VAX Postat Martie 3, 2019 Partajează Postat Martie 3, 2019 Am vazut ca in foile de catalog de la circuitele integrate radio se da si graficul cu nivelul zgomotului la iesire in functie de nivelul semnalului din antena. La unele integrate, cum ar fi TCA440, TDA1046, zgomotul este constant la semnal mic si incepe sa scada la semnal mare pentru ca scade amplificarea, ca urmare a intrarii in actiune a circuitului de RAA (AGC). Asa este normal. Ma refer la receptia AM. TCA440 TDA1046 La alte integrate (majoritatea), zgomotul creste cand creste semnalul, dupa care incepe sa scada. Curba are o "cocoasa". TDA1220B LA1265 LA1260 Care sa fie explicatia acestei "anomalii" ? Nu au masurat numai zgomotul (N - noise), ci semnalul + zgomotul (S+N) ? Am mai observat ca "cocoasa" este mai mica daca se folosesc cuplaje intre etaje care elimina zgomotul de banda larga (din afara benzii utile). Adica daca exista filtre LC intre ARF si mixer, intre mixer si AFI, respectiv intre iesirea AFI si detector. Creste zgomotul in banda utila din cauza mixarii componentelor de zgomot din afara benzii, pe elementele neliniare din circuit ? La circuitul LA1135 "cocoasa" este mai putin accentuata, pentru ca are filtru LC intre AFI si detector. LA1245 Studiati foaia de catalog de la LA1245, sa vedeti ca in cazul in care legatura intre AFI si detector se face prin condensator (adica prin cuplaj de banda larga) "cocoasa" este mai pronuntata decat atunci cand cuplajul se face prin rezonator ceramic (care si el se comporta putin ca un condensator, dar favorizeaza trecerea semnalului din banda utila). Ciudat este ca "cocoasa" apare si la TDA1220B, desi are filtru LC inainte de detector. Ce parere aveti, care este explicatia ? Concluziile pot fi importante atunci cand alegem un circuit integrat radio pentru aplicatii serioase. Din ce am vazut, TCA440 si LA1135 par a fi cele mai potrivite pentru receptoare AM si SSB/CW. Nu se mai produc de multa vreme, dar se vand pe ebay, deci se poate construi cu ele. Link spre comentariu
VAX Postat Martie 3, 2019 Autor Partajează Postat Martie 3, 2019 O cauza, poate cea mai importanta, este zgomotul de banda larga care ajunge din AFI la detector, ca urmare a cuplajului direct dintre etaje. Am remarcat problema asta inca din anul 1974, cand am cumparat un radio cu integrat (K2JA372 - AFI+detector). Un integrat radio (AM) care nu are filtru LC inainte de detector nu-mi inspira incredere. Link spre comentariu
VAX Postat Martie 10, 2019 Autor Partajează Postat Martie 10, 2019 Si circuitul integrat TBA570 (fabricat si la IPRS Baneasa) sufera de boala asta, cu zgomot "anormal" la semnal mic. Toate circuitele integrate (dar si cele cu componente discrete) care au cuplajul direct intre AFI de banda larga si detector sunt zgomotoase. Cele mai bune radiouri, in privinta zgomotului de fond, raman cele cu componente discrete si cu circuite acordate la fiecare etaj de amplificare. Aveti o explicatie mai buna, de ce apare acel zgomot de fond suplimentar ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum