franzm Postat Martie 8, 2019 Partajează Postat Martie 8, 2019 @VAX : La schema de aici, cele doua condensatoare C5 (=1n) si C6 (=100p), C5>C6, au valori destul de apropiate si rezonanta serie va "deforma" caracteristica amplitudine/frecventa a circuitului paralel. De aici vor rezulta erori în determinarea/interpretarea finf(3dB). Ati investigat acest lucru în lucrarile de laborator pe care le-ati facut cu studiosii? @Thunderer2018 : Mâsca e locatie stabila? Link spre comentariu
VAX Postat Martie 8, 2019 Partajează Postat Martie 8, 2019 1 hour ago, franzm said: @VAX : La schema de aici, cele doua condensatoare C5 (=1n) si C6 (=100p), C5>C6, au valori destul de apropiate si rezonanta serie va "deforma" caracteristica amplitudine/frecventa a circuitului paralel. Circuitul LC paralel este comandat din sursa de curent RF cu Zo >100K (in cel mai rau caz - nu am masurat-o - depinde de parametrii tranzistoarelor utilizate si de curentul prin ele), deci rezonanta serie nu apare. Curba de rezonanta paralel se vede perfect. Am folosit sursa de curent RF cu doua tranzistoare complementare inseriate, ca sa evit sa trec curent continuu prin bobina circuitului LC. Montajul l-am gandit initial pentru alte aplicatii (eventual service), la care puteam sa injectez curent RF in circuit (prin condensator) fara sa afectez polarizarire din acel circuit. Daca vreti sa utilizati un montaj de genul asta ca sa masurati Q-ul bobinei (prin rezonanta sau prin oscilatii amortizate), va recomand schema cu un singur tranzistor la iesire, care are Zo mai mare. Link spre comentariu
VAX Postat Martie 8, 2019 Partajează Postat Martie 8, 2019 8 hours ago, Thunderer2018 said: Metoda osciloscopului pentru compararea celor 2 tensiuni. Desi am avut la serviciu un osciloscop digital Rigol (mititel), cu doua canale (Fmax=250MHz), nu i-am folosit niciodata functiile matematice de care era capabil. Se putea conecta si la PC. Presupun ca aceste osciloscoape pot afisa direct Q-ul bobinei. Masoara tensiunile varf la varf pe bobina (sau condensator) - pe canalul A - si pe intreg circuitul (canalul B) si apoi calculeaza raportul. Doar ca trebuie ca de pe bobina (condensator) tensiunea sa se ia cu sonda activa. Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 9, 2019 Autor Partajează Postat Martie 9, 2019 On 3/7/2019 at 5:53 PM, Thunderer2018 said: La subiect: am pus impreuna un cablaj de test (buffer pentru generator cu un LM7171, il aveam pe acasa). Sper sa am timp sa-l fabric, populez si testez in weekend-ul asta. Metoda osciloscopului pentru compararea celor 2 tensiuni. Etajul de intrare (buffer) - montajul nu contine componentele cu *: Primarul trafo injector (la bornele infasurarii) - canalul galben - dupa cum se vede aplic 2,6Vpp, ies 4,52Vpp: Condensatorul la bornele caruia citesc tensiunea pe canalul albastru are cam 3,53nF (mai multe in paralel). Si cateva teste. 1. Bobina 1mH (se vede modelul in poza). La rezonanta ar fi fost 84709Hz, am atins-o la 84707Hz Am coborat frecventa catre 81207Hz 2. Bobina 100uH (nu stiu modelul, dar e industriala). La rezonanta ar fi fost 267875Hz, am atins-o la vezi mai jos. Am coborat frecventa catre 258875Hz - unde am avut un maxim. Cam atat pentru acum. Link spre comentariu
VAX Postat Martie 9, 2019 Partajează Postat Martie 9, 2019 Nu-mi place la osciloscoapele digitale ieftine (de ex. Rigol) ca introduc mult zgomot peste sinusoida, la nivel de zeci de mV. Am folosit si un Instek cu patru canale (200 Mhz) si era ceva mai bine. Cu Tektronix sau alte digitale mai de firma n-am lucrat. Nu m-as fi complicat cu AO rapid (componenta scumpa si greu de procurat), cand se poate utiliza perfect un repetor de tensiune (in doua etaje - repetor dupa repetor) cu tranzistoare cu beta si Ft mari. In articole de cercetare (fizica experimentala) am vazut repetoare de tip supercatodina, cu impedanta la iesire de miliohmi. Link spre comentariu
franzm Postat Martie 9, 2019 Partajează Postat Martie 9, 2019 Miliohmii ca miliohmii dar adevarata problema o constituie miliamperii. Dupa cum bine ati remarcat undeva mai înainte. Si aici un operational dedicat nu sta tocmai rau. Si colegul a pus ce-a avut prin sertare. Link spre comentariu
gauss Postat Martie 9, 2019 Partajează Postat Martie 9, 2019 (editat) Nu e - n dreptul meu sa fac aprecieri ... , dar totul mi se pare foarte O.K. Si rapid , si rezonabil ... din toate p.d.v. . Cost , complexitate , usurinta in folosire etc . Pentru " casa " e absolut rezonabil ... Ma rog , pareri personale . Am scris mai de mult in topic , n - am avut niciodata insomnii din cauza valorii ( precise a ) Q - ului ... , doar al ordinului de marime . Editat Martie 9, 2019 de gauss Link spre comentariu
VAX Postat Martie 9, 2019 Partajează Postat Martie 9, 2019 (editat) 1 hour ago, franzm said: 1 hour ago, franzm said: Si colegul a pus ce-a avut prin sertare. La noi sertarele n-au auzit de LM7171, astea sunt peste ocean. Doar de BFR-uri (BFR95, BFR96) si de tranzistoare RF de putere (2N3866, 2N3553, 2N3375, 2N3632, etc). Poti sa faci un repetor bun cu tranzistoare RF de putere operate la curent mare. https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=13&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwi41LDol_XgAhWIAhAIHXbQBnI4ChAWMAJ6BAgEEAI&url=http%3A%2F%2Ftrace.tennessee.edu%2Fcgi%2Fviewcontent.cgi%3Farticle%3D3833%26context%3Dutk_gradthes&usg=AOvVaw0U9IGwnKoWPrqZHZHpdm2r "A practical modified White follower having a measured intermodulation distortion of 2×10−5%, a calculated voltage gain of (1−10−6), and a calculated output impedance of 2×10−3 ohms is given." deepblue.lib.umich.edu/bitstream/handle/2027.42/70790/RSINAK-31-9-979-1.pdf Editat Martie 9, 2019 de VAX Link spre comentariu
VAX Postat Martie 9, 2019 Partajează Postat Martie 9, 2019 11 hours ago, Thunderer2018 said: Etajul de intrare (buffer) - mon Zgomotul care apare la semnal mic este din osciloscop (filtrare proasta a tensiunilor, etc), sau din ce prinde sonda pe langa semnalul util ? Sunt mascareli de la campul electromagnetic extern (GSM, cabluri de internet, statii radio, etc) ? Daca puneti la masa varful sondei mai apar acele impulsuri parazite ? Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 9, 2019 Autor Partajează Postat Martie 9, 2019 5 hours ago, VAX said: .... Poti sa faci un repetor bun cu tranzistoare RF ... Daca se retinea mentiunea ca, ulterior, un control automat al nivelului poate fi implementat, atunci se intelegea si de ce un opamp a carui amplificare poate fi controlata de un reostat digital este de preferat. Ca fapt divers, injectez aproape 5V in trafo injector, iar LM7171 "trage" sub 15mA din alimentare. La ce mi-ar fi folosit un amplificator de putere aici (operat la curent mare, dupa cum se sugereaza)? Topicul asta nu este despre impresii despre osciloscoape sau inabilitatea sa intelegem de unde avem stalagmite si stalactite pe un semnal RF. Va rog, nu deviati discutia. Link spre comentariu
alcon Postat Martie 9, 2019 Partajează Postat Martie 9, 2019 On 3/2/2019 at 8:05 AM, VAX said: Nu cred ca scula asta masoara componentele in RF, ca un Q-metru adevarat. Cel mult este multi-frecventa (1KHz, 10Khz, 100Khz). Aveti specificatiile tehnice ? Scula asta se folosea in productia de aparatura de bord (avionica)... Link spre comentariu
VAX Postat Martie 10, 2019 Partajează Postat Martie 10, 2019 10 hours ago, alcon said: Scula asta se folosea in productia de aparatura de bord (avionica)... Eu am intrebat de specificatiile tehnice, nu de cine si unde o folosea. Masurarea unei bobine la 100 KHz da sigur rezultate diferite de cele de la 10 MHz. Studiam intr-o lucrare de laborator, cu studentii, comportarea elementelor pasive (R, L, C) la frecventa mare (0,5-110 MHz), cu un impedantmetru TESLA BM508, si am vazut cum variaza impedanta lor (rezonante parazite, etc). Link spre comentariu
gauss Postat Martie 10, 2019 Partajează Postat Martie 10, 2019 Si la ce le - a folosit ? ... Link spre comentariu
VAX Postat Martie 10, 2019 Partajează Postat Martie 10, 2019 (editat) 12 hours ago, Thunderer2018 said: Daca se retinea mentiunea ca, ulterior, un control automat al nivelului poate fi implementat, atunci se intelegea si de ce un opamp a carui amplificare poate fi controlata de un reostat digital este de preferat. Circuitul LM7171 este AO obisnuit, cu SR mare, nu are borna prin care sa i se controleze amplificarea. Ii modificati amplificarea printr-un rezistor variabil pus in bucla de reactie negativa. Din punctul asta de vedere este la fel ca amplificatorul cu tranzistoare, care este controlat prin divizor de tensiune pus la intrare. Radioamatorii din Romania nu au astfel de integrate, sau le pot cumpara de pe ebay la pret piperat (nerentabil). Era bine daca dadeati o schema realizabila usor cu componente care se gasesc la noi (prin sertare). 12 hours ago, Thunderer2018 said: Ca fapt divers, injectez aproape 5V in trafo injector, iar LM7171 "trage" sub 15mA din alimentare. La ce mi-ar fi folosit un amplificator de putere aici (operat la curent mare, dupa cum se sugereaza)? Pentru ca la iesire impedanta sarcinii este extrem de mica la rezonanta si amplificatorul trebuie sa fie capabil sa debiteze curenti mari, Un final cu cateva BFR96 puse in paralel, cu 25mA prin fiecare tranzistor, este suficient de bun. Eu as pune un BFR95 (TO39). 12 hours ago, Thunderer2018 said: Topicul asta nu este despre impresii despre osciloscoape sau inabilitatea sa intelegem de unde avem stalagmite si stalactite pe un semnal RF. Va rog, nu deviati discutia. Nu este, dar masurarea varf la varf cu un digital care nu elimina (filtreaza) perturbatiile de la intrare poate sa dea erori. Editat Martie 10, 2019 de VAX Link spre comentariu
VAX Postat Martie 10, 2019 Partajează Postat Martie 10, 2019 21 minutes ago, gauss said: Si la ce le - a folosit ? ... Nu era de ei, fiind intrati la facultate fara examen. Ultimii studenti mai buni (maxin 7-8 din 70) au fost in anul 2001. Dumneavoastra nu stiati ca parametrii bobinelor (L,Q) trebuie sa fie masurati la frecventa apropiata de cea la care vor lucra ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum