sa mearga la pescuit sau sa gaseasca o alta activitate mai inteligenta, n-au decat sa faca precum rusii. Dar nu mai recomandati si altora "sporturi" de genul asta. Erau valabile in trecut, pentru cei care n-aveau bani sa cumpere cuarturi, pentru ca erau f scumpe. Asta o stiu de la cei de varsta dvs. in sus, inclusiv de la tatal meu. Dar metoda e neinspirata si desi ofera niste rezultate, acestea sunt de multe ori indoielnice. 1 hour ago, VAX said: Chinezareli, marfa de proasta calitate ! Am avut la serviciu (Seintek). Sunt 80% goale in interior, montajul este mititel si pus intr-un colt al cutiei. Se pot ascunde in ele bijuteriile familiei, ca e loc destul. De banii aia mai bine va luati scule adevarate produse in anii '60-'70-'80, care se vand pe ebay la pret bun. Unele sunt scumpe si acum (mii de dolari), fiind din alta clasa de calitate. Asta e lipsa totala de respect. Lasati omul sa se bucure de achizitia facuta, cum de va permiteti sa improscati astfel de vorbe ? Chinezarie sau nu, atat timp cat isi face treaba, si-o face. Interventia dvs. e lipsita de bun simt si cred ca daca altii n-au dorit sa v-o spuna , prefer sa o fac eu. Cine va permite sa judecati investitia omului? Asta a vrut sa cumpere, asta a cumparat! S-o foloseasca sanatos , veti vedea ca se poate si cu chinezaria dumnealui ! Fara urari de bine, Cezar YO3FHM Editat Martie 23, 2019 de yo3fhm 1 Link spre comentariu
Marele Savant Postat Martie 23, 2019 Partajează Postat Martie 23, 2019 (editat) Acum 1 oră, VAX a spus: Chinezareli, marfa de proasta calitate ! Am avut la serviciu (Seintek). Sunt 80% goale in interior, montajul este mititel si pus intr-un colt al cutiei. Se pot ascunde in ele bijuteriile familiei, ca e loc destul. De banii aia mai bine va luati scule adevarate produse in anii '60-'70-'80, care se vand pe ebay la pret bun. Unele sunt scumpe si acum (mii de dolari), fiind din alta clasa de calitate. Mai draga, uite ca strica si topicul asta, dar e vina mea, nu trebuia sa pun prima postare. Referitor la echipamentele respective, astea le-am cumparat aici, in deplasare, ca sa mai testez si eu una-alta, pentru ca vad ceva emulatie in domeniul RF pe forum. Probabil ca in functie de evolutia brexitului, nici nu le voi aduce in tara, le voi lasa nepoatei mele care la virsta de 3 ani incepe deja sa stie mai multe ca un anumit fost profesor universitar! Acasa am echipamente de buna calitate, ale mele personale, nu amintiri de la fostul loc de munca la care va referiti dv. Si din generatiile moderne, nu relicvele din perioada interbelica cu care ne asasinati adesea! Asa cum am mai spus, aici pe forum nu sintem nici subalternii, nici elevii sau ucenicii unora care erau obisnuiti sa nu li se comenteze aberatiile debitate zilnic asa ca ne doare la bascheti de ele! Dl. Vax, nu odata s-a facut de ris prin afirmatiile facut cu un aer de superioritate justificat de nimic, dar probabil ca nu s-a obisnuit cu faptul ca nu mai tremura nimeni de frica lui in preajma examenelor! Asta presupunind ca a fost ceea ce pretinde si nu este doar o alta gulguta de-a dumnealui! Apropo de 80% ''goale'': e vorba de stiinta, nu se vinde la greutate sau volum! o jucarie din asta moderna e mai desteapta ca 50 de kg de vechituri! Rog totusi un moderator sa stearga postarea mea, care vad ca l-a iritat pe dl. vax si pe cele care au legatura cu ea! Editat Martie 23, 2019 de Marele Savant 4 Link spre comentariu
franzm Postat Martie 23, 2019 Partajează Postat Martie 23, 2019 3 hours ago, VAX said: Chinezareli, marfa de proasta calitate ! Strugurii la care n-ajungem sunt acri. Prin definitie. Deci nu-i nevoie de demonstratie. qed. Link spre comentariu
VAX Postat Martie 23, 2019 Partajează Postat Martie 23, 2019 (editat) 39 minutes ago, franzm said: Strugurii la care n-ajungem Nu este vorba de struguri, ci de must acrit. Am comandat pentru laborator patru aparate complexe (si grele - peste 10 Kg) fabricate in Coreea de Sud, care contineau sursa de alimentare tripla (liniara), generator de semnal, frecventmetru si multimetru digital. Dupa licitatii (aranjate de firmele care capusau Universitatea) au adus patru seturi de patru aparate (frecventmetru, multimetru, generator de semnal, sursa - in comutatie). Generatorul era absolut mizerabil, cu zgomot de faza infernal. N-am putut sa efectuez un experiment simplu de heterodinare a semnalelor RF pe o dioda. In loc de ton de joasa frecventa (aproximativ 1 KHz) se auzea ca un motor Diesel. Pana la urma am facut experimentul cu doua generatoare E-0502. Sunt obisnuit cu scule Tektronix, Metrix, HP, Philips, Tesla, EMG, etc. Detest marfurile chinezesti, mai ales pe cele ieftine. Nu-mi place cum lucreaza asiaticii. Nu mai comentez, ca nu sunt agreat de grup. Sanatate ! Editat Martie 23, 2019 de VAX Link spre comentariu
grosu99 Postat Martie 23, 2019 Partajează Postat Martie 23, 2019 In Almanahul Tehnium 1982 la pag 40 gasiti un transceiver ptr banda de 14 MHz realizat de YO3AVE .Articolul contine si un mic adaptor pentru vizualizarea caracteristicilor filtrelor (e adevarat ca nu filtre in scara !!).Montajul este functional. http://www.copcea.ro/files/tehnium/almanahuri/al82.pdf Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 11, 2019 Partajează Postat Mai 11, 2019 Avind nevoie de un filtru ssb pentru niste teste, am facut unul pe 9Mhz, desigur sortind cristale din cele 100 de buc. cumparate. Am obtinut un filtru destul de simetric dupa parerea mea, banda fiind de 3,1Khz la 6dB, atenuarea de insertie 2,5-3dB. Cablajul a fost proiectat pentru 2 filtre si comutare prin relee, dar nu am avut nevoie de ambele deocamdata, asa am gasit cablajul proiectat si l-am comandat cum era. Torurile sint FT37 din material tip 50. Testele le-am facut cu un generator de zgomot de banda larga si un receptor sdr cu RTL2832, pe care am reusit si sa-l ard cu acesta ocazie! Cristalele au fost masurate folosind un montaj de pe piata si un frecventmetru, pentru a putea citi cu rezolutie mai buna de 100Hz cit are f-metrul. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Mai 12, 2019 Autor Partajează Postat Mai 12, 2019 11 hours ago, Marele Savant said: Avind nevoie de un filtru ssb pentru niste teste, am facut unul pe 9Mhz, desigur sortind cristale din cele 100 de buc. cumparate. Am obtinut un filtru destul de simetric dupa parerea mea, banda fiind de 3,1Khz la 6dB, atenuarea de insertie 2,5-3dB. Frumos, arata bine, felicitari ! Dar niste poze nu aveti ? Era interesant de vazut. 73 de Cezar Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 12, 2019 Partajează Postat Mai 12, 2019 N-am nici un merit, cablajul este gasit pe net si comandat la chinezi, in 4 zile ajung la usa! nu mi-a dat prin cap la timp sa fac o captura, si asa cum am spus am reusit sa ard dispozitivul cu RTL2832 si altul nu mai cumpar, am acasa doua, le voi lua cind ajung luna viitoare, dar curba arata OK! vom afla si cum suna luna viitoare, pina atunci voi comanda alte placi, doar un singur filtru, fara relee, deci mult mai mici, sper sa intre 4 bucati pe o placa de 10x10 cm! Condensatorii sint toti de 56 pF, cu 33 era cam largut, cam 3,6Khz, desi nici aceasta valoare nu este tocmai proasta! Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 22, 2019 Partajează Postat Mai 22, 2019 Cred ca erau prea mari placile initiale (100x100mm), desi se pot taia pe doua din laturi, asa ca am comandat alte cablaje cu dimensiuni mai omenesti! In foto, un filtru cw si unul ssb! si un pcb din care se pot obtine placi pentru 6 filtre! Link spre comentariu
VAX Postat Mai 22, 2019 Partajează Postat Mai 22, 2019 Merg cu condensatoare fixe ? Stiam ca trebuie trimeri si ca se regleaza pe aparatura. De ce trebuie fix 10,7Mhz, nu merg si cuarturi de 10MHz ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum