Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Q-metru - cum se face

Mircea

Postări Recomandate

Bineinteles se tine cont de  ambele tensiuni, la alea industriale este constanta tensiunea pe divizor, este o bucla ALC  care o mentine pe tot domeniul de frecventa.

Oriunde ati masura rezistenta aia din divizor se adauga in serie cu circuitul oscilant, una este o rezistenta de 1ohm, alta este de 1miliohm, de acolo si posibilitatea unei scule simple de a masura un Q de pina la 200 sau la 1000.

Cinstit am folosit Q-metru cind l`am avut disponibil, in rest pentru evaluare mi`a fost suficient un generator si osciloscopul cu gradatii la 3dB.

Link spre comentariu

Dl @VAX, cu surprindere va gasesc constructiv pe acest topic. Contrar a ceea ce faceti pe forum in general.

Va multumesc pentru contributii.

Si ca sa nu va las sa monologati, am de finalizat baleiajul de frecventa la DDS-ul constructie proprie. Dupa ce finalizez satisfacator aceasta etapa (generatorul DDS are sa aiba si functie de vobulare - nu pentru Q-metru, ci pentru filtre) o sa fac teste comparative intre masuratori osciloscop si sistemul cu redresare. E foarte posibil sa raman la metoda osciloscop. Dar era mai interesant sa finalizez o solutie in regim amator cu rezultate rezonabile. 

Editat de Thunderer
Link spre comentariu
43 minutes ago, Thunderer2018 said:

Dl @VAX, cu surprindere va gasesc constructiv pe acest topic. Contrar a ceea ce faceti pe forum in general.

Ce fac domnule pe forum, in general ? Am raspuns unor provocari si mistouri. Si acum incepuse Marele Savant (cu acompaniament), dar m-am abtinut. Este treaba supraveghetorului sa elimine toate comentariile care nu sunt legate strict de partea tehnica.

Voiam sa deschid un topic pe tema asta, sa vada si altii ca nu este imposibil sa construiesti un Q-metru, sa poata sa-si verifice torurile de ferita daca merg in RF si pana la ce frecventa. Mi-ati luat-o inainte.

https://electricalvoice.com/q-meter-working-applications/

Link spre comentariu
35 minutes ago, VAX said:

Voiam sa deschid un topic pe tema asta, sa vada si altii ca nu este imposibil sa construiesti un Q-metru, sa poata sa-si verifice torurile de ferita daca merg in RF si pana la ce frecventa.

Cu placere putem imparti topicul in 2 realizari. Da-ti-i inainte!

Link spre comentariu

Eu nu ma apuc sa construiesc Q-metru, doar ii pot ajuta pe altii cu ce stiu. Ce era important am spus deja. Mai caut ceva informatie pe net, sa pun link-urile pe forum. Pentru cei tineri si cu chef de electronica.

Link spre comentariu

N-ai să mai vezi mulți tineri cu chef de a-și construi singuri AMC-uri din astea ,,exotice,,......acum se găsesc aplicații pentru smartfonuri, care fac de toate.Tot noi ăștia ,,bătrânii,, mai avem uneori chef de așa ceva.

Link spre comentariu

Va trece epoca jocurilor pe calculator si lumea se va intoarce la treburile serioase, la inginerie adevarata, bine platita. Cautand pe net despre Q-ul bobinelor, am vazut ceva articole de cercetare in care se discuta despre bobinele de captare a semnalului de la instalatiile cu RMN (imagistica medicala).

Din pacate nu sunt multi care sa-i invete pe tineri ce tine de practica. Teorie li se preda, dar profesorii nefiind si buni practicieni (n-au pregatire completa), nu pun accentul pe ce trebuie. 

Link spre comentariu

Hai sa filozofam in alte parti.

Pai, cum e lipsa de proiecte amatoricesti de Q-metre pe Internet, insa gârlă de detalii si principii teoretice, eu zic ca ajuta sa expui un proiect functional decat sa pui link-uri. 

Poate va schimbati opinia si purcedeti sa ma concurati la realizare.

Link spre comentariu

Nu ma tenteaza sa construiesc un Q-metru, nu mi-ar folosi. Nici la serviciu n-am lucrat cu el. Aveam un TESLA cu lampi pe care l-am cedat altui cadru didactic, care preda Fizica Dielectricilor. La nevoie stiu cum sa improvizez un montaj cu care sa fac astfel de determinari. Doar ca sa verific feritele mi-ar fi util. Pentru bobine radio nici sarma emailata nu mai am decat putina, de cand faceam practica la Electroputere in anul 1973. Nu mai construiesc decat montaje simple, experimentale, pentru concretizarea ideilor care imi trec prin cap. 

Link spre comentariu
7 minutes ago, VAX said:

Nu mai construiesc decat montaje simple, experimentale, pentru concretizarea ideilor care imi trec prin cap. 

Daca nu-i cu suparare, de ce nu mai construiti nimic mai complicat?

Io construiesc tot timpu` si cu cat ii mai complicat decat ala dinainte cu atat mi se pare mai "excitant"... sa inteleg ca-n cativa ani, putini, o sa-mi dispara chefu`? Sau d-voastra ati construit deja tot ce va interesa?  :)

Doar intreb...

Link spre comentariu
On 2/28/2019 at 8:06 PM, VAX said:

Mai este o chestie, trebuie ca tranzistorul de RF din circuitul cu baza la masa sa aiba beta mic, daca s-ar putea sub 20. Tranzistoarele cu beta mic au rezistenta (dinamica) la iesire  (Rce) mare, de peste 500 Kohmi.

Pentru un proces tehnologic dat, produsul dintre beta si tensiunea Early este o constanta (un factor de merit al procesului) iar rezistenta de iesire (aia din modelul tranzistorului) se poate defini si prin raportul dintre VA si IC (daca VA>>VCE).

Editat de franzm
Link spre comentariu
3 hours ago, franzm said:

Pentru un proces tehnologic dat, produsul dintre beta si tensiunea Early este o constanta (un factor de merit al procesului) iar rezistenta de iesire (aia din modelul tranzistorului) se poate defini si prin raportul dintre VA si IC (daca VA>>VCE).

Tineretul actual este comod, nu citeste prea mult si nu are rabdare sa caute cu Google. Trebuie sa se dea informatia "la botul calului". Am sa completez ce ati spus dumneavoastra.

Pentru cei care nu stiu bine cum functioneaza tranzistoarele bipolare si ce este tensiunea Early, am sa indic niste adrese pe net.

1920px-Early_effect_(graph_-_I_C_vs_V_CE

https://www.seas.upenn.edu/~ese319/Lecture_Notes/Lec_4_BJTBias1_08.pdf

http://www.electronics.teipir.gr/personalpages/papageorgas/download/1/MATERIAL/lect_07_1up.pdf

http://ee.sharif.edu/~analogcircuit/notes/Physics of Bipolar Junction Transistors.pdf

Rezistenta de iesire mare (Mohm) la un amplificator cu tranzistor bipolar se obtine cu conexiunea cu baza comuna, cu tranzistor RF cu beta mic, de preferat npn, si la curent de colector mic, chiar si de 0,5 mA. Tensiunea colector-emitor sa fie cel putin 5V.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hybrid-pi_model

https://en.wikipedia.org/wiki/Common_base

http://web.mit.edu/course/6/6.012/SPR98/www/lectures/S98_Lecture19.pdf

https://inst.eecs.berkeley.edu/~ee105/sp08/lectures/lecture9_6.pdf

Aceste aspecte sunt importante atunci cand se proiecteaza amplificatorul cu care se injecteaza curentul RF in circuitul oscilant LC paralel utilizat pentru masurarea Q-ului bobinei. Q-ul condensatorului este cu cel putin un ordin de marime mai mare decat cel al bobinei (bobina introduce pierderile cele mai mari) si din acest motiv Q-ul masurat al circuitului oscilant este aproximativ egal cu Q-ul bobinei. Trebuie ca circuitul cu tranzistor (amplificatorul cu baza la masa) sa amortizeze cat mai putin circul LC masurat, deci sa aiba rezistenta la iesire de minim 1 Mohm. Pentru bobinele obisnuite este suficient atat.

Link spre comentariu
9 hours ago, VAX said:

Tineretul actual este comod, nu citeste prea mult si nu are rabdare sa caute cu Google.

Inclin sa cred ca o parte insemnata din tineretul actual nu mai citeste deloc... eventual mai vizioneaza un filmulet, doua pe Youtube daca nu-i "boring".

Link spre comentariu

Inclin sa cred ca tineretul de azi isi imita parintii.

Dovada e aici pe topic: cand se plictisesc (boring) parintii, o dau in discutii despre orice, mai putin intrigantul Q-metru. Flencaneala, boala nationala?!

La subiect: am pus impreuna un cablaj de test (buffer pentru generator cu un LM7171, il aveam pe acasa). Sper sa am timp sa-l fabric, populez si testez in weekend-ul asta. Metoda osciloscopului pentru compararea celor 2 tensiuni.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări