Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ceas cu VFD, PIC si RTC

djvas

Postări Recomandate

Scurta completare

Tensiunile de pe schema sunt :

B+ ( tensiune alimentare )  9 .. 15 V  polaritatea mufei de alimentare este cu + pe centru

VA+ ( tensiune anodica )  30 V 

VF+  ( tensiune filament )  6 V

C2, C5 sunt 100u / 16V

C4  este 100u / 35 V   ( desi pe schema este trecut 220u )

Inainte de montarea PIC-ului,  a RTC-ului si a modulului VFD in circuit recomand verificarea tensiunilor de mai sus.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Frumos proiect, DAR. 

Filamentele sunt inseriate si alimentate in curent continuu, iar catozii sunt la acelși potențial cu filamentele, ceea ce înseamnă că tensinea catod-grilă este diferită de la un tub la altul. Asta înseamnă că tubul 1, mai aproape de minus, se va aprinde mai puternic decat tubul 4, dacă nu iei măsuri. 

Soluția comercială pentru asemenea situație este de obicei alimentarea filamentelor cu curent alternativ, pentru a uniformiza tensiunea catozilor pe durata unei perioade, precum și intensitatea pentru toți digiții.

Faci o corecție software (factor de umplere PWM mai mare pentru lămpile cu tensiune catod-grilă mai mică) pentru a uniformiza intensitatea pe digiți? În poze nu este prea evident, ba chiar se vede primul digit mai puternic decât celelalte. 

Editat de Mikrosha
Link spre comentariu

Nu este diferenta prea mare intre luminozitatea tuburilor. Corectie software nu fac pentru ca nu am considerat necesar.

Link spre comentariu

Tuburile au o dispersie a parametrilor atat de mare incat uneori sunt mai luminoase tuburile care ar trebui sa fie mai intunecate. Mikrosa are dreptate in principiu, e si mai evident efectul pe 6 tuburi, dar tot mai simpla e corectia software la care se poate face un meniu de calibrare pt fiecare tub in parte pentru a compensa diferenta de tensiune si dispersia parametrilor.

Insa frumusetea unui ceas cu astfel de tuburi, dupa parerea mea, sta si in impefectiunea geometriei si unicitatea asimetriei :) 

Link spre comentariu

Servus,

am cumparat si eu kitul, l-am asamblat, functioneaza perfect.

Pe mine ma intriga faptul ca cifrele 6 si 9 nu au liniuta de sus, respectiv de jos, si apar ca un "b" si ca un "b intors" (n-am simbol echivalent).

Se poate remedia problema?  

Editat de tiptronic
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...
  • 3 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări