Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automobile electrice

maxente

Postări Recomandate

Toyota a mizat demult pe hibrid.

S au trezit si astia de la Ford si au descoperit roata.

Cu electricele sunt cei noi intrați pe piata care au asta in strategia de tip all in.

Cat despre ieftinit, nu stiu ce sa zic. Baterii se fac si se tot fac de zeci de ani deja.

Cererea e tot mai mare. Progres tehnic spectaculos nu e.

Nu vad cat s ar mai putea scadea costul.

Ca la termice, chiar daca se fac milioane de motoare anual, n ai cum sa produci un motor fara anexe la 100e. Tot asa nu cred ca o sa vezi o bateria la bani care ii scoti una doua din buzunar.

Pe de alta parte o ducem noi mai bine. Sunt oameni ce fac distributii cu 1000e, apoi il lasa turbo, apoi injectoare si tot asa le aduni pe toate si nu e o suma mica.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Sharky a spus:

Pe de alta parte o ducem noi mai bine. Sunt oameni ce fac distributii cu 1000e, apoi il lasa turbo, apoi injectoare si tot asa le aduni pe toate si nu e o suma mica

O distribuție o faci la 80k dacă nu la peste 180k. În limbajul omului de rând care face 10k...14k km pe an, asta înseamnă o perioada comparabila cu viata bateriilor, doar ca astea sunt mult mai scumpe ca o distribuție. Turbo la fel, te duce ani dacă nu faci drifturi și liniuțe cu mașina. Injectoare poți uita ca le ai, dacă ai filtre schimbate la timp și alimentezi doar de la pompă. La mine, panarama aia de motor de 1,4tdci din 2007, are și merge cu injectoarele originale. Ma tem că ce vei economisi din exploatare la electrice, vei regăsi la taxe și impozite. Deosebirea că de banii de reparații la fumigene, beneficiază proprietarul, de banii de taxe și impozite, oricine, mai puțin proprietarul. 

Eu sunt mai optimist, și zic ca în materie de baterii nu s-a spus totul. Poate redescopera bateria din Bagdad. Dar în faza în care s-a ajuns, clar hibridul e de preferat. 

Link spre comentariu

Nu acolo bateam.

Bateam in cei care cumpara un bmw cu motor n47 si mai baga 3-4mii in el. Sau un f30 cu b48, il iau la 15k, mai baga preventiv tot felul si vor nu vor ajung la 20k, cheltuiti in timp ce valoarea masiniii se duce si ea in jos, in timp.

O tesla sub 100k sub 6 ani e vreo 25-30k, modelul long range. Si pe fir urmeaza modelul LR cu tractiune spate cu autonomie 700 la teste, real probabil 550.

Deja sumele devin apropiate ca sa mai fie vb de vreo problema doar de pret.

Ca bateria aia daca nu faci taxi cu ea tot tine 15-20 ani si 300-350k conform datelor statistice medii gasite pe net.

Din problemele cu rulmentii motoarelor si etansietatea bateriilor s-au mai rezolvat. Sa speram ca nu apar altele. Nu de alta dar e frustrant sa vezi un element scump crapat din cauza unei garnituri prost gandite sau a altor piese relativ ieftine.

Asta vreau sa subliniez, cat timp sunt oameni impacati cu ideea unor cheltuieli mari pe masina clasica, vor fi si impacati cu ideea unei electrice, fie ea la pret mai mare.

Personal pot sa spun ca am bagat 10mii euro in Mercedes din care doar 3mii au fost obligatorii.

Nu m-a obligat nimeni si nimic sa bag restul, dar asa e cand te mananca.

https://techcrunch.com/2024/10/24/teslas-25000-ev-flip-flop-explained/

Tatuca Musk ne explica ca nu mai scoate bulectrica ieftina la 25k ca nu renteaza.

Se concentreaza pe robo taxi, pt ca stim si noi, la fel ca in fiecare an, de la anul masinile vor fi autonome!

Link spre comentariu

Alea sunt datele de pana acum la bateriile facute in trecut.

Seamana mult ca durata cu viata bateriilor de pe modelele hibride. Multe ajung catre 400k.

Nu cred ca au luat foc asa multe din ele. Un numar probabil egal cu distributii sarite prematur pe motoare considerate fiabile/indestructibile.

Dar da, au fost si probleme de proasta fabricatie/proiectare.

Vezi de exemplu model S care strica rulmentii motoarelor din cauza unor mici arcuri electrice.

Pe scurt tehnologie este deja, totul e sa mai lasi pretul sa fie pe buzunarul tuturor si sa nu scapi o gafa in proiectare.

Inafara de pretul mare nu cred eu ca sunt asa de rele.

Dar in 10-15 ani se schimba treaba. Pe strazi nu o sa mai fie 1.4 tdci sau 1.5dci ci o tona de motoare problematice E6 si E7, cu ad blue si cu o groaza de belele odata ce acumuleaza km.

Nu va fi M47 de la BMW la pret de nimic ci n47 si b47 care-s mai stricacioase. Si tot asa.

Vom vedea atunci in care directie se va inclina balanta.

Link spre comentariu

La noi dacă scoți pe strada o mașină neinmatriculata, ai pus-o. La ei probabil nu s-au gândit până acum la aspectul ăsta, și 5000 coroane amenda e pistol cu apă față de taxele impuse. Și 5000 plătești dacă te prinde, dar mulți au noroc si nu-i prinde. Sa mai zică de români că-s hoți. 

Link spre comentariu

Au si ei emigrantii lor.

Dar inca o data asta dovedește ca tranzitia se face forțat prin legi, nu prin avantaje economice aduse de electrica.

Taxe mari pe auto clasice, lași portiță, omul tot la clasica ramane.

Si evsi normal, de ce sa renunt eu la o masina care merge bine doar ca nu stiu care de sus considera ca e rabla si vezi doamne distruge planeta.

Asta desi cand au dat bani pe ea noua, plus taxe era numai buna si nu distrugea nimic.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Sharky a spus:

de ce sa renunt eu la o masina care merge bine doar ca nu stiu care de sus considera ca e rabla si vezi doamne distruge planeta.

Eu zic ca deja este distrusa iremediabil planeta:

In Italia, Franta dar mai ales in Spania a fost urgie:

https://www.facebook.com/reel/597596645928288

Companiile de asigurari au Belit-o cu b de la pwla! Vor creste preturile la asigurari  ca niciodata. 

Link spre comentariu
Acum 20 ore, merck a spus:

Eu zic ca deja este distrusa iremediabil planeta:

Daca tot discutam si ajungem la concluzia ca Planeta Pamant e distrusa deja, ceea ce foarte probabil adevarat, mai intreb, daca e voie si in caz ca nu s-a discutat aici, ce efect ar avea cloud seeding asupra vremii cand 50 (cincizeci) de tari se ocupa cu manipularea vremii pe aceiasi Planeta? Iar alea cinzeci nu sunt tari din urma clasamentului, ci de la varful "clasamentului"..

Mie asa mi-a raspuns AI-ul cand am intrebat cate tari folosesc CLOUD SEEDING...

Acum vedeti norul de praf (sa trecem cu totii la EV..) din ochii nostri..?

As mai zice una dar o las pe mai tarziu.

Eu zic NU la EV panama lamureste/convinge cineva de sus de acolo de la factorul decizional.. ca manipularea vremii, a curentilor din jurul Pamantului, a ciclonilor... nu afecteaza viata unora, altora in alte parti ale Pamantului.  Dupa cum se vede in clipul postat mai sus..

Daca nu ma insel si valurile sunt influientate de vant..

Inainte de fi contrazis ca acest fenomen cloud seeding nu face rau, as mai intreba daca mai sunt printre noi (ai mai batrani care au invatat candva.. sau daca mai tin minte..) circuitul apei in natura.. CUM functioneaza si daca e si trebuie sa ramana un fenomen natural?

Sau asta nu conteaza ca avem cloud seeding acum?

Intreb doar pentru un coleg batran ca mine. Sobolan incapatanat care se uita in cartile de Geografie de clasa 5a.. 

Va dati seama ce prosti suntem sa ne prostesca pe chestiuni de baza, de clasa V-a... sa se foloseasca altii cu influlienta si decizie sa ne faca sa credem ca numai asa salvam planeta, daca cumparam EV-uri si scoatem.metale rare din strafundurile Pamantului??

Frate om, daca vrei sa salvezi planeta (nu ai nevoie de politician sau fabricant de masini.. sa o salvezi), de maine nu mai conduci motor mai mare de 2 litri.. si (1.4 e mult!) Si iti repari masina pana rugina ajunge la chestii de o face sa nu mai stea pe strada, stiu aia de la RAR sa iti spuna cand e prea ruginita ca ajuns rugina la niste chestii esentiale ce tin de siguranta. Si doar atunci o duci la casat si reciclat! Lasa, sa nu ii mai plangem si sa reciclam masinile prin fabrica ci pe la centru de reciclare..

Dar nu, nu merge asa..., tre sa fim smekeri si in rand cu "normele"..

Editat de DjOhms
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări