Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa programabila...


gelvis

Postări Recomandate

Am gasit urmatoarea schema de sursa, care mi se pare nemaipomenita, cred ca este visul oricarui electronist amator, sa aiba o asemenea sursa programabila pe masa de lucru....

 

http://tuxgraphics.org/electronics/2007 ... #0lfindex0

 

din pacate, nu am gasit acolo programul pentru AVR-ul ATMEGA8, din schema...

 

A facut cineva o asemenea sursa? sau ceva asemanator? unde as putea gasi codul pentru ATMEGA8?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • gelvis

    7

  • adynis

    7

  • criss

    4

  • mihai1979

    3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

FOARTE interesanta idee, parca ma simt tentat sa ma apuc si eu de micul proiect poate poate iese :)

Totusi, din cauza lipsei exacte a schemei, am cateva nelamuriri la hard sau la soft:

- Pentru protectia la scurt-circuit, in cazul cu 22V, 2.5A exista definita variabila: #define SH_CIR_PROT 800 ; Ma intriga acest 800;

Avand in vedere ca spune ca ADC are referinta de 2.56, rezulta ca pentru 800 corespunde o tensiune U=800*2.56/1023 = 2.001 = 2 V rezulta ca prin rezistenta de 0.5 ohmi trece un curent de I = U / R = 2 / 0.5 = 4 A !! Gresesc eu calculul? din cate am observat, spunea ca tranzistorul era limitat la 3A ... iar toata schema ar fi trebuit sa functioneze pana la 2.5A, nu mai mult; Inca ceva... Din pozele de pe site-ul unde se vine kitul am dedus ca la intrarea in adc, pe traseul dintre rezistentele de 0.5W in total i uC ... mai exista o rezistenta ... chiar la intrarea in uC. In schema de aici la intrarea in ADC se mai pune vreo rezistenta ?

- pentru masurarea tensiunii, mai trebuie altceva in afara de un divizor de tensiune calculat corespunzator?

-Ce se intampla practic la scurtcircuit? uC-ul scade putin tensiunea din baza tranzistorului si vede daca e ok, apoi mai scade .. etc ? sau uC-ul reduce la 0 (ma rog, 0 .. 0.6V) tensiunea din baza tranzistorului si apoi incepe sa creasca si sa vada care e situatia ... sau uC-ul reduce tensiunea la 0 si apoi ramane asa ... cum procedeaza?

 

Neavand pana acum o astfel de sursa, nu sunt familiarizat cu lucrul cu ea; Dar ma intriga ceva in proiectul de fata ce nu inteleg clar:

-> Daca-mi stabilesc o tensiune fixa de X Volti, si cuplez aparatul de test la sursa de tensiune ... Ce curent maxim va permite sursa de tensiune aparatului meu de test sa ia ? (sau va intra in limitare de curent atunci cand aparatul cere prea mult si sursa va avea impresia ca e aproape ca un scurt circuit? ) Sau cum ar fi normal sa fie ? [sau trebuie sa fie oricum limitarea de curent de 2.5A peste care sa nu se mai tina tensiunea fixa de X volti? ] (intreb pentru ca nu prea am dedus asta din soft)

[Daca ar fi cum am spus in ultima paranteza, inteleg ca nu exista tocmai 2 moduri, cum am inteles de pe site: de fixare a tensiunii respectiv limitare a curentului, ci mai degraba doar limitare a curentului ori la valori mici .. ori la valoarea maxima de 2.5A de ex.]

 

 

lateredit:

si inca ceva:

- Aici , in baza lui Q3 vine iesirea din DAC-ul cu multe rezistente, iar pe linia de sus, in colectorul lui Q1 vine direct alimentarea mare de 22V sau 30V? adica ... am inteles bine, nu?

 

lateredit2:

m-am tot gandit la ideea cu scurtcircuitul si mai rau m-am ametit ... Dupa blocarea tranzistorului final, de unde mai stie sursa care e tensiunea sau curentul de iesire daca ambele vor fi 0 ? Sau nu inchid de tot tranzistorul ? cum fac asta, ii dau in total 1V ca sa fie 0.7 in BE si 0.3V pe iesire ... dar tot scurt o sa fie ... ahh ... somebody help me: care-s pasii la scurtcircuit ... :prayer:

Link spre comentariu

nu mam uitat la soft ca habar nu am de C dar am inteles cum functioneaza sursa. Tensiunea o regleaza intradevar la orice valoare regland din DAC referinta pentru stabilizatorul cu tranzistor serie . Curentul nu este reglat la o valoare fixa ci este doar limitat, controlerul masurand continuu tensiunea de pe rezistenta de 0,5 ohm va sti in permanenta ce curent suge consumatorul, compara cu valoarea setata din taste si daca este prea mare curentu masurat micsoreaza tensiunea cat sa scada curentul sub valoarea de prag reglata . Scurtcircuitul va fi detectat ca un curent f mare si va duce la comanda prin DAC a referintei de tensiune in consecinta . Scurtul va fi un scurt pentru consumatorul exterior dar nu pentru sursa pentru ca nu va fi un scurt real deoarece masa consumatorului nu este la masa sursei ci la un potential pozitiv mai mare dat de rezistenta inseriata pe masa de 0,5ohm. Eu am facut schema de care zicea Maxymylyanus, nu este de sursa ci de ampermetru/voltmetru iar ca sursa am pus un LM317 cu o rezistenta de 0,33 inseriata pe masa si astfel afiseaza permanent curentu tras de sarcina si tensiunea de la iesire . Din pacate nu a implementat in soft cine la facut si limitare software de curent consumat .

si inca ceva:Aici , in baza lui Q3 vine iesirea din DAC-ul cu multe rezistente, iar pe linia de sus, in colectorul lui Q1 vine direct alimentarea mare de 22V sau 30V? adica ... am inteles bine, nu?

da ai inteles f bine, acolo e stabilizatorul serie cu tranzistorul de putere Q1+Q2 si amplificatorul de tensiune pentru referinta data de DAC ce nu poate depasi 4,3vcc . In colectorul lui Q1 intra tensiunea de 22 sau 30 V ca la orice stabilizator simplu cu tranzistor serie .
Link spre comentariu

Mersi XAN77 !

Am vorbit si cu gelvis si mi-a dat mai multe detalii si anume ca pe forumul (in limba poloneza) de aici se gaseste si SCHEMA care aduce multe lamuriri :d (am atasat-o)

O sa analizez bine schema si sper sa nu mai apara nelamuriri :d

Link spre comentariu

http://www.linuxfocus.org/English/June2 ... e379.shtml partea I

http://www.linuxfocus.org/English/July2 ... e384.shtml partea II

http://www.linuxfocus.org/English/Septe ... e389.shtml partea III

 

acolo este descrisa mai pe larg sursa respectiva si e inclusiv schema, pe linkul initial de pe acest topic nu era si schema si nu miam dat seama ca e vorba de aceeasi sursa dar era suspect de asemanator .

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Ce rol are rezistenta R_36 de 5.6K pusa pe firul dintre ADC si rezistentele cu ajutorul carora se masoara indirect curentul prin sarcina conectata la Output ? Aceasta rezistente ... nu-mi va modifica valoarea tensiunii pe care o masor eu ? Cum aflu ce curent trece prin ea?

Link spre comentariu
Ce rol are rezistenta R_36 de 5.6K pusa pe firul dintre ADC si rezistentele cu ajutorul carora se masoara indirect curentul prin sarcina conectata la Output ?
Sa protejeze procesorul in caz de supratensiune

 

Aceasta rezistente ... nu-mi va modifica valoarea tensiunii pe care o masor eu ?
Modificarea este nesemnificativa.

 

Cum aflu ce curent trece prin ea?
Curentul prin R36 este curentul parazit al intrarii A/Dului. Probabil ca este de ordinul microamperilor. Trebuie sa scrie in foaia de catalog a atmelului.

Cirip

Link spre comentariu

Iarasi cirip cu raspunsul :d mersi mersi :d

am inteles, dar nu-mi ies niste calcule ...:

singura informatie pe care am gasit-o in datasheet-ul atmega8 despre curentul consumat de adc se afla la pagina 282, si anume poza atasata. De acolo luand la nimereala un curent de 200uA care trece prin rezistenta de 5.6K mi-ar iesi o tensiune de putin peste 1V ?? ( U=R*I )

In schema AREF-ul este conectat la masa pentru selectarea tensiuneii de referinta de 2.56V, iar rezolutia la masurarea curentului pe firul din poza verde este f. importanta ... Gresesc eu ceva la calcul, sau in schema s-a vrut cumva intentionat o cadere de tensiune pe R? (dar asta mi s-ar parea mult prea realtiv ...)

Link spre comentariu

Nu cred ca te uiti la graficul care trebuie. Ala pare sa fie consumul blocului ADC, nu curentul de intrare. 200uA este f mult ptr o intrare CMOS. Pune te rog un link la foaia de catalog a cipanului.CiripEDIT. Acum am vazut ca ai pus deja. Ceea ce este relevant ptr tine este RAIN de la baza tabelului de la pagina 248. Tens de intrare este rezultatul divizarii dintre 5.6K si minim 55 de megi. Cred ca discutia se poate opri aici :yawinkle:

Link spre comentariu

Ceea ce este relevant ptr tine este RAIN de la baza tabelului de la pagina 248. Tens de intrare este rezultatul divizarii dintre 5.6K si minim 55 de megi. Cred ca discutia se poate opri aici :yawinkle:

Dap, se poate opri :d :prayer:
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări