Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Postări Recomandate

Astazi mi s-a ars un bec led si, din curiozitate, l-am desfacut ca sa vad cum arata sursa.

Fiind un bec ieftin, m-am asteptat sa gasesc inauntru ceva minimal si chiar asta am si gasit, se vede in poza fata/verso.

1278299301_sursabecled.thumb.jpg.ea7630afd6cf894416b30b07048a9e5e.jpg

Am pus la 220V ca sa vad ce tensiune scoate la iesire si am avut surpriza sa constat ca scoate in jur de 100V CC.

Cred ca nu este normal sa scoata o tensiune asa de mare, eu ma asteptam la 12V.

Cam cat ar trebui sa aiba la iesire? 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

E foarte normal să scoată atât, ai de fapt cel puțin un led întrerupt, iar sursa aia e bună.Verifică cu o sursă de 9V și o rezistență de limitare de 50-100 Ohmi fiecare led de pe plăcuța aia rotundă și vei găsi cel puțin unul întrerupt.Se și văd de multe ori, au un punctuleț negru distinct, ca o înțepătură de ac în mijloc...

Ledurile sunt de fapt COB-uri cu trei cipuri per capsulă, având o tensiune de aprindere de minim 9V, dacă înmulțești numărul de leduri cu 9, vei avea o surpriză, va da ceva apropiat de 100V...

Sursa aia e una cu integrat dedicat și atunci când are condensatorii buni, funcționează foarte bine.În cazurile rare când nu se întrerupe un led din cauza supraîncălzirii, se duc condensatorii electrolitici, din cauza stresului termic.Te sfătuiesc ca, dacă găsești doar un led ars, să-l ștrapezi cu o piocătură de fludor, după ce-i răzui cu un cuțitaș capsula de plastic, apoi să plasezi placa de aluminiu cu leduri pe un radiator generos, și bine ventilat.Va ține mult mai mult, eu am corpuri de iluminat făcute din astfel de leduri de câțiva ani și merg zilnic cel puțin 12 ore....

Editat de validae
Link spre comentariu

Multumesc mult.

Am sa incep sa le adun pe masura ce se ard, poate va urmez sfatul.

De fapt radiatorul din bec este mai mare decat acea placa pe care sunt montate becurile. La becul pe care l-am desfacut partea... hai sa-i zic conica, in forma de palnie de fapt, dintre fasung si globul de plastic, in interior este din aluminiu, iar platoul cu leduri este lipit de acea palnie. Cred ca tot rol de racire are. Am aruncat becul, as fi facut poze, dar in mod sigur stiti ce zic.

Nu mi-a dat in gand sa pastrez platoul cu leduri, dar este de tinut minte.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări