Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

dioda BZX85C 3V3

Postări Recomandate

am nevoie de un stabilizator simplu .am construit un mic stabilizator cu o dioda zener 3v3 ,un tranzistor NPN si o rezistenta(potentiometru pentru reglare ,pentru ca nu stiam exact valoarea) . dioda este montata intre baza si masa ,rez intre colector si baza , iar emitorul reprezinta iesirea ,insa la iesire nu am 3v3 ci 1,9 v .am zis ca nu o fi montajul bun asa ca am pus un PL 6v8 si la iesire aveam 6,8 V .VA rog help :partyman:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• niq_ro

3

• Stefan

3

• zal

1

• mircea888

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

in primul rand ai o "pierdere" de 0,7-1V pe tranzistor, apoi exista o marja de eroare a zenner-elor... depinde ce tensiune vrei sa obtii... dar pentru ce voiai tu pune in serie cu zenner-ul o dioda redresoare si o sa compensezi "pierderea", eventual 2 in serie :yawinkle:PS: rezistenta aia intre colector si baza pune-o de 220-470 ohmi

Link spre comentariu

masoara tensiunea pe zener si ai sa vezi ca nu ai 3.3V, tensiunea pe zener o reglezi din rezistorul colector-baza, daca rezistorul e prea mare scade tensiunea de pe zener si invers, daca e prea mic poti depasi cei 3.3V ai diodei si o sa inceapa sa se incinga dioda.

Oricum o sa ai cadere de tensiune pe tranzistor asa ca nu cred ca vei putea obtine cei 3.3V.

Eu as pune un zener mai mare, si apoi reglez tensiunea de pe dioda cu ajutorul rezistorului.

de asemenea solutia lui niq_ro e foarte buna, caderea de tensiune de pe tranzistor este compensata cu acea dioda.

Link spre comentariu

Daca vrei 3V la iesire poti sa pui un zener de 3,6V bine polarizat, adica dimensionata rez serie cu el in asa fel incit zenerul sa fie caldut, nu fierbinte. Cum ti s-a mai spus, daca nu e dimensionata bine rez serie, nu va fi nici tensiunea nominala pe zener.

Link spre comentariu

am pus trei diode in serie cu zener_ul si rez. de 345ohmi (voi pune o fixa de 350 ).am la iesire 3,23V si in sarcina 3,01V (perfect pentru ce doream). U pe R=0,6V .stabilizarea nu este critica . Va multumesc!!! :partyman:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări