Vizitator Cristian Giurgea Postat August 3, 2007 Partajează Postat August 3, 2007 Salut,a incercat cineva sa conecteze un oscilator extern la un atmega8535? In documentatie scrie sa nu se conecteze oscilatoare mai mari de 16Mhz, dar in setarile pentru viteza de seriala apare si unu de 18.4 Mhz... In doc. de la atmel este o schema simpla, cu 2 condensatoare si un oscilator intre XTAL1 si XTAL2. Este suficient - modificarea FUSE bits si apoi conectarea oscilatorului, in aceasta ordine?Mersi. Link spre comentariu
Vizitator ltdor Postat August 3, 2007 Partajează Postat August 3, 2007 Presupun ca te referi la un cristal de quartz, oscilatorul extern e de regula o componenta activa ce necesita cel putin alimentare. In ambele cazuri e bine sa te limitezi la frecventa maxima pe care ti-o recomanda explicit producatorul daca vrei sa obtii rezultatele pe care ti le garanteaza. Tabelele din datasheet sunt demonstrative pentru metodologia de calcul a parametrilor UART-ului pentru cazul general (toate tipurile de MCU) si n-as spune ca din asta se intelege ca 18.43MHz este o frecventa indicata pentru ATMEGA8535. Este posibil insa sa functioneze, poate bine, poate cu probleme ascunse pe care firmware-ul tau nu le scoate in evidenta, sau poate sa nu functioneze defel. Deci e nerecomandat.In ceea ce priveste ordinea de conectare, ar fi mai bine sa ai cristalul deja conectat cand schimbi fuse bitzii. Asta ca sa te scuteasca de emotii cand ai sa-l vezi ca-i sta "inima" la terminarea operatiei ...aaa ... programarii Altfel, nu ar avea mare importanta. Link spre comentariu
Vizitator Cristian Giurgea Postat August 4, 2007 Partajează Postat August 4, 2007 Salut,este un cristal de quartz, am conectat unul de 7.3728 MHz, cu fuse nu am avut probleme; acum am comunicatie seriala cu computerul pe 115200 bps, pacat ca serialul computerului nu duce mai mult ca urcam pina pe la 460 kbps.Initial am conectat GND-ul montajului quartz + condensatori la VCC ( din greseala ) si a mers montajul foarte bine, astfel incit am descoperit accidental si am conectat in final la masa. Link spre comentariu
Vizitator ltdor Postat August 6, 2007 Partajează Postat August 6, 2007 Nu este nimic anormal sa-ti mearga avand condensatorii conectati la linia de alimetare daca avem in vedere ca nu este nici o diferenta intre aceasta si masa din punctul de vedere al curentului alternativ. Practic in c.a.., la frecventa de 1-20 MHz, linia de alimentare este scurtcircuitata la masa de catre condensatorii ceramici de decuplare (10-100nF/X7R, care presupun ca-i ai cate unul pentru fiecare chip). Practic condensatorii sunt legati la masa doar pentru ca asa s-a incetatenit obiceiul, probabil din timpurile in care se lucra mult pe PCB simplu placat, iar proiectantul se chinuia de regula sa scoata doar traseul de masa cat mai bun si cu impedanta joasa. In ziua de azi, cand lucrul cu doua plane de alimentare este ceva obisnuit (PCB pe 4 straturi), chiar nu are importanta unde legi condensatorii - e corect in ambele feluri. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum