Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Legături în tabloul electric vechi

Postări Recomandate

Bună dimineața tuturor, vreau să înlocuiesc tabloul electric vechi cu unul modern și deși am mai făcut asta cu mulți ani în urmă totuși am nevoie de o lămurire suplimentară, în poza atașată care reprezintă tabloul vechi,  unde sunt legate intrările care vin de la contor și unde sunt legate cele care pleacă în apartament(adică ce se leagă la platbanda de pe fund și ce se leagă la dulia filetată) ? Mulțumesc 

2019-02-23 08.11.15.jpg

Link spre comentariu

Ce vine din contoar se leaga la platbandul din soclu .

Bucsa filetata este plecarea .

In acest fel se evita electrocutarea accidentala daca sunt scoase capacele soclurilor si se intervine la tablou .

E bine sa masori pe care fire ai acum tensiune si sa le notezi pentru a face corect legaturile in noul tablou .

Link spre comentariu

Voi pune de 6A sau 10A pe lumini și diferențiale de 20A/30mA pe prize. Dacă voi găsi două circuite de priză, voi pune una de 16A/30mA pe sufragerie și una de 25A cu 30mA sau chiar cu 10mA pe bucătărie unde este posibil să fie și plită cu cuptor electric și mașina de spălat și cuptor cu microunde și centrala termica și frigiderul. 

Dacă aveți alte sugestii va ascult cu interes  

Editat de trasorv
Link spre comentariu

Cam mare incarcare pentru bucatarie , va trebui sa tii cont ca nu va rezista instalatia daca vei folosi toti consumatorii simultan.

Folosite pe rand nu vei avea alte probleme .Exceptie centrala care daca este pe gaz nu va consuma mai mult de 150-200W.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, razvan-l1 a spus:

Ce vine din contoar se leaga la platbandul din soclu .

Bucsa filetata este plecarea .

In acest fel se evita electrocutarea accidentala daca sunt scoase capacele soclurilor si se intervine la tablou .

E bine sa masori pe care fire ai acum tensiune si sa le notezi pentru a face corect legaturile in noul tablou .

Mulțumesc, este exact răspunsul pe care îl așteptam 

Link spre comentariu

Salut,

Banuiesc ca prizele din bucatarie vor fi de 16A,cablate cu conductor de 2,5 mm2.Daca este asa,apoi atunci siguranta de pe acest circuit trebuie sa fie de MAXIM 16A.deoarece siguranta protejeaza circuitul,si nu invers.Daca ai mai multi consumatori mari in bucatarie,mai bine instaleaza mai multe circuite.Iti recomand sa folosesti protectii diferentiale de tip A,nu de tip AC,deoarece blocul diferential de tip A este sensibil si la curentii de defect cu componenta continua.

Alex

Link spre comentariu

Bucătăria poate fi cam încărcată dar nu vor funcționa toate odată desigur.  Cât despre prize ele vor fi de 16A  (sunt și altfel?) dar siguranța nu poate fi de 16A decât dacă voi "trage" circuit separat pentru fiecare consumator dintre cei enumerați mai sus lucru pe  care nu cred că îl voi face decât pentru plită și cuptor ceilalți consumatori nefiind de luat în considerare, excepție făcând mașina de spălat care nu va fi  (cred) în bucătărie,va fi probabil pe hol sau în baie deci pe alt circuit. 

Link spre comentariu

Eu am tras din tablou un circuit separat cu inpamantare pentru masina de  spalat (din aceeasi plecare ) dar nu mai are ramificatii si contacte slabe (dozele initiale ale apartamentului ).

Pentru zona 1 ,bucataria ,am refacut  dozele cu mijloace moderne de conexiune .

Blocul e facut dupa 1980 si cablat cu cablu de aluminiu iar in doze erau ramificatii cu Cu ,conexiuni fiind rasucite si iar  rasucite dar nu cred ca mai e nevoie de detalii.

Chiar daca e baia de serviciu nu monta masina si priza in baie .

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 27 minute, razvan-l1 a spus:

Eu am tras din tablou un circuit separat cu inpamantare pentru masina de  spalat (din aceeasi plecare ) dar nu mai are ramificatii si contacte slabe (dozele initiale ale apartamentului ).

Pentru zona 1 ,bucataria ,am refacut  dozele cu mijloace moderne de conexiune .

Blocul e facut dupa 1980 si cablat cu cablu de aluminiu iar in doze erau ramificatii cu Cu ,conexiuni fiind rasucite si iar  rasucite dar nu cred ca mai e nevoie de detalii.

Chiar daca e baia de serviciu nu monta masina si priza in baie .

Da așa este, blocul este dat în folosință în '''84  și are instalația pe Al , partea grea nu este cablarea cu Cu ci şanțurile în pereți și pe tavan. 

Cat despre mașina de spălat va sta pe hol lângă baie, e mai sigur așa și este mai protejată la coroziune 

Link spre comentariu

Daca traseul prizei (prizelor) in cauza este cablat cu conductor de aluminiu de 4mm2,atunci poti pune siguranta de 16A.Daca traseul este cablat cu aluminiu de 2,5mm2,atunci siguranta trebuie sa fie de 10A.Toate cele descrise de mine mai sus sunt cuprinse in normativul I7/2011,normativ care reglementeaza proiectarea,executarea si exploatarea instalatiilor electrice aferente cladirilor.Nerespectarea prescriptiilor din normativ duce la accidente sau incendii.Este doar chestiune de timp..............

Link spre comentariu

Nu va apucati sa faceti canale prin tavan pentru ca la cutremur va treziti cu vecinul de sus peste dvs,deoarece apare efectul de timbru;si alta chestie vrand-nevrand veti taia armatura(plasa de Buzau) care e cam la 1 cm ingropata.

Ori montati pat-cablu pentru zona unde trece cablu pe tavan,ori faceti tavanele din rigips sub care puteti ascunde instalatiile.

Link spre comentariu
Acum 8 minute, andrei_ a spus:

Nu va apucati sa faceti canale prin tavan pentru ca la cutremur va treziti cu vecinul de sus peste dvs,deoarece apare efectul de timbru;si alta chestie vrand-nevrand veti taia armatura(plasa de Buzau) care e cam la 1 cm ingropata.

Ori montati pat-cablu pentru zona unde trece cablu pe tavan,ori faceti tavanele din rigips sub care puteti ascunde instalatiile.

Știu ca in tavane nu se fac șanțuri dar nu știu ce înseamnă  "pat-cablu" ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări