Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automobile electrice

maxente

Postări Recomandate

13 minutes ago, merck said:

Nu cred ca cineva care a reusit asa ceva isi pierde timpul cu facut misto de noi. 

Ideea aterizării verticale, a reutilizării rachetelor nu este a lui Musk. Cum mai nimic din ce face nu este invenția lui.
Este totuși de apreciat că a reușit să atragă fonduri mari, să adune creiere și să comercializeze idei mai vechi.

Editat de teomishu
Link spre comentariu

Perfect adevărat, ideea reutilizării vehiculelor reactive a fost rezolvată mai demult, dar fusese clasificată ca nerentabilă și trecută pe tușă.Musk doar a reluat ideea, cu fonduri din vânzarea de tesle...

Având de pus pe cer o constelație de sateliți, e normal că vrea să-i pună cu costuri cât mai mici...iar lansările astea costă, chiar dacă ai cu ce. Vom mai auzi de el, doar că în ipostaze nu tocmai fericite, vedeți doar cum se alătură degeneratului de fost președinte cu dosar penal....parcă cine se aseamănă se adună, nu ?

Link spre comentariu
Acum 25 minute, validae a spus:

Dacă îi vor lua foc și robotului acumulatorii ca și la teslele lu tata Musk, va da faliment rapid.Și va plăti daune, nu scapă ușor...

Tesla a vandut pana in prezent vreo 5,6 milioane de masini.

La sfarsitul anului trecut avea vandute 4.9 milioane:

tesla-vehicle-production.png

Din acestea 232 de bucati au luat foc.

https://www.tesla-fire.com/

Pun si eu o intrebare: nu-i cam mult fum pentru 232 de bucati care au ars?

Dupa cum urla internetul ai zice sa ard la ordinea zilei si este foarte periculos sa parchezi masina langa o Tesla.

Personal am incarcat masina de zeci de ori in 3 ani jumate flancat de cate doua Tesle si al dracu' ca nu a luat foc nici una! Dar eu chiar ma rugam sa ia fac sa pun mana pe banii de asigurare! N-am avut bulan. Basca ca unele aveau cablu de incarcare si cu noduri pe el si fizica nu si-a facut datoria! Am pus cred si poze aici pe forum. La mine se pare ca nu functioneaza teoria cand e vorba sa castig si eu un banutz! 

Acum 10 minute, teomishu a spus:

Ideea aterizării verticale, a reutilizării rachetelor nu este a lui Musk.

Intrebarea mea este: cine a mai reusit chestia asta pana la el? 

Si fuziunea nucleara este veche si totusi nu ne-a iesit pana acum (a iesit doar bomba cu hidrogen) desi in soare se intampla zilnic aceasta fuziune, dar noua pe pamant nu ne iese si pace! Basca ca ne-ar rezolva problema energetica! 

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 19 minute, validae a spus:

Sunt și pe YouTube filmulețe cu vehicule reactive care aterizează vertical.Cu mult înaintea lui Musk.

Dar atunci s-a casificat ca fiind nerentabilă ideea și riscantă.Rămâne de văzut cât de bine îi va ieși lui...

Uite ceva dinaintea lui Musk

https://en.wikipedia.org/wiki/McDonnell_Douglas_DC-X

Pai in link vad:

Citat

In 1996, the DC-X technology was completely transferred to NASA, which upgraded the design for improved performance to create the DC-XA. After a test flight of DC-XA in 1996 resulted in a fire, the project was canceled.

Eu am intrebat: cine a mai reusit chestia asta pana la Musk? 

Mai sus s-a zis ca pe la revolutia noastra (adica in 1989) s-ar fi reusit, eu vad ca in 1996 nu s-a reusit, deci?

Editat de merck
Link spre comentariu

conteaza si cu ce costuri, o cafenea de la coltul strazii nu o sa-si permita sa automatizeze prea mult (si pentru faptul ca nu au asa mult de automatizat) - ce facem inlocuim cafeneaua de pe Champs Elisee cu un vending machine care vinde cafea proasta in pahar de carton? si o numim progress?

Somajul in randul tinerilor a explodat in China (tineri cu scoala sunt cei mai loviti ca aia fara se pot reprofila/reloca mai usor) cu ce le ajuta automatizarea unde nu-si are rostul? Daca producem mult si scump si lumea nu-si permite sa cumpere bunul respectiv (masinile sunt un bun exemplu) la ce ne foloseste automatizarea asa in marea schema a lucrurilor?

Elon Musk e un tip creativ dar da mai trage si el peste poarta la fel ca oricare om de afaceri (platforma-X , tunelul cu vacuum, Cybertruck etc.) si are suficiente reusite Neuralink, SpaceX, Tesla.

Sunt foarte multe afaceri care sunt mici de tip "craftsman" sau "trades" (meserii) care nu au nevoie de automatizare ca fiecare job/proiect (piesa) e diferita de cea dinainte. Nimeni nu o sa cheltuie bani si efort sa schimbe afacerile astea de dragul eficientizarii. Un brutar care e pasionat sa faca paine crezi ca are vre-un interes in Roboti si AI.  

RR

Elon Musk ca multi altii face bani buni din afaceri cu statul - NASA. Crezi ca SpaceX se devolta asa rapid fara contractele NASA? (care le-a castigat pe merit sa ne intelegem) - La fel cum Chinezii au facut industriie de Solar si Masini electrice pe banii de la Partidul Comunist (cu dobanda 0) si mai inportant fara o gloata de actionari care trebuie si aia sa-i tii fericiti cumva ca altfel isi trag banii. (CCP nu vine si le zice ba baieti ne vrem banii inapoi) 

@merck in industria de semiconductori (ca pe asta o stiu mai bine) sunt o gramada de oameni care au facut primii o gramada de chestii de care omul de rand nu a auzit, totdeauna e unul care e primul in ceva. Dau un exemplu autohton tipul care facut Turbo Cobra are o gramada de patente si a inventat o gramada de chestii (38 de patente in Silicon Valley) care e mai creativ daca-l pui langa Elon Musk?

Are si Elon Musk meritele lui, dar creativitatea nu e unul dintre ele.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Iti dai seama ca nu-i nimeni prost sa o faca cu costuri mai mari. Cand va fi inlocuit omul de catre robot, acesta va costa ieftin. Cu cat creste productia => scade pretul. Acum Musk zice ceva de 25-30k bucata.

Acum 43 minute, roadrunner a spus:

@merck in industria de semiconductori (ca pe asta o stiu mai bine) sunt o gramada de oameni care au facut primii o gramada de chestii de care omul de rand nu a auzit, totdeauna e unul care e primul in ceva. Dau un exemplu autohton tipul care facut Turbo Cobra are o gramada de patente si a inventat o gramada de chestii (38 de patente in Silicon Valley) cine e mai creativ daca-l pui langa Elon Musk?

Musk si sa iti spun si de ce: poti sa faci 1000 de patente, daca nu produc mare branza si nu impng progresul inainte => sunt degeaba.

Atentie (ca sta scris) am un dinte impotriva lui Musk! Daca este nevoie sa il descriu intr-un cuvant = Bulangiu!!! (daca erau doua cuvinte as fi adaugat ca este si curva vis-a-vis de piruietele si declaratiile lui, il pupa in cur pe Bidon si cand a vazut ca nu pica banutzu' s-a intors la Trump)

Faptul ca s-au adunat in jurul lui Musk oameni foarte inteligenti (care ii dau ceata lui Musk) cum ar fi Andrej Karpathy a fost cheia succesului. Musk avea malaiul si stii bine ca fara malai nu poti urca foarte sus. Andrej Karpathy stia foarte bine ce loaza este Musk, dar nu avea unde sa se duca in alta parte la vremea respectiva ca sa transpuna in realitate ce ii puteau neuronii. 

Ma duc sambata sa vad daca cumpar o Tesla, dar sa stii ca im mintea mea Musk n-are nici o legatura cu masina aia, in spatele acelei masini sunt Andrej Karpathy si altii ca el. 

Link spre comentariu
Acum 21 minute, merck a spus:

poti sa faci 1000 de patente, daca nu produc mare branza si nu imping progresul inainte => sunt degeaba.

tu crezi ca o companie cand inregitsreza un patent (care e un efort si o cheltulaila mare) nu catareste lucrurile astea dinainte. Le fac asa de palamares? De obicei patentele prezinta rezolvarea unei probleme intr-un mod unic (ca altfel nu sunt acceptate) - e un proces lung, obositor si complicat si costisitor. Am trecut de 3 ori prin asta si nu e gluma, faptul ca majoritatea patentelor sunt inregistrate in numele unor firme mari nu e intamplatoare, firmele mici nu au bani (mai ales la inceput) sa inregistreze patente. 

Patentele au si valoare inlectuala colaterala (pentri cel ce au numele pe ele) de obicei cei ce au cateva, mai fac cateva sunt putin cei ce se opresc la primul.(multi ingineri inveteaza chestii care nu ajung sa fie patentate dar sunt folosite zi de zi prin companii)

Tipul de care vorbeam mai sus (38 de patente) cateva din ele au statla baza in decodorului video (MPEG) de la sony playstation.(la vremea respectiva respectivul inginer era in comisia de standardizare MPEG unde contribuia activ la scrierea standardului) asta era o firma mica din Silicon Valley dupa care au fost cumparati de una mare. (acum 30 de ani)  - asta e un singur exemplu vs Elon Musk si marii inventatori ai epocii.

Sunt sigur ca Tesla, Neuralink, SpaceX inventeza continuu in domeniile lor, dar nici restul nu stau cu mainile incrucisate.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 43 minute, merck a spus:

Ma duc sambata sa vad daca cumpar o Tesla, dar sa stii ca im mintea mea Musk n-are nici o legatura cu masina aia, in spatele acelei masini sunt Andrej Karpathy si altii ca el. 

fiecare cu criteriile lui. La unii le plac masinile de epoca, imperfecte, zgomotase dar cu caracter la altii le plac masinile cu Touch screen-uri si cu sunet de motostivuitor la viteze reduse. La majoritatea nu le plac nici unele nici altele si cumpara masini normale ca sa-i duca de l a A-B (A-home, B-job) si cu diferenta de bani fac altceva.

Tranzitia asta fortata care se tot fasaie dupa cum o vad eu probabil ca se va intampla la un moment dat dar cred ca e inca e departe de a atinge o masa critica ca sa se intample natural.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Tu cand zici ca este costisitor te referi sigur la patent attorney. Insa un patent/inventie de genul asta nu este rodul muncii unui singur om pentru ca este o inventie complexa si asta produce bani ulterior companiei, dar sa nu bagam in aceeasi oala un "patent" simplu ca si pe la noi ploua cu patente inregistrari OSIM dar fara productie in masa cu un patent complex care daca se vinde are minim 6 zerouri in coada. 

Link spre comentariu

ma refer la patente inregistrate in US in domeniul tech. La cele trei patente care le-am inregistrat in cariera mea am fost  4, 2, 2 ingineri care am lucrat efectiv la ele dar la cele cu Intel s-au mai strecurat niste sefi de departamente ("Ca asa-i in Tenis" - vorba lui Toma Caragiu) la cel cu AMD nu s-a pus nimeni numele am ramas doar cei care am lucrat. (adica e pe bune)

Am lucrat si la un start-up (ca unic inginer electronist - 6 oameni in total) si firma a inregisrtrat 6 patente in perioada cat am stat acolo (3 ani) si nu mi-a pus numele pe nici unul (s-au pus cei doi fondatori ai companiei)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 20 minute, roadrunner a spus:

fiecare cu criteriile lui. La unii le plac masinile de epoca, imperfecte, zgomotase dar cu caracter la altii le plac masinile cu Touch screen-uri si cu sunet de motostivuitor la viteze reduse. La majoritatea nu le plac nici unele nici altele si cumpara masini normale ca sa-i duca de l a A-B (A-home, B-job) si cu diferenta de bani fac altceva.

Anul asta am fost in Dubai de 3 ori si mai mai duc in decembrie inca o data, am mai bifat anul acesta: Florenta, Pescara, Pisa, Lido di Venezia (de doua ori), si la inceput de noiembrie ma duc la Milano (2 nopti de cazare ... 650 de iepuroi),  deci nu stau cu banul la saltea.  In plus am zis ca la cumpararea Tesla va fi un buy back, deci o sa dau undeva la 30k si daca o schimb in 3-4 ani (ca bulectrica nu o tii sa faca purici) va fi un maxim 10k pe an pentru masina, ori pe vacante cred ca am depasit 20k (numai biletele la Emirates au fost peste 6k). Deci la mine nu-i masina pe primul loc. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări