Dxxx Postat Februarie 25, 2019 Partajează Postat Februarie 25, 2019 Eu mai discut pe acest subiect, doar pentru ca este aici. A fost la leduri. Si a mai fost unul mai inainte, despre aceeasi lanterna, dar altfel formulat, in alta zona. La rubrica de leduri nu se pot discuta solutii aberante - dar asta nu inseamna ca industria (mai ales chineza) nu le poate face. Ma bucur daca linkul pus ajuta la ceva. Lanterne cu o astfel de structura sunt numai cele "exagerat de ieftine" produse in general prin China - nu are importanta cat anume a fost pus pretul de un revanzator, pentru ca tot aproximatii de doi bani raman. (mai ales cele cu "...fire" la coada, inclusi tot soiul de acumultori tot cu ...fire). Daca doriti sa analizam lanterne bune discutam de Black Diamond sau Petzl. In lanternele bune in mod invariabil gasiti componente active (uzual IC) si bobine de curent mai mare, semn ca driverul este unul in comutatie, capabil de randament mare la orice tensiune pe care o da bateria pe masura ce se descarca. Culmea este ca exista si astfel de montaje EXTREM de ieftine (da, active in comutatie): https://www.aliexpress.com/item/Sofirn-C22-Flashlight-Led-Torch-Driver-Board-With-Side-Switch-8-4-16V-Driver-6-Series/32890443640.html https://www.aliexpress.com/item/Flashlight-led-Driver-17mm-Cree-XM-L-XM-L2-XP-L-1-Mode-3v-12v-Circuit/32741486221.html Dar exista si din cele aproximative, evident. La lanternele bune mai gasesti si solutii de racire tip DTP, de asemenea mai scumpisoare (am scris mai demult un topic despre asa ceva). Cine are o lanterna si buna si scumpa, sau de la o firma decenta ca cele amintite mai sus, asta gaseste la interior. Revenind la cele ieftine este o tentatiie sa nu folosesti driver din doua motive: - cost (evident) - randament - orice driver "arde" si el putina energie, oricat ar fi de evoluat. Cand faci asa, adica conectezi fara driver - te bazezi pe faptul ca stii ce eficienta are racirea ta / aproximezi situatia cea mai solicitanta posibila (adica baterie noua sau incarcata complet si cu rezistenta interna minima) si mai si supradimensionezi totul. Supradimensionarea ar trebui sa fie de 10 ori (fara gluma) dar rareori vezi asa ceva, de multe ori este subdimensionare. Si atunci conditii peste parametrii ledului duc la "consumarea" rapida a vietii acestuia. Un led are normal 50.000 ore functionare, deci cu o consumare de viata de 10 ori peste normal tot avem speranta de viata a ledului de multe ori mai mare fata de un bec cu incandescenta si de aia se gasesc "destepti" care tot repeta ca lor nu li s-a defectat nimic. In afara de asta defectarea poate sa fie progresiva, deci posibil ca sa fie afectata cromatica major desi lanterna aparent inca functioneaza. Nici nu mai spun despre variatiile de luminozitate legate de consumarea bateriei. Asta prin comparatie cu un driver in comutatie - care isi face functia: tine curentul constant. Deci luminozitatea perfect constanta. Si orice driver activ, inclusiv cel in comutatie masora in permanenta curentul si il regleaza, deci ledul alimentat corect va avea cele 50.000 ore de viata... dar ca sa intelegi asa ceva trebuie sa fii ce zicea Gauss ... " forumisti " - ma rog, eu o iau ca pe un compliment. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 25, 2019 Partajează Postat Februarie 25, 2019 E bine că s-a lămurit ce alimenta acea lanternă aparent fără limitare a curentului.Fiind vorba de o baterie, însăși rezistența internă a bateriei nu permitea un curent distructiv pentru led.Referitor la alte performanțe, nu mai discut, era o lanternă simplă și robustă, pentru utilizare ocazională.Probabil că Maglite nu ar folosi astfel de principiu pentru lanternele lor cu led, iar din ce am văzut, asta e o firmă serioasă prin state... Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 25, 2019 Partajează Postat Februarie 25, 2019 (editat) Maglite si Led Lenser am si eu . Pot pune foto , am cateva exemplare . Surefire are si produse care nu se comercializeaza . Ma rog , pentru piata civila . Doar pentru organizatii , la nivel de guverne . Vad ca a fost cotata drept o firma chinezeasca ... , revanzatori , etc . Fire la coada , "acumultori " tot cu fire etc . O simpla cautare ar lamuri ( zic eu ) ce si cum . Daca se poate , un contact cu produsele ar aduce un plus . Lanterna de care am facut vorbire , simpla ( si inteleg proasta ) functioneaza in conditii grele . Si la minus 50 de grade , si la plus ... mai mult . Trebuie sa functioneze o ora , cu o baterie . Dupa aceea se schimba ( bateria ) . Daca e nevoie ... In ora aceea , se prelimineaza ca sufera tot felul de chestii ... alte lanterne clacheaza . Nu zic eu , ci aia care dau banii . Nu le - a fost rusine sa doteze echipa care l - a eliminat pe Bin Laden cu asa ceva ... , probabil din considerente de economie . Black Diamond si Petzl n - au vandut niciodata pentru armata , servicii etc . Probabil nu s - au injosit . Maglite e furnizor pentru politia din USA ... , modelele acelea le am si eu . Luate chiar de la mama lor , difera de ce se comercializeaza in Europa , si , in general pe piata libera . Editat Februarie 25, 2019 de gauss Link spre comentariu
maxente Postat Februarie 25, 2019 Partajează Postat Februarie 25, 2019 (editat) S-a lungit de tot subiectul Cred ca cel care a deschis subiectul a cerut o informatie de unde sa cumpere o componenta sa o inlocuie pe cea arsa. Ce discutati voi aici e ''revers engineering'' si de multe ori foarte costisitor de facut. Ca depanator, nu iti permiti asa ceva, doar daca nu ai ce face si in conditii extreme, cand aparatul repsectiv nu functioneaza mai deloc, ori daca lanterna aia ''a mers'' o perioada de timp si prin inlocuirea ledului va mai merge cel putin o perioada egala cu cea dinainte, atunci lasi aparatul in pace. A nu se intelege ca am ceva cu cei care au explicat foarte bine cum se piloteaza un led, si e foarte corect ce spun ei cu solutiile respectiv. Editat Februarie 25, 2019 de maxente Link spre comentariu
vergil Postat Februarie 25, 2019 Autor Partajează Postat Februarie 25, 2019 Asa este @maxente , și am mai luat și șuturi . Ai un mare like de lamine Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 25, 2019 Partajează Postat Februarie 25, 2019 (editat) Asta am spus si eu , prima postare de pe pagina anterioara . " Cred ca e si cazul celui care a deschis topicul ... , lasati - l sa " traiasca " , pe langa cei mai avansati , care abordeaza stiintific chestiunea . Daca puteti , ajutati - l . Cu ce a cerut ... nu - l puneti sa construiasca alte lanterne , sau sa modifice pe cele care doreste sa le repare . Cam atat ... " M - am autocitat , sa nu fie dubii . Din pacate , discutia a deviat . Se poate vedea cum si de ce . Si de catre cine , topicul e inca accesibil . Nu pot sa - l ajut pe initiator , nu stiu de unde sa cumpere sau sa procure in vreun fel ledurile respective . Am facut un apel , daca poate cineva sa - l ajute . Chiar imi pare rau , lanternele in cauza ar merita sa mai functioneze ... , bune , proaste , cum or fi . Editat Februarie 25, 2019 de gauss Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 14, 2019 Partajează Postat Martie 14, 2019 Quote Nu am nimic personal cu cine genereaza un topic pe care il inchid, am insa grija ca un incepator sa nu invete dintr-un astfel de topic ca poate sa "dea" o anumita tensiune la care "merge" ledul, notiuni total contrare realitatii. Ledul nu este vechiul bec, care are specificata o tensiune, nu imperechezi tensiunea aceea cu cea a bateriei, nimic nu merge in aceasta maniera la leduri. Respect! Quote Ce e mai fiabil , un circuit serie din doua elemente , sau ceva care contine si alte elemente ? Cum s - ar putea defecta un led alimentat la o tensiune corecta ? Aia din catalog ... o baterie , si nimic mai mult . ideala , reala , cum doriti ... Edited February 25 by gauss Q.E.D. Link spre comentariu
Postări Recomandate