Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Plafonieră logan cu leduri

Marius84

Postări Recomandate

E absolut exagerat să ai o plafonieră auto de 900 lumeni (70W bec echivalent incandescent), fiindcă de la distanța aia vei rămâne cu puncte luminoase pe retină ceva timp, dacă faci imprudența să te uiți spre ea....

Despre spațiul de răcire disponibil într-o plafonieră nu mai zic. Eu aș folosi segmente de baretă cu leduri din cele folosite în corpurile de iluminat tubulare ce imită tuburile fluorescente. Se pot tăia câte trei leduri și forma grupări mixte.Sunt foarte eficiente, cu doar 4 segmente de câte trei leduri se va obține o iluminare mai mult decât suficientă, nefiind nevoie de drivere ci simple rezistențe de limitare.Eu am făcut din segmente din astea lămpi de iluminat pentru dulapuri, pot spune că citești lejer o carte la lumina lor.Soției i-am făcut o lampă de carte cu trei leduri din astea comandate de un ,,Joule thief,, alimentat la doar 1,2V și citește confortabil la lumina ei noaptea ore întregi. Face lumină cam ca o veioză de birou și nu se încălzește semnificativ, fiindcă sunt leduri foarte eficiente din punct de vedere luminos.Din păcate nu le cunosc parametrii de catalog, eu le-am recuperat dintr-o lampă de 40W care avea driverul ars.Erau două barete de circa 1,2m comandate de câte un driver propriu.Probabil sunt leduri similare celor din barete de backlight tv...GPXpnEc.jpg

Editat de validae
Link spre comentariu

Eu am taiat pcb-ul unui becoled de 5w. Avea 9 leduri. Am obtinut 3 sectoare de cerc cu cate 3 leduri inseriate. Am folosit numai 2 sectoare la masina si pot citi fara probleme chiar daca sunt sub volan si sub torpedou.

Link spre comentariu

Vali, ai justa dreptate, daca ar fi in discutie necesarul. Numai ca dorea "multa" lumina.

- montajul despre care am spus poate foarte bine sa mearga in punctul amintit (eficienta 150lm/W) dar poate si mai bine sa mearga la 150mA cu o eficienta de 175lm/W - exact acelas montaj.

Ar produce astfel peste 450lm consumand putin peste 2,5W. Chiar si asa din punctul meu de vedere ar fi lumina in exces, dar racirea ar fi deja relativ usoara.

- nu trebuie uitat ca este mediu auto, deci trebuie o solutie mai "solida" decat ceva tip Joule-thief, un driver adevarat care sa masoare permanent curentul debitat.

- cei 150mA sunt limita producatorului, daca se coboara sub este posibil sa fie afectata cromatica (CRI, Tculoare) insa nu cred ca asta este o mare problema avand in vedere utilizarea - deci se poate cobori spre 50mA unde inca putem obtine in jur de 200lm, la sub 1W, ceea ce se poate disipa lejer in spatiul plafoinierei.

Despre diverse LEDuri recuperate sau cu sursa gen Mivarom...

Hai mai bine sa uitam de ele.

Calitatea luminii are sanse sa fie oribila.

Eficienta si ea... vorbeam mai sus de 175lm/W.

Lla ceva recuperat sau incert poti sa ai deaface cu un produs vechi de cativa ani, cand oricum nici nu discutai peste 100lm/W... dar si ala nu va fi cazul pentru ca va fi un produs probabil din gama joasa, asa ca discutam de 80lm/W, asta in cazul bun. Iar din becoleduri - vedeti si voi ce randament declara becoledurile, tot asa anemic, plus ca din start ce se scrie pe becoled este exagerat ca principiu.

Poate singura exceptie este daca stiti sigur tipul de led recuperat, un Nichia poate sa insemne ceva, chiar si recuperat, dar oricum sa nu fie mai vechi de 2 ani ca producere.

Pai si toata discutia o avem pentru a "face rost pe gratis" de doua COBuri.

Ia sa vedem cat costa ele noi...

https://www.tme.eu/ro/details/ltpl-m13710zs40-t2/diode-led-de-putere-albe-cob/liteon/

10 lei, ambele (oricum sub 15 lei, cu tot cu TVA)

Deci economisim 10 lei si obtinem un produs inferior.

Contravarianta este sa depunem EXACT aceeasi munca, sa punem acelas radiator, si sa mai cheltuim doar 10 lei in plus pentru a obtine ceva foarte bun.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Lampa din care am recuperat ledurile era una destul de scumpă, dar care a cedat foarte repede din cauza condensatorilor electrolitici, care s-au distrus în câteva săptămâni.Ledurile alea nu sunt deloc porcării ordinare, am putut face diferența prin comparație cu alte leduri de firmă, am și două tipuri de la Cree....

Link spre comentariu

Eu am folosit bec auto cu led ( cumparat din comert gata facut ) si nu au facut probleme de appx 6 ani de cand le-am instalat. Lumina este ok, poate prea puternica si suparatoare in unele situatii, dar pot spune ca atunci cand se aprind in masina se facea ziua. Ce sens are sa te complici cu montaje ori surse cand ai unele dedicate gata facute.

Personal pentru citit prefer bec cu incandescenta (tin la vederea mea).

Link spre comentariu

Va multumesc pentru multitudinea de raspunsuri. Voi reveni cu o schita a lampii, este spatiu inchis, deci nu va fi ventilare deloc. Cred ca la interior sunt vreo 90cm cubi, poate mai putin. Cam 10 cm x 3 cm x 3 cm, deci ledurile vor trebui sa lucreze cat mai reci. 

Lumina nu trebuie să fie exagerată, dar să se poată scrie la lumina ei. Se poate si la becul de 5w, dar este obositor pentru ochi.

Este vorba de o autospeciala de politie, de multe ori trebuie sa scriem noaptea(multe se intampla atunci)

La vechiul logan am folosit ledurile blamate de la mivarom, rezistență de limitare si cam atat, dar acum as vrea sa obtin flux luminos constant, daca tot este masina noua. :) Ca alta discutie, setarea din fabrica este ca alimentarea plafonierei sa fie taiata dupa 2 minute, chiar si pe pozitia mereu aprins. La loganul vechi aceasta temporizare era de 30 de minute. Probabil ca se poate modifica aceasta setare cu testerul. 

Editat de Marius84
Link spre comentariu

Poate faci o lampa cu alimentare din bricheta. Aia nu cred ca e temporizata. O poti face cum vrei, fiind detasabila. O atarni de parasolarele masinii doar la nevoie. Nu afectezi golanul in niciun fel. O tii in buzunarul usii.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Daca este masina de politie atunci recomand asa ceva atarnat de oglinda interioara ( ca pe timpuri )

30143.jpg

Stau si ma intreb de ce nu au fost dotate, pe comanda, din fabrica cu o plafoniera capabila tinand cont de scopul ei?

Niciodata nu voi intelege de ce mai vin masini din fabrica cu becuri, mai ales la plafoniere ca sa nu zic faruri.

Am o masina din 2018 full led din fabrica dar si asta are bec pe lampa de mers inapoi si in plafoniere ( nimeni nu a stiut sa imi explice de constructorul a ales varianta asta ).

Link spre comentariu

Eu am pus 3 leduri în serie cu LM317, 2 seturi, total 6 leduri smd Liteon 5630, 100mA, pe cablaj cu suport aluminiu. Lumina nu se compară cu becurile alea amărâte w5w sau cum le zice. Nu e nici absurd de mare, dar am lumină nu glumă. Cu 3 leduri mi-am pus și în torpedou, portbagaj (unde era altă glumă proastă de lumină) și la nr. înmatriculare.

20170814-190819.jpg

Link spre comentariu

@RealAlex Nu le-au montat din fabrică fiindcă cei care fac caietele de sarcini sunt absolut dezinteresati. Din acelasi motiv nu au prevazut direct de pe linia de fabricatie suporții pentru fixarea rampei, au dat gauri si deja a aparut rugina. Dar asta este alta discutie. 

Link spre comentariu

Marius

Te rog sa citesti asta: https://www.elforum.info/topic/136239-inainte-de-a-posta-in-aceasta-rubrica/

Nu vad de ce sa se posteze 2 pagini si abia atunci sa ne spui DEFAPT despre ce este vorba. Ar trebui sa inchid topicul...

On-topic

Vizavi de aplicatia ta concreta, exista o mare problema cu ceea ce propui - in cazul descris nu cred ca este avantajos sa ai lumina intensa in tot habitaclul... poate chiar si politia are nevoie de ceva spatiu privat, poate ca in anumite imprejurari sa nu doresti sau chiar sa fie periculos sa se vada clar ce si cum faci.

Deci nu iti trebuie iluminat de habitclu, ci iluminat focalizat, numai in zona cu scrisul... adica lampa de mult cunoscuta a copilotului.

Cea mai simpla solutie este sa iei o lampa de la Ikea

jansjo-aplica-led-spot-clema-negru__0684

care are din start tot ce trebuie: si fixare si gat deformabil si optica foarte bine focalizata. (https://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/10386313/)

Elimini (sau ma rog, lasi acasa) sursa ei de la 230V si faci un driver simplu cu un LM317 si o rezistenta, totul amplasat intr-un conector de bricheta de masina.

Lampa va avea si avantajul ca va permite lucrul din orice scaun al masinii, sau in timpul mersului, focalizarea facand sa nu deranjeze soferul.

Calculul driverului il faci in functie de specificatiile inscrise pe alimentatorul lampii, pentru ca au existat mai multe variante de led.

Daca vrei ceva mai bun poti sa folosesti un modul chinezesc in comutatie modificat ca driver, cu avantajul ca nu se mai incalzeste semnificativ.

Link spre comentariu

Dacă vreți să închideți topicul, sunteți la un click distanță. Întâmplător sau nu, chiar am citit regulamentul înainte de a posta și mi-am dat seama că discuțiile vor tinde spre secțiunea începătorilor, dar mi-am asumat un eventual eșec. 

Nu știu cât de bună este ideea cu acea lampă, e destul de greu de fixat.(poate să o modific cu ceva magnet neo ) Am vrut să elimin alte dispozitive, în orice caz. Aveam posibilitatea lipirii unor benzi cob pe parasolar, cabluri,  etc. Nu vreau însă a face vreun lucru inestetic. O să revin cu datele plafonierei, de va mai fi deschis pe aici...

Editat de Marius84
Link spre comentariu

Nu, nici un risc sa o trec la incepatori, problema este ca initial nu ne-ai spus exact cum si pentru ce va fi folosita.

Asta nu arata prea mult respect pentru cine vrea sa te ajute...

Dar momentul a fost trecut, acum ai liber sa continui...

Daca doresti ceva mai "fix" atunci poate exista si o solutie intermediara: pui sursa fixa in plafoniera, dar fortezi un facicul foarte ingust, numai cat o foaie A4/A5 (la destinatie) cu ajutorul unei oglinzi concave sau unei lentile (poate amandoua impreuna), directionand-ul unde iti este comod. Macar asa nu iluminezi tot interiorul "a giorno".

Optica poti sa o preiei de la o lanterna... si ar fi bine daca poti sa lasi ca fasciculul sa poata fi orientat un pic spatial, o montura sferica de la climatizarea unui autobuz ar fi ideala.

Daca preiei optica lanternei se poate sa ai si reglaj  unghiular al spotului...

Link spre comentariu

De la o plafoniera am ajuns la autobuze, lentile si ozn-uri. 

Marius, lasa ingineriile si nu baga surse, care oricum nu sunt destinate folosirii in autoturism, si foloseste niste leduri special facut pt plafoniera ( gasesti la toate magazinele cu componente auto asa ceva). Sunt sigure in exploatare, usor de montat /demontat si ieftine asa ca nu plangi dupa ele cand se vor arde. La mine inca mai tin dupa atatia ani.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări