Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum trebui sa fie o sursa de laborator? Subiect de discutii si dezbateri!

Postări Recomandate

La ce concluzie sa ajungem? 

Cum decurg lucrurile pe un forum: spui ce ai nevoie și noi îți spunem ce credem că se potrivește, oricum o sa faci cum vrei și nu o sa se potrivească cu sfaturile date.

In paginile anterioare s-au enumerat câteva caracteristici ale unei surse de laborator, in funcție de necesități acestea pot deveni mai mult sau mai puțin restrictive.

Poate și eu as vrea o sursa E36313A KEYSIGHT TECHNOLOGIES dar pentru ce am eu nevoie merge și AXIOMET 3005pq

Link spre comentariu
Acum 14 minute, Stefan. a spus:

Cum decurg lucrurile pe un forum: spui ce ai nevoie și noi îți spunem ce credem că se potrivește, oricum o sa faci cum vrei și nu o sa se potrivească cu sfaturile date.

In paginile anterioare s-au enumerat câteva caracteristici ale unei surse de laborator, in funcție de necesități acestea pot deveni mai mult sau mai puțin restrictive.

Poate și eu as vrea o sursa E36313A KEYSIGHT TECHNOLOGIES dar pentru ce am eu nevoie merge și AXIOMET 3005pq

Singurul defect la sursa aia e pretul...

Link spre comentariu
Acum 18 ore, Spitfire a spus:

Aia, dupa cum se observa in poze, probabil are un cost total de productie sub 10$...cu tot cu carcasa si cablu de alimentare.

Ei, doar nu vorbim aici de surse ATX marca Rexpower/Delux :-)...o sursa buna in comutatie, in carcasa metalica conectata la impamantare, cu un snubber bun pe iesire, filtrare serioasa, e cristal-clear, curent "de baterie"...iar de circuitele alea de semnal foarte mic, preamplificatoare de instrumentatie, chiar se ocupa o pila galvanica/baterie de alimentarea lor-la ce consum au...de regula in atelier ai nevoie si de cativa amperi la 5V, si de vreo 10A la 12V si de 18...24V la un amper-doi, iar o liniara se transforma in minicalorifer.

Asta e parerea ta dar situatia din teren este mult diferita. Caz concret cu o sursa SMPS de laborator destul de scumpa care nu prezenta la iesire zgomot "masurabil" dar utilizata la teste nu facea fata din punct de vedere a zgomotului la unele teste.

Ca sa mai adaug si eu niste cerinte de la o sursa de laborator :

• impedanta de iesire cit mai mica, preferabil sub 1mohm
  • viteza cit mai mare de raspuns la perturbatii
  • lucru in 2 cadrane (minim)

Ca un exemplu de sursa mie imi place CPX400DP si cred ca s-ar incadra ca specificatii la aproape toate cerintele enumerate mai sus, dar este putin mai zgomotoasa decit urmatorul exemplu.

Iar ca exemplu de schema de sursa performanta, schema abordabila si la nivel de amator (hai sa zicem unul expert poate pt ca trebuie corectata) eu recomand schema la E3646AE2. Este o schema ce poate fi realizata la nivel de amator DAR ATENTIE, schema din link are si citeva greseli, puse probabil pt a nu putea fi copiata. Trebuie luata numai ca sursa de ispiratie si adaptata noilor cerinte. Este o sursa foarte buna si performanta.

Intradevar am prezentat si eu o sursa acum citiva ani dar am renuntat sa mai comentez pt ca cine a incercat sa o realizeze nu prea s-a descurcat iar din punct de vedere a performantelor am constatat ca nu ma satisface. Oricum, partea de activare/dezactivare a iesirii din acea schema poate fi utilizata cu succes si la alte surse si eu o consider destul de OK.

PS: comparind schema de la E3646E2 cu cea de la E3640E3 va veti putea da seama de unele greseli (intentionate) din scheme pt ca partea de sursa este practic identica in cele doua cazuri.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
1 hour ago, Stefan. said:

Mulțumesc mult pentru amabilitate, dar întrebarea mea avea un alt substrat: în locul unor discuții și considerații generaliste aproape inutile mă așteptam să se discute direct pe unele scheme de surse profesionale despre soluții tehnice originale (specifice acestora) menite să le îmbunătățească parametrii , cum ar fi:

- stabilizarea de intrare (linie)

- stabilizarea de sarcină

- coeficientul de temperatură al tensiunii de ieșire

- stabilitatea pe termen lung

- rejecția tensiunii de ondulație (pulsație)

- tensiunea de zgomot la ieșire

- compensarea cât mai eficientă a impedanței asociata conectoarelor și firelor de legătură și, de asemenea, a impedanței liniei comune dintre modulele implantate

etc

Dacă crezi că poți emite câteva idei din domeniul " îți spunem ce credem că se potrivește" acestor criterii, aștept cu nerăbdare!

PS

Adică intr-adevăr niște lucruri utile din care să se și poată învăța ceva de cei ce vor să-și construiască o sursă de acest fel. Considerațiile generale nu folosesc nimănui decât, eventual, pentru îmbogătirea orizontului cultural.

Editat de cata rator
Link spre comentariu

Pai ... , faceti un pas inainte ! Puneti schema ( schemele )  , si discutam . Personal , cat ma pricep . Altfel , si postarile dvs . au aceeasi utilitate . Zero ( v - am citat ) .

P.S. - am inteles ( prima pagina ) ca trebuie scheme originale , creatie proprie , noutate etc . Cele industriale au fost refuzate inca inainte de disjungerea topicului , desi au fost oferte de postari . M - am oferit si eu , dar am renuntat . Din motivele de mai inainte .

Editat de gauss
Link spre comentariu
37 minutes ago, gauss said:

Pai ... , faceti un pas inainte ! Puneti schema ( schemele )  , si discutam . Personal , cat ma pricep . Altfel , si postarile dvs . au aceeasi utilitate . Zero ( v - am citat ) .

Cea mai previzibilă reacție posibilă. Știam că voi citi acest lucru inainte să deschid pagina.

Eu nu știu deci aștept de la userii vechi, și cu multă experiență și cunoștințe, să abordeze aceste subiecte.

Cât despre cerința de a se oferi doar scheme originale, și nu realizări industriale, tind să cred că este doar o interpretare personală căci, în postarea inițială, userul @UDAR s-a exprimat în acest fel:

" Deci dacă se doresc considerente teoretice bazate și pe o brumă de practică în depanarea  sau proiectarea unor surse , OK.  Dacă nu , îi invit pe cei care dețin sau au deținut zeci de surse industriale să înceapă ei ."

adică, în interpretarea mea, exact discutarea soluțiilor referitoare la indeplinirea criteriilor la care am făcut referire mai sus, și nu link-uri către poze și performanțe ale unor surse.

Dar poate greșesc eu, așa că aștept ca @UDAR să ne lămurească la ce făcea referire.

Editat de cata rator
Link spre comentariu
9 minutes ago, Director said:

De banii astia imi iau masina si 2 baterii de masina si o sursa cu lm317 si cativa tranzistori mai babani. Ce e scris inclinat e partea de sursa, masina bonus. :rade:

Asa sant astia de la Rohde ... scumpi ! Si la propriu , si la figurat ... , si la vedere !

P.S. - eu am declarat ce surse am , romanesti si kinezarii . Printre cele din urma , doua duble de 30 V / 10 A . Prin inseriere ( totala ) ... 120V / 10 A . N - am avut nevoie de mai mult . Ultima tangenta cu surse puternice ... 28 V / 250 A . Am modificat niste placi de invertor de sudura , noi ... , de la fabricant .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Asa si ce vina am eu. Daca ai sa-i dai considerente teoretice, da-i-le si gata. Daca nu, nu. Daca ai asteptari sa ii dea alti useri, stai cuminte pe banca si citeste-le cand i le vor da.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări