Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare binoclu drumetii

informer

Postări Recomandate

Multumesc pt. interes si ajutor tuturor.

Cred ca in urma postarilor dumneavoastra si a articolelor pe care le-am citit ca sa inteleg mai bine despre ce-i vorba, acum am o idee mai clara despre "ce e binoclurile" si cum "merge ele". :) 

Nefiind un scop in sine in excursiile mele (urmaritu` caprelor... cu 2&4 picioare :) ) cred ca decat sa dau alti bani pe ceva mic si usor dar care nu-i calitativ (mult) mai bun, mai bine raman la jucaria pe care o am, care asa cum ii tot ma ajuta semnificativ... si nu ma mai costa nimic.

Inca o data multzam fain si... sa ne vedem sanatosi pe munte.

Editat de informer
Link spre comentariu

Eu am un 10-50 de la o marca oarecare (Bresser) si l-am abandomat in masina, caci pe munte tot imi balanganea pe piept cand mergeam, poate o idee buna ar fi fost sa ii gasesc un sistem pentru agatarea la centura. Edit: parca avea o gentuta, cand l-am cumparat, pentru agatarea la centura. Am aruncat-o! Uite la ce folosea! Daca l-as fi tinut in rucsac ar fi trebuit sa ma opresc de fiecare data sa il scot, sa il bag inapoi. M-am tot intrebat daca opticele astea care nu sunt de marca, daca respecta intr-adevar declaratiile, e drept ca se vede mai bine decat cu ochiul liber, dar nu cu mult, parca nu maresc cat declara, oare este doar o perceptie ?

Acum car dupa mine un dslr cu obiectiv 18-140, deci zoom 7x, fac o poza si apoi maresc digital. Astfel reusesc sa vad detalii pe care doar cu binoclul nu le-as fi vazut. In plus, fotografiile imi raman ca amintire. E drept ca senzatia de a privi prin binoclu e diferita, fiind stereoscopica. Ca sa vedeti daca un binoclu este intr-adevar bun, incercati sa priviti planeta Marte. Daca devine evident ca este o planeta si nu o stea, probabil aveti un binoclu de buna calitate.

Editat de one
Link spre comentariu

Nu exista binoclu " ideal " . Adica ( foarte ) bun la toate . Pe site - urile de pasionati , exista o tabara a celor dedicati observatiilor astronomice . Obiectiv ( si subiectiv ) si - au stabilit anumite marci si modele considerate cele mai adecvate pentru ... Nu sant cele " terestre " cotate de alta tabara ca performante . Un motiv obiectiv ar fi faptul ca cele pentru astronomie ( nocturne ) n - au nevoie de ( o parte din ) acoperirile lentilelor pentru cele terestre , rezultand o luminozitate sporita , altfel deranjanta ziua , daca mai e si ceva soare in directia obiectului de interes a fi observat . Componenta UV e chiar daunatoare la folosire intensiva , adusa suplimentar de sistemul optic , fata de privirea normala naturala . Un compromis acceptabil il prezinta ( tot ) binoclurile militare , necesitand functionarea cat mai buna in tot intervalul de 24 h al unei zile . Am avut ocazia sa privesc ( si de achizitie ) prin mai multe modele , recunoscute ca fiind performante . De exemplu cel folosit de NVA ( fosta RDG ) , cel sarbesc , rusescul 7X40 Baigish , un Steiner , chiar si Swarovski ... , alaturi de Zeiss refegist , si altele . Chiar si unul american ... , si cateva maritime .  Am ramas la IOR BI 7X40 . O fi obisnuinta , pretul , nostalgia , patriotismul , cate putin din toate ... Nu m - a dezamagit niciodata ... , desi am si  " civile " teoretic mai performante . Dar toate au capitole unde sant mai slabe , compromisul optim ( si acoperitor ) e la cel mentionat . Ramane prima optiune ... indiferent unde plec si la ce  - l folosesc ... exceptand SONY - ul digital , care si " memoreaza " foto si filmeaza , daca e nevoie de " all in one " . In fine ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

La IOR ii deranjeaza pe multi tenta galbuie a imagini, poate chiar galbena...

Am inteles ca la astea ce se produc acuma au renuntat la ea.

Editat de Toni Marginean
Link spre comentariu

Asa este . Eu m - am obisnuit cu ea ... , mi se pare odihnitoare . Variantele mai noi ( nu stiu daca IOR mai produce in ultimul timp ... s - a divizat in mai multe societati ) folosesc alte sticle , si au renuntat la unele acoperiri . De unde si lumina mai " naturala " . Personal am testat comparativ un exemplar nou , fara tenta galbena ( poate fi tratata si ca verzuie ) , in paralel cu exemplarele mele vechi . Mi s - a parut ca dimineata si seara ( crepuscul , un moment dificil pentru binocluri ) , sa nu zic noaptea , e un pic " orb " fata de cele vechi . Ma rog , am urmarit subiecte la limita vizibilitatii . Dupa folosirea mai indelungata , cel " alb " mi s - a parut si un pic obositor ... , clipeam mai des . Dupa vreo ora , vedeam ca prin ceata ... Nici aspectul general nu mi s - a parut foarte reusit , sant mici diferente calitative . Pareri personale , pot fi si subiective . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Domnule, tenta aia vine din sticla folosita, ceva discutii spun ca ar fi rezultatul nedorit al sticlei rezistente la radiatii in cazul unui razboi nuclear.

Si cel DDR are aceeasi tenta galbuie, mai putin intensa.

Pentru observatii pe lumina intensa , ceata, zapada IOR are "ochelari de soare" :d  in capacele obiectivelor sint filtre galben portocaliu.

2 hours ago, gauss said:

Mi s - a parut ca dimineata si seara ( crepuscul , un moment dificil pentru binocluri ) , sa nu zic noaptea , e un pic " orb " fata de cele vechi . Ma rog , am urmarit subiecte la limita vizibilitatii 

Cu al meu, tip vechi din stocuri, noaptea cu luna plina am numarat nucile, nucul aflindu`se cam la 60-70m...superb merge noaptea!

:)

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Un amanunt  important este faptul ca e inca disponibil .  Chiar exemplare NOS ,  la preturi derizorii . Ma rog , pe site - urile de anunturi . Prin 1995 au aparut in magazinele de specialitate ( fostele foto , muzicale etc . ) , multe denumite Muzica ( inclusiv in Ploiesti ) , exemplare " civile " , fara grila de masurare a distantelor si tenta colorata a lentilelor , alaturi de mici imperfectiuni , la preturi astronomice  ( cateva salarii bunisoare ) . In America s - au vandut pe bani buni , sub denumirea Valdada ... n - a ramas nici unul pe stoc . Se presupune ca acolo ai de unde alege , si nivelul veniturilor e altul ...

http://www.valdada.com/binoculars/

https://www.cloudynights.com/topic/282623-ior-valdada-binoculars-from-romania/

Doua link - uri , la intamplare ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am avut un binoclu Asahi Pentax de care eram extrem de multumit. L-am imprumutat  unui amic vinator care,avea autorizatie pentru impuscarea un caprior. Cind mi l-a adus acasa,inauntru se auzeau lentilele miscindu-se. Intrebat ce s-a intimplat cu binoclul,acesta mi-a spus ca la dat padurarului care il insotea,acesta scapindu-l pe jos. L-a dus la un laborator foto in speranta ca-l va putea repara. Dupa ce a stat, mai bine de doua saptamini, la acel laborator ,mi l-a adus acasa la fel cum cum era inainte de al duce. Am refuzat sa-l iau cerindu-i atitia bani cit am dat pe el. Asa se intimpla cind imprumuti lucruri bune, altora.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

In urma unor rateuri la urmarit marmote in Fagaras, as dori sa cumpar un binoclu recomandat de mai multi colegi in acest topic si anume un IOR BI 7X40.
Daca cineva detine un asemenea binoclu in stare F. BUNA sau cel putin BUNA, va rog sa ma contactati, de preferinta prin mesaj privat.
Nu as vrea sa postez la "cumparari" pt. ca nu-s genul cu "UP"-uri zilnice... 

Multumesc!

Link spre comentariu

Daca vrei unul usor, poti cauta solognac, eu am unul cu focalizare fixa, 6x25, de la Deca..n, dar vad ca nu il mai au modelul asta, au alte modele. Recomand insa formatul mic si cu focalizare fixa, nu are nici un reglaj si obiectul trebui sa fie la mai mult de 4-5 metri distanta, perfect pentru drumuri de munte.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări