Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum trebui sa fie o sursa de laborator? Subiect de discutii si dezbateri!


Postări Recomandate

10 hours ago, Marian said:

N-ar fi rau un astfel de demers, si cred ca esti printre cei mai in masura sa initieze un asemenea topic.

Eram pregătit să fac demersul respectiv dar între timp am citit postări din acest topic și din altele legate de surse de laborator . Eu, bietul de mine , nu am nicio sursă de fabricație industrială ( n-am prins valul casărilor și nici prin târguri nu mă duc prea des ) iar cele câteva de construcție proprie nu se ridică - după standardele mele - la nivelul necesar . Deci dacă se doresc considerente teoretice bazate și pe o brumă de practică în depanarea  sau proiectarea unor surse , OK.  Dacă nu , îi invit pe cei care dețin sau au deținut zeci de surse industriale să înceapă ei . 

Link spre comentariu

Eu am de fabrica ... romanesti , la care schemele sant accesibile . Am vazut ca nu intereseaza pe nimeni ... , doar la vreo depanare . Ca sant vechi , depasite , energofage etc . Mai am si chinezarii , mai multe modele . De la 3 A pana la 10 A . Si ( nici ) acestea nu se califica . Tot pe forum am citit . Toate le - am cumparat cu bani ... chinezariile de noi , cu factura si garantie . Cele romanesti , de pe site - uri de anunturi . Se gasesc si acum , ca si chinezariile . Trebuie doar interes ... Daca e vreuna de  interes , si am documentatia , o postez . La cate documentatie am postat la Bodega ... , cateva scheme ( in plus ) sant nesemnificative . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Sparg eu gheata ...

Desi am nenumarate surse de laborator nici una nu pot spune ca ma satisface 100%.

Sursa ar trebui sa fie asa :

-  sa fie dubla

- sa poata fi folosita in mod independent sau tracking

- tensiune min intre  0.. 30 V ( ideal 0..50V )

- curent 1-2 A . Aia cu 10 Amp sau mai mult e alta discutie si clar nu intra in categoria de zi cu zi

- tensiunea si curentul sa fie afisate numeric cu rezolutia de  min 10mV tensiune si minim 1ma curent

- reglajul sa fie multitura sau digital pe tensiune. Pe limitare curent poate fi si brut.

-  sa nu prezinte Overshoot la pornire ( sau sa fie in limite decente ) adica sa nu-mi fie frica sa alimentez un microcontroler la 5v

-  obligatoriu ON/OFF iesire

 

Link spre comentariu

Îmi cer scuze și apreciez totodată solicitudinea voastră de a posta scheme, manuale, etc. Sunt desigur binevenite . Dar, apelul meu era în sensul viitorului ( sau fost viitorului ? ) topic despre ce trebuie să facă o sursă de laborator . Ziceam că cineva care are un număr de astfel de surse de la firme consacrate poate să distileze elementele esențiale și să le pună aici . 

EDIT 

A postat între timp @djvas.  E un început , poate că un moderator va face noul topic. 

Link spre comentariu

Factorul de stabilizare  ( sarcina si retea ) , zgomotul , riplul . Nu pun valori , se isca zavera . Sant multumit de parametrii celor pe care le am . Le consider de laborator ... , n - am ars nimic cu ele , si nici n - am gasit montaj sa le " refuze " . Ba chiar au scapat si ele ... , in stare ( aceeasi ) de functionare . Unele sant cu ace ... , pentru precizie se pot folosi AMC - uri serie - paralel , nu alta sursa . Inteleg ca topicul ( eventual cel viitor ) trebuie sa contina scheme noi , originale , conceptie proprie . Asa sa fie ... , astept si eu cu interes . Documentatie de industriale se gaseste  , n - are rost alt topic  .

Simpla curiozitate ... , nu ma apuc de construit ... , inca ma satisface ce am .

Editat de gauss
Link spre comentariu
2 hours ago, UDAR said:

Deci dacă se doresc considerente teoretice bazate și pe o brumă de practică în depanarea  sau proiectarea unor surse , OK.

Exact asta ar trebui, sau oricum asta gasesc eu cea mai utila abordare.

O dezbatere care sa atinga putin si latura subiectiva, dar sa fie completata si de aspecte pur teoretice, schemele sunt optionale, conteaza mai mult dezbaterea in sine.

Ar putea sa se ajunga la un moment dat la o tendinta clara, un consens legat de principalele caracteristici, si, desigur, detaliile de finete si precizie, pot constitui un set de cerinte pe baza carora la un moment dat o sa dezvolt eu o schema liniara cu ceva AO si...si mai vedem.

 

 

Link spre comentariu

Nici eu nu am ars nimic cu ale mele. Am pus osciloscopul pe ele și nu am sesizat să aibă ceva ,,vârfuri,, la pornire. Dacă vreți să testez ceva anume spuneți și o fac. Am ce surse să testez.

Legat de ele multe sunt accesibile(chiar eu am scos la vânzare destule și voi mai scoate) dar desi nu prea se înghesuie lumea totuși am dat câteva bucăți.

 

Link spre comentariu

Mulțumesc moderatorului care a creeat / desprins  topicul .Sper să fie o discuție interesantă.

 

Iată deci câteva din condițiile pe care eu cred că trebuie să le îndeplinească o sursă de laborator . 

1. Trebuie să fie reglabilă într-un domeniu cât mai larg . De la zero dacă se poate ( deși nu este foarte des util acest lucru ) sau de la o valoare cât mai mică în raport cu maximul disponibil.  

2. Trebuie să aibă afișaj de tensiune - digital, analogic , nu este esențial . Important este să elimine necesitatea unui voltmetru/multimetru blocat în paralel cu sursa . Sigur că performanțele acestui afișaj trebuie corelate cu aplicațiile sursei respective . 

3. Trebuie să fie complet protejată sau cel puțin la scurtcircuit și suprasarcină/supratemperatură.

4. Trebuie să îndeplinească în toate condițiile din domeniul de lucru specificat toți parametrii. Nu accept ( din punctul meu de vedere ) să se spună despre o sursă că ”duce” 5A dar mai ”cu grijă” când avem tensiunea rețelei sus și tensiunea de ieșire jos . Mai bine o specificăm la 3 sau 4A și stăm liniștiți. Nu e glumă, am surse făcute de mine la care nu mai știu exact ce parametri am stabilit și uneori le cer mai mult decât pot duce . Exemplu , am făcut cândva o sursă diferențială mică pentru montaje cu AO de +/- 0....18V . I-am cerut vreo 60mA și n-a dus . Dar mi-a luat ceva timp să-mi dau seama unde e problema - sursa nu avea afișaj ca să văd că scade tensiunea . 

5. Sursa trebuie să aibă un nivel de stabilizare ridicat - cel mult  0.1% variație tensiune pentru +/- 10% rețea și cel mult 0.5% pentru Isarcină între 10% și 100% . Nu specific pentru mersul în gol deoarece multe surse au tendința unei tensiuni mai mari cu ceva în gol decât ar rezulta din impedanța de ieșire . Și ,oricum, nu prea folosim o sursă în gol.

De asemenea sursa trebuie să aibă un zgomot cât mai redus - atât riplu de 100Hz cât și zgomot de bandă largă . Orientativ riplul + zgomotul ar trebui să fie ( considerabil) mai mici decât stabilizarea .

Și câteva specificații mai ”fine” zic eu .

6. Sursa nu trebuie să pună în pericol nici un moment montajul alimentat - acesta poate fi uneori mai scump decât sursa. Acest lucru se poate asigura prin una sau mai multe dim măsurile următoare:

- Limitare de curent reglabilă astfel încât sursa să împiedice sau limiteze catastrofa.

- Asigurarea, pe cât este posibil, că sursa nu furnizează o tensiune mai mare . Aici iarăși sunt maI multe măsuri :

              - Protecția la supratensiune la ieșire . Este o facilitate considerată ” de top ” pentru o sursă reglabilă pentru că nu este chiar banal de implementat.

              - Eliminarea sau măcar minimizarea șanselor ca ERS să se facă ”sârmă”. Asta se face prin răcire corespunzătoare, supradimensionare a ERS, protecție termică, etc.

              - Evitarea pe cât posibil a supratensiunilor ( chiar de scurtă durată ) care pot să apară din contacte imperfecte . Este unul din motivele pentru care nu agreez sursele gen                       LM317 ajustabile . Orice întrerupere a potențiometrului pune aproape toată tensiunea de la intrare la ieșire.

             - Analiza comportării sursei la pornire/oprire . Am o sursă mică care - dintr-o proiectare ”pe genunchi” - prezintă un salt de tensiune la oprire de ordinul a 6.5V când este                        reglată pe 5V .  Asta se vede pe instrument , real poate fi ceva mai mult ( nu cu mult din considerente concrete dar asta nu e o scuză ) . Cauza - filtrajul de pe ramura                       de ”-” care nu trebuie să dea decât câțiva mA e subdimensionat . Se descarcă deci mai repede decât condensatorul principal de pe ”+”. Evident că până la remediere                          scot banana înainte de a opri sursa !!!

7. Sursa trebuie să fie ”safe” din punctul de vedere al utilizării . Izolarea față de rețea trebuie să fie corespunzătoare , protecția la incendiu de asemenea - siguranța fuzibilă în serie cu primarul și/sau protecție termică a trafo trebuie să fie prezentă(e).

8. Sursa trebuie să permită anumite facilități-comodități ( de la un nivel în sus ) :

            -  Izolarea ieșirii fără să opresc sursa

            -  Posibilitatea de a măsura atât tensiunea ”programată” cât și cea real prezentă la ieșire 

           -   Posibilitatea ”remote sense” , în particular pentru sursele de curenți mari.

9. Ar mai fi dar mă opresc deocamdată aici. 

 

PS N-am pretenția că le-am pus în ordinea importanței. 

 

 

Link spre comentariu
48 minutes ago, dan cod said:

De schema asta ce spuneți? Nu-mi deloc ieftina o sursa din asta. Inca se fabrică.

BK Precision 1670 schematic.pdf 477.97 kB · 10 downloads

Spun că dacă o bagi în priză ia foc. După schemă e făcută pentru 120V, nu 230. În rest eu chiar nu văd nimic deosebit la schema asta, e de un banal dus la extrem iar prețul...poate da, atunci în 1996 erau foarte scumpe instrumentele cu display LCD.

Oricum sunt profund impresionat de profesionalismul modulelor stabilizatoare pentru 5 și 12V.:rade:

Link spre comentariu

eu am fost ”norocos”, așa cum am spus altundeva pe aici, am ars recent niște operaționale de 5V cu sursa liniară bazată pe 3xTL081. Nu mă gândeam la o astfel de cerință la o sursă analogică, acum mă gândesc. Ori am făcut-o prost și trebuie să remediez asta ori o conectare întârziată a ieșirilor cu releu respectiv deconectare rapidă la oprire, m-ar feri de astfel de griji. Eu pe osciloscop am văzut la pornire și vîrf de 15V, fiind reglată pe 5V, e adevărat nu la fiecare pornire, dar e deajuns câteodată.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări