Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

senzor crepuscular

s!lv!u

Postări Recomandate

Buna ziua!imi cer scuze de deranj dar am nevoie de ajutorul d.voastra...am un senzor crepuscular pe casa scarii montat la un bec led...problema este ca acest senzor doar noaptea bezna imi aprinde becul, in rest nu face decat sa il palpaie si nu cred ca este vorba despre bec pentru ca am incercat diferite modele nu doar led...plus ca el scoate si un clinket odata cu aprinderea becului....cred eu ca acel senzor nu sesizeaza bine o lumina mai difuza pentru ca in momentul ce apropii o lumina de lanterna sau alta sursa de lumina se stinge complet si se comporta cum ar trebui....probabil montat la lumina zilei ar functiona corect dar la nivelul ala de ,,apus,, ori ,,rasarit,, da rateuri...exista vreo solutie ori sa incerc alt model,poate mai sensibil in setari?va multumesc mult!

20190313_13171711.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

8

• stefanpecsi

8

• s!lv!u

7

• spirica

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu am construit așa ceva de două ori, practic trebuie ca senzorul (fotorezistența aici) să fie expus la lumina ambiantă exterioară și uneori e util să pui o lentilă de focalizare care să concentreze lumina direct pe cip.Se poate schimba fotorezistența cu una mai sensibilă, dar dacă se poate regla pragul din schemă, e mai bine.Acelea sunt toate componentele, sau mai are ceva pe spatele cablajului ?

Schemele folosite de mine utilizează fotodiode, care sunt mult mai sensibile, iar ca circuit de comandă un LM555.Fotodiodele le-am pus pe carcasa exterioară într-un tub negru prevăzut cu o lentilă și îndreptat spre cer sau spre o zonă iluminată doar natural, unde nu ajung luminile farurilor auto sau a lămpilor stradale, care ar acționa aiurea senzorul noaptea...e foarte importantă poziționarea corespunzătoare a senzorului față de sursele de iluminat artificiale sau chiar față de becul comandat...

Editat de validae
Link spre comentariu

Încearcă să scoți fotorezistorul și să-l conectezi cu fire de circa 5cm, montându-l pe exteriorul carcasei, cu o lentilă mică deasupra.Cel mai bine e să-l pui într-un tubuleț negru și lentila în capăt.Să-l orientezi corect spre un geam iluminat doar de lumina naturală.

Link spre comentariu

..becul este sub acest senzor la o distanta suficienta,cred eu....tocmai asta este problema cu lumina naturala...eu stau la etajul 3 intru.n bloc de 4...lumina clara de afara nu este doar daca faza cu lentila si cu tubul negru ar putea concentra sursa de lumina pe senzor...in aceasta situatie cred ca mai simplu este sa pun 2 fire mai lungi si sa trag senzorul spre lumina fara alte complicatii,asta daca lungimea cablului nu va afecta acuratetea senzorului...

Link spre comentariu

Mai bine tragi fire lungi și muți montajul cu totul la lumina naturală, iar firele lungi să fie cele care comandă becul, nu senzorul.Conectând senzorul (fotorezistorul) prin fire foarte lungi, vei capta brum de rețea și alte bâzdâgănii electrom,agnetice, care vor duce la instabilitatea comutării.Cum montajul e situat chiar sub bec, lumina dată de bec duce la înrăutățirea pragului de comutare și creează oscilații....

Editat de validae
Link spre comentariu

Intra in bucla. E intuneric, da comanda si aprinde, apoi isi vede propria lumina si da comanda de stingere. Baga-l cu totul intr-un tub si bibileste la semireglabilul ala.

Link spre comentariu

...ok..va multumesc tare mult pentru timpul acordat...daca stiam luam unul cu senzori de miscare si poate nu intampinam aceste probleme dar m.am gandit ca durata de viata a becului va fi mult mai mica fata de acesta ce ar sta aprins continuu o jumatate de zi iar cealalta nu...

Acum 3 minute, Director a spus:

Intra in bucla. E intuneric, da comanda si aprinde, apoi isi vede propria lumina si da comanda de stingere. Baga-l cu totul intr-un tub si bibileste la semireglabilul ala.

..o sa incerc si asta...il pun intr.un tub si il orientez spre casa scarii unde vine lumina naturala de sus,asta fara sa ii influienteze ,,propria scanteie,,

Editat de s!lv!u
Link spre comentariu

Eu am reusit. Daca e in scara blocului si ai si lumina naturala acolo, pune-l cu fata spre geam sa citeasca din tub doar lumina naturala. Un tub de spray ar fi ok. Deschiderea spre lumina naturala, fundul spre scara.

Link spre comentariu

Uite cum am pus eu senzorul (de construcție proprie) la parter.Era deja aproape de geamul de la intrare, dar am mărit mult sensibilitatea fotodiodei punând-o într-un tub negru și scos prin policarbonatul geamului, astfel încât să vadă doar lumina zilei.Mizeria de pe acele țevi e de la un cuib de rândunici abandonat de câțiva ani...

Etichetele alea albe sunt puse de mine pe radiatorul generos al ,,becoledului,, modificat, pentru a dispersa mai bine lumina.A fost o soluție rapidă, se putea și mai bine, dar mi-a fost lene să scot oglinda argintie din fostul proiector cu senzor PIR decedat, pe a cărui ramă de fixare am și montat de altfel ghidușia.E foarte sensibilă, lumina se aprinde la apus și se stinge când soarele încă nu apare la orizont, dar e deja destulă lumină ambiantă....

nkg5cTV.jpg

AXK595o.jpg

lgUs0ta.jpg

Editat de validae
Link spre comentariu

...multumesc...merg pe aceste solutii iar daca nu imi iese  il las pur si simplu la intrerupator..timp mult pe bani putini si comfort egal cu cele din urma...dar asa e cand te misuna toate chestiile astea si crezi ca poti rezolva totul desi nu esti in materie si e doar un hobby :)

Link spre comentariu

Un senzor crepuscular bun nu e musai ceva ce doar un inginer electronist poate face.....am mai scris asta, eu am făcut deja două, iar unul din ele funcționează excelent la intrarea în bloc, sunt pozele mai sus.Cel mai important aspect e montarea lui corectă, nu neapărat reglajul pragului, iar acela se face numai după o montare corectă....din păcate chinezii fac multe chestii care se vor și ieftine și aspectuoase, dar și de calitate.Iar asta e greu de obținut întotdeauna cu o mică cutiuță și toate componentele înghesuite grămadă în ea....

La senzorul tău, poți încerca schimbarea tranzistorilor cu unii având un factor de amplificare mai mare, poți tatona mai multe fotorezistențe, se pot găsi și ieftin, dar se pot recupera din senzori PIR defecți.Dacă ai puțină experiență, poți construi singur un senzor din ăsta, nu te costă mult componentele.....se găsesc și din recuperări.E ceva util oricum..

Editat de validae
Link spre comentariu

O sa iti mearga. Fa ca in poze. Poti baga tot senzorul in tub (chiar si intr-un pateu) ca e micut si il pui catre geam cum a aratat @validae. Nu e musai sa ii scoti fotorezistenta separat. 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări