Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa ups WELL-1500W


Postări Recomandate

Salutare la toata lumea, am primit acesta sursa de la un prieten, sursa este pentru 24 v si este cu sinus pur. Am pus doua baterii de 12v 55A in serie si la treaba cu ea, alimenteaza o centrala cu gaz cand se intrerupe curentul. Problema este ca dupa o perioada de timp scurta( doua saptamani)am observat ca pe capacele  elementilor este umezeala si dandule jos am vazut ca sunt foarte multe bule ca si cum ar fierbe acidul din baterii. Masurind tensiunea pe bornele sursei in gol am 27,8v, o tensiune normala de incarcare in cazul a doua baterii. Oare sa fie o problema cu aceasta sursa? Un sfat de la voi ar fi binevenit. Multumesc. O schema pentru ea gasesc?

Editat de neagu
Link spre comentariu

"Fierb" amandoi acumulatorii, ori doar unul?

Masoara tensiunea de incarcare si cu bateriile conectate, poate in sarcina aceasta urca ceva mai mult decat ar trebui din cine stie ce motiv.

Eventual masoara tensiunile individual pe fiecare acumulator...

Alta explicatie nu vad pentru fenomenul descris, pentru ca 28V este o tensiune absolut normala...

Link spre comentariu

Vezi cine asigură tensiunea de încărcare a bateriilor, de obicei UPS-urile au un LM317 care e reglat cam pe la 13,8V pentru acumulatorii de 12V.Am avut și eu un UPS cu o baterie auto pe el, îl țineam pentru PC, fiindcă soția lucra la niște hârțogării și dacă-i pica curentul în timpul lucrului pierdea documente la care lucrase mult timp.Nu am observat fenomenul de ,,fierbere,, și m-a ținut bateria câțiva ani, dar la un moment dat bateria a ,,murit,, brusc.....iar de atunci nu am mai folosit acel UPS.

Nu știu dacă există UPS-uri care efectiv opresc încărcarea, dar am văzut că majoritatea țin bateria în ,,trickle charge,, adică la o tensiune aproape de maximul de încărcare, la care bateria ia curenți neglijabili.Asta ca să anuleze autodescărcarea probabil....

Editat de validae
Link spre comentariu

Acum 2 saptamani am reparat asa ceva, unui amic. Deoarece UPS-urile (2 buc) trebuiau predate de mult timp, am lucrat contra cronometru, doar cu un aparat DT 9208. Din aduceri aminte, precizez:

1-ambele aveau acumulatorii terminati (2x12V/7Ah), deformata carcasa de plastic, din cauza temperaturii;

2-incarcarea acumulatorilor, la ac. tip de UPS, se face cu un montaj in comutatie;

3-tensiunea de 13,2-13,5 Vca (furnizata de trafo) este redresata si aplicata unui C=1000 uF/35V, care la ambele UPS erau explodati;

4-puntea de redresare este formata din 2xUF45xx si (cred) de C-MOS-uri (un fir cuplat la un radiator, celalalt fir la celalalt radiator-de la ambele radiatoare pleaca cate o dioda UF45xx cu plusurile cuplate la + condensatorului);

5-fara C, tensiunea pe acumulatori este de 25,2-25,8Vcc (adica tensiunea lor). Cu C schimbat (nou) tensiunea creste la 27,2-27,4V (masurat cu DT). Curentul indicat de ac. aparat era de 75mA (pe cc) la inceput, el scazand la 35 mA. Cu toate ca curentul era f mic, dupa 15 minute, acumulatorii noi (schimbati) erau calduti;

6-alte amanunte-tranzistor comutatie CEP50N06, bobina rotunda, turnata in plastic, gri, o R=3,9 ohmi la 2W (la unu, la celalalt erau SMD). Transformatorul are o infasurare 0-X-Y (inalta U) si una cu fir gros, fara priza mediana.

Am dat toate ac. amanunte, poate cineva a mai lucrat/are schema, acestui UPS (il rog s-o posteze) . Este prima data cand intalnesc asa ceva si vreau sa inteleg cum functioneaza.

Va multumesc

 

Editat de vera
Link spre comentariu

Decupleaza acumulatorii, pune aparatul de masura pe capetele firelor cara vin la acumulatori, plus si minus, pune un condensator electrolitic de peste 100 microfarazi la o tensiune de lucru de cel putin 35-40 de volti pe aceleasi fire (ATENTIE LA POLARITATEA CONDENSATORULUI, pui plus la plus si minus la minus) si vezi ce tensiune arata aparatul. S-ar putea sa vezi o tensiune mai mare de 27,8 - 28,0 volti.

Acumulatorii inseriati  e bine sa fie cu parametrii identici, altfel rezistenta interna diferita produce caderi de tensiuni diferite, unul dintre ei primind la borne o tensiune mai mare.

Curentul de incarcare sau de mentinere il poti masura punand ampermetrul in locul firului care inseriaza (uneste) cei doi acumulatori.

Link spre comentariu

Daca sursa de incarcare este in comutatie, asa cum spune Vera, atunci ar cam trebui cel putin un aparat de masura cu True-RMS sau si mai bine osciloscopul. 

Un aparat de masura standard va avea erori destul de mari la citire (functie de forma de unda si frecventa) si de regula va citi mai putin decat real. 

Se poate ca tensiunea sursei sa fie proiectata prea mare si sa aiba si riplu mare.

Condensatorii care erau explodati la Vera trebuie neaparat inlocuiti cu unii noi si ATENTIE - 105*C low ESR. 

Chiar si cu ei s-ar putea ca tensiunea de riplu sa fie prea mare fara un filtru LC. 

Masurat totul in puntea existenta ca nu cumva sa fie vreo dioda sau tranzistor care a inceput sa aiba scapari (leakage current). 

Diodele UF sa fie de calitate. 

Tensiune pe acumulator ar trebui sa fie 13.8V x 2. La 13.8V se considera incarcare de standby si acumulatorii pot ramane cuplati permanent. 

Link spre comentariu

Si daca puntea este formata din diode si MOSuri atunci tranzistorii trebuie si ei comandati. Deci ar trebui sa fie un circuit ceva de comanda pt ei cu PWM, unde posibil sa fie si ceva reglaje. 

Totodata ma gandesc ca la genul asta de punte e posibil ca dupa o descarcare, incarcarea sa fie facuta cu 14.4-14.8V pana cand curentul ajunge la un anumit nivel si se face comutarea la 13.8V care poate ramane cuplata permanent. In felul asta incarcarea se va face mai rapid. La 13.8 stai mai mult sa se incarce si nu va ajunge niciodata la incarcare 100%. 

Bineintales ca toate tensiunile se vor inmultii cu 2. 

Link spre comentariu

Acumulatorii vechi/noi sunt identici, in paralel cu ei fiind (din nastere) 2x2200uF/35v.

Redresarea pt. incarcarea acc se face (cred) cu o punte semicomandata, sau una chioara, daca C-MOS-urile au diode D-S (inclin sa cred ca este a doua varianta). 

Deoarece UPS-urile functionau cand am cuplat acc noi si in viteza fiind, nici nu m-am uitat cu ce C-MOS-uri erau echipate. Exceptie a facut cel din sursa in comutatie pt. incarcarea acc, care initial, am presupus ca este defect-acesta are dioda.

Vreau sa inteleg cum functioneaza schema de incarcare acc. De aceea am rugat, daca are cineva schema, s-o posteze.

Va multumesc

 

Editat de vera
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări