Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare binoclu drumetii

informer

Postări Recomandate

Deoarece incepe pt. mine sezonul de mers la munte, v-as ruga sa-mi recomandati un binoclu mai de calitate.

Am ceva ieftin de la chinezi dar as vrea sa fac un pas mai departe.

Nu pot sa iau cu mine un binoclu militar de 2-3kg pt. ca ar fi la fel de greu ca si cortul... :) 

As vrea ceva cat mai usor dar mai calitativ decat ce am ($20 pe aliexpress) ... nu sunt cunoscator in domeniu, daca se pot spune 2-3 cuvinte pe langa modelul recomandat as fi recunoscator.

Ca pret as vrea sa ma opresc la maxim o suta si ceva, pana-n 150eu maxim.

Link spre comentariu

B7X40 ... produs IOR , se gasesc NOS din stocuri militare , pe celebrul site de cumparaturi ... trei litere , incepe cu O si se termina cu X . Are in jur de 1,2 Kg . Robustetea este peste ce ce ne  - am putea dori ... se poate scapa pe jos , chiar intentionat . Corpul din duraluminiu turnat si frezat , acoperire cauciuc care dureaza zeci de ani . Capac comun oculare , capace individuale lentile finale , in interior se afla filtrele UV . Etans , umplut cu azot , prisme si lentile Schott , lider mondial in domeniu . Imun la intemperii , poate ploua peste el , rezista si scufundat in apa . Ma rog , nu in Groapa Marianelor . Se " pune la punct " o singura data , la inceperea observatiilor . Spre deosebire de cele curente , cu rotita de reglaj pentru fiecare " cliseu ". Luminos , camp mare , distorsiuni mici , scala pentru aprecierea distantelor . Se poate folosi si cu ochelari de vedere , protectiile ocularelor sant din cauciuc . Are reglaj pentru compensarea diferentelor de vedere dintre ochi , pe ocularul din dreapta . Nepretentios la intretinere , se poate lasa mostenire in conditie " nou " .

P.S.  - lipsuri ... , greutatea ( cam ) mare , dar santem barbati . Lipsa posibilitatii montarii pe trepied ... si cam atat . Ma rog , din pdv personal . Seriile mai vechi ( se poate identifica anul de productie ) sant mai bune . Personal am mai multe binocluri ( clasice ) , cam fac stagiul in dulap . B7X40 nu ... poarta unul chiar si sotia ... cand mai plecam pe ici  - colo , unde se cere o folosire de instrumente optice 

P.P.S. - se poate obtine la 500 RON , poate chiar mai ieftin . In USA s - au vandut de multe ( 5 - 6 ) ori mai scump ... cererea e mai mare decat oferta .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Direct O...X ! ... Acolo e si o gama larga de alte binocluri , multe noi . Ma rog , se poate discuta si negocia cu vanzatorii .

P.S. - topic desprins din altul , la Bodega ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Jucaria de plastic  pe care o am are forma constructiva de mai jos si pliat fiind se face foarte mic.

Cu aceasta forma constructiva dar ceva mai performant, in limita pretului mentionat mai sus, n-ar exista ceva binoclu?

Imi dau seama ca lentilele fiind mai reduse in diametru asta afecteaza performantele dar... intreb :) 

BJAKDxF.png

Editat de informer
Link spre comentariu

Sigur exista . Am scris mai sus ... incercati o cautare !

P.S . - ceva asemanator ( metal si cauciuc ) am de la Bresser . Incape intr - un buzunar ( functional , nu de decor - buzunarul ) .

Link spre comentariu

De cautat am cautat si oferta e foarte mare... insa unu` ca mine care nu stie ce si cum in domeniu asta, nu prea poate alege corect... mai concret nu stiu cum sa-mi dau seama de ex. daca un binoclu de 300 ron e unul de 100 vandut la suprapret (cam ce am eu de la chinezi) sau unu` de 5-600, adica o "oportunitate". :) 

Sigur ca pot sa caut review-uri pe net dar ma gandeam la o directionare asa cum mi-ati facut-o dumneavoastra in prima postare de aici. 

Link spre comentariu

Pana la urma ... ceva trebuie sa " va faca cu ochiul " ... Postati link , si ne dam cu parerea ( ca nu costa nimic ) . Eventual , alegeti ceva din Timisoara ... si proba ! Daca puteti privi 10 minute continuu prin el ( alegeti o scena cu repere fixe si in miscare ) , la o distanta relevanta , fara sa obositi ... si detaliile surprinse va multumesc , eventual nu - s mai neclare la sfarsitul " sesiunii " decat la inceput ... , acela este ! 

P.S. - eu am repere pe care le " binoclez " regulat , imi ofera informatii despre vedere ( in special acuitatea vizuala si mobilitatea " lentilelor " ) moka ... ,  de la o varsta aceastea scad . Ca toate celelalte ( pozitive ) ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Ce parere aveti de acest Celestron?

L-as gasi nou pe la 100EU... si-i destul de laudat pt. un binoclu asa "ieftin".

O alta intrebare ar fi legata de varianta pe care ar fi bine s-o aleg daca ma uit de ex. dupa o capra neagra, la 100 - 500m?

Exista variante de la 8x25 la 12x56, pretul crescand in aceeasi directie... banuiesc ca odata cu marirea se ingusteaza si campul vizual si n-as vrea sa pierd capra daca-mi tremura putin mana... :) 

Link spre comentariu

Dacă vrei să vezi o capră de munte la peste 500 metri, vei avea nevoie mai degrabă de o lunetă terestră cu trepied, iar îngustarea câmpului vizual e inevitabilă.https://www.emag.ro/luneta-terestra-bresser-20-60x60-vedere-inclinata-4310000/pd/DWLKXLBBM/

Dacă vrei și câmp larg și factor de mărire ridicat, nu poți face asta decât cu scule militare sau cu performanțe similare, cu distanță cât mai mare mare între obiective...

Eu aș fi optat pentru alt Celestron Landscout...https://www.superghid.ro/cum-alegi-cel-mai-bun-binoclu/

Editat de validae
Link spre comentariu

Exista ( intotdeauna ) un antagonism intre marire si camp ( vizual ) . Vezi " aproape ", vezi " putin " . Adica sectorul circular ( unghiular ) din campul vizual se micsoreaza pe masura ce creste marirea .Pe unele binocluri este trecut ... cati metri cuprinzi la distanta de 1.000 metri la marire maxima .  La un moment dat , va fi imposibil de urmarit ( semnificativ ) o tinta , cu marire mare , din cauza tremuratului inevitabil al mainii . Solutii sant . Mecanice - reazemul mainii de o acoperire fixa ( corp , copac etc . ) sau fixarea binoclului pe trepied , sau optoelectronice . Ceva similar cu stabilizarea optica a camerelor foto - video . Solutia se aplica la binocluri scumpe ( de la 1.000 de monezi straine ( valuta ) in sus ) . Pentru binoclurile clasice , in zona militara , s - au standardizat doua abordari . 8X30 ( marire de opt ori , diametrul lentilelor de 30 mm ) , sau 7X40. Primul este comun , al doilea pentru cei ce observa curent spatiul tactic ( artileristi antiaerieni , marinari , comandanti la nivel batalion - brigada , observatori , cercetasi , graniceri etc . ) . Sant compromisurile cele mai favorabile ( marire , usurinta in folosire , greutate , robustete etc . ) . In zona civila , se aplica si sistemul cu zoom ( aceleasi lentile , marire variabila ) , actionabil printr - un levier ( de obicei cu degetele de la mana dreapta ) . Binoclul este mai scump , si ( relativ ) mai fragil , cateodata mai putin luminos . Toate cele de dinainte sant generale , ca principiu . Pentru zona de pret pe care o aloca deschizatorul topicului ... , nu sant prea multe optiuni . Adica si carnoasa , si laptoasa , si frumoasa , si devreme - acasa , nu se prea poate . Cu bani putini . Valabil la orice domeniu ...

P.S. - celestronul din link e o ilustrare a celor de mai sus . Are avantaje , si dezavantaje . Se apropie ( sensibil ) de standardul 8X30 , cele mai raspandite binocluri clasice , fie civile sau militare . Daca as fi in situatia sa caut de cumparat ... , optiunea mea ar fi cea de mai sus . Mai ales ca banii sant ( cam ) aceiasi . Adica IOR 7X40 . Suna cam fixist ... , dar e rezultatul experientei . Ma rog , la binocluri clasice . La " digitale ", e alta discutie . Se poate purta , daca e necesar ...

P.P.S. - toate cele de mai sus , sant pareri personale . Amendabile , bineinteles ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Va multumesc pt. raspunsuri.

A nu se intelege ca vreau sa iau la un pret modic o scula care sa indeplineasca la standarde ridicate cerinte care mai sunt si contradictorii (marire vs. unghi)... :) 

Cum spuneam, am cumparat un binoclu ieftin de la chinezi cu care puteam observa diverse animale (da, si capre la 500m :) ) mai bine decat cu ochiul liber (care are si el o varsta si oricum niciodata n-o fost iesit din comun de bun).

Imi doresc sa imbunatatesc putin aceste observatii fara a avea pretentia de a o face la nivel profesional... doar atat in aceasta etapa.

@gauss, sunt convins ca acel binoclu isi face treaba doar ca as prefera, chiar in detrimentul performantelor (de care sunt constient), unul mai mic si mai usor.

In ideea asta si a Celestroanelor de mai sus, ati lua 8x25, 8x32 sau 8x42?

Editat de informer
Link spre comentariu

Multumesc @Dan85, chiar sunt curios sa testez si o luneta... am fost PSL-ist dar de atunci, din armata, n-am mai folosit una... :) 

Link spre comentariu
1 hour ago, informer said:

Va multumesc pt. raspunsuri.

A nu se intelege ca vreau sa iau la un pret modic o scula care sa indeplineasca la standarde ridicate cerinte care mai sunt si contradictorii (marire vs. unghi)... :) 

Cum spuneam, am cumparat un binoclu ieftin de la chinezi cu care puteam observa diverse animale (da, si capre la 500m :) ) mai bine decat cu ochiul liber (care are si el o varsta si oricum niciodata n-o fost iesit din comun de bun).

Imi doresc sa imbunatatesc putin aceste observatii fara a avea pretentia de a o face la nivel profesional... doar atat in aceasta etapa.

@gauss, sunt convins ca acel binoclu isi face treaba doar ca as prefera, chiar in detrimentul performantelor (de care sunt constient), unul mai mic si mai usor.

In ideea asta si a Celestroanelor de mai sus, ati lua 8x25, 8x32 sau 8x42?

8X42 . Din experienta mea , mai bine ma descurc cu7X40 , decat cu 10X50 . Nemtii foloseau in WW2 6X , la binoclurile marine . Prefer o marire medie ( 7-8 ) , si lentile mari . Imaginea e mai luminoasa , mai " stabila " , si alte chestii mai subtile . Bunaoara ( inerent ) imaginea sufera deprecieri spre margini . Ochiul se uita din reflex pe centru ... daca acesta e mare ( ca si camp ) , si oferit de lentile ( fizic ) mari , e un avantaj . Principalul avantaj  care - l vad la 7X40 IOR e ca se regleaza ( am scris ) o singura data , la inceputul " sesiunii " , iar lentilele ocularelor au diametre mari , cu parasolar si protectie generoasa din cauciuc .  Eu in genere urmaresc obiecte mobile in miscare rapida ( aeronave si altele ) , n - as face nimic focalizand permanent din rotitza , reglaj care la cele cu marire mare e foarte critic .  Ma rog , daca se urmaresc peisaje statice sau elemente din ele , panorame etc . , e buna si o marire ( mai ) mare . Totusi , la factor mare de marire apare si halou ( vara ) , se vad paturile de aer cu temperaturi diferite , imaginea e " blurata " etc . In fine , discutia se poate purta la infinit , fara o decizie transanta . Ceva in genul audio(filie) ...

P.S.  -  Pentax SP8x40 WP ar fi o varianta ... acoperitoare pentru multe situatii . Cam " sare "de buget , dar ar fi de studiat .

https://www.f64.ro/binoclu-pentax-sp-8x40-wp/p

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări