informer Postat Februarie 18, 2019 Partajează Postat Februarie 18, 2019 Doresc sa realizez un circuit electronic pt. orientarea cu doua grade de libertate a unui sistem de antene si/sau panou solar. Clar ca panoul va urmari soarele iar antenele vor urmari de obicei luna, daca nu cumva se urmareste reglarea receptorului pe zgomotu` solar... Sunt constient ca exista o interfata (K3NG) intre un rotor de antena si un PC sau transceiver dar NU asta vreau sa fac. Ceea ce intentionez este sa integrez partea de calcul in device (sa nu fie doar o interfata, ca dispozitivul mentionat anterior). As vrea sa folosesc un uC pe 8biti direct pe PCB-ul device-ului, nu o placa de dezvoltare (genul Nucleo de la ST sau LaunchPad de la TI ori chiar Arduino). Problema pe care o am momentan sunt calculele limitate cu virgula ce pot fi executate cu aceste uC-uri pe 8 biti (cel putin cu compilatoarele pe care le detin), atat la PIC-uri cat si la AVR-uri... nu sunt convins ca precizia rezultata este suficienta. Pot sa ma mut la PIC32 sau ARM sau STM32 sau... da` nu am la fel de multe tool-uri SW, capsulele sunt in general mai greu de lipit etc. Am gasit cele 2 video-uri cu link-urile atasate care par a fi incurajatoare (unul cu uC pe 8 biti, unul pe 32 cu ESP32 dar programat in mediul Arduino). Am descarcat sursele si m-am uitat prin cod... din pacate ce scrie neamtul p-acolo (pe langa ca ii chiar nemteste... ) pare destul de dezordonat si "dupa logica lui" asa ca nu-mi prea vine sa folosesc codul ala fara sa inteleg exact ce face. Asa ca m-am apucat sa invat putina astronomie ca sa incerc sa inteleg ce-i cu formulele alea... cine nu stie si crede ca asta-i simplu, il invit sa invete ce-i cu ecliptica... si cu restu`... Intentionez sa INCERC sa inlocuiesc encoderele absolute cu senzor magnetic respectiv accelerometru DACA rezolutia va fi suficienta si sistemul va fi stabil, latitudine/longitudine tot de pe mini-modul GPS, comunicatie radio pt. fire cat mai putine, drivere mai "destepte" pt. motoarele etc.... dar asta urmeaza. Daca aveti cumva documentatie in sensul unui device similar si "e la liber", apreciez orice link legat de subiect. https://www.youtube.com/watch?v=QPJd17cXxDc https://www.youtube.com/watch?v=GcHTu2jK8_0 Link spre comentariu
informer Postat Februarie 18, 2019 Autor Partajează Postat Februarie 18, 2019 Update: am reusit sa calculez declinatia si ascensiunea dreapta pt. soare cu un uC pe 8biti cu precizie (verificata pe sarite la vreo 4 date) de cateva minute... maine azimutu` si elevatia dupa care trec la luna... Link spre comentariu
informer Postat Februarie 19, 2019 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2019 Update: calculat azimut/elevatie soare, declinatia si ascensiunea pt. luna... groaznic... va urma. Link spre comentariu
ndor Postat Februarie 20, 2019 Partajează Postat Februarie 20, 2019 Chestia asta se numeste montura H-H , si o gasesti la orice magazin care vinde echipamente pentru receptia satelit . Si chestia aia cu care o comanzi din casa se numeste pozitioner . Acum sunt incluse in receptoare. Nu cred ca e nevoie sa complici lucrurile mai mult decat sunt . Incepe cu alea mai simple ! Link spre comentariu
informer Postat Februarie 20, 2019 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2019 (editat) 33 minutes ago, ndor said: Chestia asta se numeste montura H-H , si o gasesti la orice magazin care vinde echipamente pentru receptia satelit . Si chestia aia cu care o comanzi din casa se numeste pozitioner . Acum sunt incluse in receptoare. Nu cred ca e nevoie sa complici lucrurile mai mult decat sunt . Incepe cu alea mai simple ! Am mai discutat despre monturile care muta parabolicele pt. receptia TV intr-un alt topic. Sistemul meu de antene va fi cu orientare azimut / elevatie, adica doua grade de libertate... din ce-am citit pana acum despre EME nu-s singurul care vrea asa ceva, majoritatea folosesc un asemenea sistem si nu un simplu actuator. Cat despre ce exista in transceivere, eu nu am momentan niciunul asa ca am nevoie de acest "pozitioner"... si din nou din ce am citit despre acea interfata a lui K3NG, ceea ce "scoate" transceiverul este tot azimut / elevatie. In ce priveste complicarea lucrurilor, personal lucrez din placere asa ca nu ma deranjeaza sa fac ceva ce consider ca mi-e util. "Pozitionerul" va putea fi folosit (si chiar intentionez sa-l folosesc) si la orientarea unui panou solar. Editat Februarie 20, 2019 de informer Link spre comentariu
informer Postat Februarie 21, 2019 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2019 Update: am terminat "libraria" de calculul azimut / elevatie Soare / Luna pt. PIC18F... precizia nu-i ca-n calendaru` astronomic dar e suficienta. O sa incep sa ma gandesc la electronica, sa vad ce accelerometre / magnetometre as gasi cu rezolutie mai buna, modul GSM pt. ora si pozitie etc. Am gasit si un nume... "SuMoo Tracker"... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum