Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect CNC Aparat debitare cu Plasma - 2000x3000 mm util - cu Parkside PPS40 A1

andreigradu

Postări Recomandate

Norocul a facut sa apara la Lidl acest model care are 40A maxim si costa 700lei.   - https://photos.app.goo.gl/YVfP3gVE6EJxyRYX8

Compresor as pune unul super low cost la 330lei de 24L , sau 450lei la 50l - https://photos.app.goo.gl/Dkaxd5N1jK9oB9Mc8

Ideea mea e sa fac o masa CNC si sa debitez automat.

Dimensiuni  sa fie suprafata utila 1000 x 2000 mm. Deci structura va avea un 1300 x 2300 mm, sau mai mult, dupa cum se vor aseza piesele.

...........................

Ca si materiale, voi folosi profile din otel 40x40,  50x50,  40x60,  60x60x4.  In functie de ce voi gasi pe la depozite si cel mai important e cat de drepte sunt profilele.

Calea de rulare o sa o fac cu ghidaje si sanii liniare TBI Motion. Nu voi folosi role, sau alte dispozitive pentru ca vreau Fine-Cut si trebuie cai de rulare de calitate.

....................................

1. - -  Pe axa Y, fiind 2 ghidaje laterale as folosi 20mm. Desi stau in dubii daca sa pun tot de 30mm,  Pretul e aproape la fel.

2. - -  Pe axa X, fiind portalul pentru a nu ma chinui cu alinierea a 2 ghidaje o sa pun un singur ghidaj de 30mm si o singura patina.

3. - -  Aza Z o sa fie o singura patina de 20mm si inca una pentru masurarea inaltimii. Ma gandesc ca un 30cm sa fie cursa tortei.

4. - -  Axa 4 o fac neapartat pentru ca decupajele in tevi rotunde sunt necesare. Nu m-am hotarat daca o fac externa, sau interna. Adica daca e fixa pe lateralul masinii si iese capul peste cadru, sau o fac piesa mobila atasabila pe masa.

..............................

Actionarea o sa fie toata cu curele profil AT5 latime de 16mm.

Motoarele Nema 23 de 3A o sa fie de asemenea conectate cu reductoare 3:1 sau 4:1 . Tot din curele AT5 fac reductoarele.

AXA  Y - ma gandesc sa fie cu 1 motor, si cele 2 laterale sa fie actionate cu bare sincronizate. Astfel nu mai duc grija a 2 drivere. Modul asta e folosit la imprimantele de poliplan, forex, materiale groase plane.

............................

Electronica o sa fie minimalista:

Drivere TB6600 la 10 USD China, Breakboard la 6USD China,   Mach3 , Calculator P4 3G cu win XP si port paralel. 

Inca nu am inteles cum functioneaza THC-ul, asa ca inca nu dau 150 euro pe el.  Vreau sa vad cum e cu tensiunea arcului, sa iau de acolo tensiunea de reactie si sa duc spre un operational care sa comande acel semnal  UP / DOWN  la torta in Mach-3.

.............................

Link spre comentariu

Plasma din clip e actionata cu curele in intregime, filmul de sus.

De asemenea se vede pe axa X ca are doar 1 patina  de 30mm.

Masina e facuta de un prieten pentru un client de-al lui.

Eu o sa fac structura fara capace de protectie. La mine nu conteaza cum arata si nici nu o voi folosi atat de intens incat sa necesite capace .

.............

Pentru model am mai vazut mesele de la Lincoln Electric. Simple si eficiente.

.............

De asemenea o alta sursa de inspiratie, o firma canadiana care a pus toata electronica pe carul Y. Asta ca sa nu mai traga fire prin lantul de cablu.

Plasma cred ca o sa o prind pe perete, iar furtunul tortei o sa coboare deasupra mesei.

...........aici se vede automatizarea pe carul Y

Editat de andreigradu
Link spre comentariu

Aici in clipul asta de la masa facuta de Lincoln.

Se vede cum sunt protejate patinele si ghidajul cu acele profile pe axa Y.

Pe axa X nu am cum sa acopar si va ramane la vedere.

. Asa as vrea si eu sa incerc sa fac.

E o idee de protectie care ar trebui aplicata si la masinile CNC.

......

Ca si sistem de ungere cred ca ar trebui implementat un sistem cu furtune si pompa de ulei centralizata. Din ce am inteles, la masinile cu plasma trebuie sa se curete zilnic ghidajele, deci ungerea e esentiala.

.......

Link spre comentariu

Ca idee, la taierea cu plasma trebuie sa ai ventilatie ff buna, ceva cu plasma, aer, azot...

Mai ai o problema, tunderul ala de la taietura este dur, foarte dur, daca`l prelucrezi si dai din gresala in zona taiata efectiv pilesti cutitul

daca`i HSS.

La fel, daca ajunge o aschie sau o bucata cacuta la taiere pe ghidaje se lasa cu zgirieturi, daca ai rulmenti si intra pe acolo...

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Desi toti stiti ca stau la bloc, toate aceste FIARE SALBATICE vor lucra la casa de la tara...

Plasma o sa fie construita intr-un sopron fara usi... deci vantul o sa treaca ca prin branza pe acolo.. Stiu ca e toxic si nu voi sta in spatii inchise.

...........

Veti acea poze cam pe la Pasti cu cadrul ca merg la tara cam la 3 saptamani...

............

Praful ala e criminal... iau in calcul o tava cu apa, sau cel putin un jet de apa care sa fie pulverizat pe pistolet sa duca praful in jos sub forma solida.

Aschii, sau alte elemente nu au cum sa ajunga pe ghidaje. De la Plasma rezulta doar acel praf care daca e spatiu inchis distruge tot. Eu avand acel sopron gol nu va avea ce sa strice....

..........

driverele or sa fie capsulate in cutie fara ventilatie...

Calculatorul o sa stea undeva protejat de mizerii...

.................

O scula a unui amic care a taiat peste 300 tone de fiare....

https://www.youtube.com/watch?v=1C0ryWrgPgk

https://www.youtube.com/watch?v=ODbuzjoIdR4&t=20s

Link spre comentariu

Am inceput sa adun piesele pentru CNC

Pe axa X va fii o singura patina de 30mm cu ghidajul aferent de 1300mm, sau daca fac axa 4 in consola externa va fii undeva la 1500mm.

https://photos.app.goo.gl/q3VFfY8AjaA1zTym7

voi adauga pe parcurs poze cu piesele ce vor veni.....

Actionarea o sa fie cu curea AT5 latime 16mm si reductor 3:1 de la motor la curea...

.................

Desi multi veti zice ca o patina de 30 e mare , sau orice altceva, in zone cu praf e bine sa ai bile mari in angrenaje ca sa accepte impuritati..... si lene de a curata masina....

DSC_4819.jpg

DSC_4822.jpg

Link spre comentariu

La cnc este indicat sa folosesti curele negre si pinioane HDT.

Ce ai tu acolo (curelele albe), sunt bune pentru laser, 3D printer, etc. pentru utilaje care nu fac sala.

La cnc iti trebuie ceva de forta, cu muschii gata umflati.

Eu zic sa le schimbi, ca nu este mare paguba la bani, si poti cumpara de aici:

http://www.shop.cncdrive.com/index.php?categoryID=152

Editat de cnc_step
Link spre comentariu

Am si model din asta HTD5M, am sa primesc maine inca 3m de curea HTD5M latime 15mm si 2 fulii cu 26 dinti. sa vedem cum arata.

Pana acum nu am folosit HTD5M pentru ca sunt din cauciuc panzat cu fir de fibra de sticla. Mie mi se par mult mai bune astea din otel. Reductoarele le pastrez cu AT5 cu insertie de otel.

.....................................

La robotii KUKA sunt folosite curele AT5 cu latime de 16, 10, 15, 30mm Si actioneaza sarcini mari la viteze mari.

https://www.youtube.com/watch?v=iRKDfknqtbc

..................................

La motociclete am vazut modelul asta HTD 8M folosit la transmisie. E o dantura de putere. Imi fac griji cu privire la precizia acestei curele.

Editat de andreigradu
Link spre comentariu

A venit ghidajul de 30 ... arata destul de bine...  https://photos.app.goo.gl/DK8ELrBvcu54JFcq8

....

A venit si cureaua HTD5M ... are dintii mai  mari... arata la fel... e mai flexibila, permite raza mai mare.. se misca cam greut acum cu 2 garnituri la fiecare capat si rezervoarele de ulei.

Avand 3 m din ambele modele o sa le testez...

....

Axa Z o sa fie cu patina de 20mm si surub trapez de 16mm. piulita de plastic - POM-C, lagare clasice BK, BF chinezesti.

......................

Curele din panza cu insertie nu iau ca sunt ceva mai scumpe si delicate la intretinere. Astea de plastic le speli cu apa si detergent. Practic pot spala masina cu furtunul.

LA un CNC apare vaselina, motorina, ulei... Si eu printe altele vreau precizie si usurinta la intretinere....

Curea din asta pot pune si cu latime de 50mm, dar pentru gravat si frezat lemne deja e prea exagerat...

Editat de andreigradu
Link spre comentariu

Aparatul in discutie are o discutie deschisa la Tehnica Sudurii separat.  Gasesti aici.

https://www.elforum.info/topic/136869-aparat-debitare-cu-plasma-parkside-pps40-a1-pareri-utilizare-montare-si-pe-masa-cnc/

Acolo se discuta despre aparat, schema nu exista acum, doar poze din interior, de taiat taie foarte bine ...

....................................................................................................

Aici am deschis separat o discutie despre realizarea unei mese CNC cu care sa pot debita table subtiri. Pana la 5mm.

Link spre comentariu
14 hours ago, Swat Cat said:

Am vazut plasma cutterul de la lidl.... Chiar merge? cat taie maxim?

Poate taie in teste si in folosinta usoara de tot, dar e ca si cu toate celelalte scule. Ai avea curajul sa iei o bormasina de acolo, de-aia ieftina si sa o montezi ca spindle la un CNC ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări