Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

masurare rezistenta bujie incandescenta


Vizitator Padurescu Alexandru

Postări Recomandate

Vizitator Padurescu Alexandru

buna seara

am nevoie de un circuit care sa-mi masoare rezistenta unei bujii incandescente in timp ce aceasta e alimentata la 12v.

stiu ca se face cu sursa de curent constant .Am simulat o sursa cu un lm358 cu iesirea de 100ma si o alta sursa cu lm317 tot cu 100ma iesire , dar nu corespund datele intre ele.

 

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Stefan

    6

  • validae

    3

  • sesebe

    2

  • v67

    1

Top autori în acest subiect

Tu vrei să-i măsori rezistența când prin ea trece curentul nominal ? Nu știu la ce te-ar ajuta, fiindcă testarea unei bujii e mult mai simplă, dar probabil tu le recuperezi de undeva și vrei să le sortezi după uzură....

Ai și altă variantă, faci o sursă de curent constant cu valoarea apropiată de cea nominală, apoi măsori cu un milivoltmetru căderea de tensiune direct la bornele bujiei.Vei afla astfel rezistența ,,la cald,, a bujiei...

Când măsori căderea de tensiune, trebuie să o faci cu voltmetrul cuplat direct la bornele bujiei, nu la bornele sursei, fiindcă apar căderi de tensiune pe firele de alimentare.Metoda se mai numește ,,cu patru fire,, fiindcă curentul de alimentare și voltmetrul sunt cuplate separat, pentru a elimina căderile de tensiune..

Editat de validae
Link spre comentariu
Vizitator Padurescu Alexandru

e vorba de bujia incandescenta de la un webasto....vreau sa construiesc placa de control de la 0 si vreau sa folosesc bujia pe post de senzor de flacara....am nevoie sa stiu cand s-a aprins combustibilul in camera de ardere si sa opresc alimentarea bujiei.....in practica am observat ca alimentarea bujiei si citirea rezistentei bujiei se fac in acelasi timp.

am sa pun o poza cu sursa de curent de pe placa originala....nu mi prea dau seama cum functioneaza citirea rezistentei..

cu galben e alimentarea cu 12v direct din mufa , care se duce in drena mosfetului din dreapta jos si in dioda din stanga.....mosfetul din stanga cu rezistenta aia de 1ohm si op-amp ul altcatuiesc sursa de curent

din teste am vazut ca atat mosfetul din dreapta , cat si sursa de curent sunt pornite in acelasi timp , iar soft ul de diagnoza arata acelasi lucru.

am vazut si metoda cu 4 fire , dar nu prea imi dau seama cum as putea s-o folosesc aici

 

https://imgur.com/a/3nokc0E

Link spre comentariu

Indiferent de cine generează aia 100mA rezultatul trebuie sa fie același, asta daca nu ai greșit ceva la simulare sau poate chiar la schema cu LM358 și cei 100 de hoți.

 

Cred că trebuia să începi cu inceputul, adică cu date concrete despre măsurarea rezistenței la rece, la cald.si la cald plus flacăra.

Poți face discriminarea intre valorile curentului (rezistenței) când e bujia incandescenta și bujia incandescenta + flacara? 

O să apară discuția: pai eu fix asta am intrebat! 

Știu că ăia ai întrebat dar măsurătorile le faci practic nu în simulare și un generator de CC cu LM317 + rezistor nu trebuie să-ți pună probleme daca te-ai înhămat la așa ceva.

După ce ai sursa de CC și împreună cu un voltmetru (multimetru) te pui pe măsurător și respecți ce a zis @validae legat de metoda Kelvin.

Nu contează dacă nu ai o precizie "atomica" la masuratori ci să poți face discriminarea intre incandescenta și incandescenta plus flăcări. Altfel trebuie ca măsurarea rezistenței sa se facă în pauzele de alimentare a bujiei

Nu prea știu mare lucru despre bujii dar cred că la 100mA nu o poți duce la incandescenta așa că e bine să ai și un ampermetru (plus voltmetrul amintit anterior) pe lângă tine și masori direct curentul prin bujia alimentata la tensiunea / curentul nominal.

Editat de Stefan.
Link spre comentariu
Vizitator Padurescu Alexandru

sursa de curent constant cu lm317 a iesit ok in simulare , cea cu lm358 nu prea.....am luat exemplele de pe google....voiam doar niste sfaturi sa vad cum e mai ok ptr a putea interpreta datele cu un arduino , sa stiu cand e calda bujia sau rece....in teste practice e cam mica diferenta de rezistenta intre cald si rece....am folosit schema din linkul https://circuits4you.com/2016/05/13/low-value-resistance-measurement/ si am incalzit bujia cu suflanta de aer cald si nu prea s au observat diferente foarte mari

 

testul bujiei, cat si a restul componentelor,  o fac printr-un senzor de curent cu acs712 la inceput de program..

deci singura varianta ramane sa fac citirea rezistentei cand bujia nu e alimentata

Link spre comentariu

Daca e mica intre cald si rece, deși nu trebuia să fie chiar așa mica, atunci o sa fie și mai mica intre cald și flacăra.

Probabil la rece bujia are 0.1 și la cald 1-1.5ohmi.

Webasto nu are și senzor de temperatura pe evacuare / retur? Astfel îți dai seama daca a pornit flacăra. Până la urmă flacăra se poate stinge și din alte motive și doar nu stai mereu cu bujia alimentata. Oricum după câteva secunde tot oprești alimentarea bujiei.

Editat de Stefan.
Link spre comentariu
Vizitator Padurescu Alexandru

modelul acesta de webasto nu are senzor de flacara separat...are doar temperatura antigelului , care defapt e temperatura corpului de aluminiu si bujia incandescenta care se comporta ca senzor de flacara...

o sa pun 2 poze unde am facut simularea cu lm358......butonul acela activ simuleaza mosfetul care aprinde bujia....intrebarea e : unde m-as putea lega ptr a putea citi diferenta dintre rece si cald?....sigur am facut ceva gresit.

https://imgur.com/a/qAlKK9q

https://imgur.com/a/KtYZ1dc

Link spre comentariu

Parerea mea e ca schema cu LM358 nu e corecta si sincer nici nu e un AO prea potrivit pentru aplicatia respectiva. Acum imi dau seama ca esti obligat ca sarcina / bujia sa fie conectata la masa (low-side) si citirea curentului sa se faca high-side, pentru asa ceva nu se preteaza chiar orice AO.

Probabil te-ai inspirat din schema asta sau asemanatoare dar prezinta multe dezavantaje, nu stiu daca se poate numi sursa de CC. Probabail "merge" la curenti mici dar tot nu o vad ca o schema demna de luat in seama, in cazul tau aia 15V (sau 12V) pot varia mult si daca incerci cu referinta separata apar alte neajunsuri.

FSQH0K2HEXS4N45.LARGE.jpg

Pe placa originala ce AO era langa shuntul SMD? Ma gandesc la o schema cu 358 desi iese mult mai simplu cu LM317.

 

Editat de Stefan.
Link spre comentariu

LM358 nu poate lucra cu tensiuni de intrare apropiate ca valoare de sursa de tensiune de alimentare. 

Diferențialul de intrare este cu tranzistori PNP ca să poată lucra cu tensiuni de în trace ce includ și minusul sau masa la limentare simpla dar cind te apropii de sursa de plus diferențialul de intrare se blochează. 

Trebuie sa folosești un operațional cu NPN-uri pe intrare. 

Link spre comentariu

In cazul tau bujia e la masa și pe ea ai o cădere mare de tensiune iar senzorul de curent e "spre plus". 

Nu știu dacă sa postez schema mea pentru că nu aș vrea să te induc in eroare cu o schema posibil nefuncțională sau funcțională parțial (oscilații ...)

Link spre comentariu
Vizitator Padurescu Alexandru

poti sa o postezi , si o testez in proteus , si pe breadboard , sa vedem ce iese.

eu m-am inspirat de pe google si de pe placa originala si nu prea mi am dat seama cum face citirea 

Link spre comentariu

Dacă nu treci un curent important (Amperi, zeci de Amperi) prin bujie, căderea de tensiune e infimă și greu de sesizat cu metoda rezistenței în curent constant. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări