Mircea Postat Martie 1, 2019 Autor Partajează Postat Martie 1, 2019 (editat) Ai dreptate cu polemica . Multumesc pentru corectie. Asta e cand confunzi inductanta cu reactanta... asa si cu influenta la Q. Editat Martie 1, 2019 de Thunderer Link spre comentariu
VAX Postat Martie 1, 2019 Partajează Postat Martie 1, 2019 (editat) 2 hours ago, yo3fhm said: Totusi, inductanta *NU* depinde de frecventa. Demonstrabil ! La bobinele cu miez de ferita depinde, pentru ca se schimba permeabilitatea magnetica a miezului. S-ar putea sa existe o mica dependenta si la bobinele fara miez, din cauza capacitatii parazite si a pierderilor prin efect skin, care modifica defazajul dintre U si I si modifica si inductanta aparenta. Inductanta este fixa la bobina ideala = fluxul magnetic prin bobina/intensitatea curentului. Editat Martie 1, 2019 de VAX Link spre comentariu
informer Postat Martie 1, 2019 Partajează Postat Martie 1, 2019 Mama lui de "efect skin", n-avem si noi un "pelicular" ceva?!? Link spre comentariu
VAX Postat Martie 1, 2019 Partajează Postat Martie 1, 2019 2 minutes ago, informer said: Mama lui de "efect skin", n-avem si noi un "pelicular" ceva?!? https://en.wikipedia.org/wiki/Skin_effect Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Martie 1, 2019 Partajează Postat Martie 1, 2019 Adica plutas pe Bistrita! Link spre comentariu
Marele Savant Postat Martie 1, 2019 Partajează Postat Martie 1, 2019 1 oră în urmă, informer a spus: Mama lui de "efect skin", n-avem si noi un "pelicular" ceva?!? Nu suna suficient de intelectual Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 2, 2019 Autor Partajează Postat Martie 2, 2019 (editat) 12 hours ago, alcon said: Problemuţa este că Q- meterele nu le putem realiza cu schemuţe simpliste, aparatele adevărate (GenRad) se găsesc relativ ieftin pe site-uri de licitaţii. Boonton-ul este incredibil de simplu, si inca este folosit. Dupa ce decenii a fost o referinta in domeniu. 12 hours ago, alcon said: Cu jucaria asta m-am "jucat" in anii 90. Imi aduc aminte de ea. Editat Martie 2, 2019 de Thunderer Link spre comentariu
gauss Postat Martie 2, 2019 Partajează Postat Martie 2, 2019 (editat) Daca are cineva bunavointa sa priveasca ( si sa citeasca datele tehnice ) de la o scula de dincolo de Cortina de Fier ( ruseasca ) , fara idei preconcepute , si cu un pic de atentie : http://www.mnipi.by/en/produkt/izmeriteli-immitansa-rlc/izmeritel-immitansa-e7-20.html Inainte de ea am lucrat cu E7 - 8 , cu tuburi Nixie ... am mai scris despre , in procesul masurarii scotea un zgomot complex , ca de clopotei de la sanie ... , de la padurea de relee si tuburile Nixie : https://zapadpribor.com/en/e7-8/ Masurari de varicapuri etc . Si de traductoare , inclusiv capacitive ( sau de orice fel ) , accelerometre , bune de folosit ( si folosite ) la diverse chestii ... Editat Martie 2, 2019 de gauss Link spre comentariu
VAX Postat Martie 2, 2019 Partajează Postat Martie 2, 2019 (editat) 1 hour ago, gauss said: Daca are cineva bunavointa sa priveasca... Frequency range 25 Hz to 1 MHz. Measuring frequency of 1000 Hz Nu sunt de RF si nu corespund scopului propus. Radioamatorii cu RF lucreaza. Editat Martie 2, 2019 de VAX Link spre comentariu
gauss Postat Martie 2, 2019 Partajează Postat Martie 2, 2019 (editat) De fapt nu foloseste la nimic . Eu am postat apropo de puntea RLC " vestica " de mai sus . Vi se pare ( aceasta ) mai potenta ? ... Oricum , n - are importanta ... P.S. - sant (si) radioamatori axati pe 137 KHz . Unde trebuie multa stiinta , skill , si practica . Acolo s - ar incadra ? ... https://en.wikipedia.org/wiki/2200-meter_band Editat Martie 2, 2019 de gauss Link spre comentariu
VAX Postat Martie 2, 2019 Partajează Postat Martie 2, 2019 16 hours ago, alcon said: Problemuţa este că Q- meterele nu le putem realiza cu schemuţe simpliste, aparatele adevărate (GenRad) se găsesc relativ ieftin pe site-uri de licitaţii. Nu cred ca scula asta masoara componentele in RF, ca un Q-metru adevarat. Cel mult este multi-frecventa (1KHz, 10Khz, 100Khz). Aveti specificatiile tehnice ? Link spre comentariu
VAX Postat Martie 2, 2019 Partajează Postat Martie 2, 2019 6 minutes ago, gauss said: De fapt nu foloseste la nimic . Eu am postat apropo de puntea RLC " vestica " de mai sus . Vi se pare ( aceasta ) mai potenta ? ... Oricum , n - are importanta ... P.S. - sant (si) radioamatori axati pe 137 KHz . Unde trebuie multa stiinta , skill , si practica . Acolo s - ar incadra ? ... Nici puntea vestica nu este pentru RF. Eu am lucrat cu TESLA BM539, din aceeasi categorie. Acasa am o punte BM509, care masoara inductantele la 1 KHz. Este mai mult decat nimic. Link spre comentariu
gauss Postat Martie 2, 2019 Partajează Postat Martie 2, 2019 (editat) Si eu ce - am scris ? ... MOTECH - ul meu , postat la pag.3 , ala cat un multimetru ... , merge (si) la 100KHz . Precizia e de 10 ori mai buna . Are si Q , si ESR , si tangenta unghiului de pierderi etc . E un vis frumos , ca punte RLC . Numai cablul Kelvin , cu clesti auriti , a fost cat un multimetru bun . La pret . Ma rog , parerea ( si portofelul) , ambele ale mele . P.S. - am poluat destul topicul , sa urmarim ( de pe margine ) ce se va adopta ( ca metoda ) si realiza . Adica Q - metru ... Editat Martie 2, 2019 de gauss Link spre comentariu
cata rator Postat Martie 2, 2019 Partajează Postat Martie 2, 2019 (editat) Ce sunt aceste cabluri Kelvin și ce caracteristici particulare au? Nu găsesc niciun fel de informație pe net, doar niste poze care reușesc să mă lămurească doar ca sunt duble și sunt folosite la anumite aparate de măsură. PS Tocmai am frunzarit și niște cursuri de facultate (Mihai Dinca - Electronica - manualul studentului; Adrian Virgil Crăciun - Electronică analogică - Dispozitive și aplicații) și nu găsesc nicio informație despre așa ceva. Editat Martie 2, 2019 de cata rator Link spre comentariu
gauss Postat Martie 2, 2019 Partajează Postat Martie 2, 2019 (editat) Elimina rezistenta ( finita ) a cablurilor de masura . Ma rog , simplist vorbind ... , mai au si alte beneficii . 2 chestii ... la repezeala ! ... Si ceva teorie : https://www.allaboutcircuits.com/textbook/direct-current/chpt-8/kelvin-resistance-measurement/ P.S. - exista si fake Kelvin cables ... , curentul nu se inchide prin bratele clestilor . Deci , atentie ! Editat Martie 2, 2019 de gauss Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum