yo9hrb Postat Februarie 27, 2019 Partajează Postat Februarie 27, 2019 Si mai ales densitatea. Link spre comentariu
daniels Postat Februarie 27, 2019 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2019 există avantajul ca plopul creste repede comparativ cu alte specii. 2 Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Februarie 27, 2019 Partajează Postat Februarie 27, 2019 Acum 3 ore, daniels a spus: există avantajul ca plopul creste repede comparativ cu alte specii. ..............mai ales daca terenul este umed(mocirlos). 1 Link spre comentariu
daniels Postat Aprilie 24, 2019 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2019 Am terminat de plantat. Am luat de la cineva care a taiat un plop varfuri de vrengi intre 0,7-1m pe care le-am infipt mai mult de 30cm. Terenul l-am pichetat la 4x4m, asta este distanta dintre butasi. Sa vedem cand da frunza cati s-au prins. 1 Link spre comentariu
dorian 70 Postat Aprilie 25, 2019 Partajează Postat Aprilie 25, 2019 (editat) Oare nu-i mai rentabil salcâmul ? Mi se pare că are puterea calorică mai bunicică. In armată puneam salcâm proaspăt tăiat pe foc şi ardea. Bine, lemnul uscat este indiscutabil preferatul focului, mai ales că lemnele ude strică soba. Apoi tabelul cu puterea calorică a diferitelor specii de lemne îmi pare cumva ciudat, poate pentru că se referă la raportarea kcal/kg, ori, cel puţin aici la mine, cantităţile se cumpără la metrul ster, deci în volume oarecum. Din tabel reiese că molidul este superior fagului, ori pe aici, p'n zonă, bătaia este pentru fag cu preponderenţă, se comentează la carpen, iar bradul este pe o treaptă inferioară cu mult... Editat Aprilie 25, 2019 de dorian 70 Link spre comentariu
daniels Postat Aprilie 25, 2019 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2019 Salcamul e bun si creste repede, in cazul meu alegerea cu plop s-a datorat terenului mlastinos. Salcamul nu creste acolo. Si pe la mine lemnul se vinde la metru cub/ster, dar pentru esenta tare e un pret, pentru esenta moale un alt pret, rasinoasele alt pret. Rasinoasele sunt ca pret intre cele 2 esente. Puterea calorica este mai mare la rasinoase din cauza rasinii 1 Link spre comentariu
dorian 70 Postat Aprilie 25, 2019 Partajează Postat Aprilie 25, 2019 Am căutat intens înainte de a posta pe acest topic, n-am găsit, aveam undeva scris (tipărit) pe hârtie, am memorat şi întipărit adânc ceva de genul că dacă bradul are puterea calorică 1 atunci fagul este cu 1,3 mai bun. Revin, este din memorie şi nu-mi amintesc exact unde am citit. Aici pe la mine, de când cu austriacul de la Dorneşti ( Rădăuţi), degringolada verdelui şi lacomia "stăpânilor" lui s-au multiplicat cu multe ordine de mărime. De aceea, în ultimii ani, am considerat că fagul are un preţ exagerat de mare şi m-am orientat spre alte "lemne". In apropierea Egărului sunt terenuri arabile plantate cu copaci, salcia aia minune. Si când ne aducem aminte ce bucurie era la ziare-radio-tv că suprafeţe imense erau desţelenite şi redate agriculturii ( cândva) ... Eu am un teren proprietate, abandonat de ceape după 90, teren de o calitate agricolă foarte slabă, teren care în aproape 30 de ani a "dezvoltat" de la sine o adevărată pădure de plop, răchită, mesteacăn sau tei. Nu se compară plopul cu fagul, poate cu răchita, oricum focul nu pune întrebări, uscat să fie şi golirea de cenuşă mai des. Răchita este şi ea iubitoare mare de umezeală, parese că se prinde şi cu vârful înfipt în pământ. Alt iubitor de umezeală este arinul. Toate trei îmi par la fel de arzătoare -călduroase ! Link spre comentariu
daniels Postat Aprilie 27, 2019 Autor Partajează Postat Aprilie 27, 2019 Am facut o verificare, uscati nu am vazut, iar la unii au inceput sa se deschida mugurii Pe astia i-am pus sa am de rezerva in caz ca nu se vor prinde toti. Link spre comentariu
daniels Postat Aprilie 27, 2019 Autor Partajează Postat Aprilie 27, 2019 da, se prind ca salcia. Daca pleacă vegetatia nu mai sunt probleme. Până la toamnă vor avea rădăcini. Link spre comentariu
daniels Postat Aprilie 27, 2019 Autor Partajează Postat Aprilie 27, 2019 nici acum nu e târziu. Daca pui plopul pe un teren normal atunci trebuie un puiet cu radacina. din butas se prinde in teren mlastinos. 2 Link spre comentariu
daniels Postat Aprilie 27, 2019 Autor Partajează Postat Aprilie 27, 2019 atunci iei niste varfuri , le pui într-o balta pana la primăvară, după care le plantezi 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 2, 2019 Partajează Postat Mai 2, 2019 On 2/27/2019 at 1:19 PM, Spitfire said: Interesant, se pare ca diferentele calorice intre soiuri de lem sunt mult mai mici decat se crede, dar difera umiditatea specifica fiecarui soi. Atentie, sunt kcal/kg. Si luand in considerare densitatea lemnului uscat, una bucata de stejar identica ca dimensiuni cu una bucata lemn plop, atarna mult mai greu. Link spre comentariu
daniels Postat Mai 4, 2019 Autor Partajează Postat Mai 4, 2019 După ultimele ploi am fost iar la plantatie. S-au prins peste 90%, la unii butasi au căzut mugurii dar e posibil sa dea lastar de la nivelul solului. Cel mai bun start l-au avut crengile de 0,5m. Am pus si crengi mari , dar startul e slab. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Mai 5, 2019 Partajează Postat Mai 5, 2019 Acum 21 ore, daniels a spus: După ultimele ploi am fost iar la plantatie. S-au prins peste 90%, la unii butasi au căzut mugurii dar e posibil sa dea lastar de la nivelul solului. Cel mai bun start l-au avut crengile de 0,5m. Am pus si crengi mari , dar startul e slab. Fii linistit! Se vor prinde si celelalte mladite. Plopul este ''luptator'' ca si teiul . 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum