Galagie Postat Februarie 20, 2019 Partajează Postat Februarie 20, 2019 (editat) Va salut, de curand m-am apucat sa simulez un mic montaj folosind operationale, in ideea de intelege termenul de "Bode plots" la un nivel de incepator asa ca mine Am mai facut montaje mai simple, insa in ultima perioada tot mai tare ma intereseaza partea asta a sistemelor de control. In graficele bode am vazut ca se prezinta defazajul(phase margin) si amplificarea (Gain),.... initial nu stiam care este legatura intre faza si aplicatie practica. Dupa cautari pe google si citind cateva surse, am ajuns la urmatoarele concluzii, va rog sa ma corectati daca am inteles gresit. - defazajul reprezinta raspunsul sistemului la schimbare care apare pe intare, sau mai bine zis viteza de reactie la schimbare ? - Amplificarea reprezinta nivelul de compensare pe care bucla o va aplica astfel incat sa corecteze deviatia de la intrare? Am zis sa incerc cumva sa simulez practic cele de mai sus, astfel am circuitul din figura de mai jos ....Lucrez cu Tina-Ti ( Texas instruments). Amplificarea AO este 2 Pe intarea neinversoare aplic un semnal sinus de 2Vpeak-peak de 200MHZ Prima oara am incercat sa vad caracteristica Bode a intregului circuit, folosind un sweep in frecventa 10MHZ-1GHZ, (vedeti cele doua poze de mai jos) astfel ca la 200MHZ am : - defazaj de -19.98 grade - gain 5.69db Stiind defazajul pe iesire si amplificarea de 2, ma astept ca pe iesire sa am 4Vpeak-peak Tensiunea intr-un punct pe sinusoida este Upeak * sin( 2*PI*f * T) , iar pentru defazaj este Upeak* sin( 2*PI*f*t + defazaj) ? Am incercat astfel sa corelez defazajul din BODE plot cu tensiunea pe iesire la frecventa data ( 200MHZ). In poza de ma jos este o perioada cu semnalul pe intrare (VG1) si cel de pe iesire (VF2) Perioada este 5ns, astfel am vrut sa vad intr-un moment (t) cu defazajul dat din curba BODE ce tensiune am pe iesire, mi-am ales t = 1.8ns Pe intrare la t am 1V * 6.28* (200 000 000) * (1.8 * 10^-9 ) = 0.769V Pe iesire am 2V * 6.28* 200 000 000 * 1.8 * 10^-9 + defazaj = 1.8V, daca ar fi sa ma raportez la nivelul semnalului de pe intrare (VG1) si sa scad amplificarea cu 2, as avea 0.8V pentru defazaj de -19.98grade, este corecta deducerea? Pe imagine mi-am notat t0 initial, si t Ce parere aveti ? Editat Februarie 20, 2019 de Galagie Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum