Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Q-metru - cum se face

Mircea

Postări Recomandate

Ce sa zic ... , daca mi - ati citit postarile , gasiti si raspunsul . Daca nu , pun link . Peste 10 ... si asta rapid . In rest , va dau dreptate . Intrebarea mea n - a fost vreo contra ironica ... , doar o privire prin jur . Nu pe forum ... , ci pe unde - mi castig painea . Am pus - o aici , mai sant useri care inteleg . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

De ce ati folosit divizorul de la iesirea integratului ? Pentru protectia integratului (limitarea curentului) era suficient un rezistor inseriat cu iesirea. Nu sunt cam mari valorile acelor rezistoare ?

Iesire_LM7171.jpg.e3cf9c7df9674bed41e7fbdc47e4f971.jpg

Link spre comentariu
7 minutes ago, Marele Savant said:

LM7171, fabricatie TI, la numai 3,86 dolari bucata plus transport!

Nu stiam ca expediaza gratis. Cand am vrut eu sa cumpar niste piese cereau aproape 10 dolari pentru transport. 

Chiar si asa circuitul (mititel, vai de el) trebuie sa fie "fortificat" cu un final (buffer cu tranzistoare) mai puternic, care sa sigure impedanta mica (ohmi) la iesire. Cu trafo ajunge la miliohmi, adica cat trebuie.

Link spre comentariu

Daca nu cititi ce scriu, eu nu repet ceea ce e deja scris.

Pana una-alta, nici un comentariu la subiect, doar flencaneala. Subiect inchis pentru mine. Fiecare sa-si faca propria jucarie cu ce vrea el.

Link spre comentariu

Care este motivul supararii ? Am citit toate comentariile si nu mi s-au parut deranjante. Nu acceptati ideile diferite de cele ale dumneavoastra ?

In legatura cu circuitul, utilizarea AO cu rezistor de limitare (a curentului) de valoare relativ mare la iesire, pentru protectia integratului, obliga la un AGC cu dinamica mare. Este mai bine sa puneti un buffer de putere (medie) dupa AO, cu rezistenta la iesire de cativa ohmi. Asa sunt schemele date in notele de aplicatie de la firmele mari. 

Nu este de neglijat nici sonda activa. Chiar si o rezistenta la intrare de 10 Mohmi scade Q-ul circuitului. Cu bootstraparea se rezolva.

Link spre comentariu

Hai domnule @VAX ca batem apa in piua.

1. Piesele cu * nu sunt instalate.

2. Rezistenta de la iesire e de 100R. O fi mare, o fi mica...

3. Cand ajunde trafo la miliohmi? La ce frecventa?

4. LM7171 l-am folosit deja in DDS-ul meu pana la 10MHz. Deci, aveam pe acasa si imi permite un control mai bun al iesirii.

5. Exista tot felul de implementari in electronica. Nu fortati generatiile de dupa dvs sa stranga toate gunoaiele din tomberoane ca sa aiba "piese" pentru scheme realizabile.

Va rog, daca aveti idei despre imbunatatirea schemei, va ascult. Dar nu-mi spuneti cum sa fac ce am facut deja... cu alte piese. 

Link spre comentariu
9 hours ago, Thunderer2018 said:

2. Rezistenta de la iesire e de 100R. O fi mare, o fi mica...

3. Cand ajunde trafo la miliohmi? La ce frecventa?

Rezistenta respectiva este chiar mare.

Asa zic cei care au construit trafo din astea, ca se ajunge la miliohmi cu o spira din sarma groasa in secundar. Eu n-am vazut (pe viu) si n-am masurat astfel de transformatoare. Depinde de ferita utilizata.

Daca se face cuplaj intre amplificator si trafo prin condensator, trebuie ca rezonanta serie a primarului cu respectivul condensator sa fie in afara benzii de lucru (mai jos).

Link spre comentariu

Importanta este si rezistenta pe care o vede in secundarul transformatorului circuitul LC.

O suta de ohmi este pusa sa nu incarce prea mult iesirea operationalului, dar este mult pentru scopul propus. Puneti un buffer suficient de puternic, astfel incat sa reziste cu sarcina de 1 ohm. Cu integrat specializat sau cu elemente discrete. Ca sa nu varieze mult tensiunea de la iesire in jurul frecventei de rezonanta. Ceva de genul asta, dar cu alte valori la componente, adaptate la ce va trebuie:

439-circuit-1.jpg.6db98d3fa0e6a0d48d1c261fb587e3ba.jpg

Stabilizati amplitudinea oscilatiilor din primarul transformatorului, sau din secundar ? In primul caz este mai usor cu redresarea pentru AGC.

Link spre comentariu

Citesc secundarul (iesirea) si reglez primarul (intrarea), caci asa functioneaza sistemele de reglaj automat.

Repet: gasesc inutil sa fac ceea ce-mi cereti cu etajul buffer. Pana acum nu m-a convins nimic din ce mi-ati argumentat. Nu zic ca e rau sau nu, ci gasesc inutil.

Link spre comentariu

Bucla de reglaj automat este numai pe hartie, ce am realizat este deja expus.

Orice sugestie este binevenita in privinta reglajului automat. Insa nu cred ca viteza este un criteriu. Citirea Q nu va fi influentata de viteza de reactie a sistemului. 

Link spre comentariu

Reactia care include si transformatorul reduce mult rezistenta de iesire, AGC clasic nu.

În cazul bobinei de 0,1 mH, pentru un Q de ca. 200 (destul de realist) avem o rezistenta echivalenta serie a bobinei de ca. 0,81 ohmi. Grupul de rezistoare de 1k, transformat la iesirea transformatorului, dau cam 100/((60/2)^2)=0,11 ohmi (presupunem operationalul ideal, adica impedanta de iesire nula). Una peste alta, mai bine de 10% eroare în determinarea lui Q. La o bobina cu Q=1000 (o bobina UM "fund de cos" din lita de RF) eroarea depaseste 50% (intervine si ESRul condensatorului). Ajungem la ceea ce a zis colegul referitor la masurarea bobinelor cu Q mare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări