Shambala Postat Martie 13, 2019 Partajează Postat Martie 13, 2019 (editat) okean - la ce iti trebuie si Re-ul bobinelor? Mai interesant era daca erau trecute si impedantele difuzoarelor, dar probabil ca fusesera mentionate in text pe forum. Simulare nu prea poti sa faci, si oricum e mai usor sa estimezi asta decat parametrii difuzoarelor. La Lw Re trebuie sa fie cat mai mica, iar la Lm si Ltw e mai putin important, 99% ca s-a folosit sarma de 0,7mm diam. Iar daca nu s-a folosit de aia, asa ar fi trebuit. In mai toate filtrele nemtesti intalnite (Grundig, Universum, etc) bobinele erau f judicios realizate, Lw cu sarma f groasa si impregnata in lac, meritau pastrate si refolosite. Lm si Ltw sunt la nevoie usor de realizat, au valori mici si trebuie sarma relativ subtire. aurel 70 - modificarea corecta a filtrelor se face doar daca poti face masuratori ale raspunsului boxelor, altfel - la ureche - e foarte pacalitor. Eu am o ureche extrem de bine antrenata si tot nu pot sa spun exact la ce frecventa e o groapa sau un varf in diagrama raspunsului. Imi dau seama cam pe unde, dar exact nu pot spune decat daca fac o baleiere de frecventa in zona suspectata, treaba obositoare si enervanta. Cu o masuratoare vezi imediat pe grafic valorile. Ca idee, la prima vedere bobina paralel de pe medii pare cam mica. Editat Martie 13, 2019 de Shambala Link spre comentariu
aurel70 Postat Martie 13, 2019 Autor Partajează Postat Martie 13, 2019 Aveam si poza difului de bas dar n-am dat de ea aseara. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 13, 2019 Partajează Postat Martie 13, 2019 (editat) Se pare ca frecventa de rezonanta este de 25Hz. 100% rila este din cauciuc negru, ala de tine 1000 ani. Difuzoare, nu cacaturile actuale... Editat Martie 13, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
aurel70 Postat Martie 13, 2019 Autor Partajează Postat Martie 13, 2019 Da, asa este, cauciuc negru si membrana din hartie. As zice ca are o frecventa de rezonanta decenta. Cat priveste modificarile, eu nu intentionez sa umblu in ele, dar discutau pe acel forum niste useri. Mai rascolesc si eu dupa informatii.... Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 13, 2019 Partajează Postat Martie 13, 2019 Nu stiu cum suna asa ca nu pot da vreo parere despre modificat filtre. Dar te-as sfatui sa schimbi toti condensatorii electrolitici de pe ele, sunt cam batrani. Condensatorul de pe tw merita sa il pui tip MKP de la Wima, Ero, Roe, Vishay sau chiar dintr-una din familiile dedicate audio. Cei de valori mai mari ii gasesti bipolari la AA (Bennic) sau TME (Nichicon). Merita sa pui un 0,1-1uF MKP peste electroliticul serie de pe medii. Link spre comentariu
ex.escu Postat Martie 13, 2019 Partajează Postat Martie 13, 2019 La difuzoarele de joase,la incintele inchise,Grundig a lipit pe ferestrele sasiului, o panza speciala,neagra, "transparenta" pentru sunet,pe post de rezistenta acustica; incercati sa o lasati asa cum e, influenteaza raspunsul la frecvente joase. Link spre comentariu
okean Postat Martie 14, 2019 Partajează Postat Martie 14, 2019 " okean - la ce iti trebuie si Re-ul bobinelor?" ...par example : 1.se poate calcula usor lungimea sarmelor sa facem un necesar de aprovizionare 2.se poare aprecia calitatea materialului din care e facuta sarma...mai ales in ziua de azi...RE mic = sarma mai groasa care e scumpa . . n. sunt eu mai purist ! In general cu boxele germane emotiile asupra impedantelor la drivere sunt mici, stas-ul la ei e pe 4ohmi, prietenii stiu de ce Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 14, 2019 Partajează Postat Martie 14, 2019 Lungimea sarmei depinde de mosorul folosit la bobina. Cu cat e mai inalt cu atat intra mai multa sarma (pt aceeasi valoare data). Pretul sarmei [noi] nu e chiar mic dar o dimensionare judicioasa da de departe cel mai bun compromis. Adica nu merita sa faci bobinele de bas la aceste boxe cu sarma de 1,8-2mm diam doar pt a avea o Re extrem de mica, diferenta acustica este absolut insesizabila fata de 1,4-1,5mm dar cea de gabarit si pret este imensa (>3-400%). In unele cazuri se poate alege bobina cu miez din tole (sarma putina de grosime medie si Re f mic). Am spus ca nemtii in general foloseau sarme potrivite in filtrele vintage, dar era o simpla observatie, nu trebuie luata ca litera de lege. Legea este sa faci tu alegerea corecta cand proiectezi noile filtre sau cand le inlocuiesti sau repari pe cele vechi. O alta observatie poate fi ca Dynacord folosea sarma prea subtire la bobinele pt inalte (0,65mm - se incingeau de li se topeau carcasele) iar in unele filtre italiene am gasit sarma mult prea groasa la bobinele de pe medii si inalte (1,1-1,2mm). Link spre comentariu
aurel70 Postat Martie 14, 2019 Autor Partajează Postat Martie 14, 2019 Am gasit si despre diful de medii poze . eu inteleg ca ar avea 7 ohmi . dar nu am nici o alta informatie. pozele astea sunt de pe hifishark. Link spre comentariu
aurel70 Postat Martie 21, 2019 Autor Partajează Postat Martie 21, 2019 Salutare! Am luat decizia sa cumpar aceasta pereche de boxe urmand discutiile de aici si de pe forumul adiacent si pot spune ca a meritat din plin sa dau pe ele 210 lei. Asa cum au sugerat colegii arcgotic si fluffy37, media si inalta sunt foarte bune, si e mai bine daca le asez direct pe podea. Multumesc tuturor pentru sugestii si parerile exprimate Stima! Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 21, 2019 Partajează Postat Martie 21, 2019 Sa le folosesti sanatos! Totusi care este forumul "adiacent"? Link spre comentariu
Haralambie Postat Martie 21, 2019 Partajează Postat Martie 21, 2019 hifi & multimedia Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum