gauss Postat Februarie 25, 2019 Partajează Postat Februarie 25, 2019 Lanterne cu led - uri prin care trec trei amperi exista de mult . N - au nici un PWM , nici un generator de curent constant , n - au nici un fel de electronica . Doar bateria si led - ul . Sant mici ca dimensiuni . Si chiar functioneaza , nu sant pentru forumisti . Ma rog , pot fi si pentru . Daca dau banii echivalenti cu costul de achizitie , le primesc cadou , sau le gasesc uitate pe undeva . Se pot gasi la o cautare , daca stii ce sa cauti . Si unde . Cum ramane cu teoria ? ... Se poate si fara ? ... chiar si un singur caz poate folosi ca ( si ) contraexemplu , e procedeu folosit in logica si demonstratii de teoreme . Sau ce nu stim si n - am vazut e aprioric gresit ? Ma opresc aici , nu vreau sa starnesc polemici ( mai multe decat cele existente ) . S - au cam lamurit , cu exemple . N - am nici o implicare , nu sant pasionat de leduri ( cu toate utilizarile lor ) . Desi folosesc destule ( mai ales lanterne ) . Gresite integral ( principiu , conceptie , realizare ) , dupa perceptele de - aici . Si ? ... folosinta mi - ajunge , imi trebuie lumina cand apas pe buton , nu demonstratii . Cred ca e si cazul celui care a deschis topicul ... , lasati - l sa " traiasca " , pe langa cei mai avansati , care abordeaza stiintific chestiunea . Daca puteti , ajutati - l . Cu ce a cerut ... nu - l puneti sa construiasca alte lanterne , sau sa modifice pe cele care doreste sa le repare . Cam atat ... Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 25, 2019 Partajează Postat Februarie 25, 2019 (editat) "Lanterne cu led - uri prin care trec trei amperi exista de mult . N - au nici un PWM , nici un generator de curent constant , n - au nici un fel de electronica . Doar bateria si led - ul ." B20 chiar are de toate , inclusiv 4 moduri de iluminare si mod acuns de flash .Retine si ultima treapta de iluminare folosita . Ma retrag si eu . Personal am 4 buc lanterne cu led :10W , 2 x 5W , 1W si ma limitez la utilizarea lor fara sa le disec , sunt prea bine facute . Ma retrag si eu . Editat Februarie 25, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 25, 2019 Partajează Postat Februarie 25, 2019 18 hours ago, vergil said: Nici macar nu da sa se descarce pe o sarcina cu bec de far de masina , timp de 30secunde . Daca faci niste calcule elementare ai sa descoperi ca-i ceva normal ( chiar banal ). Acumulatorul tau de 4,4V si 8A, are o capacitate de 35,2W/h. Un bec de far auto de 50W consuma la 12V, 4,16A, asta inseamna o rezistenta "la cald" de aproximativ 2,9Ohm. 4,4V/2,9Ohm=1,51A. 1,51A*4,4V=6,64W. O mica parte din capacitatea acumulatorului, e normal sa nu se descarce daca este in stare ok. Referitor la subiect, inteleg ca topicul asta a fost deschis initial in alta parte ( nu stiu unde, posibil tot la leduri ) si a fost mutat de Validae aici. El pare a fi continuarea unui topic deja existent, si daca tot la leduri a fost deschis atunci Dxxx cam are dreptate, e deplasat sa deschizi 2 topicuri pe acelasi subiect, eu inchid direct fara justificari sau explicatii. Repet, asta e o concluzie personala bazata pe presupunerea ca si topicul asta a fost deschis tot la leduri, dupa cel initial... daca s-a deschis in alta parte ( sectiune ) atunci ar fi trebuit sa se lase in prezentare macar un link de catre autor catre topicul initial, este normal devreme ce se discuta acelasi lucru... In fine asta asa ca o opinie personala administrativa. Despre problema in sine... Pai vad in poze ce a remarcat deja Validae, ledul indicat pe placa, respectiv XPE, nu vad de ce producatorul ar fi scris in mod eronat tipul ledului acolo. Apoi, daca un amplificator pretinde ca este capabil de 100W nu ne mai uitam deloc inauntru? Nu mai analizam deloc schema? Am inteles ca cei 15W despre care se discuta sunt luati strict din prezentarea lanternei... Asa si? Daca acolo scriau 30W trebuia sa o luam de buna fara nici un comentariu? Este dreptul lor sa puna la specificatii ce putere doresc, un electronist nu ia niciodata asta ca pe o lege de necombatut ci din contra analizeaza pragmatic. Chiar si luand in calcul un randament unitar al sistemului de comanda ( ceea ce nu exista ), si luand de buna puterea asta de 15W, asta ar insemna ca acumulatorul ar putea sustine maxim 2 ore dupa care ar trebui reincarcat. In realitate ar fi mult mai putin de atat datorita randamentului partii de control si a multor altor factori implicati cum ar fi grafic descarcare acumulator, caracteristici de performanta ale ledului, etc... Adica si eu cred ca ledul chiar este XPE indicat pe placa, 3,5V@350mA conform prezentarii de pe site-ul de producator. PS1: Vergil, cred ca tu nu realizezi ce inseamna sa disipi 15W intr-o incinta ermetica/inchisa... 2 hours ago, gauss said: Lanterne cu led - uri prin care trec trei amperi exista de mult . N - au nici un PWM , nici un generator de curent constant , n - au nici un fel de electronica . Doar bateria si led - ul . Da, exista, si sunt o porcarie, o aberatie tehnica, se bazeaza pe rezistenta interna a acumulatorului/bateriei, pe caracteristica ledului, pe rezistente parazite de pe traseu ( sunt cat se poate de reale intr-o lanterna cu fire de legatura ceva mai groase decat un fir de par ), etc... Comanda este totusi in curent ( asa cum este normal pentru orice led ), unul limitat intr-un mod rudimentar, suficient cat sa nu se arda ledul. 17 hours ago, Dxxx said: Pentru orice afirmatii de acest gen eu inchid topicuri. Foarte bine faci, electronica este o stiinta exacta, nu o insiruire de presupuneri. PS2: Sunt niste opinii personale, nu vreun atac la adresa cuiva. Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 25, 2019 Partajează Postat Februarie 25, 2019 (editat) " Da, exista, si sunt o porcarie, o aberatie tehnica, se bazeaza pe rezistenta interna a acumulatorului/bateriei, pe caracteristica ledului, pe rezistente parazite de pe traseu ( sunt cat se poate de reale intr-o lanterna cu fire de legatura ceva mai groase decat un fir de par ), etc... Comanda este totusi in curent ( asa cum este normal pentru orice led ), unul limitat intr-un mod rudimentar, suficient cat sa nu se arda ledul. " Porcaria la care am facut referire costa peste 300 Euro . Cea mai ieftina ... N - am sesizat sa aiba fire de legatura ceva mai groase ca un fir de par , ci niste ( bare ) table din cupru . In fine ... " Comanda este totusi in curent ( asa cum este normal pentru orice led ), unul limitat intr-un mod rudimentar, suficient cat sa nu se arda ledul. " Aici m - ati pierdut . Sincer ... E un circuit serie , sursa ( baterie ) si consumator ( led ) . Fie el si neliniar . Atat si nimic mai mult .Ma rog , in viziunea mea . Cum ati defini comanda ? ... Editat Februarie 25, 2019 de gauss Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 25, 2019 Partajează Postat Februarie 25, 2019 1 minute ago, gauss said: Porcaria la care am facut referire costa peste 300 Euro . Cea mai ieftina ... Cablurile audio unse cu ulei de sarpe sunt proportional si pe masura de scumpe, asta nu inseamna ca nu sunt totusi niste simple porcarii. Adica pentru mine pretul nu-i un argument care ar putea suprascrie vreodata continutul tehnic. 3 minutes ago, gauss said: Cum ati defini comanda ? ... In contextul discutiei de aici prin "comanda" m-am referit strict la modul de alimentare, care este in curent, unul limitat de factorii pe care i-am descris. Orice led ste alimentat in curent, Vf-ul este doar o consecinta a acelui curent. La fel cum baza oricarui bipolar este comandata in curent, si Vbe-ul este doar o cosecinta a acelui curent. Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 25, 2019 Partajează Postat Februarie 25, 2019 Aveti integral dreptate ! Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 25, 2019 Partajează Postat Februarie 25, 2019 N-are legatura, nu-i o problema cine are dreptate sau cine se inseala, sunt doar argumente tehnice. Imi asum faptul ca ma pot insela insa dupa parerea mea orice alimentare decenta de led include o limitare de curent predictibila si sigura pentru el, inclusiv PWM-urile la care pulsul instantaneu de curent tebui totusi limitat pentru a avea un circuit predictibil si performant, si mai ales fiabil. Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 25, 2019 Partajează Postat Februarie 25, 2019 (editat) Ce e mai fiabil , un circuit serie din doua elemente , sau ceva care contine si alte elemente ? Cum s - ar putea defecta un led alimentat la o tensiune corecta ? Aia din catalog ... o baterie , si nimic mai mult . ideala , reala , cum doriti ... Editat Februarie 25, 2019 de gauss Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 25, 2019 Partajează Postat Februarie 25, 2019 (editat) 22 minutes ago, gauss said: Cum s - ar putea defecta un led alimentat la o tensiune corecta ? Cum definiti acea tensiune corecta si cum o obtineti in circuitul practic? Aici imi pare rau daca supar pe cineva ( va asigur ca nu asta este scopul ) insa ajungem la reglabil biasului dupa Ube... PS: Bineinteles ca un circuit de alimentare bine pus la punct este mai fiabil. Simplitatea nu ajuta daca astfel se sacrifica viata ledului. In schimb chiar si o banala rezistenta cat de cat atent calculata, inseamna deja o alimentare predictibila si deci fiabilitate, pentru ca se cunosc deja destul de bine parametrii de lucru ai ledului. Editat Februarie 25, 2019 de Marian Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 25, 2019 Partajează Postat Februarie 25, 2019 (editat) Am scris . Aia din catalog . O obtin in circuit prin alimentarea de la baterie . Un circuit serie . Sau paralel . La doua elemente ( unul fiind o baterie ) , cred ca merg asimilate . Chiar nu inteleg unde e nelamurirea . Ma rog , mai mult de atat nu stiu sa explic . P.S. - vad ca ati editat . Fac si eu acelasi lucru . " Aici imi pare rau daca supar pe cineva ( va asigur ca nu asta este scopul ) insa ajungem la reglabil biasului dupa Ube... " M - ati vazut combatand probleme de genul ... , la audio ? Sant prea batran pentru asa ceva . Poate si in meserie ... , asta cu curentul electric . Fie si in circuite de doua elemente , unul fiind semiconductor . Editat Februarie 25, 2019 de gauss Link spre comentariu
validae Postat Februarie 25, 2019 Partajează Postat Februarie 25, 2019 Poate puneți o poză cu lanterna în cauză, eventual cu ansamblul Led+radiator demontat.Dacă nu au ascuns o rezistență SMD pe undeva, poate chiar lamelele de contact au rolul de rezistență de limitare, uneori firmele mari au abordări mai ieșite din comun pentru soluții simple.De exemplu, o rezistență de limitare montată chiar sub arcul contactului de minus al acumulatorului, ori chiar formată din elementele de circuit.... Ledul va tinde să consume mai mult cu cât se încălzește și rezistența lui internă scade.Ceva trebuie să limiteze acel curent, în cel mai rău caz asta o face chiar rezistența internă a acumulatorului, acesta fiind ales în astfel de cazuri ,,la limită,,..... Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 25, 2019 Partajează Postat Februarie 25, 2019 10 minutes ago, gauss said: M - ati vazut combatand probleme de genul ... , la audio ? Nu, insa principiul dvs este la fel de eronat ca al lui Zal in sustinerea acelei metode de reglat. Alimentam ledul cu un anumit curent, si stim ca in consecinta obtinem o anumita tensiune pe el, sau altfel zis stim ca avem nevoie de o anumita tensiune minima pentru ca acel curent sa se poata obtine. Dar ceea ce primeaza cand vorbim despre alimentarea unui led este intotdeauna curentul. Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 25, 2019 Partajează Postat Februarie 25, 2019 (editat) As vrea ... , dar nu pot . Nu am in proprietate asemenea lanterna , nu - mi foloseste . Am avut ( tangential ) de - a face , mai demult . Dar o pot descrie . Un led ( nu stiu sa va spun mai mult , nu scria nimic pe el ) , si o baterie cu litiu . Baterie , nu accu . Am scris led ... la masuratori asa mi - a dat . Si la examinarea cu ochiul , lupa etc . ... tot led . Nimic in plus , nimic in minus . Led , baterie , un intrerupator actionat cu fir . Nu mai intru in calcule ... le - am facut la vremea respectiva . Curba de descarcare a bateriei , curent maxim furnizat , tensiunea pe led etc . Am facut si masuratori , n - am gasit nimic anormal . P.S. - e vorba de marca Surefire . N - am vazut led defect , nici lanterna . Doar se schimbau bateriile . In rest , ramane fiecare cu convingerile lui . Si firma respectiva ( cred ) . Doar daca nu citeste pe - aici ... cine stie , poate schimba abordarea . Personal sper ca nu , e etalon la lanterne . Editat Februarie 25, 2019 de gauss Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 25, 2019 Partajează Postat Februarie 25, 2019 (editat) 17 minutes ago, gauss said: Nimic in plus , nimic in minus . Led , baterie , un intrerupator actionat cu fir . Omiteti elementele parazit enumerate de mine. Chiar daca am face scurt pe bornele unui acumulator, rezistenta pe care tensiunea lui ar "vedea-o" pe post de sarcina n-ar fi 0 ci are o valoare determinata constand din valoarea rezistentei interne a sa ( orice acumulator sau baterie au asa ceva ), deci intrinsec avem o rezistenta inseriata cu acumulatorul. Apoi avem un comutator/intrerupator, contactele lui au ceva rezistenta definita ( cel mai probabil foarte mica dar nu si zero, inca o rezistenta inseriata intre acumulator si led. Ledul daca este montat pe o placa atunci traseele cablajului au si ele o anumita rezistenta ohmica ce nu este zero. Si nu in ultimul rand revin la firele de legatura de la acumulator la intrerupator si apoi la led, de cele mai multe ori acestea sunt destul de subtiri ( mult subdimensionate ), au deci o rezistenta ohmica determinata. Toate astea cobinate cu caracteristicile tehnice mai detaliate ale ledului, duc la un curent suportabil pentru el. De acord, cel mai probabil producatorul nu tine cont de detaliile astea, ci ia in calcul o tensiune tipica/medie a ledului si foloseste un acumulator cu o tensiune cat mai apropiata posibil, dar asta nu inseamna ca asa este bine sa se faca, ci inseamna ca se face asa pentru ca asa se storc bani mai multi de la clienti care in majoritatea lor nu cunosc detalii atat de amanuntite, si oricum nu le pasa. Editat Februarie 25, 2019 de Marian Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 25, 2019 Partajează Postat Februarie 25, 2019 (editat) Domnu' Marian , cititi ce am scris mai sus . Am vorbit de elemente fizice . Daca doriti sa - mi explicati ca elementele ( de conexiune , simbolizate in scheme cu linie continua ) ce fac legatura intre elemente de circuit electric au o rezistenta finita , diferita de zero , ati intarziat cu 50 de ani . La fel despre acumulatori , baterii etc . , vreo patruzeci . La leduri , cu vreo treizeci si ... de ani . Am scris ca am facut masuratori . Despre lanterna este vorba . Un miliohmetru , luxmetru , cronometru , si de - astea de masurat tensiuni si curenti , analizor de baterii , si altele ... camera climatica , stand de vibratii etc . , am folosit . Si am facut diferite experiente ( eu asa le denumesc ) . Nu de amorul artei , a fost vorba de un proiect . Scopul si destinatia nu conteaza , nu sant relevante in context . Niste zeci de pagini , cu justificari , calcule si grafice ... am luat bani pe el . Partea mea , au lucrat mai multi ( mecanica , optica , tehnologi etc . ) . N - au venit sa mi - i ceara inapoi . Poate ca nu vin nici in viitor . M - as bucura sa faceti o lanterna mai buna ( dumneavoastra sau oricine de pe forum ) , cunoasterea a avansat . Macar partea electrica , sau , de ce nu , electronica . Poate si remunerata , stiinta se plateste . Cam atat , am scris ca ramane fiecare cu convingerile lui . Eu cel putin ... , de restul , fiecare in dreptul lui . Promit sa nu mai intervin , am spus ce - am avut de spus . Numai bine in continuare , stiti ca sant sincer in urari . Editat Februarie 25, 2019 de gauss Link spre comentariu
Postări Recomandate