Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

senzor crepuscular

s!lv!u

Postări Recomandate

Daca privim atent, sunt patru diode care formeaza o punte redresoare Graetz, urmata de cele doua diode  zener de cate 12V p[entru a limita tensiunea la 24V. In Almanah Tehnium 1983, pagina 147 vei gasi date informative despre acest tip de alimentare, de Alexandru Marculescu.

Daca poti sa separi partea de actionare de partea de alimentare si sa vezi daca pe condensatorul electrolitic ai 24V , ar fi un prim pas.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

8

• stefanpecsi

8

• s!lv!u

7

• spirica

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Conform ultimelor doua poze, puntea redresoare, adica cele patru diode, am desenat-o invers, orientandu-ma dupa diodele zener. Acum pe cablaj pe partea plantata se vad mult mai bine semnele diodelor redresoare, dar semnele diodelor zener sunt invers, si asta inseamna ca diodele zener sunt puse in conductie directa, de aceea ai doar 1V pe ele.

Inverseaza doar zenerele.

Scuze de confuzie dar informatia vizuala a fost insuficienta.

Link spre comentariu

Am detasat prima data sursa de 24V cum ai zis, mi-am dat seama cum e partea de 24V si am incercat cu zennerurile dupa semnul de pe placa,nu mergea ,numai 1V era.Apoi am intors numai zennerurile,precum ai zis,si a aparut tensiunea de 24v.Am pus totul inapoi,traseele le-am legat si a functionat din prima.Eu nu stiu ce cablaje fac,pai pe oricine poate induce in eroare,nici eu nu cunosteam sursele astea,ca nu lucrasem cu ele.Diodele alea zenner s-au ars,cineva le-a inlocuit,dar si pe el l-a derutat semnele de pe cablaj....Bine ca am dat de cineva pe forum,care a avut de a face cu ele....Valoarea aparatului e mica, cu bani marunti cumperi altul, dar aici altceva conteaza... Multumesc mult Spirica si tuturor de ajutor.

20221112_025539.jpg

20221112_025622.jpg

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Buna ziua. Am cumparat recent un senzor crepuscular pentru doua proiectoare de 10W si l-am testat si am o nelamurire, daca ma puteti ajuta. In momentul in care se face zi pe ciruitul de iesire spre proiectoare am o tensiune de 27V. Nu ar fi normal ca atunci cand senzorul da comanda pentru deschiderea circuitului tensiunea sa fie 0V ? Cand ciruitul este inchis am la iesire 220V. Modelul senzorului este Orno OR-CR-233. Proiectoarele functioneaza normal, adica se inchid si deschid la zi/noapte. Multumesc

Link spre comentariu

Acea tensiune este măsurată ,,în gol,, şi e cauzată de capacităţile parazite ale cablurilor.Puneţi un bec de veioză (230V/40W) pe bornele respective şi măsuraţi iar....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări