Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Parfum de canal

blazeu

Postări Recomandate

Desi cred ca problema mea nu e chiar asa de exotica, nu am gasit nimic pe aceasta "tema" pe ultimii 3 ani de

postari la "sanitare". Sa trec  la subiect:

Dupa Craciun & Anul nou, cand m-am deplasat si eu cate o noapte "la tara" (sa vad si eu cum e "prea ca la tara")

In fine, nu asta e subiectul, ci faptul ca la intoarcere (dupa trecerea in noul an), ne-a intampinat un "parfum"

inegalabil de canalizare....

Sa incep cu descrierea instalatiei: coloana de 110 e in spatele unei masti faiantate ("gheu"), e constituita din tevi 

simple, PVC mufat la cald si lipit cu solutie. In apropierea pardoselii mele sunt 3 piese in Y: o piesa de curatire,

cu capac filetat, un Y 110/110 la 67de grade, racordul "tronului", si sub nivelul pardoselii un racord Y 110/50 (cred),

unde se varsa scurgerile de la cada, chiuveta si un fel de scurgere de pardoseala, dar nu e clasicul "sifon de pardoseala".

Garda acestor scurgeri e realizata din 2 coturi de 50 la aprox. 90 de grade, un teu 50/50 la acelasi unghi cu cel de 110/50,

montat "invers", si inca 2 teuri care aduna cele 3 tevi pomenite mai sus (cada, chiuveta, scurgerea de pardoseala).

Din "piciorul" teului montat "invers" se ridica o alta teava, dotata cu un dop filetat, probabil pentru curatire. (vazuta

aceasta constructive la alt amplasament, aici proprietarul dinaintea mea a taiat aceasta teava si a infundat-o,

si a "construit" o continuare a planseului, cu care a infundat la nivelul pardoselii golul vertical pentru tevi) 

Acelasi lucru l-a facut si "propitarul" de desupra, care fiind la ultimul etaj si-a desfasurat "creativitatea" in

demolarea acelui gheu, si TAIEREA si INFUNDAREA tevii de aerisire a canalizarii.....

I-am vazut "opera" pe care am observat-o la lucru odata cu scaderea nivelului apei in garda toaletei, mai ales dupa ce

se arunca apa cu galeata, dupa spalarea pardoselii cu mopul la sfarsit de saptamana.  

Acuma, ca tot descriu minunatele instalatii din acea baie, imi amintesc si ca am izolat caloriferul din acea baie, 

fiind ultimul segment de pexal care a ramas, si care a plesnit, probabil sub cada. Remedierea presupune fie

demontarea cazii, fie modificarea traseului tevilor si executarea altor gauri de traversare a peretilor, spargere,

reparatii, s-a amanat pana dupa terminarea sezonului de incalzire. O fi si asta o circumstanta semnificativa?

Prima piesa care mi-a atras banuielile a fost racordul toaletei ("acordeonul"), care parea deplasat la intrarea in

teava de prelungire a teului spre coloana. Dupa multi ani de la montare (peste 15), am constatat ca devenise 

teapan, asa ca l-am inlocuit. Fiind o distanta cam mare, am achizitionat si un teu 110/50 din polipropilena

(ca pvc clasic nu se mai comercializeaza demult!), in ideea de a scurta distanta pentru acordeon, dar si de a

monta o "supapa de aerare", care se deschide (numai) la aparitia unei depresiuni in canalizare, pentru a combate

golirea apei din sifoanele de oprire a mirosului din canalizare. Desi la testul "cu gura" supapa functioneaza,

fiind inchisa gravitational si ridicata de depresiune, totusi, apa in buda continua sa scada (nu pana poate circula

nedoritul curent de gaz, dar se cunoaste ca a fost aspirata). In mod relativ aleatoriu, catva timp mirosul dezagrabil

dispare (fereastra e deschisa permanent) si apoi apare iarasi!

Am suspectat si etansarea capacului piesei de aerisire, motiv pentru care i-am  "construit" o garnitura noua, din

mastic cauciucat, pe care l-am acoperit cu 2 straturi de folie, sa nu se lipeasca definitiv, dar sa se muleze totusi

suficient pentru a etansa. Inclin sa cred ca etansarea a reusit, deoarece sun perioade cand nu miroase. Tot in

aceeasi directie am etansat cu cordon de silicon mufa "acordeonului" pe stutul tronului, si imbinarea cu teava

de plecare, cu banda adeziva. Singurul loc ce mi se pare acum probabil pentru cale de patrundere e sifonul ala

pentru cada, chiuveta & comp, pe care-l suspectez ca se goleste la socul hidraulic.

Sau poate e alta cauza pe care eu nu reusesc sa o vad.

Nelamuriri: de ce nu-si face treaba supapa aia de aerare, ca tot gasesc nivelul apei scazut? De ce a aparut

chestia asta  cu mirosul, ce se poate sa se fi schimbat?

Are vreo legatura faptul ca in baia aia e mai rece, exact din aceeasi perioada cand a aparut fenomenul?

Raman recunoscator pentru rabdarea cui citeste toata polologhia, astept pareri, intrebari, sugestii!

Cu multumiri anticipate, ca am ajuns la disperare!

Florin 

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Ai cumva si un rezumat la acest roman fluviu intitulat  " Parfum de canal"?

Nu vrem sa citim tot canalul, scuze, romanul.

Acolo trebuie facuta o schema sanitara,  destul de sofisticata, dupa spusele Dvs.

Fara acea schema de montaj a instalatiei sanitare  nu va pot da decat un singur sfat:

Nu o mai folositi.!!! Betonati-o si gata! Ati scapat de miros. 

Cu scuzele de rigoare.  

Dupa cele spuse, mirosul vine din ghena si nu de la instalatia sanitara.

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Dacă la chiuvetă sau la scurgerea de podea nu ai prevăzut un ,,gât de lebădă,, sau măcar un sistem ,,clopot,,  mirosul poate veni prin scurgerea chiuvetei.De la WC nu poate veni, fiindcă orice vas normal are acea gâtuire unde se strânge un strat tampon de apă, prin care nu poate veni mirosul canalizării...

Editat de validae
Link spre comentariu

Miros poate veni doar prin sifonul de pardoseala, acceptand ideea ca la cada exista propriul sifon (vine in setul de instalare), la chiuveta de asemenea, iar la WC nu mai vorbesc, asa e vasul.La sifonul de pardoseala, chiar corect instalat, daca nu se foloseste , nu se da cu apa pe jos ca sa aiba ce colecta, la un moment dat, apa care ar trebui sa stationeze acolo (in poza e botezata ''garda miros''), si sa opreasca aerul, se evapora si atunci e ca si cum teava ar fi pe direct cuplata la aerul din incapere. Se formeaza tiraj, si toate miresmele de pe teava vin in baie sau in ce incapere e instalat. Ca sa nu spun ca am intalnit cazuri in care acel clopot (in poza botezat capac garda miros) care formeaza sifonul, a fost scos chiar de cel caruia nu-i placea cum miroase, pe motiv ca apa se evacueaza mai usor fara el.

sifoane_pardoseala-011.png

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Am avut și eu problema asta, în trecut, și am rezolvat-o exact cum spune și @doru3160. În respectivul canal am tot completat apă, care fie se evaporă, fie este absorbită în canal din cauza proastei execuții (lipsește o aerisire), iar mai nou, pentru a reduce evaporarea, torn ulei mineral, de-ăla pentru copii! Apă trebuia să completez zilnic, uneori chiar și de două ori pe zi, iar cu ulei mineral e suficient odată la 2-3 săptămâni. Un tub de 250 ml. ține un an lejer, chiar dacă costă 12-13 lei.

M-am gândit, la un moment dat să astup scurgerea respectivă, dar m-am răzgândit din cauza parchetului masiv pe care l-am montat în camere, care numai ieftin nu a fost și care ar suferi enorm la o eventuală inundație.

Link spre comentariu

In primul rand, multumesc pentru raspunsuri!

In al doilea rand, constat ca, desi m-am straduit, nu am

fost destul de explicit (asta e, prea adesea presupunem unele

chestii cunoscute, ceea ce nu se intampla, destul de des,

de unde si ¨volumul" textului, dar reversul e epuizarea

rabdarii si atentiei cititorului!). Hai sa o iau punctual:

1 Cu un (mic) regret constat ca lectura e o arta in curs de disparitie;

Dl Pinti, scapa (din pacate, fara eleganta) pasajul in care am

relatat ca ghena e infundata, atat jos, cat si sus, asa incat

mirosul NU poate veni pe acolo; fara alte comentarii.

Dl Vali e mai pragmatic si la obiect. Totusi observ ca nu a

corelat descrierea mea, e adevarat nu foarte reusita a

<sifonului> realizat de constructor din coturi si teu(ri) cu

vreo observatie personala (e de inteles, suntem pe un

forum de electronisti, pana la urma!)

Dl Doru (concitadinul meu!): si dv. ati <sarit> peste descrierea

sifonului de pe calea scurgerilor <mici> (chiuveta, cada, pardoseala)

Acel sifon functional e construit asa cum l-am descris, si a functionat

de la construirea blocului (prin 1981-82). Sifon de pardoseala cu

CLOPOT (atat standard cat si rasturnat), am intalnit si eu, cunosc

functionarea lui, am instalat la casa de <la tara>, intr-o baie folosita

mai rar unde am program fix de turnat o (jumatate de) ceasca de

apa saptamanal, sau gasesc acelasi parfum daca il las sa se usuce.

Ceea ce ma <sacaie> e faptul ca instalatia a functionat normal,

fara sa fi aparut modificari prea vizibile (ceva totusi s-a intamplat).

Desi scurgerea la cada/chiuveta pare buna, inclin sa cred ca sifonul

<mic> de pe aceasta cale e partial colmatat, sectiunea micsorata

facandu-l mai vulnerabil la golire si deschiderea unei cai de trecere

pentru gazele din canal. Diseara trec si iau cablul de desfundare

si voi incerca sa-l zgandarasc un pic, sa vedem ce <iese>...

Ramane nerezolvat misterul nefunctionarii supapei de aerare,

care ar fi trebuit sa combata fenomenul (in lipsa aerisirii din

constructie).

Incaodata, multumesc si revin maine cu rezultatul interventiei.

Link spre comentariu
La 19.02.2019 la 16:54, blazeu a spus:

de ce nu-si face treaba supapa aia de aerare, ca tot gasesc nivelul apei scazut? De ce a aparut

chestia asta  cu mirosul, ce se poate sa se fi schimbat?

Pt ca debitul permis a trece prin ea, e sensibil diferit de debitul instant de pe teava de 110. Cand aceste doua debite vor fi cat de cat apropiate, sigur isi va face treaba,altfel la depresiune, aerul va intra o parte prin supapa si restul prin vazul tronului, sau oricum, calea cea mai facila..

Poate mi-au scapat ceva amanunte, dar la abundenta cu care au fost prezentate, era si greu sa nu se intample.De ex la descrierea instalatiei, era mai sugestiva o schita decat descrierea narativa, cu floricele literare.

In alta ordine de idei, imi aduc aminte de o intamplare legata tot de miros neplacut in baie, de mai bine de 30 ani in urma, cand locuiam la et 3 din 4, si in baie cu cat aeriseam mai mult, cu atat mai abitir venea miros. Nu era miros de canalizare, era miros de hoit.Il stiu pt ca mi s-a fixat in  memorie pe vremea cand elevi fiind, faceam practica intr-o statie de transformare/alimentare langa fabrica de ulei.Acolo colcaiau sobolanii, si cand ii apuca dorul de ros ceva, se apucau si de cablurile de prin canale, si crapau.Atunci eram anuntati in scurta vreme de miros, si cu masca pe figura, ne apucam impreuna cu personalul de acolo sa-i cautam si sa-i evacuam, altfel era greu de suportat.Cam acelasi miros imi venea din baie de la mine.Binenteles am luat-o de jos, din subsol, la fiecare palier sa verific.In subsol curat, nici urma de asa ceva.La celelalte etaje de sub mine, se simtea cate ceva, dar vag, deci nu ele puteau fi sursa.Singura usa pe care n-o deschisesem era la parter, unde dupa ce am sesizat consum de gaz, dar nu raspundea nimeni la usa, am chemat politia si am spart usa.Proprietarul isi facea somnul de veci de mai bine de 7 zile(cel putin asa au spus legistii), si deja incepuse sa se umfle.Pe aragaz era carbonizata o oala de 1 l ce avusese la origine fasole.Omul venise matrafoxat, a pus oala la incalzit, a adormit, fumul degajat de fasole l-a intoxicat(era o garsoniera),si a murit fericit.Focul nu se stinsese, si asta a fost un noroc chior al celorlalti, pt ca o astfel de acumulare de gaz, nu e greu de inchipuit ce se putea intampla. Revenind la miros, cel mai tare mirosea la mine, pt ca intre mine si et 4 omul infundase spatiul de trecere al tevilor, si tot tirajul se facea prin geamul de la baia mea.Si tot asa, nu se facuse nici o modificare la instalatie, pt ca atunci toata lumea spunea ca mirosea a canal.Daca nu aveam experienta din vremea scolii, si eu aveam sa spun la fel, dar un astfel de miros, odata ce te-a terorizat, greu sau imposibil sa-l uiti.De avut in vedere, poate a crapat si pe acolo ceva sobolan.

Link spre comentariu

Coloanele colectoare de la wc si de la apa uzata ar trebui sa aibe in cel mai inalt punct (pe acoperis) o aerisire (uneori aerisirea e in tevile care colecteaza apa de pe terase). Trebuie verificate acele tevi daca nu sunt infundate . Daca sunt infundate se creaza presiune in coloane care impinge "garda" de apa din sifon, iar mirosul intra in interior.

Daca apare acel miros numai cand bate vantul, poate fi si asta o cauza, trebuie urmarit.

coloana.jpg

Editat de daniels
Link spre comentariu

A avut, dar daca n-ai citit, n-ai aflat ca acea aerisire a fost intrerupta de cel de la ultimul etaj.

Acelasi lucru l-a facut si "propitarul" de desupra, care fiind la ultimul etaj si-a desfasurat "creativitatea" in

demolarea acelui gheu, si TAIEREA si INFUNDAREA tevii de aerisire a canalizarii.....

Link spre comentariu

Are, dar impresia mea a fost ca e mic diametrul supapei in raport cu ce se vrea de la ea.

Fiind o distanta cam mare, am achizitionat si un teu 110/50 din polipropilena

(ca pvc clasic nu se mai comercializeaza demult!), in ideea de a scurta distanta pentru acordeon, dar si de a

monta o "supapa de aerare", care se deschide (numai) la aparitia unei depresiuni in canalizare,

Link spre comentariu
Acum 56 minute, doru3160 a spus:

Are, dar impresia mea a fost ca e mic diametrul supapei in raport cu ce se vrea de la ea.

Capatul ar trebui sa fie liber, in colana se fac si depresiuni (aspira garda de apa in canalizare) si presiuni (impinge gazele din canalizare in incapere prin garda de apa). O supapa permite trecerea intr-un singur sens.

Daca vecinul nu coopereza sa deschida aerisirea infundata, atunci isi face niste sifoane cu o garda de apa mai mare, iar gadzele din coloana isi vor face loc prin alta parte (la vecini)

Link spre comentariu
5 hours ago, daniels said:

Capatul ar trebui sa fie liber, in colana se fac si depresiuni (aspira garda de apa in canalizare) si presiuni (impinge gazele din canalizare in incapere prin garda de apa). O supapa permite trecerea intr-un singur sens.

Daca vecinul nu coopereza sa deschida aerisirea infundata, atunci isi face niste sifoane cu o garda de apa mai mare, iar gadzele din coloana isi vor face loc prin alta parte (la vecini)

In primul rand imi fac autocritica, dar imi este relativ dificil sa pun desene aici. 

De asemeni, multumesc colegilor pentru rabdare si pentru aportul de idei si informatii.

In special colegului Doru, pe care-l simt mai apropiat (nu doar geografic, ci si ca varsta

si ca experienta de viata: ce miros era odata in apropierea Fabricii de ulei, ehei, acuma

Bunge a pus-o pe toboganul pe care s-a dus ditamai Combinatul de fibre sintetice....)

Astea trebuiau puse deasupra citatului (dar inca nu stiu cum se face chestia asta),

impreuna cu urmatoarea precizare: fostul proprietar/locatar  a astupat gheul la nivelul

pardoselii (intre et 1 si 2; eu stau la etajul 2 din 3); daca tot meditez pe acest subiect,

oare nu au fost si altadata asemenea probleme?

Sub citat: vecinul e in plina regresie rurala (traducere: sta mai mult pe la tara). Fiu-su mai

trece la cateva zile si utilizeaza dotarile apartamentului, asa ca nu am cu cine ma intelege.

Sifoane cu o garda de apa mai mare=mai INALTA? Interesanta idee, dar cam dificil de pus

in practica, sifonul "mic" e "la vecinul de jos"....

Si multumesc inca odata pentru raspunsuri!!

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări