Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa digitala cu ATmega 8

Vizitator moorfok_55

Postări Recomandate

Vizitator moorfok_55

De mult timp doresc sa realizez o sursa digitala cu tensiune reglabila.Am gasit pe net destule realizari ale unor amatori , cea la care m-am oprit si care convine intentiilor mele a fost publicata aici https://320volt.com/en/lm2576adj-atmega8-0-30v-0-3a-ayarli-anahtarlamali-guc-kaynagi/.

As dori sa stiu daca a fost facuta de cineva si ce parere are .De asemeni , daca ar putea sa-mi spuna si mie care sunt setarile pentru biti (in arhiva descarcata nu se gaseste nimic despre fuse bits).Orice sfat e binevenit.Cu multumiri anticipate...lm2576adj-atmega8-0-30v-0-3a-ayarli-anahtarlamali-guc-kaynagi.rar

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

daca modul in care e legat U2B cu LM2576ADJ nu afecteaza stabilizarea la iesirea LM2576ADJ, atunci schema se merita facuta pentru-ca e foarte simpla iar pierderile de putere pe LM2576ADJ sunt mici. Daca ai un LM2576ADJ poti testa schema fara microcontroler. La pinul PWM printr-un potentiometru de 1K dai o tensiune intre 0 si 5V si poti vedea cat de bine stabilizeaza LM2576ADJ + U2B si U2A.

Totusi, sursa nu e chiar asa de digitala, deoarece ATMEGA8 e folosit pe post de convertor digital-analog si pentru afisarea tensinunii si curentului. La o sursa digitala, microcontrolerul face tot: comanda tranzistoarele de putere si controleaza tensiunea si curentul de iesire. Tot microcontrolerul face si stabilizarea tensiunii de iesire, fara nici un ajutor din partea unui alt circuit.

Link spre comentariu

Eu nu m-as complica cu asa ceva. Unde nu este necesar, poti cumpara direct:

sursa in comutatie: https://www.optimusdigital.ro/ro/surse-coboratoare-reglabile/2254-sursa-de-tensiune-coboratoare-reglabila-de-12-a.html?search_query=sursa+300w&results=4

https://www.optimusdigital.ro/ro/surse-coboratoare-reglabile/562-modul-dc-dc-step-down-lm2596-albastru-intrare-3-35-v-smd.html?search_query=sursa&results=375

si afisaj: https://www.optimusdigital.ro/ro/voltmetre-de-panou/998-voltmetru-si-ampermetru-de-panou-rou-albastru-0-100-v-10-a.html?search_query=afisaj&results=94

si un traf de 20Vmax cu 3-4-5A.

P.S. - Defineste sursa digitala. Eu inteleg prin sursa digitala ca orice optiune pe care o are este la un buton distanta, are encoder in loc de potentiometru, tine minte setari prealabile, controleaza eficient tranzistorii de putere si poate comunica printr-un protocol cu PC-ul...etc.

De evitat overengineering-ul care inseamna bani si resurse cheltuite inutil fara un avantaj evident.

Desigur mai ai nevoie de potentiometri ca sa-i inlocuiesti pe cei de pe placuta, punte de diode pentru rectificare AC in DC si condensatorul de filtraj 4700uF + inca unul de 100nF in paralel. Cam asta ar fi.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator moorfok_55

Multumesc pentru promptitudine cimitavita si celtik. De acord ca sursa nu e chiar asa de digitala cum spune autorul (Regulated Digital Switching Power Supply) dar asa cum am mai spus , convine intentiilor mele si anume :

1. Reglajul tensiunii in pasi mici (step = 0.1 volti) cu ajutorul unor PB (as fi preferat un encoder , dar asta e)

2. Afisarea tensiunii si a curentului pe un display LCD 2x16 (consum mic)

3. Limitarea curentului debitat

4. Simplitatea schemei si dimensiuni mici ale cablajului

5. Folosirea unor componente ce se gasesc la preturi mai mult decat acceptabile .

6. Controlul tensiunii si curentului se face totusi mai elegant , cu un microcontroler , prin butoane si nu cu un potentiometru

7. ATmega 8 e foarte usor de programat (nu stiu sa programez decat Atmel si Microcip)

8. Si nu in ultimul rand , e vorba de ceva DIY , sau cum am vazut ca zic rusii pe site-urile lor de amatori " s voim rucami", adica ceva facut cu        

propriile maini. Procurarea din comert a unor module (de cele mai multe ori chinezarii de calitate indoielnica ) si asamblarea lor nu presupune

cine stie ce cunostinte.

8.  Si la final , vreau ca sursa sa fie portabila , alimentata cu celule Li Ion pe care le-am recuperat din baterii de laptop , sortate si verificate.  

Pentru  un curent maxim la iesire de 1.5 A cat am nevoie , un aranjament 7S2P al bateriilor tip 18650 e suficient.

Eu am postat aici in speranta ca cineva poate sa-mi spuna setarile fuse bits pentru mega 8 cu  oscilator extern Xtal = 8 MHz.

Oricum , multumesc pentru sfaturi si pareri. Mai astept si altele daca se poate. Cu respect.

Link spre comentariu
Vizitator moorfok_55

Multumesc frumos nico_2010. Am programat mega 8 si a mers.Urmeaza restul.

Cat despre intrebarea ta , am zis cate ceva mai sus. 7 celule 18650 in serie fac cam 29.5 volti cand sunt complet incarcate.Daca pun in paralel 2 - 3 "siruri"din astea am 4400 - 6600 mAh (la celule de 2200mAh , de care am). La nevoie se pot lega chiar mai multe in paralel  pentru o capacitate mai mare.

PS. Pana la urma, mi-am amintit ca aveam odata un link de care  am uitat complet  http://www.engbedded.com/fusecalc/

Multumesc inca o data.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări