Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum trebui sa fie o sursa de laborator? Subiect de discutii si dezbateri!

Postări Recomandate

On 3/9/2019 at 9:56 AM, dan cod said:

Aștept să le văd.

Momentan , doar atat . Deja sant montate intr - un ansamblu , nu pot face foto . De fapt as putea , dar nu ma avantajeaza , din cauze administrative . Imediat ce se termina job - ul cu ele , si le recuperez , voi face foto amanuntite , cu softul la lucru , si cu ele desfacute .

SURSA-1.png

Sursa-2.png

Link spre comentariu

O sursa buna de laborator ar arata cam asa:

-0-50V cu 10A(evident, comutatie, daca mai era necesara precizarea), cuadratura, afisaj mare pt. curent si tensiune, conector profesional(in nici un caz banane care pot fi inversate intre ele).Iesire separata 5.000V( practic un etalon de tensiune), cu 2A max.Eventua si o iesire separata 12V/3A.

Link spre comentariu

Super scula sursa asta 3005DN.Asa arata noua generatie dr surse.Problema e daca,la nivel de amator,ai nevoie de asa un standard de ridicat...Sau daca renteaza sa ingropi bani de...amorul artei!  Pentru cine face interventii,reparatii profi inteleg ,da pt lucrari de amator...

Un tutorial bun despre surse aici B&K Precision-Power Supply Guide https://www.bkprecision.com/support/downloads/power-supply-guide.html

Din punctul meu de vedere nu exista o sursa de laborator universala,eventual un pachet de surse pe anumite domenii de tensiune si curent.Uitati-va de exemplu la cei care lucreaza cu microcontrolere.Se folosesc curent numai tensiuni mici si,la comenzi,valori fixe de 12 v,24V.

Pe de alta parte cei care lucreaza in domeniul audio sar cu tensiunile de 30-40V Nu mai vorbesc de cei ce experimenteaza tensiunile inalte,smps-uri...

Observ,ca si djvas,ca toate sursele entry level,de pe piata nu au precizie de citire la 1 mA.

Sursa BK 1670,prezentata anterior de cineva,este cam aceiasi cu Manson EP613.

Sursa elctronic lab,Geomar, de 0-30 V este acuzata pe net de salturi mari de tensiune pe iesire la comutare on-off.

Si,ca sa nu mai incarc topicul,inchei cu observatia ca aproape toate sursele de amatori e pe net nu au precizati parametrii.Ma refer la coeficientul de stabilizare,rezistente interna,riplu,samd.Faceti o comparatie cu oricare manual de service pentru surse,inclusiv pentru cele romanesti,cam cum se prezinta caracteristicile.

Link spre comentariu

1 hour ago, Spitfire said:

O sursa buna de laborator ar arata cam asa:

-0-50V cu 10A(evident, comutatie, daca mai era necesara precizarea), cuadratura, afisaj mare pt. curent si tensiune, conector profesional(in nici un caz banane care pot fi inversate intre ele).Iesire separata 5.000V( practic un etalon de tensiune), cu 2A max.Eventua si o iesire separata 12V/3A.

Daca in laboratorul acela s-ar ocupa unii si de circuite de semnal mic, audio sau RF, ori de circuite sensibile, de precizie, aparate de masura pretentioase, surse de semnal de calitate, testari/verificari EMC, etc., sursa aia in comutatie s-ar putea sa-si piarda calitatea de a mai fi "de laborator"... D'aia prin gradinile unor producatori cu pedigree in domeniu, inca mai exista surse liniare.

Ba mai exista chiar si cazuri (foarte rare) in care se practica in laborator alimentarea din... baterii/acumulatori.

Deci nu exista o definitie clara si completa sau un sablon pentru sursa "de laborator" nici macar in ceea ce priveste tipul ei liniara/comutatie, dar exista necesitati muuult diferite in functie de aplicatie si utilizarile lor, una e sa te ocupi de comanda si controlul motoarelor, si alta -de exemplu- de oscilatoare de zgomot foarte redus.

============================

Sursa din pozele de mai sus se fabrica in mai multe variante si este o arhi-cunoscuta sursa de fabricatie chinezeasca, se pare ca avand de ceva ani destul de bun succes comercial datorita pretului accesibil (asa cum in trecut s-a mai intamplat si cu alte modele de surse ce s-au gasit prin lume inscrise cu diverse nume pe ele), si se gaseste sub diverse denumiri (produse OEM) la multe magazine si vanzatori, inclusiv pe ebay si aliexpress.

Link spre comentariu
2 hours ago, celtik said:

Chinezaria lui Dave a crapat se pare. Pe dinafara arata bine si pe dinauntru te ingrozesti. Mai bine mi-o construiesc singur chit ca ajung la 10-15 mil cu ea.

Aia, dupa cum se observa in poze, probabil are un cost total de productie sub 10$...cu tot cu carcasa si cablu de alimentare.

Daca in laboratorul acela s-ar ocupa unii si de circuite de semnal mic, audio sau RF, ori de circuite sensibile, de precizie, aparate de masura pretentioase, surse de semnal de calitate, testari/verificari EMC, etc., sursa aia in comutatie s-ar putea sa-si piarda calitatea de a mai fi "de laborator"... D'aia prin gradinile unor producatori cu pedigree in domeniu, inca mai exista surse liniare.

Ba mai exista chiar si cazuri (foarte rare) in care se practica in laborator alimentarea din... baterii/acumulatori.

Ei, doar nu vorbim aici de surse ATX marca Rexpower/Delux :-)...o sursa buna in comutatie, in carcasa metalica conectata la impamantare, cu un snubber bun pe iesire, filtrare serioasa, e cristal-clear, curent "de baterie"...iar de circuitele alea de semnal foarte mic, preamplificatoare de instrumentatie, chiar se ocupa o pila galvanica/baterie de alimentarea lor-la ce consum au...de regula in atelier ai nevoie si de cativa amperi la 5V, si de vreo 10A la 12V si de 18...24V la un amper-doi, iar o liniara se transforma in minicalorifer.

Link spre comentariu

@gauss sursele tare arata identic cu sursa mea AXIOMET, e o sursa destul de bună ținând cont de pret. Uneori are un comportament ciudat pe sarcinile cu consum mai mare în impulsuri dar e peste un Twintex de trei ore mai mare și de doua ori mai scumpă.

Inițial vroiam sa cumpăr o sursa similară Korad (RND LAB) dar am citit că unele versiuni au avut probleme ai vânzătorii nu specifica ce varianta vand.

Orice sursa de laborator e buna, acum depinde ce înseamnă laborator la fiecare . Unele sunt necesitățile și pretențiile unui amator și cu totul altele sunt ale unui laborator de cercetare și dezvoltare.

De ex: pentru "laboratorul" de incarcare a acumulatorii cu Pb sunt bune si modulele China cu zeci de volti și amperi ce incap într-un pachet de țigări.

Acum "la moda" sunt niste așa zis surse ce arată ca niste multimetre..

image_26997.jpg

Editat de Stefan.
Link spre comentariu
12 hours ago, Stefan. said:

@gauss sursele tare arata identic cu sursa mea AXIOMET, e o sursa destul de bună ținând cont de pret. Uneori are un comportament ciudat pe sarcinile cu consum mai mare în impulsuri dar e peste un Twintex de trei ore mai mare și de doua ori mai scumpă.

Inițial vroiam sa cumpăr o sursa similară Korad (RND LAB) dar am citit că unele versiuni au avut probleme ai vânzătorii nu specifica ce varianta vand.

Orice sursa de laborator e buna, acum depinde ce înseamnă laborator la fiecare . Unele sunt necesitățile și pretențiile unui amator și cu totul altele sunt ale unui laborator de cercetare și dezvoltare.

De ex: pentru "laboratorul" de incarcare a acumulatorii cu Pb sunt bune si modulele China cu zeci de volti și amperi ce incap într-un pachet de țigări.

Acum "la moda" sunt niste așa zis surse ce arată ca niste multimetre..

image_26997.jpg

Aveti dreptate . Ca idee , am scris si mai sus ... , au fost achizitionate punctual , pentru un proiect ( zic eu ) complex . Motivul optiunii a fost posibilitatea comenzii software ... deja un coleg a scris o versiune proprie , redusa numai la ce aveam nevoie ... o subrutina in algoritmul care gestioneaza niste alimentari secventiale , variabile in timp , ca momente si ca parametri . Cat sunt de bune ca surse , am facut ceva testari rapide , nu le - am gasit vreun inconvenient . Probabil ca au , ca orice lucru facut de mana omului . N - am sa le cer niciodata 1V si 5A , pentru asta cumpar 2 baterii R20 . Sa nu apelez la "magazia " de accu tip D , desi ... cine stie ! Revenind la surse ... , le - am postat apropo de ideea ca nu intotdeauna trebuie cheltuiti mii de euro pentru o alimentare . E drept , nici 10  euro ... ma rog , au fost achizitionate in regim de componente , nu pentru dotare . Nu stiu daca sant de laborator , sau  nu . Sant elemente dintr - un proiect pentru care exista buget , mi s - au parut rezonabile din toate pdv . Problema alimentarii electrice pentru montajele personale am rezolvat - o acum 20 de ani ... am scris mai sus cum . Cine are nevoie de " avioane " ... ,  surse atipice si foarte performante ( intr - un fel sau altul ) , inseamna ca lucreaza la chestii deosebite . Deci are bagajul de cunostiinte sa construiasca  sau sa procure , cum e mai rentabil ... , sursa particulara de care are nevoie . Nu mai scriu mai multe ( nu ca n - ar fi destul ) , nu vreau sa intru in polemici cu nimeni , cine e avansat ( ma rog , termen generic ) are propria abordare privind sursele , fie ele si de laborator . 

Link spre comentariu

Cred ca ar trebui definit mai concret termenul "de laborator", si ma refer la modul cel mai elementar.

Ce intelegem fiecare prin "de laborator" ar putea diferi destul de mult de ceea ce un anumit standard de performanta defineste acest termen.

Daca este sa acceptam termenul ca pe ceva performant acoperitor atunci cred ca cele mai principale criterii ar trebui sa fie zgomot si riplu mic, stabilizare versus sarcina si intrare cat mai buna, termocompensare, poluare emi cat mai redusa, precizie cat mai buna, si or mai fi...

Altfel putem defini aplicat pe ceea ce fiecare in parte avem nevoie in domeniile de activitate.

PS: Si sursele in comutatie pot constitui baza unei surse de laborator acoperitoare si performanta, trebui doar tratate in mod corespunzator.

Link spre comentariu

Bine spus si in cuvinte putine . Cele cu riplu , zgomot si factor de stabilizare ( sarcina si retea ) le - am mentionat si eu in debuturi ( prima pagina din topic ) ... cu ani in urma m - am izbit de ele . La job ... rezolvarea a fost radicala ( n - am avut timp ... , problemele au aparut " pe drum " ) , adica baterii ( accu ) . Se produceau in curtea respectiva , n - a fost o problema . 

P.S. - daca pune cineva o schema , mai ca m - as apuca . Asa , sa postez si eu ceva rezultate . Numai ca ..., liniara . Asta e fixul meu , si  nu abdic . Acum , e mai usor . Se gasesc componente performante ... , desi pe vremuri am facut numai din tranzistori . Romanesti , ca din aceia erau la magazie ... importurile ( URSS ) erau doar pentru produse ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

O sursa atestata de laborator ar trebui sa fie compatibila electromagnetic cu aplicatiile la care se foloseste

si sa nu influenteze in rau performantele aparatelor testate sau aparatelor de masura. Unele surse in comutatie desi pot realiza unele performante bune,

mai ales cele urmate de stabilizatori lineari, folosite la amplificatoare sensibile de radiofrecventa sau chiar audio sau de semnale biolgice

pot crea probleme, dar pentru unele aplicatii cu microcontrolere, amplificatoare de putere sau chiar preamplificatoare sunt foarte bune.

@gsabac

Link spre comentariu

Daca o iei mot-a-mot si serios cu "laborator", deja intri in standarde utilizate in realizarea masuratorilor si certificari/acreditari de masuratori pentru laborator, plus standarde si certificari (cu testele realizate de producator pentru calibrari) ale aparaturii profesionale dedicate pentru aplicatii specifice, de la producatori consacrati. Mai degraba o numesti "sursa liniara de lucru" sau "sursa de atelier" sau "sursa de workbench" sau "sursa de laborator" daca ai "laboratorul" in garaj :rade:.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări